söndag 5 januari 2014

Nu ska det inte tramsas om dödade kristna

Jag tror att de presenterade siffrorna om antalet döda kristna hämtats från Per Gudmundsson i Svenska Dagbladet den 11 okt 2011 som skriver:
 "I den senaste rapporten Christianity 2011: Martyrs and the Resurgence of Religion, publicerad i International Bulletin of Missionary Research i januari i år, noteras att ungefär en miljon kristna dödats det senaste decenniet. Med den utgångspunkten uppskattar man antalet döda år 2010 till en tiondel av det.
Samma studie visade 160000 offer år 2000 – läget förbättras. Men den positiva utvecklingen i Sudan, exempelvis, kompenseras tyvärr enligt beräkningarna av en fortsatt skrämmande situation i Demokratiska Republiken Kongo. Antar man sedan att innevarande år blir ännu något värre, landar man i 105000.
Det är 287 människor om dagen. Tolv i timmen. En var femte minut, som dödas för sin kristna tro.
Det är talande att en genomsnittlig svensk aldrig har hört siffran. Ingen europé heller, för den delen."

Vi lever i en martyrtid som till antal vida överstiger vad som åstadkoms i det romerska imperiet under urkyrkans och fornkyrkans tid.

32 kommentarer:

 1. Vet du det tror jag också! Men det du missade att citera där var detta:

  Var femte minut dödas
  en kristen för sin tro

  11 oktober 2011 kl 04:46 , uppdaterad: 11 oktober 2011 kl 06:55 LEDARE | PER GUDMUNDSON

  Massakern i Egypten är tyvärr inget undantag. I år kommer ungefär 105 000 personer att dödas för att de är kristna, globalt. Då räknas inte de som exempelvis är soldater och dör i krig, eller sådana som råkar bli offer för rånmord. Med detta menas dem som, på grund av att de är kristna, för tidigt mister sina liv som offer för aggression.

  Det kan ske som i Egypten i söndags, när militärstyret gjorde gemensam sak med intoleranta krafter och dödade över 20 kopter. Eller som i Kina, där kristna trakasseras av kommunistregimen. Eller som i Sudans folkmord.

  Räknar man ihop alla dessa – som vissa kristna skulle kalla martyrer – blir det 105000 dödade människor i år.

  "En sådan beräkning ska, som alla andra, nagelfaras och inte tas för odiskutabel sanning. Det är ogörligt att exakt fastställa vem som i en krigszon slaktas för sin etnicitet och vem som utplånas för sin religion. Det är lika omöjligt att samla in korrekta uppgifter från platser som är som vita fläckar för journalister, biståndsarbetare och forskare."
  Varför tog du inte med denna passage i en artikel som i sig är väldigt märklig då den först säger att siffrorna är osäkra och sedan betraktar siffrorna som sanning.
  Enligt andra kristna källor som hjälper förföljda kristna är antalet mycket mycket lägre än så - man säger då att man beräknar på vad man VET, inte vad man uppskattar.

  Diskussionen under förra inlägget handlade också om just muslimer som dödade kristna. Men i samma artikel som troligen hänvisades till beskrevs situationen för kristna vara värst i Burma och på andra plats Kina. Nu är som en del eventuellt vet Kina inte ett muslimskt land, även om stora muslimska grupper finns även där, bland dem uygurerna som själva är svårt förtryckta av den kinesiska staten.

  Således: Sluta tramsa genom att fibbla med siffror och "uppskattningar" och annat ohederligt och kom sedan tillbaka när du har siffror där man VET att kristna dödats för sin kristna tro av just muslimer. Annars gör du själv som al-Qaida som säkert menar att alla de "hundratals civila dödsoffer" i Irak handlade om att USA krigade mot islam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ju befriande att inse att det inte var det förfärliga antalet 105 000 kristna som dödades förra året, utan kanske bara hälften så många!

