måndag 9 juli 2012

Slutskällt

Sommaren, kamrater, den vi skulle inspireras av, gör att det får vara färdigskällt nu. Provokationerna fungerar inte riktigt optimalt. Provokationen syftar till att mana fram den andres röst - men när tonläget blir så högt att ingen hör vad som sägs, är provokationen misslyckad.

Nu kommer snart biskop Johansson. Kl 18 är han på stora scenen på Böda Sand. Favoritkören inleder men mer av programmet avslöjar jag inte. Biskopsquiz blir det dock. Rapport följer om hur det blev.
Och TV5 finns på plats. Raggar Olsson åkte hem i går med sitt gäng.

Vi har ett eftermiddagsprogram  på tisdagarsom heter 14.14. Temat i år är "prästsläkt-prästbarn". I morgon är det dr Peter Bexell. 14.59 slutar det. Och så blir det missionsauktion efter veckomässan på onsdag kväll. Då styr Kalle Bern upp sin Rolls och svingar sedan klubban. Lite stil är det på norra Öland. Torsdag kväll är det mässa i Källa gamla kyrka. 18.30. Stig är 86 men bangar inte för det.

8 kommentarer:

 1. Jo, nog är det roande, när det tar fyr i pälsen hos somliga. Då går tangentborden varma. Fortare än tanken går knackandet ibland.

  Som den senantike filosofen Boethius formulerade sig:

  -Hade han tigit, hade han fortfarande varit filosof.

  Och en språkvårdsfråga, om någon undrar över ovanstående:

  Grammatisk maskulinum innefattar vid behov kollektivt övriga genus. Inga behov av hen och annat trams, alltså.

  Per S

  SvaraRadera
 2. Sofia Lilly Jönsson9 juli 2012 kl. 21:18

  Det har ju inte med sommaren att göra att den andres röst inte manas fram iockförsig - men det kan väl vara dig väl unt att skita i den tysta väggen ibland ändå.

  Jag är avundsjuk på er som har så mycket kust!

  SvaraRadera
 3. Ja, även en vakthund behöver lite sommarvila. Väl unt! (Ja, nog hade det varit roligt om fler biskopar än +Göran behagat gensvara - +Tony (RIP) nedlät sej ju faktiskt någon gång till att replikera på forumet "Kyrkans framtid").

  Men prosten Laestadius - som sommartid rekreerade sej som Nordkalottens blomsterkung - nedgjorde ju som bekant "de stumma hundarna" och en laestadianpredikant i Kiruna sa att "prästämbetet är ett hundämbete som Gud i sin nåd velat förskona kvinnorna ifrån." (cit. efter musikdir. Bengt Isaksson). Så sluta inte skälla för gott - då kan vi ju tro att vargen tagit dej, Dag.

  Skada bara att präststatusen och -lönerna i SvK genom historien blivit så pass höga - åtminstone för kyrkoherdar - att en s.k. högkyrklig ämbetssyn länge kunde misstänkas vara ett vaktslående om köttbenen; numera måste den misstanken väl snarare riktas mot de kommunalkyrkliga...).

  Reclaim the church! Reformation 2017!

  SvaraRadera
 4. För mycket länge sedan, när jag skrev regelbundet på den här bloggen, önskade jag att vi alla skulle träffas hos Dag på Öland. Men så blev det ju inte. Och skulle alla verkligen våga visa sina ansikten?

  Provokation som metod att mana fram den andres röst, när man anfaller ur bakhåll, när man inte vågar visa sitt ansikte - det tror jag inte på. Då är det inte provokation i något ädelt syfte.

  Då kan det handla om att ge igen för någon gammal oförrätt, som man tycker sig ha blivit utsatt för. Den som döljer sig kastar misstanken på andra och skapar kiv och splittring.

  Det är då inte fråga om en provokation i syfte att mana fram den andres röst, utan snarare i syfte att få den andra att höja rösten så mycket så att den andre framstår som angriparen.

  Det är bloggägarens ansvar att stänga av anonyma, icke identifierbara provokatörer.

  SvaraRadera
 5. Då önskar jag dig, Dag, en Glad sommar!
  Vi, min vapendragare och jag, dyker kanske upp på Öland någonstans någon dag framöver.(utan svarta huvor!)
  Nu är det väl inte bara hönorna, utan även tockarna som ska älska varandra och hönorna och tockarna!
  Men allvarligt så måste jag säga en sak. Om vissa av er präster som kommenterar här; Präst på åskådarläktaren, Präst från Skara stift, Nils-Arne och även Magnus Ohlsson, plus säkert många helt anonyma, med ert nedvärderande och oartiga sätt är representativa för prästerskapet förstår jag
  1. att medlemmar som träffar på präster som er lämnar Svenska kyrkan
  2. att så många präster får lämna sitt ämbete.

  I detta fall är det ingen idé att ni anlägger moteld, för jag är inte präst. Bara troll och häxa. För det sista har jag redan genomlidit vår tids häxbränning inom Svenska kyrkan. Men jag överlevde! Gott!Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 6. Då får vi hoppas det blir en lång (evig) sommar på norra Öland. Dag har skällt så det räcker lääänge....

  SvaraRadera
 7. Så utmärkt med missionsauktion!! Det behöver vi mer av!! Missionen har ju utmönstrats på Kyrkans Hus. Tänker på stackars tant Ingrid som skänkte hela sin kvarlåtenhetsskap till missionen, men tänkte sig att det skulle gå till kristendomens utbredande. Undrar vad hon säger nu i sin himmel??! Vad ska intäkterna från missionsauktionen gå till?? Inte något Kyrkans-Hus-projekt antar jag. Det behövs en bra lista på missionsprojekt som behöver stödjas samt en genomtänkt plan för inre mission av Sverige som bör innefatta att missionärer sänds hit från ställen och länder där kyrkan växer!
  F Pierre

  SvaraRadera