lördag 4 oktober 2014

Till biskop Johanssons försvar: hu aj aj

Sven Astevall, FP, uppges vara före detta kyrkopolitiker. Han kommer från Emmaboda. Och nu drar han ut i ädelt ärende.

Biskop Johansson, "Guds ställföreträdare i Småland" (Astevall räknar alltså inte i landskapet Öland...) har alls inte gjort tillräckligt för jämställdheten och därför vågar inga kvinnor söka ett toppjobb som en biskopstjänst. "Söka" var ordet liksom "toppjobb".
Den som har öron och vill höra kan göra så. http://t.sr.se/1vCeHJR
Det är värt att höra honom. Hans aj, hu, ujuj med ett förstärkande "ja". är kostligt att avnjuta. Det återges sämre i skriftspråk.
Inslaget har gått både i P4 Kalmar och Jönköping. Har Radio Kronoberg slumrat in?

Astevall tror att det skulle komma fler till kyrkan om en kvinna valdes till biskop eller domprost. Det kan man tro om man vandrar i tro och icke i åskådning. Han deklarerar också utan omsvep: "Gudstjänsterna är ju rätt så tråkiga, om jag ska vara ärlig." Jo, men i Emmaboda hålls med kvinnlig kyrkoherde och en kvinna som komminister. Är det någon skruv som är lös - och var då i så fall?

Jag ska inte ynka majoritetsföreträdarna. Det finns allvarliga goda kyrkokristna som är för ämbetsreformen. Men hur känns det att stå samman med Sven Astevall? Och han har under decenniernas lopp inte varit ensam. Jag ska strax återkomma till detta.

Nu uppstår en svår fråga. När blir beteckningen "idiot" ett personpåhopp och när är den en kliniskt saklig beskrivning?
Jag klarar inte att avgöra den saken.
Morsan skulle nog betecknat Astevall som decrepitus och då hade det varit en diagnos. Själv håller jag mig, så doktor jag är, till den kyrkopolitiska vardagen. Det är en sådan Astevall gestaltar och då blir nog den kyrkopolitiska beteckningen "nyttig idiot" adekvat för att fenomenet alls ska kunna beskrivas.

På denna nivå med påhopp på biskop Johansson, Guds ställföreträdare i Småland, befinner vi oss och på Östrabo, den salpeterlada där biskopen bor, sitter en kultur som motarbetar kvinnor och stoppar kvinnor, i väggarna, förklarar Sven Astevall. Det är väl ett samlat påhopp på biskoparna från Tegnérs tid och framåt, alltså också Wejryd. Detta ska nog inte trösta biskop Johansson, ställföreträdaren. Besvikelsen gäller just honom - och han har bara månader kvar i tjänsten. Otack är världens lön. Av hans mångåriga välförhållande blir detta resultatet!

Vi återvänder till Sven Astevalls analys. Den kultur som sitter i väggarna bottnar i det kvinnoprästmotstånd som varit starkt i stiftet i många år. "Det finns riktiga svartrockar, hu aj aj ... De finns där, överallt." Reportern frågar vad han menar med svartrockar. "Ja, urkonservativa helt enkelt." Det var en samlande och uttömmande analys, må man säga men reportern envisas och vill ha en precisering. Han spörjer: "Kvinnoprästmotståndare?" Astevall vet besked: "Ja, absolut. Det är många som smyger omkring och rentav motarbetar kvinnliga präster."

Tankefiguren med smygande och fördolt agerande (läs: motstånd) användes redan på 1960-talet. Kontraktsprosten Jan Redin svarade då, att han inte förstod det talet och menade att vi har talat öppet oss själva till skada. Tekniken från den bok ochranan fick ihop, Sions vises protokoll, visar sig ofta användbar. Det finns något smygande och fördolt. Om ni inte ser det, beror det på att det är smygande och fördolt. Vilket skulle bevisas. Och det som sitter i väggarna sitter där. Inte ens Anticimex kommer åt saken. Så då kanske biskop Johansson inte ska anklagas även om det vore roligt att få veta när han första gången i sitt liv gick till en högmässa i Svenska kyrkan när en kvinnlig präst var celebrant.

Jag återvänder till Astevall, boende i ett pastorat med två kvinnliga präster. Han tror att det skulle komma fler till gudstjänsterna om en kvinna valdes till biskop eller domprost. Det kunde man tänka sig en gång i tiden, dvs på 1950- och 60-talen. Fast alla trodde inte det. I vart fall inte de som tyckte att en reform med kvinnor som präster var onödig eftersom det redan fanns så många präster som var kärringar. Men hur eller hur - om man följer Astevall, vad ska folk i gudstjänsten att göra? "Det kommer ju inte så mycket folk till gudstjänsterna idag. Gudstjänsterna är ju rätt så tråkiga, om jag ska vara ärlig."