   Dribblandet med siffror påminner mig om när en tidning rapporterade att arbetarna i en fabrik hade gått i vild strejk kl. 14 dagen innan. En upprörd företagsledare ringde upp redaktionen och anklagade tidningen för falsk rapportering – – – strejken hade inte börjat förrän kl. 15.

   Radera
  2. +Göran: Nej det är förfärligt även om det som på andra ställen uppges vara en tiondel så många.

   Att överdriva och förvanska och hålla undan fakta är dock alltid obligatoriska steg innan ett krig bryter ut. INGEN tjänar på det utom de som vill ha krig.

   För att förklara igen vad jag menar: Detta är siffror rapporterade av kristna organisationer eller i alla fall av västvärlden. Tror du att siffrorna ser likadana ut i muslimska länder eller islamistiska publikationer? Givetvis inte. Där är USA:s krig i Irak "de kristnas krig mot islam" vilket även västs inblandning i Afghanistan är. Även om vi i väst kan vara kritiska till dessa krig så är det få som skulle påstå att det var religionen islam som attackerades.

   Jag tycker inte att vi ska fara fram med samma ohederliga retorik som islamisterna gör för då är vi inte bättre själva.

   Radera
  3. Nej, Anna: siffrorna ser verkligen annorlunda ut i muslimska länder (förutsatt att arabiska eller farsi är det dominerande språket), ty deras numeralia skrivs annorlunda, ehuru från vänster till höger i den eljest från höger svallande texten.

   G.A. Flanell

   Radera
  4. Jaså. Så de använder inte arabiska siffror som vi gör alltså?

   Som jag läste i en insändare på "familjeliv" som var upprörd och menade att hon skulle ta upp med skolledningen att "mitt barn ska inte behöva lära sig arabiska siffror i skolan!"

   Radera
  5. Alltså Anna, det där var väl ett väldigt oförskämt sätt att svara Dag på. Du är ju trots allt "gäst" här och du har fått väldigt generöst med utrymme för dina tankar/åsikter.
   Titti

   Radera
  6. Kan du förklara vad du menar Titti? På vilket sätt var det oförskämt annat än att det kritiserade ett inlägg som var riktat mot mig och som enligt min mening innehöll felaktigheter och förbiseenden?

   Radera
  7. Titti, kan du förklara på vilket sätt det var oförskämt?

   Detta var ett kritiskt inlägg riktat mot mig och jag framförde min kritik tillbaka för att jag menar att inlägget innehöll förbiseenden och felaktigheter om sakfrågan.

   Hur ställer du dig till om jag påstår att Dag Sandahl och hans anhängare alla är nazister (vilket givetvis är helt fel) och sedan inte tillåter någon kritik mot detta under mitt inlägg? Och om någon hävdar att jag har fel så är det "oförskämt" av denne?

   Radera
 2. Den kompakta tystnaden detta bemöts med i vår egen kyrka är intressant! På flera ställen har man dispenserat sig från att fira S:t Stefanos och martyrerna och i stället ersatt detta med gudstjänster (?!) i stil med "Julen i ord och ton" o dyl. Borde vi inte hämta mer inspiration från de delarna av kristenheten som verkligen strider och lider för trons skull??!! Om martyrernas liv och berättelser kunde vara Ordets bästa utsäde då kan det väl också ha något att ge dagens kristna, särskilt det som sker i vår egen tid!!
  F Pierre

  SvaraRadera
 3. Kan vi inte utgå från, att majoriteten av européer, särskilt eliterna, bekymras föga av att kristna får på moppo.

