lördag 11 januari 2014

När mötte du en nazist sist?

Bilden som illustrerade talet om en provokativ kyrka i Kyrkans Tidning denna vecka visade ett plakat med texten: "STOPPA NAZISMEN NU!" Men när mötte du en nazist sist? Högerextrema grupper finns det, inte sällan med motorcykel som gemensamt attribut, har jag förstått. I Åseda fanns två som kallades nazister och som just hade motorcyklar. De sprängde monumentet över interneringslägret i Vägershult. Nils Rydström var nazist. Han gav ut Wärendsbladet och var nazist på riktigt, av det slaget som försvarade Führern, åt vegetariskt och förnekade väl i vart fall att Führern haft någon vetskap om folkutrotningen och utrotningslägren. Demokratisk Allians var inte en nazistisk organisation. Akt-Inform var ett stencilerat blad och Contra en tryckt tidskrift - inte i någon rimlig mening var dessa högerpublikationer nazistiska.

Finns det då inte antisemiter? Visst - och här blir det komplicerat för det finns antisemiter som upprepar påståenden från Sions Vises Protokoll (en förfalskning av Ochranan) och från den antisemitism som härrör från nazister i Tyskland och från Polen också under 1960-talet. Det finns också antisionister och det är inte bara ett sätt att vinna enkla poänger att misstänka antisemitism som en ingrediens i antisionismen. Jag har en förnimmelse av att ingen velat bena ut vad som skett i Malmö när familjefäder väljer att emigrera till Israel eftersom de märker ren antisemitism i staden. Å andra sidan - vad är bosättarna på Västbanken? Immigranter från USA "som vet hur man tar hand om araber". Och efterhand har de kristna palestinierna lämnat det heliga landet. Hur ska Svenska kyrkan vara en provokativ kyrka då? Genom att anta Kairos-dokumentet, som endast en liten del av de beslutande i kyrkomötet läst? Var det antisemitism att fatta det beslutet? Kanske inte - men nog saknas den klokskap som håller samman de olika ställningstaganden till Israel/Palestina som finns i Svenska kyrkan och jag anar mest försummelser här. Hade de olika arbetsinsatserna i Jerusalem hållits samman bättre, hade vi haft annorlunda möjligheter. Nu ter sig det mesta bli plakatpolitik.

"En söndag i december 2014 kanske det anordnas en ny antirasistisk demonstration av nätverket Gudstjänstfirare i x-bygden." Fredriks Modéus tycker att just plakatpolitiken är den arbetsform som ger uppmärksamhet på förstasidan i lokalpressen (numera oftast en tidning...) och i diskussioner på sociala medier.
Klokare bedömare som Daniel Braw, i en ledarkommentar i dagens Barometern/OT, konstaterar att den korta ruschen genom medierna är en motsvarighet till kvartalskapitalism: "Snarare än genomtänkt utveckling, kommer politiska ställningstaganden att handla om snabbt uppnådda resultat i form av uppmärksamhet." Demokratin berikas inte så, menar Braw. Inte heller genom stereotyper som att det nu finns ett nazistiskt hot. Vad som finns är ställningstaganden av klart högermärke. Och när moderaterna flyttat sig mot mitten, skapades ett utrymme för konservativa värderingar som också innefattar motstånd mot "mångkulturalism". Det finns folk som vill att Sverige ska vara vad det var för 30-40 år sedan och som inte är nazister för det. De är nog, noga taget, inte rasister heller. De skulle gärna skicka pengar för att bistå flyktingar och menar att det är mer ekonomiskt att hjälpa dem där de bor än att ta hit dem. Att situationen i vår tid är lite mer komplicerad än så, övertygas de inte om genom att vi kallar dem rasister. Men nog är det möjligt att förklara vilken flyktingpolitik som måste föras nu och göra det med goda argument?

När mötte du en nazist sist? Kan det vara så illa att de nazister du möter är konstruktioner därför att de passar in i ett tankemönster? Men finns det inte högerextremism i Europa? Sannerligen. Men är den nazism?

Och vad med det kyrkliga? En aktionsgrupp - eller tillit till att Kyrkans liv leder till politiskt ansvar tillsammans med människor av god vilja - och sådana människor finns också land dem som inte är gudstjänstfirare i x-bygden. Se upp för dem som vill koppla Svenska kyrkan som lok framför sina ideologiska vagnar, det är det enda man kan säga.

