onsdag 19 november 2014

Stmoatier

Nå, om det blir lättare att använda ett annat ord så kan jag skriva sympatier - jag är som gamle lektorn helt inne på att vara tydlig och talar därför om ett ihåligt rör. Invändningen att "lektorn, är inte alla rör ihåliga" avfärdar jag just som lektorn: "I denne klassen kan en inte va tydlig nog." Annars är det inte så enkelt att med en ipad formulera sig i tidig gryning för uppkopplingen har inte varit helt optimal.


Annars kan jag nyskapa ordet stmoatier som en synonym för idiotier. Det valdes läronämnd och valberedningen fick igenom sitt förslag. Biskopen em och professorn Car-Axel Aurelius fick 80 röster. Nog är det rätt belysande. Nomenklaturan, oklart vilken, ville inte ha in en pensionerad biskop - av oklara eller uppenbara skäl. Det sas att biskoparna motsatt sig ett inval, som valberedningen för 14 månader sedan föreslagit. Nu hade nog inte biskoparna riktigt sagt detta, ingen ville stå för saken i varje fall. Men detta styrde. Mig bekymrar inte invalet av docenten Grantén bortsett från den lilla presentationslögnen att hon forskat om Luther, dvs precis det Aurelius gjort. Håkan Möller, som valdes in, presenterades ö h t inte alls. Men helt konstruktionen med Läronämnd är just - konstruktion och inte ett tjänligt instrument för att slå vakt om läran, själva uppenbarelsen - den Kyrkan anförtrodda.


När en kvinnlig präst säger det som inte hör till den moderna teologin, uppstår stor oreda under himlen. Annars är det kyrkolivsdebatter på längden och tvären som det ska vara - men tidspressen är bedrövlig. Det måste på ett kyrkomöte finnas tid för skvaller och småprat, inte bara för ärenden. Finns inte det utrymmet, blir det bara stmoatier av det hela, i ordets senare betydelse. Men är inte ordet underskönt vackert och användbart? Smaka på det: stmoatier. Sprid det!

Allt blir väldigt komprimerat. Om man ska orka göra en insats för den svenska bryggerinäringen blir nat kort och morgonen måste bli tidig. En del reflektioner får anstå. Men jag kunde inte riktigt hantera den vänliga upplysningen att folk skaffade fram mägder med gudstjänstmaterial. Det heter så när de har en massa idéer, Jaha. Kan det vara så arbetstid används för att undvika egentligt arbete? Kan det vara så, att det är enklare att sitta med liturgiska plocklådor och bygga gudstjänster av allsköns slag för det är så mycket som i god ordning kan undvikas. Möten med människor, t ex.

Jag har, på fråga, röstat för friare församlingstillhörighet vid tidigare möten men vi röstar på texter och en illa skriven motion ska inte ha stöd. Debatten i år var bara dålig - och det påp två håll. Det som påstods vara folkkyrklighet var närmast perverterad kristen närvaro genom en territoriell organisation som skulle upprätthållas genom principiellt gudstjänsttvång i det lokala. Kyrkoherdar är inte alltid utvecklingens krona, fick jag för mig när jag hörde den debatten.

Hur det går med det uttalande till stöd för romer som burits runt, vet jag inte. Det har lämnats till gruppledarna, som i går kväll, eller natt, möttes till samtal. Tar kyrkomötet uttalandet är det alltså ett informellt utskott som hanterat ärendet. Jag hör till dem som menar att uttalanden är en för kyrkomötet olämplig form som riskerar att ytterligare förta den auktoritet ett kyrkomöte borde ha,

Biskoparna har förresten varit uppe i ett antal debatter. Intrycket är att de agerat mer i allmänna frågor än i de teologiska. Som vanligt tycks biskoparna inte riktigt bekväma med kyrkomöten.

4 kommentarer:

 1. Aha, det var ett IHÅLIGT rör det handlade om. Men tack för ordförklaringen. Ett studium av tangentbordets layout förklarar helt bloggarens kreativitet på det språkliga området. Önskar dig styrka, mod, uthållighet och frimodighet att göra det som behöver göras på km!
  /Per H

  SvaraRadera
 2. Biskoparna ägnar sig helst åt stmoatier, som yttranden om lönefrågor.
  Passande i en kyrka som huvudsakligen ägnar sig åt just - löneutbetalning?

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stmoatisk kyrka med ett stmoatiskt kyrkomöte, alltså?

   P

   Radera
 3. Dag Sandahl, det var verkligen roligt, att Sofia Lilly Jönsson också ser hur det går till i Svenska Kyrkan.

  SvaraRadera