fredag 22 mars 2013

Billström borde uppmuntras

Jag sitter denna morgon å lantegendomen, solen skiner och jag kom att tänka på Morsan, som en mycket tidig morgon för 20 år sedan ringde. Hon hade fått en anmaning av en prästfru att gömma flyktingar. Skulle hon, då 85 år gammal, verkligen göra det?
Jag sa nej och tänkte dolska tankar om prästfrun, tills jag fattade att Morsan drömt och i halvvaket tillstånd ringt för att rådslå. Lite fint var det. Moraliska problem är verkliga och följer oss, bearbetas både i sömnen och i vaket tillstånd. Kristendom är en ansvarig hållning. Morsan var inte blond men blåögd var hon väl. Och gömda flyktingar mötte vi här och var i kyrkliga hem och på kyrkliga institutioner. Vi kunde med skäl misstro myndigheterna. Det var 20 år sedan. Är myndigheterna lika usla nu?

Vad var det alltså Billström piggt ville tala om? Det kan väl alla fatta. Han ville peka på skillnaden med folk som göms av andra flyktingar, vilket leder till ett skuggsamhälle eller ett parallellsamhälle utan knytningar till storsamhället, som det var när flyktingar gömdes men ändå hade en, låt oss kalla det "svensk kontext". När alla skulle förfasa sig över ordvalet, tappades ett viktigt problem bort. Somliga ville kanske att vi inte skulle se det problemet. Vi får många människor, oklart hur många, som lever i landet och ändå inte.

Rasism var glosan som kastades - men Billström ska väl inte kallas rasist när han vill ha en fungerande integrationspolitik?

Jag fruktar att vi ser en havererad flykting- och invandringspolitik. Vad gjorde de kristliga? Ett vet jag. De försökte inte förstå, inte tyda allt till det bästa. De hojtade. Och Reinfeldt visade hur byxis han är. Maktpolitiker blir, till skillnad från idépolitiker, lätt det.

Nu har jag uppmuntrat Billström. Vad gör ni andra?

20 kommentarer:

 1. För min del hoppas jag på fri invandring från jordens alla hörn. Vill någon komma, må han komma! Att sen löne-, pensions- och sociala system ramlar är inget större bekymmer. Det ramlar ändå, men långsammare. Grunden lades för någon generation sedan. Där togs genom snällistisk invandringspolitik besluten att montera ned både "svenskhet" och socialstat. Att nu börja resa ragg är för sent. Alldeles för sent.
  Det är som med svartarbete. Visst kan man till ohyggliga kostnader ge ROT och RUT för att stämma lite halvhjärtat i floden och ge rika fördelar, men bättre vore att släppa arbete fritt, d v s ge total skattefrihet för arbetsinkomster och släppa invandringen fri, och si, DEN OSYNLIGA HANDEN kommer att ställa allt till det optimalt bästa om bara tillgång och efterfrågan får reglera det mänskliga i vårt senkapitalistiska samhälle. På köpet får vi den religion och den kultur som är den mest överlevnadsfähiga. Inte den som råkar vara övertagen från dem som en gång bott i detta land. Varför försöka låtsas, att någon slags kontinuitet måste finnas?
  Tänk så mycket hederligare samhället dessutom blir, när en god portion hyckleri försvinner!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 2. Tack f Dag för detta inlägg som handlar mer om maktpolitikers rädsla att inte hänga med i relativismens svängningar än om Billströms påstådda smygrasism. Jag väntar dock med spänning på ett inlägg om affirming catholicism. Rowan (inte Williams utan Atkinson) har tydligen gjort narr av ärkebiskopen av Canterbury så till den milda grad att de annars humortåliga engelsmännen har tvingats stoppa inlägget.

  SvaraRadera
 3. Drevet mot Billström kommer bara att spela SD i händerna. Tyvärr.

