söndag 24 mars 2013

Panodilläge

Jag struntar i att blogga - i princip - för denna söndag har bonnförkylningen slagit till. Det får reda sig på något vis. Problemet är förstås att slår sig eländet på halsen kommer knappast evangeliet att förkunnas rent och klart i Nordölands församling den kommande veckan - och det borde få ljuda i all sin skönhet. Jag är inte hypokondriker som Tage Erlander (läs hans dagböcker!) men jag kan ibland tycka att hypokondrin är välmotiverad. Som nu.

Solen skiner från öster och en liten  nätt snöby fäller ut sig över oss. Det är vackert.

Annars är jag som vanligt bekymrad. Det verkar som om beslutsfattare inte uppfattas höra till de ideella medarbetarna. "Jag vill hellre göra en ideell insats än sitta på sammanträden"-hållningen måste väl bero på att under överskådliga decennier har beslutsfattarna varit några andra. Nu ter det sig främmande att uppfatta att några verkligen behöver göra sin ideella insats vid ett sammanträdesbord, i ordnade former och renodla denna ideella uppgift lika väl som att vara med i en diakonigrupp eller sjunga i kör. Men det partipolitiska systemet eroderar.

I Växjö stift presenterar nu nomineringsgruppen Vägen sig. Den är "frukten av en serie samtal mellan Folkpartister i Svenska kyrkan (FiSK) och Moderater i Växjö stift. Tillsammans kände vi behovet av att låta Svenska kyrkan arbeta efter sin specifika agenda, utan parti- och blockpolitik." Det kan man ju säga. Men vill någon rösta på en nomineringsgrupp som lägger ansvaret på funktionärerna? "Ansvaret för kyrkan vilar gemensamt på de förtroendevalda och de kvinnor och män som vigts till tjänst som biskop, präst eller diakon." Detta tror inte jag. Jag är frimodig nog att tala om de döptas ansvar och räknar med det vanliga lekfolket.

Är man bonnförkyld kan det vara riktigt uppiggande att inse vad man trots allt inte håller med om när orden svarvas. När det gäller den deklarerade värdegrunden kan man pröva att stoppa in ett "inte" bland de fina satserna och fråga om någon menar att man t ex inte vill medverka till at Svenska kyrkan ska ha föredömligt goda arbetsplatser.

Nomineringsgruppen Vägen har nog inte fått det riktigt rätt med grekiskan heller. Det påstås att Ordet kyrka kommer av grekiskans kyriakon som betyder "de som tillhör Herren". Men just kyriakon syftar på kyrkhuset. Annars är det väl kyriake? Om nu ordet "kyrka" kommer av detta. Man kunde tänka sig att de är ordstammen kerk, har det påpekats. Samma ord som i cirkus i så fall ...

Host, host, snörvel, snörvel.

6 kommentarer:

 1. Vägen är tydligen för en elitistisk och exkluderande kyrka. Bara politiker och de vigda räknas. Vad med kyrkfolket? Vad med övriga anställda? Alla fromma kyrkomusiker, vaktmästare och andra som tjänar Gud på sitt sätt.

  Och Vägen, det var då ett pretentiöst namn. Så vitt jag vet är Vägen en och det är inte några kyrkopolitiker. Nej, gör om, gör rätt eller - lägg ner.

  SvaraRadera
 2. Önskar Dig god bättring f Dag. Vägen ser ut som en bra början. Denna måste vara den sanna Vägen som leder till Livet. Sanningen måste vara med från början och inte uppfattas som en eventuell slutprodukt i en politisk process.

  SvaraRadera
 3. För den som i det svenska landskapet mött skylten "Här slutar allmän väg" som exempelvis i Bohuslän intill en strand, med stormande vågor mot klippor bortom skylten, framstår inte namnvalet "vägen" så svårt utan vägen,den sanna är väglös. Inte utan anledning sa Jesus att sanden skulle borstas från fötterna...och vandringen gå vidare. /Magnus Olsson

  SvaraRadera
 4. "Vägen" - Wejryd aka "Vägröjare" - Nån förnumstig krake i gruppen ville stoltsera - Nä, Tvi Vale...Men, Svek handlar i ren desperation nu - Loppet är kört nu! Ingen vill ha varor som marknadförs av rena rama skojare...

  Nina Svensson

  SvaraRadera
 5. "Och vandringen går vidare" - Ja det kan man säga - Att vandra iväg från en elitistisk och exkluderande kyrka. Ja, varför skall man lyssna till vilsna, vilseförda, och vilseförande elitister och exkludister? Och hierarkien skänker bort pengar till diverse "smedjor" som frammanar hat...Fram med borsten då...

  Nina Svensson

  SvaraRadera
 6. Vägen är inget dåligt namn på en nomineringsgrupp. Det gäller att leva upp till namnet. Man kan hoppas att de som tillhör nomineringsgruppen Vägen tar den Stora Traditionen på allvar. Quo vadis?

  SvaraRadera