fredag 27 juli 2012

För snäll - lite mer om Stasispionen

I går fick jag per telefon veta att jag var för snäll mot Kristdemokraterna och Aleksander Radler. Det var då för väl för jag vill inte sparka på den som ligger. Det kommer att bli rätt trångt, förmodar jag, just med sådana som vill sparka på den avslöjade spionen. Jag skulle hellre vilja att vi börja reda ut medspelarna. Vilka gjorde hans verksamhet möjlig - och vad har han meddelat DDR och Stasi om oss? Det är en fråga för Lunds universitet liksom för Svenska kyrkan att reda ut. Vilka var det som beredde spionen väg?

Kristdemokraterna har en hel del att svara för. Senast efter det att någon lokal förmåga i Kyrkans Tidning uttryckt sin tillfredsställelse att partiet sluppit ta i frågan om Radlers tjänstgöring i kyrkomötet eftersom han själv hade andra planer! Förbundsordföranden Therése Engdahl gav dock för en vecka sedan i tidningen Dagen sitt fulla stöd åt Aleksander Radler. Det fulla stödet kan bara med den välvilligaste av tolkningar uppfattas så att hon inte var riktigt nykter: "Jag är fullständigt övertygad om att detta bvara är falska påhopp. Vi försöker nu stötta honom på alla sätt vi kan." Hon förklarar att saken beror på att journalister satt igång ett drev, som det inte går att försvara sig emot. "Han har inte en chans att rentvå sig, det är hemskt."

Den här sortens naivitet hör inte hemma i det politiska livet. Där blir den direkt farlig eftersom den erbjuder spionen skydd och stöttning. Hade Engdahl fått bestämma, hade spionfrågan fortfarande varit olöst. Smaka på den! Kristdemokraterna kanske försöker tiga sig ur det här. Det ska de inte ges tillfälle till.

Svenska Dagbladet frågar efter fler DDR-medlöpare. Fram med namnen från akterna!!!! Aleksander var en elitspion som kom utifrån. Vilka var femtekolonnarna, de som kom från Sverige och gick DDR:s ärenden? Kan Kristdemokraterna säötta sådan press på Alliansen att namnen blir offentliga - och det därmed blir möjligt för människor att förstå och för några falska anklagade att rentvå sig.

3 kommentarer:

 1. Tyvärr, DS, den byken blir aldrig tvättad. Vilka skulle befolka vår statsapparat efter en sådan utrensning? Du, jag och Troubadix?

  SvaraRadera
 2. Man undrar varför man vill hålla f d DDR-spioner om ryggen när man förmodligen inte skulle visa f d spioner för Tredje riket samma ömhetsbetygelser. Precis som det ligger i hela samhällets intresse att faktiskt få veta vad Sverige gjorde och inte gjorde under 2:a värlskriget så måste vi få veta även om detta. Akterna ska fram!! Och skyldiga ska ställas till svars, även om vederbörande är TD och sitter för KD!!!
  F Pierre

  SvaraRadera
 3. Antagligen har vår egen trygghetsavdelning dragit nytta av Radlers gamla liv, antagligen med löften om att det aldrig skulle läcka. Måhända var/är han dubbelt eller tredubbelt bunden vid löften till såväl första, som andra som tredje statsmakt...
  Detta är nog liksom på riktigt.

  SvaraRadera