Nu fick i alla fall Guds ställföreträdare i Småland biskop Johansson klart besked. Liksom prästerskapet i Emmaboda!

I sakfrågan om kvinnor i prästämbetet står biskop Johansson samman med Sven Astevall, FP, före detta kyrkopolitiker i Emmaboda. Det är ni många som gör. I decennier har ni njutit fördelarna av att stå samman med kyrkopolitiker av Astevalls slag och kaliber. Det noteras. Sällan eller aldig har ni försvarat oss andra mot denna sortens idiotiska påståenden. Men nu har biskop Johansson dock försvarats av mig. Det var väl fint gjort av en utdömd svartrock. Men minns att de finns där.
Överallt!
Hu, aj aj.


36 kommentarer:

 1. Fniss - och du menar alltså att han finns på riktigt i Småland!? Lite Åsa-Nisse och lite annat....

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 2. Sven Astevall borde, såvida han är en folkpartist i tiden, inte vara övertygad om att de sex återstående kandidaterna alla är män. Det kan ju finnas fler av Åke "Ann-Christin" Roxbergs typ, som bara ännu inte insett sitt verkliga kön - eller vågat komma ut. I varje fall är Folkpartiet på riksnivå övertygat om att det finns män som kan föda barn. Dessutom finns det enligt den senaste valrörelsepropagandan ett tredje kön (som då väl bör få sina egna omklädningsrum?).

  Thomas G. som dock applåderar själva könsbegreppsomändringen, konstaterar helt riktigt att den omöjliggör könskvoteringar: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/erkanner-vi-transpersoner-faller-tanken-pa-konskvotering_3550660.svd

  En annan lite pikant detalj är ju att 14 av 19 folkpartistiska riksdagsledamöter hösten 2014 är s.k. män. Hur går det med den folkpartistiska jämställdheten (med reservation för att några av karlarna kan vara s.k. transpersoner födda i fel kropp o.s.v.)?

  SvaraRadera
 3. Om inte stolleriet hade varit så tragiskt i all sin dumhet hade det varit riktigt roligt.

  Man skulle ju också kunna "göra en Dike" och med emfas hävda att det kraftigt minskande antalet gudstjänstbesök beror på att vi fått kvinnliga präster. Det sammanfaller ju i tiden och då måste det förstås föreligga adekvat kausalitet. Det har vi ju fått lära oss...

  För övrigt håller jag med Andreas Holmberg och jag anser att Astevalls uttalande är sexistiskt. Han kan väl inte veta vilket kön biskopskandidaterna har. I dag får man ju välja både kön och "ras" själv. Just i dag är jag en svart man och det ska Astevall inte ha några synpunkter på för då diskriminerar han mig och jag blir KRÄNKT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med någon som är ännu mera elak än jag! E träffar bull's eye med kattkloprecision.


   Elaka Katten Måns

   Radera
  2. Så är jag också, Måns, lycklig nog att vara ägd av fem katter. Just nu sitter en uppe på skåpet och har koll på mig medan en annan bevakar utgången till köket. Mjau!

   Radera
  3. Ännu mera av dagens fniss från mig orsakade du, Elisabeth!
   Mitt i prick!

   Jag i Halland

   Radera
  4. Visste väl att Elisabeth var en schysst tjej!

   Hon visar vederbörlig respekt för den av Gud i skapelsen nedlagda ordningen med katters naturliga topp-position i den sociala hierarkin.

   Håller hon med Whiskas också?


   Elaka Katten Måns

   Radera
  5. Bättre upp, Måns. Här serveras bl.a. kött, fisk, räkor och det högkvalitativa torrfodret Orijen. Mat för en katt, med andra ord.

   Radera
  6. Både Bill och Bull säger att de omgående kommer att begära asyl hos Elisabeth som ensamkommande, morrhårsförsedda flyktingbarn.

   Elaka Katten Måns

   Radera
 4. Språkligt står idiot för att man är en passiv åskådare. Beteckningen säger inget om intellektuell förmåga.
  Att tala kan dock avslöja att brister finns.

  SvaraRadera
 5. Ja, "om dåren tege hölles även hen för vis".