  Kristna har alltid varit motspänstiga till det moderna projektet. Gick man i täten för franska revolutionen, den socialistiska rörelsen, liberalism, individualism, jämställdhet, aborträtt, you name it, va??
  Kristendom tycks i allmänhet leda till bristande tro på det som tiden omhuldar. Visst har exv SvK blivit något bättre, men att föredra vore väl, om vi helt slipper de kristna i framtiden?

  undrar i all oskyldighet

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Tant svart: Nej vi är nog rätt giltiga för det liksom när muslimer får på moppo. Dock hölls många "tysta minutrar" för offren i WTC medan ingen har hållits alls för de civila offren i Irak, till följd av en president som startade kriget på felaktiga premisser och som citeras på nätet, efter att ha fått "ett tecken från Gud" att han skulle invadera detta land.
   DOCK var Saddam Hussein ingen rar liten gosse heller, vilket naturligtvis komplicerar det hela.

   Radera
 4. Har du lagt till text i min kommentar, DS? Minns inte som att jag citerade så mycket av artikeln utan bara det som står inom citationstecken.

  På sista raden ska det står "hundratusentals civila offer" och inte hundratals. Bara för att Irak är ett muslimskt land dödade alltså de kristna hundratusentals civila!!!

  SvaraRadera
 5. Dag Sandahl: Jag skulle gärna vilja ha en ytterligare förklaring till detta inlägg, men befarar att jag inte kommer att få någon. Ursprunget till det var en konversation mellan mig och annan kommentator under inlägget "Den lille pilten". Min meddebattör hävdade där att det var naturligt att hata muslimer med tanke på att "en kristen dödas var femte minut". Denna siffras kommer från en mycket ifrågasatt och kritiserad undersökning, den som du refererar till -kritiserad av en annan kristen organisation som gjort samma typ av undersökningar. En ansvarig för den förra undersökningen medger också att man inte bedömt om det är "på grund av sin kristna tro" som man kommit till fram till antalet döda. Man säger också att en överväldigande majoritet som man räknat in i sina siffror dödats just i inbördeskriget i Kongo som är ett krig mellan olika folkgrupper om resurser och naturtillgångar, som det presenteras på alla ställen jag läst.I övrigt talas det om att Nordkorea skulle vara sämsta stället för kristna, liksom Kina och buddistiska Burma.

  Därför undrar jag fortfarande, som var huvudfrågan under förut nämna inlägg, varför jag ska hata MUSLIMER för dessa kristna dödsfall? Eller har Nordkorea, Kina, Kongo, Burma osv gått och blivit muslimskt över natten?

  Dock dödas kristna av islamister i Mellan-östern och det är fruktansvärt i sig men det får väl för fasiken vara nån ordning på hur man lägger fram fakta. Speciellt som de inte är fakta utan en kritiserad "uppskattning" av kristna som dödats för ofta hela andra orsaker än "sin kristna tro."

  SvaraRadera
 6. En sak till: Det blir lika hopplöst dumt som när man benämner konflikten Nordirland som ett "religionskrig" och att problemet för irländarna var vilken trosinriktning engelsmännen hade och inte det faktum att engelsmän befann sig i det som de menade var deras land.

  SvaraRadera
 7. Nej Anna, försök inte reducera det fasansfulla och omfattande våldet mot och dödandet av kristna i muslimska stater, på samma sätt som Du uppmanas att vara mer nyanserad än Din slutsats, att det är USA:s skuld att många dödats och dödas i Irak. Har Du inte upptäckt att de många terrordåden där har sitt ursprung i konflikten mellan de två muslimska grupperna? Och var det fel att störta den grymme dikitatorn Saddam Hussein?

  Men våldet mot kristna i världen aktualiserar också kyrkostyrelsens handlande och prioriteringar under de senaste åren. Den styrelse där Dag har haft en plats. Har han gjort något - och i så fall vad - för att vända bort den nästan maniska fixeringen vid protester och bojkottaktioner mot demokratin Israel till förmån för (re)aktioner mot de star, där kristna förföljs eller diktaturer som Nordkorea och Kuba, eller den motbjudande maktutövningen från Zimbabwes president, Robert Mugabe? Eller har kyrkostyrelsen helt enkelt funnit sig i att kyrkans internationella utblickar och handlande bara skall gälla Israel, Israel och åter Israel? I så fall har vi haft en oförlåtligt passiv styrelse, Dag inräknad.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Dike: Din kommentar visar att du inte förstått vad jag skrivit. Jag har varken "reducerat" något. Jag har pekat på att undersökningen som refererades till är ifrågasatt och att det långt ifrån går att skylla alla kristna dödsfall på muslimerna liksom att det starkt kan ifrågasättas i flera fall om det var PÅ GRUND AV sin kristna tro som de dödades.