Förresten, den nazist jag mötte sist har jag också begravt. Han var verkligen nazist och rasbiolog. "Den som har glasögon ska inte skaffa sig barn", sa han och tittade på mig. "Du har glasögon", kontrade jag och såg vänligt på mannen i rullstol. "Så har jag inga barn heller." Han var renlevnadsman därtill.

20 kommentarer:

 1. Ja tänk,

  Att det finns tankemönster och tankekonstruktioner a la Hammar, Wejryd, Jackelén, Helle Klein, Mattias Irving, och annat SS-frälse som ska försöka lotsa svky in i ett nytt religiös paradigm utan Jesus...Nej fy farao för de förutnämnda "neopåvar" och deras hemkokta "tanke-experiment"...

  Staffan Stalledräng

  SvaraRadera
 2. Jag förmodar, att en nazist är en nödvändig projektionsfigur för onda avsikter i en annars (givetvis!) god befolkning. Någon att varna för och vid behov uppspåra, avslöja och oskadliggöra.

  Så fungerade häxor för några hundra år sedan.

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så fungerar judar fortfarande lite varstans.

   KJ

   Radera
 3. Så här är det: funnes det inga nazister idag, så skulle vi uppfinna dem. De är helt oundgängliga för de styrande ideologernas världsbild, som bygger på ett infantilt gott och ont--perspektiv. Däremot är det högst troligt att vi kommer att få se fler och fler verkliga nazister uppstå; efterhand som denna polariserade världsbild tar överhanden kommer den att producera sina rollgestalter, på ungefär samma sätt som bolsjevismen producerade fascister och nazister på sin tid. Genom att utestänga SD från att vara ett demokratiskt alternativ bidrar de polariserande ideologerna de facto till att skapa förutsättningar för en växande odemokratisk högerextremism i Sverige. Och därifrån till ett inbördeskrig är steget inte särskilt långt. Fast bara om de skulle lyckas förstås...

  SvaraRadera
 4. Den antisemitism som finns i Malmö som väl är ett utslag av en blandning av baltisk och arabisk antisemitism borde socaldemokrater och Vänstern ta avstånd ifrån. Men också tongivande muslimer som Imamer och andra.Vi får hoppas att de kommer med på nästa kippapromenad i staden/ Sven-Åke Nilsson.

  SvaraRadera
 5. Jag börjar misstänka att vår kyrka är till för "moral majority" snarare än för oss arma syndare. Vi ägnar mer tid åt att stå mitt på torget och skandera "inga rasister på våra gator" än åt att gå runt och knacka dörr i Bjuv och Forserum med en bibel i handen. Där finns säkert några relevanta och uppbyggliga bibelicitat att ta till, om en av kristendomens förebilder (väl?) som gick runt till skökor och publikaner och sa "följ mig", samtidigt som han hytte med näven åt det religiösa etablissemanget.

  Eftersom min läsnivå ligger på deckare och thrillers snarare än teologi på originalspråket så får jag hänvisa till Chesterton. I deckarnovellen "The Chief Mourner of Marne" visar han tydligt på hur Gud ser varje niding som en förlorad son, och att det är prästens roll att vara stötta och själasörjare åt de värsta uslingar, inte åklagare. Och i en protestantisk kyrka faller väl denna börda på var kristen? Kanske även i en katolsk, jag har ännu inte avprogrammerat min barndoms papofobi.

  Så ja, istället för att leta efter första bästa kyrkbacksek att hänga upp rasisterna i så kan det vara läge att istället fundera på hur vi vinner dem för Jesus. Annars är risken att han tar med sig rasisterna och lämnar oss kvar att bada i vårt eget högmod.

  SvaraRadera
 6. Jag tror du bör uppdatera din kunskap angående aktiva nazister Dag, Jag personligen har kontakt med åtminstone över 50 stycken rent professionellt Att förringa deras existens på det sätt du väljer att göra är lika med att sätta på sig de absolut största skygglapparna en hästhandlare kan sälja.

