lördag 18 januari 2014

Detta är väl ändå inte sant?

I gryningen hämtade jag tidningarna. Att Ölandsrevyn haft med Dag Sandahl, vilket Ölandsbladet, Östran och Barometern visste att berätta, noterade jag förvånad. Kanske lite enkel skämtan, men i alla fall. En plats i revyn visar att man finns - eller har funnits - och det är stort. Jag trodde faktiskt att jag var förbrukad i revysammanhang. En lite mer finkristen prisade att han aldrig varit med som objekt i någon lokalrevy. Min vän Birger Wernersson (S) konstaterade då kallt att den som inte förekommit där, inte heller har uträttat något under året. I Smålandsposten förekom min gudmor och moster också. Så en hel del sandahliana skulle väl ge en dos tillfredsställelse denna lördag? Men skam den som inte hittar något att deprimera sig själv och världen med också efter en så storståtlig egotripp! Jag hade först tänkt skriva om det kyrkliga utbudet i Kronobergs län men det kan anstå för i dag är det stora att vi tänker sätta stopp för rasisternas frammarsch. Växjö är den 28:e kommunen med sådan manifestation.

Jag läser insändaren: "Nazistiska stöveltramp och rasistiska slagord har åter börjat höras runt om i Europa, i Sverige och här i Kronoberg." Att det finns högerradiakal partiet i Ungern och Grekland vet jag men har vi verkligen hört nazistiska stöveltramp för det? Håller Svenska Motståndsrörelsen på med stöveltramp? Eller rekryterars till den rörelsen folk som gillar att slåss - ungefär klientelet från den svenska fotbollsrörelsen, alltså? Beskrivningen av en av killarna från Kärrtorp i Aftonbladet (16 jan) blir motsägelsefull. Hans kompisar kommer från Iran och Gambia. Handlar inte saken, ursääkta, om något värre än nazism? Handlar det inte om rotlösa, frustrerade unga män som inte ser sig ha någon framtid? Strulpellar som söker någon slags identitet, en sådan att om de inte blir älskade så blir de i alla fall hatade. Vore inte det bästa att försöka stoppa hopplöshetens frammarsch? Och vad handlar om bristande manliga förebilder, ett tema som antyds här och var?

I insändaren anförs Expo som källa. Rasistiska och nazistiska aktiviteter har tredubblats i Kronobergs län, får man veta. Fast vad det betyder alldeles konkret, vet vi förstås inte. Vi vet inte heller om manifestationer mot dessa aktivister gör något annat än 1. ger dem ett erkännande och 2. ger de manifesterande en rättfärdighetskick. Jag menar, för att läsa insändaren rakt av, den som deklarerar att "vi tänker inte låta ondskan segra" löper väl somliga risker när ondskan förläggs till de andra, avgränsad och väl paketerad ondska. Skulle inte Svenska kyrkan kunna säga ett ord som varnar för det förhållningssättet och välkomnar till söndagens gudstjänster med syndabekännelse som en viktig del. "Genom min synd är jag delaktig till mer ont än jag själv förstår"-hållningen ger mer av livsviktiga insikter.

Exemplifieringen i insändaren är omskakande. "Svenska medborgare med judisk bakgrund drabbas varje vecka av trakasserier och deras synagogor klottras med hakkors." Så var det i Tyskland på 30-talet och värre skulle det bli. Är detta vardag i Sverige? I Malmö? Då finns det ett politiskt ansvar att kräva ut av det partier som har den politiska makten om hand. Så hur är det? Är det som beskrivs verkligen sant? "Fönster i moskéer krossas. Brandbomber kastas mot flyktingförläggningar. Nazistiska grupper genomför militärövningar på svenska idrottsplatser." Allt har inträffat men är hotbilden denna? Ser den svenska vardagen ut på detta sätt? Eller konstrueras här en fiende att samlas emot? Och vad är det vi ska motarbeta? Att de som bedriver aktiviteter i form av informationsspridning ska mötas av motstånd i demokratins och det fria ordets namn - så är det illa tänkt på minst två håll. Vi ska "återerövra alla tillgängliga arenor" heter det - från vem då? "Vi tänker freda vårt Växjö och vårt län från rasistisk och nazistisk propaganda och agitation". Hur går det till i ett demokratiskt samhälle, är det tänkt? Ska vi freda Kronobergs län från socialistisk propaganda också - eller värdekonservativ - eller freda mot abortmotståndare? Ska vi freda länet mot alla de andra, de som vi definierar som onda?