  Därmed inte sagt att det inte kan finnas verkligt manschauvinistiska attityder i Växjö stift - och de andra stiften. Könsstereotypiska konservativa och modernistiska könsbegreppsomgörare får båda ta sitt ansvar för att en del mjuka pappor idag på fullt allvar tror att de är kvinnor (liksom för att en del tuffa mammor tror att de är män).

  SvaraRadera
 6. Så fint att vi har sekulära partiföreträdare som begriper sig på det kyrkliga... Eller inte???

  Rudbeckius

  SvaraRadera
 7. Denna bloggpost är rimligen en blivande klassiker i sin arsenikgröna giftighet. Folkpartisten i fråga har gjort sig abderitiskt förtjänt av sitt öde.

  Nu går jag vidare till kvällens bestyr nynnande Lina Sandells trygga psalm:

  -Dummare kan ingen vara...  Lars Jensen

  SvaraRadera
 8. Rudbeckius kommentar ovan speglar en i grunden negativ förutfattad åsikt om förtroendevalda politiker: de skall hålla sig borta från kyrkan, skall ses med misstro och alltid sättas i kontrast till prästerskapet och de flitiga gudstjänstbesökarna.

  Som om inte också de som tar på sig väljarnas förtroende i sekulära val är intresserade av och vill söka sig till kyrkan! Som om de på något sätt skall ringaktas och ständigt kritiseras, när många av dem i själva verket utgör klippor i den kyrkliga beslutsorganisationen.

  Tänk om Rudbeckius och andra med denna uppfattning en gång för alla slutade med att kategorisera människor - underförstått i "vi och dom" - och i stället, som är den demokratiska folkkyrkans grundbult, hälsa alla varmt välkomna, glädja sig åt allas engagemang och ständigt erinra sig att inför Herren är vi alla lika eller smålänningar likt BloggarDag, som det också brukar sägas.
  Personligen förespråkar jag också ett närmare och kontinuerligt samarbete mellan de kyrkliga församlingarna och sekulära kommunerna.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det rent av vara så att psalmen "Klippa du som brast för mig..." syftar på de förtroendevalda politiker som du påstår "i själva verket utgör klippor i den kyrkliga beslutsorganisationen"...?

   Jag i Halland

   Radera
  2. BOD

   Jag har läst många poster av dig, få har varit uppbyggliga.

   Ingen har uppvisat en större ödmjukhet.

   Jag hoppas det också finns politruker utan uppblåst självbild o grandiost hög svansföring.

   Hoppet är det sista som överger katoliken.

   Libertas ecclesiae!

   Radera
  3. Hur kan du försvara att sekulära partier ska besluta om en kyrkas inre angelägenheter? Det är som om Svenska kyrkans läronämnd skulle ha bneslutanderätt i humanisterna! Som om NTO skulle sitta i Systembolagets styrelse, ja egentligen är det ännu värre än dessa exempel, men makten, makten hägrar för politiker också i kyrkan... En kyrka ska styras av troende människor som regelbundet firar gudstjänst, inte av sekulära partier styrda av människor med allsköns olika livsåskådningar och trossystem. Det är egentligt elementärt, men ändå så svårt, eller hur BOD?

   Rudbeckius

   Radera
 9. Om man vill bli försvarad får man hålla sig väl med de som försvarar.

  SvaraRadera
 10. Personen i Halland och Annorzzz fortsätter, som läsarna tydligt ser, med ironi respektive syrliga angrepp på förtroendevalda en masse. De som har tagit på sig ansvarsfulla uppdrag i det sekulära samhället ses nästan med förakt av de nämnda. Tala om uppbygglighet och uppblåsta röster! Var finns ödmjukheten i slika utfall mot ett kollektiv? Var finns återhållsamheten och den kristna grundtonen: att inte döma, att se varje människa, se det goda i henne, att lyssna, lära och hellre lyssna än ilsket ägna sig åt motbjudande utfall?

  Nej, mina herrar, jag blir beklämd över en sådan inställning och attityd; har ni överhuvud funderat närmare över vad ni kläcker ur er, vad kläckningen innebär och vad den resulterar i?

  Om inte, så är det faktiskt hög tid nu. Tänk på följande:
  -Den kloke lyssnar först och avvaktar med sin åsiktsproduktion!
  -Den mindre kloke lyssnar bara till synes och öppnar munnen genast!
  -Den som varken är klok eller har viljan att lyssna, sprider från sin upphöjda position förutfattade meningar till höger och vänster!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD

   I kristendomens oerhört långa o spretiga historia är just kyrkopolitruker en flugskit i detta universum.

   Det är en anomali, en icke-fråga, lite som demokratiska jihadister, kapitalistiska KPLM(r):are eller gudstjänstfirande ateister.