  SvaraRadera
 7. Att förringa antalet aktiva nazister eller nationalsocialister som de själva benämner sig är som att köpa de allra största skygglapparna en hästhandlare kan förse en med. Jag har personligen kontakt med minst ett 50-tal aktiva nazister. Har följt dem i 2 års tid och de växer. Att förringa deras existens och antal är farligt. Mycket farligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant umgänge du har, Mila. Själv bor jag i Skåne och rör mig i en bred umgängeskrets utifrån vilken min uppfattning är att det går minst 10 antidemokratiska kommuniststollar på varje nynazist (f.ö. också en vänsterextrem ideologi). De senare är inte ofarliga men Säpo gör säkert en mycket riktig analys då de framhåller att nynassarna är det minst farliga elementen, efter kommunister och islamister!

   Radera
 8. Detta är en svår balansgång. Jag vet inte om antalet nazister är mindre eller större än i min ungdom (sent 1950-tal, med Nordiska rikspartiet,nysvenska rörelsen etc), men om man förstorar deras numerär riskerar man att göra dem mer presumtivt betydande och "attraktiva" för div. missnöjesröstare. Men det finns också en risk med att förminska deras numerär. Kanske är det vettigt att försöka definiera "nazism" så snävt som möjligt, så att så få som möjligt löper risken att tycka att "nazister är ju de som tycker som jag"...?

  SvaraRadera
 9. Ja, Milla, de ska varken förringas eller förstoras. (Jfr debatten om mördade kristna). Vaksamhet anbefalls hursomhelst. Och en fascistoid eller vänsterrevolutionär rörelse kan f.ö. vara farlig utan att vara nazistisk.

  Själv är jag dock f.n. allra mest oroad av de attityder den stora (själv-)goda majoriteten numera tycks ha till uppspårning och avlivning av foster med Downs syndrom eller olika handikapp ö.h.t. Det måste vara ett enormt paradigmskifte från att inte längre helt enkelt ta emot de barn man får - till att välja vilka barn man vill ta emot. Och att få föräldrar att frivilligt utöva rashygien på sin egen avkomma måste ju vara varje 30-talsdiktators våta dröm.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ibland sunt med censur nr man har ansvar för vad som publiceras. Ett principiellt tack för det.

   Radera
 11. Har någon hört ordet "kvinnoprästmotståndare" nyligen?

  SvaraRadera
 12. Med tanke på antalet mord som utförts av folk på nazistkanten de senaste årtiondena så är det nog bäst att man inte träffar en sådan. Svenska Motståndsrörelsen är uttalat nazistisk, dess ledare fick 'hela' fyra år (avtjänade två) för att ha sparkat ihjäl en grabb i Nynäshamn. Malexandermördarna var uttalade nassar, vi har gänget som dödade John Hron etc. Det är visserligen så att de svenska nassarna ofta är socialt utslagna individer av en typ som förmodligen aldrig hade släppts in i det välordnade tyska partiet på sin tid, men nassar kallar de sig och rider nu på en europeisk extremhögernivå.

  Och för er som vill jämställa höger och vänster, när dödade vänstern någon senast i Sverige? - Svar: 1908. Amalthea, Malmö. Före och efter detta, ingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazismen är inte och har aldrig varit en högerextrem rörelse, de är vad de heter narionalistiska socialister - en extrem vänsterideologi!
   /Antony

   Radera
  2. ...det borde stått - "nationalistiska och rasistiska socialister"...
   /Antony

   Radera
  3. Anonym kör den vanliga tröttsamma trallen för att rädda nassarna. De inom rörelsen som trodde på det där med 'vänster' återkallades kärvt till ordningen 1934 - om namnet Röhm är bekant - och sedan kunde man utan vidare problem vara den europeiska borgerlighetens värn mot bolsjevismen. Om Anonym verkligen tror att NSDAP var riktiga socialister finns det nog någon som har en bro att sälja också ...

   Radera
  4. Jovisst, Björn, att vilja förstatliga och kommunalisera företag det var ju riktigt höger det. Not.

   Sanningen är ju den att nazismen är mera vänster än höger men inom vänstern har man ju alltid gläfst mot varandra och delat in sig i diverse fraktioner. Allt i syfte att vilseleda.

   Radera
  5. Som själve Adolf deklarerade;

   -Varje tänkande människa är socialist.

   Det finns en härlig bild från 1931, där vid samma tillfälle, från samma scen, i samma regi, Joseph Goebbels och Walther Ulbricht talar till de Berlinska massorna. För tillfället rådde borgfred mellan kommunister och nazister. Mer av den varan skulle följa...

   Tant Svart

   Radera