"Genom bra utbildning och omfattande kunskap kan vi skydda oss mot trångsynthet, intolerans och rasism", heter det i insändaren. Men frågan kvarstår: Vem definierar den intolerans mot vilken vi står samman?

Ibland kan problem lösas så att problemen blir värre, inser jag. Är det inte de demokratiska förespråkarna som riskerar själva demokratin och dess öppenhet - också öppenheten för dem som har fel? Och hör inte till konstruktivt politiskt arbete att verkligheten beskrivs som den är och inte som man hoppas den skulle vara, så mörk att de gråsjaskiga framstår som vita?

Till er som undrar vad Växjö domkapitel sa i går om anmälningarna mot mig: Jag har ingen aning.

16 kommentarer:

 1. Nästintill dagligen befinner jag, detta bedrövliga ord, mig i Kärrtorp. Bloggaren har helt rätt i att det i grunden handlar om strullpellar men dessa har anammat idéer, som växer. Andra strullpellar anammar andra idéer, åter andra har inga idéer alls. Att en attitydförändring ägt rum, är uppenbart. Därför tror jag att ytterlighetsyttringar förstoras eller ges en större betydelse än de har pga att de utgör den "bortre sidan" av ett större problem. Den historiska medvetenheten eller omedvetenheten är då en aspekt, människors existentiella upplevelse en annan. Att förenklat kritisera manifestationer är att kritisera Gud i människan. Gud i människan har alltid rest sig, när hon trampats. Det är Guds vrede. Att denna sedan också drar till sig andra krafter är inget nytt. Om man inte ensidigt ser tillvaron som materialism men heller inte idéer, kan man kanske komma att se hur de kringflygande idéerna i sitt sökande av gudom och den råa jordvända materialismen i ett sökande av en människogud, kommer ingå ett äktenskap som framföder Antikrist. / Magnus Olsson. Ockupant med almenacka.

  SvaraRadera
 2. "Intresset ljuger aldrig", brukar Bloggardag citera Marx.

  Vi har akut behov av invandrade barnafödare och konsumenter, för att säkra nödvändig ekonomiska tillväxt åt en åldrande och krympande befolkning. Då måste också ev motstånd mot denna nödvändiga migration tystas. Om genom skrämsel, småljugande eller skam - Ändamålet är gott och metoderna därmed ganska likgiltiga.


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tant Svart:

   Det burkar vanligtvis kallas för pyramidspel. En annan liknelse kan vara att det är som att kissa på sig; det är varmt och skönt ett tag, men sedan...

   Allt prat om invandring som lösning på demografiska problem avfärdas enkelt, och har så gjort av bland andra professor Jan Ekberg.

   http://www.dn.se/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor/

   "...effekterna av invandring som ett medel för att underlätta för välfärds­systemet att försörja en åldrande befolkning är små. En orsak är att invandringen ökar befolkningen, vilket ställer större krav på den offentliga sektorn, skriver nationalekonomen Jan Ekberg."

   Radera
  2. Undrar när första kravet att ta bort korset från Sveriges flagga kommer.