  Vi kan inte samtidigt ha ett offentligt finansierat välfärdssamhälle och tillåta alla som vill flytta hit att göra det. Vi måste faktiskt välja. Vill vi ha det förra måste invandring och flyktingmottagande vara reglerat (och begränsat). Därav följer också att de som inte har tillstånd att vistas i landet ska lämna det och att det blir en fråga för polisen om de inte gör det frivilligt.

  Konstigare än så är det inte. Det är tvärtom en förutsättning för en human invandrings- och flyktingpolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finansierat välfärdssamhälle contra fri invandring.

   Det är mellan dessa alternativ som valet står. Och hur skall man då välja?
   Det finns en aspekt som jag tycker saknas i den här debatten. Vem skall betala kalaset? Det är väl självklart att invandringen kostar pengar; 83.000 kr per invandrande person får de kommuner som tar emot invandrare. Det är inget som säger att dessa personer någonsin kommer att få ett arbete här, utan att kostnaden består, antingen det blir staten eller kommunen som får betala. Vi vet ju att både stat och kommun måste låna för att få det att gå ihop. Men det talas det ofta tyst om. Man vill inte oroa. Ökande lån påverkar givetvis ett välfärdssamhälle. Lån kostar ju med ränta för både stat och kommun likaväl som för den enskilde som lånar. Att tro något annat vore naivt i överkant.
   Vem skall då betala kalaset? Det blir väl knappast vi som lever nu. Det blir våra barn och barnbarn som kommer att få betala notan för det som vi idag beslutar om. Det är deras välfärd som får stå tillbaka, inte så mycket vår.
   Vår frikostighet belastar deras välfärd. Då uppstår frågan: Vad kommer den framtida generationen att tycka om detta? Kommer de att tycka att den generösa rullningen med kapital för att kunna hålla fri invandring är helt acceptabelt? Jag tycker att denna aspekt har helt glömts bort i debatten om invandring, när man läser om de olika partiernas program i en strävan efter att föra den mest generösa invandringspolitiken. Jag är rädd för att den kommande generationens dom kommer att bli hård mot dagens beslutande.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 4. Vi andra försöker hjälpa när utvisningsbeslut tas av skäl som inte under några omständigheter kan anses rimliga.
  En del ber regelbundet att politiken skulle ändras.
  Uppmuntra Billström, det är väl bra, men en del negativ kritik är väl även den på sin plats? Inte bara av Billström utan av vissa polisers agerande vid utvisningar.

  SvaraRadera
 5. Det är möjligt att jag kommer med en konspirationsteori, men jag tycker mig se ett parti, som låter en yngre minister säga något annorlunda, för att pröva hur reaktionerna blir. Var inte Billström för några veckor sedan ute med att vi tar emot för många flyktingar, något som man också backade från?

  Har Billström förverkat sitt förtroende? Inte inom partiet, om han är en del av ett planerat mönster. Men det är naturligtvis han som får ta smällen, liksom Tolgfors fick på sin tid. Fast det är ju så: i krig stupar fler löjtnanter än överstar.

  SvaraRadera
 6. Är alla frågor alltid så enkla? En god missförstådd, en ondsint "byxis". Några hojtar, andra inte. Vad hojtar DS om? Vad säger Skrifterna? Ibland blir det så enkelt. Får mig att tänka på den gamla tidskriften Rundvrev om kyrklig förnyelse. Med reservation för att jag minns fel namn, men vill minnas att, om jag nu minns rätt, att Kh Jan Redin skrev i replik till prosten Norberg ( han som skrev om den kyrkliga väckelsen i Skara stift och var redaktör för Kyrka och Folk) nått i stil med " jag tror jag flyttar dit" efter att Norberg sagt hur bra en riktig församling var i avkrokarna utanför Falköping. Tyvärr har jag gett bort mina vackert fina inbundna ex av rundbrevet så jag kan inte kontrollera uppgiften men det kan säkert någon annan som känner lusten till kontroll av källorna. Självklart skulle jag aldrig påstå att denna lilla anekdot säger att allt var bättre förr, då det ju skulle betyda att jag stödde Norberg. Nej jag har nog bara drömt allihopa. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 7. Valet är tydligen viktigare än att behandla sina anställda anständigt. 24 anställda i Afghanistan ville undvika att bli avrättade av oliktänkande.
  ÖB meddelade att han anser det nödvändigt att ge dem uppehållstillstånd i Sverige som tack för hjälpen.
  Men det ansåg inte Billström - eller också gjorde han det men ville hålla frågan öppen till dess Reinfeldt serverat en bar förklaring som skulle ge bättre röstunderlag.

