onsdag 11 juli 2012

Mindre roligt

Skara domkapitel har fått några kommentarer från denna bloggsida för granskning. Nya Tant Lila tar nya tag. "Jag är ganska så övertygad om att de kan härleda vilken av deras präster som står bakom den" skriver hon.

Jag är inte lika övertygad. Jag är mer undrande över aktionen. Den som sig i leken ger, han får leken tåla, hette det i min barndom. Och läser man lilatankar och är en 63 år vuxen präst får man stå ut med att avfärdas som ointelligent, inskränkt och inte trovärdig gubbe och präster i det stora hela är "rätt så korkade". De enda tröst som erbjuds på lilatankar är att pensionen närmar sig och förmodligen också döden för åldern tar ut sin rätt. "De ligger i dödsryckningar" heter det. För min del inte mer dödsryckningar än att jag ska fixa frukost nu.

Vad gör Skara domkapitel? Avskriver frågan? Skickar ut frågefomulär till stiftets präster? Gör språkanalys? Och vad gör den misshaglige? Ingenting, sitter still i båten och fortsätter läsa Bloggardag och kommentera, kan man anta.

15 kommentarer:

 1. Det är tråkigt när det går över styr och proportionerna tappas. Men - en god frukost gör genast humöret bättre. Själv håller jag just nu på att koka ägg, som ska avnjutas tillsammans med en tonfiskröra gjord på tonfisk, majonnäs, hackad rödlök, lite fransk senap och en skvätt citron. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kära Elisabeth!
   Visst är det tråkigt när en del helt tappat proportionerna. Men jag gör som du, en god måltid gör susen, och på bordet har jag satt en vas med enbart lila blommor. Det du. Annars är vädret "grått" idag. En grå-lila röra med andra ord.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 2. Enligt min lilla, inskränkta, och bristfälliga överblick är nu präster överlag ganska korkade. Dock enligt mitt förmenande i genomsnitt mindre än exv lärare, socionomer, psykologer och annat lågstatusfok i denna tidsålder, då alla stoltserar med papper och STUDOK-utdrag i mått och övermått. Till stor del kan väl prästernas hyfsade placering i korkeksligan skyllas de ofta lysande, åldrande högkyrkliga. Utan dem vore man kanske snarast lika illa ute som den svenska lärarkåren?

  Och så Präst i Skara stift:

  -Nog vore det väl kul att bli efterspanad för en sådan bagatell av Kaifas? Varför inte ge domkapiteljuristen en anonym hint om vem du är? Hanteringen av ärendet kan läggaas upp hos Bloggardag androm till skratt och förnöjelse.

  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, visst vore väl det så. Men tänk om jag inte uppgett rätt stift!!! Då får väl tant lila en adrenalinchock och får hjärtsnörp. Och då blir det väl fråga om en mordutredning, och där blir då jag den skyldige.
   Ja, vilka framtidsutsikter man har. Men visst är det spännande med dumheter också. Och Kaifas lever vidare i vår tid också.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  2. Oroa dig inte Skarastiftare!

   Tant Lila är i själva verket en till bräcklig kvinna och rektor maskerad, osänkbar vapenplattform, bestyckad till slagskeppsnivå, en 'dreadnaught'; vapentypen framtagen av den brittiska marinen under första världskriget som avskkräckande medel mot tyska ubåtar.

   Huruvida den blekingska Tant Lila verkligen stammar från WW1, undandrar sig dock min bedömning.

   Per S

   Radera
  3. Slagskeppsangripen också, aj då.

   Jo jag vet, dessutom är hon "rätt så korkad".

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 3. Skojar du?!
  En del överraskas tydligen över att det finns tankar som inte överensstämmer med deras egna. Och vad gör man då? Jo, söker hjälp hos Skara domkapitel för att få veta VEM som tycker ...!
  Kanske borde alla bloggkommentarer passera samtliga domkapitel före publicering - för säkerhets skull!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 4. Är det inte så att Bloggägaren är ansvarig för vad som skrivs eller snarare vad som släpps fram i kommentarerna. Och detta är inte något som en privatdomstol som ett Domkapitel har något med att göra. Detta bör i stället avgöras i domstol.
  Men rättsfallen är som framgår av följande länk inte entydiga.

  http://www.medievarlden.se/nyheter/2010/06/ny-dom-bloggaren-ansvarig-for-forhandsmodererade-kommentarer

  Med Vänlig Hälsning
  Sven-Åke Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggägaren är ansvarig för allt som publiceras på hans blogg. Är bloggen inte förhandsmodererad är han skyldig att kontinuerligt övervaka och ta bort straffbara inlägg.