   Omm jag trott på det genomruttna system SveK står för, hade jag säkert gjort karriär där. Men det har lett till precis inget konstruktivt, sant, skönt eller gott.

   Jag menar att bara de enfaldiga kan stå o applådera något så galet.

   Om vår Gud drev ut månglare i Templet, vad hade Han gjort med hundratals självgoda potentater i världens rikaste o mest PK:a kgl saligHETSvärk, som uppenbarligen avvecklar sig självt.

   Hur kan ett sådant tjur-ko-skepp räddas från totalt skeppsbrott?

   Om man vägrar följa sin Herre, vem ska rädda henne? SAP, alliansen eller Unga örnar???

   Ja den nedmontering av kyrkoliv som skett i Sverige, saknar motstycke utanför kommunistisk diktatur. Här har man dessutom lyckats alliera sig med fienden på ett fint humant sätt, utan blodspilla.

   Hur ska kristen tro kunna ta sig ur denna munkavleförsedda bur? Går det? Vill man? Orkar någon?

   Jag ser från ett universiellt, katolskt, fullhetligt perspektiv inte en enda tendens åt rätt håll. Allt pekar bortåt.

   Gud bevare den spillra av kämpande troende som fortfarande står ut i SveK. Kyrie eleison! Christe eleison! Kyrie eleison!

   Radera
 11. -Ein Stein, Ihr Herren, ist kein Argument!

  sa redan Fichte.

  Jag är dock inte helt säker på vem som skulle vara stenkastaren i just detta fall.  Argus

  SvaraRadera
 12. -Hast Du schon vergessen was Annorzzz und Jag i Halland produzierte?
  Das war unverschämt. Sehr unverschämt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ach, du lieber Augustin, alles ist hin.

   Radera
 13. Silvia!

  Und die Sachfrage, wo ist sie?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. Annorzzz!

  Jag noterar - och det bör andra läsare också säskilt göra - att Du jämför förtroendevalda kyrkoföreträdare med jihadister, revolutionära kommuniste, ateister som går i kyrkan och flugskitar.

  Den nivån på kyrkodebatten kan Du - på ren och oförfalskad svenska - ha för Dig själv och samtidigt i upphöjd position inbilla Dig att Du är den borne riddaren, som räddar kyrkan.
  Var och en blir som bekant salig på sitt sätt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD

   Jag tror du helt missade poängen.

   Men du är helt immun mot diskussion.

   Det finns ö h t ingen anledning att slösa tid på dig o din självgoda upphöjda position.

   Lev väl. Allt Gott.

   Radera
 15. Annorzzz!

  Din senaste text är ännu ett belysande exempel på det som i psykiatrin kallas projicering: att tillvita andra de egenskaper som man själv är exponent för.
  Bloggläsarna får både i den texten och vad gäller jämförelserna mellan förtroendevalda kyrkoföreträdare och flugornas avfallsprodukter klargörande exempel på såväl debattnivån som projiceringen!

  BENGT OLOF DIKE

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...

   VERSALER i NAMNET som skrivs i DUBBEL upplaga.

   Hmm...


   Lars Jensen

   Radera
 16. Dike, sluta själv med projection! Sälj projectorn!

  SvaraRadera
 17. Jag nöjer mig med att svara Jensen att den dubbla namnangivelsen var helt ofrivillig och att jag alltid använder versaler på kommentatorsfältet.
  Konstigare än så är det alltså inte.
  Den underliggande kommentaren av Anonym föranleder ingen reaktion.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 18. BOD
  BOD

  Jag förstår att du inte vill förstå. Sluta kleta ner meningsmotståndare med diverse attribut (psykologiska eller icke-psykologiska)!

  Allt Gott
  Allt Gott

  SvaraRadera
 19. Pinsamt!! Vore jag för kvinnliga präster skulle jag känna mig minst sagt besvärad av sällskapet!! Men han är ingalunda ensam. Kyrkan får hålla till godo med de som inte får vara med och dansa med de stora elefanterna, och det kan man ju förstå, med valet inte långt borta. Politiker av den kalibern vill väl ingen normalbegåvad människa rösta på?? Arma kyrka!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 20. Vilka excellerar i utfall och gallsprängda kommentarer?
  Det behövs ingen forskning för att få veta det?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 21. Magister Dike har talat igen!

  SvaraRadera
 22. Och herre min skapare så förlegat att vara kvinnoprästmotståndare nu på 2000-talet! Men kämpa på..i motvind hoppas jag.

  SvaraRadera