  Modellen gäller väl kyrkovalet också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behandlingen av tillåtna visar utmärkt väl hur konungariket Sverige av idag lönar den som tjänst det. Men varför belöna den som gjort en insats men inte längre behövs? Bättre att fjäska för den som man kan ha nytta av i framtiden.

   Amiral Lindman är död sedan länge.

   Radera
 8. Min respekt för Billström. Det han ville ha sagt var en väsentlig synpunkt på en havererad flykting- och invandringspolitik. Det var också ingen svårighet att uppfatta vad han ville ha sagt, om man nu ville göra honom och hans synpunkt rättvisa.

  Det ville man inte utan vantolkade fullt avsiktligt och förutsägbart.

  Ett hysteriskt babbel om rasism fyllde så media och Reinfeldt spädde på med fördömanden av sin minister. R. måste vara på fallrepet. Hur kan det vara på något annat sätt, när en regeringschef känner sig tvingad att rädda det egna skinnet på bekostnad av ansvarig minister och inte genom att avskeda vederbörande utan genom att öppet delta i demoniseringen av honom. En minister som sedan ska "pudla sig" ur situationen medan regeringsmakten och regeringens anseende förfaller?

  Egentligen borde Billström hålla sig för god för det sällskapet, men det är bra om han kan hålla ut ett tag till. R. förtjänar inte att så lätt slippa av kroken. Oppositionen inom partiet mot hans agerande måste vara betydande vid det här laget!

  Hela denna fråga kan sedan i ett kyrkligt sammanhang kokas ned till detta: Är den enda möjliga "kristliga" hållningen ett förbehållslöst ja till fri invandring dvs en ovillkorlig rätt för varje människa på denna jord, att så vitt man och ofta med organiserad och välbetald hjälp kan ta sig till Sverige, få ta del av det svenska offentliga välfärdssystemet? Oavsett om man deltagit i terrorism? Oavsett om man är en del av organiserad brottslighet? Är detta den enda möjliga "kristliga" hållningen, då är jag definitivt inte "kristlig". Gud bevare oss för tokigheter av det slaget.

  Men om man anser att vi behöver en fungerande integrationspolitik tillsammans med en reglerad invandrings- och flyktingpolitik, då måste man också ta ansvar för att dra upp gränser, ställa rimliga krav,diskutera volymer och proriteringar, och ta ansvar för att de som saknar tillstånd att vistas i landet och alldeles särskilt de som är uppenbart kriminella och asociala, avvisas utan något vidare tjafs. Det är inte en mänsklig rättighet att få bedriva kriminell verksamhet i Sverige på skattebetalarnas bekostnad.

  Min prioritering här är helt klar. Om det blir så att kyrkklockorna tystnar i MÖ och det enda som där hörs är böneutropen från minareterna, då ska tillökningsutrymmet i VÅRT land, det kristna Sverige, i första hand stå till förfogande för fördrivna kristna.Deras förföljare får hålla till godo med att dela på rovet efter de fördrivna kristna. Något mer ska de inte ha att hämta hos oss, åtminstone inte i ekonomiskt avseende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Opposition inom Moderaterna?
   I den Moderata högborgeb Täby är det tradition att en stark man leder och de andra följer. Vad jag hört är det på liknande sätt på andra orter.
   I mina ögon är "Moderat opposition" om inte en anomali, så åtminstone en lustifikation.

