måndag 17 november 2014

Kyrkomötesdag

Denna måndag kan nog kolla kyrkomötet på webben. Givet att tekniken fungerar förstås. Men de kritiskt anlagda kan förstås undra vad det är för kyrkomöte som samlas på ett sätt som innebär att någon gudstjänst inte kunde firas på Söndagen före Domssöndagen. Jag undrar om vi är tillräckligt många missnöjda för att kunna få en förändring till nästa år. Men egentligen skäms jag över hur vi fått denna ordning som är en oordning. Förändringen - resa på lördagen med övernattning.  Det ska kosssta en extrra hotellnatt. Men därtill ska vi väl utvärdera det komprimerade kyrkomötet. Är det klokt att inte ge ordentlkigt med tid till debatter - var ska då debatter föras?

Vad gjorde Frimodig kyrkas ledamöter i går kväll? Hade genomgångar med avbrott för skrattsalvor. FK må vara en liten och illa sedd grupp - vi har i alla fall roligast.

Denna dag tröskar kyrkomötet på. Mina motioner hamnde mestadels i Kyrkolivsutskottet vilket betyder sen måndagskväll eller tisdag. Jag får väl säga något trots allt. Jag menar att motioner ska avslås för idéerna är planterade likväl men då menar jag också att utskotten måste visa att de fattat vad motionen går ut på. Blir det för tramsigt, måste motionären säga ifrån. Så något får jag väl säga.

Vad jag drömmer om?
Ett kyrkomöte där ledamöterna utan sidoblickar till politiskt taktiserande fattar beslut för Svernska kyrkan - och ett kyrkomöte berett att ta hoten mot kyrkolivet på allvar. Det är väldigt mycket förvaltning i beslutsfattandet och väldigt lite förnyelse.

Hur har Överklagandenämnden avgjort sina frågor  när det var sammantröde i fredags? Jag vet inte. Jag vet inte ens när beslut kommer. I Uppsala är stalltipset att Olle F går fri. Det blir en flcäk på domkapitlets banér. Annars har jag inte gjort det några måste göra, läsa utredningen om den nya indelningen i Göteborg. Med nio pastorat blir det en hård uppdelning mellan fattiga och rika, säger min vän som förfärad läst materialet.

Nu blir det frukost och kyrkomöte. Kanske blir det några skvallerbloggar eller ingenting alls. Just nu är det svårt att veta.

12 kommentarer:

 1. Kan det vara värt att notera att Engelska synoden fattar sitt beslut 14 juli. 4 september fattar Göteborgs domkapitel sitt. Engelska beslutet gav en modell till internationellt erkänd rimlig procedur. Göteborgs domkapitel förefaller bryta den modellen på alla punkter trots att Olle F refererar till en i sak mildare skrivning från 58-års mötes formulering. Skulle Göteborgs beslut om Olle F visa att Svenska kyrkan vill fortsätta inbilla syskonkyrkor att vi ska gå före också i detta, just som exempel? Den slutliga lösningen?? Domkapitlets oförmåga att hantera saken är smärtsam för alla.
  Jag undrar om inte common sense-principen ännu gäller i engelsk rättsordning. I Sverige måste exemplet ännu sättas av kungen/riksdagen för att kunna godkännas. Det lär dröja ett tag.
  Viss samvetsrespekt för dem som inte vill abortera dödsdömda foster?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Die endgültige Lösung und Säuberung.

   Argus

   Radera
 2. De som sitter i kyrkomötet vill nog helt slippa gudstjänster. De skiljer sig inte markant från svenskarna i gemen.

  P

  SvaraRadera
 3. Ja, Svenska kyrkan måste verkligen jobba på det här med att prioritera gudstjänsterna i sina egna sammanhang.

  Jag tänker nu själv särskilt på två:

  på kantorsutbildningen i Mellansel, och kanske även andra platser, då distansstuderande en helg i månaden missar en mässa bara för att man inte ids bju in skolprästen och praktisera lite psalmer och liturgiska moment med inövad körsång + postludium mitt på söndagen. Kvällsandakten på lördagen (20 minuter med text, bön och 2 psalmer) är bra, men det hjälps inte: i kyrkans sammanhang ska det firas söndags- eller varför inte högmässa.

  Och på konfirmandernas höstläger i min egen församling. Nästa år får de om jag får råda faktiskt tåla en (visserligen något ungdomsanpassad) lägergudstjänst kl. 11 före lunchen kl. 12 och busshemfärden kl. 13. Söndagsmorgonens undervisning och samtalsgrupper om skapelse och miljöansvar brukar ändå ta slut i god tid före 11 och är - trots sin vikt och sitt uppbyggelsevärde - inte att jämföra med en riktig söndagsgudstjänst. (Dessutom dröjer det ju hela 3 år innan "Mannen på taket" läses i kyrkan igen!).

  Klart slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan ibland finnas skäl att inte fira en vanlig söndag med högmässa - men då inte nödvändigtvis med söndagsmässa.

   Radera
 4. En söndag utan högmässa? Det är väl enbart försvarbart där församlingen är så liten och klen att formen får krympas till det mest grundläggande?

  SvaraRadera
 5. Så Svenska kyrkans högsta beslutande organ har mage att samlas på en söndag utan att fira gudstjänst??!! Bedrövligt!!! Har de ingen skam i kroppen, de som planerar sånt här?!
  F Pierre

  SvaraRadera
 6. -Argus och P!

  Det är inte trevligt att läsa särskilt den förstnämndes text - han vet säkert också varför.
  Och hur P tror sig kunna slå fast att KM-deltagarna helst vill slippa gudstjänster är mig helt obekant. Men hans påstående får väl ses som en förutfattad mening om dem, den som inga fakta förmår ändra.

  För övrigt delar jag KM-ledamoten Dags åsikt att debattmöjligheten är alltför inskränkt. Det var också fel att för några år sedan ta bort den viktiga frågestunden, som var ett väsentligt andningshåll för att kunna kräva svar och besked från KS och därmed lyfta på locket där.

  Och jag är förstås glad över att ovannämnda ledamot och tillika bloggpappa tar sitt uppdrag på allvar och är beredd att ta ansvar för den kyrka, som han står i spetsen för men som så ofta förtalas och nästan demoniseras på bloggens kommentatorsfält.

  Tack, bästa bloggpappa, för distansen till dem som finner glädje och mening i att just demonisera folkkyrkan!
  Och tack för Ditt fortsatta engagemang i denna kyrka, inte minst för dess inre liv!
  Uppbyggelse i stället för rivning!
  Utmärkt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 7. Inte heller die Volksgenossen tyckte på sin tid om klartext.

  Alltså kan vi ju för känsliga själar kalla den kyrkliga marginaliseringen för Umsiedlung ins Osten? Seglorianerna bjuder så gärna på ett uppfriskande Brausebad inför resan.

  Bättre så?

  Argus

  SvaraRadera
 8. Bloggpappaopponenten nr 1. Sluta opponera! Börja tolerera!
  Sluta orera ifrån "oben"! (Annars blir det diket igen!)

  SvaraRadera
 9. -Argus och Anonym!

  -Så skriver de som varken förstår eller vill tillhålla sina förlöpningar!


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 10. "Ett dåligt huvud..."

  SvaraRadera