   Läs igen så ser du vad jag har skrivit och kanske förstår du då också poängen med det jag skrev om USA, att det inte var ett krig "av kristna mot islam" men säkerligen kallas det av islamister.

   Radera
  2. Ang Saddam Hussein: Ja i efterhand var det fel, för det är ett större helvete där nu verkar det som än det var på den hemska diktatorns tid med alla motsättningar mellan religiösa grupper och självmordsbombare som finns nu. Har jag fått intryck av, även om t e x kurder kan vara positiva till att Saddam störtades med tanke på Halabja och andra fasansfulla massmord som Saddam gjorde sig skyldig till.
   Sedan är frågan VARFÖR USA invaderade Irak. Få irakier skulle hävda att de tror att det fanns några altruistiska motiv bakom detta.

   Radera
  3. Med tvekan svarar jag här sent omsider angående Saddam Hussein.

   Givetvis var Saddam trots sin giftgas och personkult (Jag har som souvenir från Saddams Irak en gyllene väggklocka med Saddams landsfaderliga ansikte, där visarna roterar i näsans mitt...) bättre än det nuvarande eländet. Det var ingen tillfällighet att Johannes Paulus II dagen före invasionen vädjade å det innerligaste om att avstå. Att i Sverige exv Jan Myrdal och islamologen Jan Hjärpe såg vad som komma skulle efter en invasion.
   Kurderna hade redan fått sin autonomi i Norra Irak före invasionen.

   Rimligen är i Syrien klanen Assad att föredra före ett islamistiskt styre och rensning av religiösa minoriteter. Att Putin och hans gäng menar detta, är inget hinder för att sanningen ligger där, snarare än hos militärindustrin runt Obama.
   Gasattacker i Syrien tycks bestå av tårgas och ett okänt antal sarinattacker, de senare med ej klarlagd bakgrund. Tanken är inte alltför avlägsen, att man från den syriska oppositionens sida velat skapa en koppling till de irakiska gasattackerna mot det egna folket i Halabja.

   Redan korsfararna under medeltiden insåg snart, att kompromisser och vettiga allianser sparade blod och lidanden för alla inblandade. Nyanlända idealister från Europa, däremot, ställde mest till det i sin fanatism och sina absoluta krav.

   George Bush d ä :s beslut, att ej gå mot Bagdad efter Kuwait, var betydligt klokare än George W:s beslut att med vapenmakt införa sina ideal i en ytterst bräcklig omgivning.