   Jag har personligen inga problem med att gömma kristna medsyskon för migrationsmyndigheten i de fall de riskerar livet eller förföljelse p.g.a. sin tro i hemlandet.

   Radera
 9. Nå, det där med "blonda och blåögda" var väl ändå i dummaste laget, särskilt med tanke på hur pass många urinvånare som faktiskt inte heller ser ut så. Man kan faktiskt uttrycka vad Billström förhoppningsvis ville ha sagt utan att använda den där utseendevokabulären.

  Men visst undrar man ibland vad som verkligen är rasism - tänker på lektorn på högskolan i Falun/Borlänge som skulle vidarebefordra ett antagningsmejl och skrev att den antagne - med anledning av namnet - förmodligen kom direkt från Mekka. Men brevet skickades till den antagne som (förståeligt nog) klagade och lektorn blev avstängd. Klumpigt och inte särskilt roligt, men hur Rasistiskt var det egentligen? Vi riskerar devalvera begreppet så till den milda grad att en majoritet av svenskarna till slut tror sej vara rasister och därför röstar på Sverigedemokraterna (eller ännu värre pertier).

  / Rödhårige Andreas direkt från lappkåtan (nästan)

  SvaraRadera
 10. Att de inte är blonda och blåögda borde väl kunna tolkas också som en positiv utsaga - utifrån den dumhet och den naiva tilltro som kopplas till epiteten. I så motto kan Billströms uttalande ses som ett erkännande av intelligensen och det genomtänkta hos dem som gömmer flyktingar - om man nu ska tolka allt till det bästa...

  SvaraRadera
 11. +Görans konspirationsteori ter sig tyvärr alltför plausibel. Att behålla makten är måhända viktigare än att stå för sin ideologi?

  SvaraRadera
 12. Nej, Billsröm ska inte uppmuntras. Han har framstått som en kall, rheten.egelfixerad och verklighetsfrämmande polituker,som tror att kartan är viktigare än terrängen, och som gett hans regering en hård och otäck profil.Billström är för mig en exponent för det nya, elaka samhälle, där man säger vackra saker, men gör något annat. Jag hoppas verkligen att karln inte är sådan i verkligheten, inte minst för hans omgivnings skull. Jag tror säkert att han har ett patos för att saker och ting ska gå rätt till. Men hantera detta verkar han inte klara. fm

  SvaraRadera
 13. Jag tycker han kan avgå, jag har då inget förtroende för honom efter detta. En migrationsminister som snackar så där, han ska bytas ut, och det är inte synd om honom, han får säkert ett annat jobb som passar honom bättre.
  Och för övrigt så har jag tyckt illa om hans attityd ganska länge, så detta var bara droppen. Nån ordning får det vara. /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej detta var sannerligen inte första gången Billströms kalla hjärta producerade grymma grodor.

   Radera
 14. Jörgen, talar vi inte om de 24 tolkarna som jobbat för Svenska trupper i Afghanistan?

  Sudda inte bort den delen. Där anser jag att de gottr kan få börja ett nytt liv i Sverige. Man anser ju att de varit till stor hjälp för "våra gossar" att genomföra sina uppdrag.

  Ganska kristen uppfattning -allt vad Ni har gjort alla dessa mina minsta osv.

  Men allt går ju att köpa - nej inte allt - Guds nåd köpslår man inte med.

  Eftersom vi anser att Gud fader är allsmäktig så får vi väl fundera över varförhan har så okristligt grymma troende olika delar av världen

  Barnatron håller - men inte de vuxnas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leif, det är nog bra om barnatron får växa till vuxen tro.

   Vad gäller de 24 tolkarna så är det väl i högsta grad rimligt att Sverige tar ansvar för den situation vi medverkat till att försätta dem i, dvs att de om de så önskar beviljas asyl i Sverige.

   Radera
 15. Undrar om Tage Danielssons strof "en blond negress från värmlands huldraskogar" skulle vara gångbar i den nuvarande politiskt korrekta diktaturens relativism?

  SvaraRadera