   Det angår naturligtvis domkapitlet hur stiftets präster uppför sig i teologiska och andra debatter.

   Men det handlar nu inte om en teologik debatt, utan om personligt förtal som inte hade med debattämnet att göra.

   Sådant måste man slå ner på, även om man så delar förtalsspridarens teologska åsikter.

   I stället för att bekänna sin synd mot åttonde budet, söker den självpåstådda prästen fån Skara stift (eller vet Dag att han verkligen är präst?) med avledningsmanövern att det är för hans åsikter i någon teologisk fråga som han kritiseras.

   Radera
 5. Vilket inskränkt debattklimat vi har!

  Det är tråkigt när en del försöker styra en debatt, som sätter gränser, som bestämmer var ribban skall ligga, för andra vill säga, men för egen del kan den vara hur hög som helst. Går man över deras satta gräns, så är det bara att hota med åtal och anmälan och trakasserier, allt i sann kristlig anda. Men att beskylla andra för att vara elak och supa sig full när man bloggar, det går an.
  Tant lila undrar ju om jag överhuvudtaget är präst. Det får hon väl gärna fundera på. Men tänk om det uppgivna stiftet är fel.
  Då lär det ta tid innan hon prickar rätt och innan stiftsledningen där fått ut något frågeformulär till mig. Det lär nog ta tid i varje fall. Men postverket gnuggar förstås händerna i förtjusning. Det blir mycket portoinkomster av det vill jag mena. Det kan de behöva i dessa mailens tidevarv. Alltid gläder hennes ovanligt dumma tilltag någons glädje, och det är ju bra.
  "Det är synd om människorna", sa Strindberg. "Dumma människor är det synd om", sa Bull.

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
 6. Hyckleriet och dubbelmoralen verkar inte nå några gränser, vill man inte veta av vad andra tycker ska man kanske låta bli att läsa bloggar och kommentarer. Speciellt när man både i sina egna kommentarer och på sin egen blogg inte skräder orden om hur korkade och inkompetenta andra människor är. Tant Lila borde kanske ta sig en titt i spegeln.

  SvaraRadera
 7. Mitt liv är i nedan och klent nu mitt verk,
  jag fattige olärde bortrymde klerk,
  en bortlupen broder bara,
  fördömd av kapitlet i Skara.
  (Fröding, "En fattig munk från Skara")

  Att folk orkar...

  SvaraRadera
 8. Folk orkar.
  Folk"kyrkan" förtorkar.

  Kyrie eleison!

  SvaraRadera
 9. Jojo, den gredelina tanten kan nog också.

  Var inne på hennes blogg, lilatankar, för att se vad människan håller på med. Det var förstås grova invektiv mot mig syndare, men också påhopp på Dag och hans blogg. Jag citerar: "BloggarDag som en skam för hela den svenska högkyrkligheten och Växjö stift....kvinnoförakt...vulgaritet...fega anonyma kommentarer...personliga påhopp". Dessutom är vissa bloggare "befläckade av en viss begynnande senilitet".
  Det var ord och inga visor det. Hur mår den människan egentligen? Man ser ytterst sällan att någon kommenterar det hon skriver, och det kan man ju förstå. Jag såg en kommentar från en signatur LFL, tror jag det var. Är det fästmannen det; farbror grå? Det är väl skönt att hon har ett troget stöd i honom då, det kan hon verkligen behöva. Men för den ej invigde, så är väl även signaturen LFL ganska anonymt, och det är ju detta hon hela tiden ondgör sig över. För övrigt är anonyma kommentarer portförbjudna på hennes blogg, så nu vet ni det. Men det går ju bra att skriva KA om heter Karl Andersson, eller PvP om man heter Pelle von Platen. Då är man ju inte anonym längre, så att säga.
  Man tar sig för pannan...

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du befarar att hon inte mår bra, så ironiserar du över detta (som du tror) i hopp om att hon ska må ännu sämre? Du kan inte jämföra angrepp mot ett kollektiv (ingen nämnd och ingen glömd) med ditt förtal tidigare på denna blogg mot en enskild person, som visserligen skriver under signatur men är lätt identifierbar. Det är ojämnlikt och fegt av dig. Om du menar att du är förföljd för att du är högkyrklig, så borde du fundera på hur ditt agerande drabbar dina med-högkyrkliga. Du skadar deras anseende.

   Radera