   Tant Svart

   Radera
 8. Fasansfulla skildringar gavs av den syrisk-ortodoxa nunnan, syster Hatune Dogan , som med sin hjälporganisation ”Hjälpande händer för de fattiga” är verksam i bland annat Syrien, om bortrövade och traumatiserade barn, bortrövade, våldtagna och stympade kvinnor och flickor, mördade män och söner. Hon och hennes medhjälpare hade tagit hand om kvinnor vars män fått strupen uppskuren av islamister i syfte att tappa av blodet och sälja det för dyra pengar i Saudiarabien, så att fanatiker kunde tvätta sina händer i det.
  Syster Hatunes hjälporganisation är verksam i 35 länder och har omkring 5 000 aktiva medlemmar. Den sysslar framför allt med social- och utbildningsverksamhet, men har på senare tid kommit att i större utsträckning hjälpa de förföljda kristna i Mellanöstern.
  Sedan det Muslimska brödraskapets protestläger i Kairo och Gizeh den 14 augusti 2013 upplöstes av säkerhetsstyrkorna har en aldrig tidigare skådad våg av våldsdåd mot kristna ägt rum, enligt Kurt Igler vid organisationen Open Doors Österreich. Enbart under veckan efter den 14 augusti blev 73 kyrkor helt eller delvis förstörda, 22 kyrkliga institutioner som skolor och hem för föräldralösa förstörda, 212 privata hem förstörda, sju kristna mördade, 17 bortrövade och ett hundratal sårade vid attentat.
  Om våldet i Irak fortsätter som hittills kommer, enligt Pia de Simony vid Christian Solidarity International, inga kristna att finnas kvar i Irak om tio år. Den kaldéiske patriarken Louis Sako har vädjat: ”Världen måste hjälpa de kristna att kunna vara kvar i sitt land.”
  Kathpress 2013-12-10 (Signum)

  SvaraRadera
 9. De allra flesta som dödas av muslimer är också muslimer. Att göra muslimer ansvariga för allt ont i världen påminner om alla anklagelser som tidigare riktats mot judarna. Och kriget mot Irak, startat på lögner,av korsriddarna bush och blair, har dödat minst 1 miljon människor, nästan alla muslimer. Tillkommer mångdubbelt fler som fått sina liv förstörda. Har alla människor samma värde? KGD

  SvaraRadera
  Svar
  1. De siffror på dödade kristna som figurerar baseras vanligen på följande definition: människor som dödats av det huvudsakliga skälet att gärningsmannen uppfattat offret som kristen. Detta är något annat än politiska konflikter, såvida inte konflikten har en tydligt religiös motivbakgrund som i vissa delar av Afrika, även om offren för politiska konflikter är lika värda att be för.

   Radera
  2. Lägg därtill alla stackars muslimer som ryssarna och kineserna massakrerat genom åren!

   Radera
 10. @Anna,
  kanske bör man inte vara så tvärsäker om allt här i världen.
  Det är sant att våra västerländska numeriska tecken utvecklats från det s.k. hindo-arabiska siffrorna, men så här ser de ut, de som används i de arabiska, persiska och pakistanska språkdomänerna (tyvärr kunde de pakistanska överföras som bildobjekt till bloggsidan):

  Talen står i ordningen 0 till 9.

  Arabisk variant:

  ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩

  Persisk variant:

  ۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹

  Således vackra, men annorlunda, det medger du väl?
  Med vänlig hälsning,

  G.A. Flanell

  SvaraRadera
  Svar
  1. @G.A Flanell: Varför detta "kanske bör man inte vara så tvärsäker om allt"? Jag svarade ditt påstående med en fråga, vilket ju knappast alls kan kallas tvärsäkert. Så varför, mer än att du ville få anledning att trycka till mig lite?

   Dock vet jag att mina arabisktalande elever alltid skriver siffror korrekt och inte har några problem med det, De är alltså helt införstådda med dessa även om de också och kanske mest i en del fall, det vet jag inte, använder ett annat system.

   Lika vänliga hälsningar
   Anna

   Radera
  2. Aj då, jag klantade mig: arabiska raden går, som den uppmärksamma läsaren ser, från nio till noll, medan den persiska från noll till nio.
   Fingrarna slinter ibland, tankarna likaså.

   G.A. Flanell

   Radera
 11. Jodå Anna,
  jag har läst Dina inlägg och sett - både i och mellan raderna - precis det som jag skrev: relativiseringen, reduceringen av terrorn mot och dödandet av kristna. Även om Dina siffror vore korrekta och exakta, är det fasansfulla en realitet, som vi och vår kyrka måste förhålla oss till. Då gäller det - och läs nu noga och tänk efter innan Du replikerar! - att vara tydlig och tala klarspråk om orsakerna och inte väja av missriktad hänsyn till religionen i de stater, där makthavarna låter dödandet fortsätta. Glöm då inte ett fundamentalt faktum: att dessa stater inte är demokratiska! Demokratier sanktionerar inte våld och terror.