   Radera
  3. Så Tant Svart är jesuit, eller..: "Ändamålet är gott och metoderna därmed ganska likgiltiga." Jag tror du driver med oss! När byggdes ett land senast på "skrämsel, småljugande eller skam"? Om det ska vara en svenskkyrklig hållning då förstår jag varför vi befinner oss i dagens politiska och andliga totalmisär. Och vem menar du skulle vara den som skulle "tysta motståndet mot denna nödvändiga migration"? Jackelen, Klein eller en ny Führer? Jag kan inte tro att du menar allvar, det måste vara ironi, av ett slag så subtil (eller vad man ska kalla den) att jag har svårt att genomskåda den, och då har jag ändå ägnat månader och år åt att översätta ironins mästare, Sören Kierkegaard. För alternativet är ju att det måste vara dumhet… För det senare fallet kommer här ett par länkar ytterligare som handlar om massinvandringens konsekvenser för det svenska välfärdssamhället. Som denna intervju med den nu tv-aktuelle (Är västvärldens storhetstid förbi? Kunskapskanalen, söndag 09.00) Niall Ferguson: http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/
   eller i The Economist: http://www.economist.com/news/special-report/21570836-immigration-and-growing-inequality-are-making-nordics-less-homogeneous-ins-and
   eller sök efter Assar Lindbeck på youtube.
   Det får räcka med det. Den som vill bilda sig en egen uppfattning om invandringens konsekvenser finner hur mycket information som helst på nätet. Men ett varningens ord är på sin plats: för den som är av sanningen och som blivit uppfödd med lögner och illusionsmakeri erbjuds ingen väg tillbaka...

   Radera
  4. Tja,

   "...den som förökar sin insikt, förökar sin plåga" (Pr 1:18).

   Åtminstone om man tänker i banor, som inte är samhällsnyttiga eller normala.

   Ibland är bara normaliteten lite efter samhällsnyttan, och då kan vi glädja oss över den intellektuella klassens (bl a svenskkyrkliga klerkers) folkupplysande ansträngningar.

   http://www.di.se/artiklar/2014/1/3/ledare-sverige-ar-ett-system-mer-an-ett-folk/

   'Folk', som något mer än en intressegemenskap, d v s en grupp av människor som har som enda gemensamma nämnare, att göra inbetalningar till samma försäkringsbolag, eller att ha samma privaträttsliga avtal, är i nutiden en farlig, ja rent sverigedemokratisk, tanke. Etniskt ursprung, gemensam historia, religionstillhörighet, sedvanor och värdegrund är bara konstruktioner, som skymmer eller hindrar vår egentliga, mänskliga samhällsfunktion, konsumentens. Tillväxt är ett måste för att rädda löner, utbildning, omsorg och pensioner. Tillväxt kan bara ske genom migration och en positiv inställning till denna. Här går SvK före, och kan denna gång inte anklagas för att ha missat den historiska utvecklingens tåg.

   Och det är väl bra,

   menar

   Tant Svart

   Radera
  5. Tack för ditt svar, som har förtydligat din inställning för mig. Tyvärr känner jag mig lite för gammal för att pressa mig in i "konsumentrollen", och mina barns framtid betyder lite för mycket för mig för att jag ska vilja offra "tankekonstruktioner" som "Etniskt ursprung, gemensam historia, religionstillhörighet, sedvanor och värdegrund" (varför inte också kristendomen när du ändå är i farten -- något mer "konserverande" än den får man väl ändå leta efter?) på den heliga tillväxtens altare, till förmån för den nya fantastiska tankekonstruktion som töcknigt kan anas som "Systembolaget Sverige AB". -- Ack, kan verkligen en sådan föreställning ha uppkommit i någon människas hjärna? Att SveK går för och DENNA GÅNG inte kan anklagas för att ha missat "den historiska utvecklingen" är tyvärr ett faktum som jag bara kan konstatera med stor sorg...

   Radera
  6. Stefan

   får gärna upplysa mig om vilken Jesuit, som när sagt att målet helgar medlen...

   Faktaoider är sökbara o krossa en nidbild varje dag.