  Sedan har Du nog lyckats förbluffa flera i dessa spalter med Din slutsats, att det var fel att störta den grymme envåldshärskaren Saddam Hussein. En efterhandsslutsats, hävdar Du. Kom då ihåg också något annat: Du har aldrig någonsin facit på förhand, varför en kommentar av det slaget är tämligen överflödig.

  Vad gäller Dags bekännelse, att han ej gjort ett "skit" i kyrkostyrelsen för att vända protestkanonerna åt rätt och aktuellt håll, därför att han en gång blev förbigången i ekumeniskt resesammanhang, blir nog många av oss besvikna.
  Dag har ju blivit förbigången vad gäller kyrkoherdetjänster!
  Dag har lämnats patrullo i raden av biskopskandidater!
  Dag har varit chanslös till att också få andra ledande tjänster i kyrkan!

  Men Dag har för den skull inte tyst lagt sig ned på soffan, resignerat över denna världens oförmåga att se de mest och bäst meriterade eller låtit sig tystas av den maktfullkomliga, oförstående och konfrontativa majoriteten. Han har likt Fågel Fenix rest sig upp ur den av de onda skapade askan, med trots i blicken orädd gått sin väg framåt, rak i ryggen och modigt stått upp mot alla, som enligt honom förfallit till det teologiskt politiskt korrekta.
  Så tystnaden i kyrkostyrelsen om förföljelserna av våra kristna medbröder och -systrar i flera stater är, och förblir, ett mysterium, vilket blott den då tyste kan lösa. Vi väntar med spänning på den VERKLIGA orsaken, ty inte kan väl den stavas K-G HAMMAR!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 12. @Dike: Vad sysslar du med? Kan du ge ETT ENDA EXEMPEL där jag "reducerat terrorn och relativiserat"? Föga konstruktivt är det att säga detta, men du är f-n i mig inte riktigt klok! När du kastar ur dig sådana beskyllningar mot mig så får du faktiskt förklara vad du syftar till. Jag blir så oerhört jävla trött och frustrerad - vad sysslar ni människor här med egentligen??!

  DET ENDA och åter ENDA som jag gjort är att påpeka det felaktiga att göra alla muslimer skyldiga till de skyhöga med osäkra "uppskattningar" av antalet kristna. Vill vi ha ett samhälle där alla hatar varandra p g a felaktiga antaganden?

  Sedan när det gäller Irak så har halva Bagdad suttit i mitt klassrum det senaste åren, även om det mest är syrier nu. Men självmordsdåden haglar fortfarande tätt där och frågan är om det inte varit bättre för irakierna själva att göra sig av med Saddam när de var mogna för det. Nu urartade det i kaos och lidande som fortfarande pågår. Men detta kan diskuteras och jag har inte svaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart börjar vi gilla dig på riktigt, Anna!
   Du börjar bli riktigt underhållande.(Obs, ej ironi!)

   ;-))

   Radera
 13. Anna,
  slika känsloutbrott, innehållande det ena svärordet och personliga utfallet efter det andra, bör inte kommenteras. Därför avstår jag.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. Anna säger sanningen och gubbarna surnar till. Kristna förföljs och det är fasansfullt men läs denna bloggpost av Leo Holtter om att han faktiskt vänder sig mot och ogillar muslimer, vissa muslimer, nämligen de som dödar kristna, homosexuella, kvinnor, barn och muslimer för sin fanatiska övertygelses skull.http://holtter.wordpress.com/2014/01/05/hur-ska-det-har-forstas/ Att uppmuntra till hat mot alla människor från muslimsk bakgrund är ju avskyvärt och ovärdigt en Kristi lärjunge. Det vänder sig både Anna och Alma emot!

  SvaraRadera