   Anders Gunnarsson

   Radera
  7. stefan aake trodde först att Tant Svart drev med oss.
   Denna mörkertant har nog både en och två rävar bakom öronen. Själv tycker jag mig vid noggrann läsning ganska klart ana giftig ironi...

   KJ

   Radera
  8. Tja, utan att vara Stefan skulle jag vilja säga, Franciskus, när han stal i pappas butik för att bistå de fattiga...

   Radera
 3. Nej, Dag, du har så rätt, det är verkligen inte sant. Sant är istället: "Autonoma vänsteraktivister utgör det största hotet mot demokratin i Sverige.
  Det hävdar Säpo. 'De har större förmåga än vit makt-anhängarna att använda våldsamma metoder', säger chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.
  Störst risk att utsättas för politiskt våld löper SD-politiker." http://www.sydsvenskan.se/sverige/storsta-hotet-kommer-fran-vanster/
  Men som väl alla vi vet som läser denna blogg är sanningen inte mycket värd nuförtiden, i enlighet med Lenins motto: sant är det som tjänar revolutionen. Och det som tjänar revolutionen just nu är desinformation, demonisering, polarisering, av allt och alla som hävdar sin demokratiska rätt att inte underkasta sig den politiskt korrekta världsbild där allas lika värde blir till allas lika värdelöshet. Och den roll SveK spelar i allt detta är i högsta grad unrühmlich… Men ack -- vem säger jag detta till...

  SvaraRadera
 4. Även våra domkapitel har sekulariserats vilket kan märkas i den så kallade domkapitelförsäkran. Det står inget om "vid Gud och Hans heliga evangelium". Det räcker inte med "trohet mot kyrkans lära och ordning" när läran och ordningen i sig har sekulariserats.Denna inre sekularisering är troligtvis ett större hot än spridda och högljudda nazistiska och andra totalitära yttringar.

  SvaraRadera
 5. Nassarna och rasisterna/högerextremisterna var som bekant ofarliga för John Hron, Ronny Landin och ett tjugotal andra personer vars liv avbröts i förtid. Eller ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ronny Landin 1986 och John Hron 1995 känner jag till, men vilka är de övriga aderton som dödats av "rasisterna/högerextremisterna" i Sverige och i modern tid? Namn och årtal, tack!

   Visst är det viktigt med detaljerna i en så pass allvarlig sak, eller?

   Radera
  2. Se lista publicerad i Expressen http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-nazisterna-som-begatt-mord/

   Radera
  3. En koll av listan i Expressen med någon djupdykning där det var sparsamt med detaljer ger en kuslig bild av vad som rör sig på den nazistiska kanten eller snarare utkanten.

   Några av förövarna var inte organiserade nazister, men hade sagt sig ha sympatier på den kanten eller visat intresse för riktningen. I flertalet fall handlade det om djupt störda, psykiskt sjuka och/eller kriminellt gravt belastade och våldsbenägna individer. Dåden var förfärliga och kan på inget sätt ursäktas med den sociala och mänskliga misär som format förövarna.

   När detta är sagt, måste det också sägas att det i Expressen handlade om nazister eller närstående som förövare och att flera av dåden inte var uttalat politiska och långt mindre beordrade av någon politisk ledningsgrupp. Men visst, helt klart handlar det här om samhällsfarliga element som ska hårdmarkeras!

   Den omständigheten ursäktar dock inte försöket (?) att stryka hela den värdekonservativa, nationella och invandringskritiska högern med samma pensel. Vanligtvis är det avsikten med formuleringar som "nassarna och rasisterna/högerextremisterna". När man buntar samman hederliga medborgare som i god demokratisk ordning tar avstånd från varje form av våld och hot som politisk arbetsmetod med nazistiska våldselement, då är det bara infamt och lögnaktigt.

   Jag utgår från att det inte var din avsikt, men ser det gärna bekräftat av dig.

   Radera