lördag 14 februari 2015

Förbindelsen provas

Överste Olofsson ringde mest för att konstatera att det var länge sedan vi talades vid. Som vanligt återkom han skrattande till den omständigheten att överste Salander och han inte uppfattades finnas. "I vårt jobb är det en klar fördel", utbrast han. Jag tog åt mig en del av äran för denna cover-up, förstås.

Han hade faktiskt ett ärende också. Han ville försäkra sig om att det var sant att jag fått utbildning på Ra 200 en gång i tiden. Överste Salander passerade i början av januari på väg från Öland till Göteborg och passade på att övernatta här. Jag insåg att han var på väg till London eftersom han körde en av försvarsmaktens bilar och försökt kombinera julledigheten i Vedborm med ett av de otaliga tjänstebesöken i London och något han skulle göra i Göteborg. Vi kom in på ämnet avlyssning och jag förklarade hur noga det var med signaldisciplin eftersom vi förväntades bli avlyssnade österifrån. Det var lite surrealistiskt redan då att tänka sig att våra försök med Ra 200 skulle följas av sådant intresse. Salander var tydligt imponerad av min ålderstigna utbildning. Jag försökte flika in att jag också hade stiftat bekantskap med Ra 140. När Olofsson nu frågade, kunde jag dessutom bara, med en lite stillsam morrning, bekräfta att när mobiltelefonsystemet slås ut, återstår inget utom signalflaggor.

"Jag har förstått att signalspaningen genom den ryska Östersjöflottans 72:a division med bas i Baltijsk är omfattande", sa jag.
"Jo", sa Olofsson, "nu signalspanas det på en 'kalla kriget-nivå' och nära finska gränsen, i Alakurtti, byggs en signalspaningsanläggning för att inte tala om alla signalspaningsstationer utmed gränsen mot Finland, de baltiska staterna och Polen. I oblast Kaliningrad finns 254:e radiobataljonen och 302:a regementet för elektronisk krigföring."
"Men flyg då?"
"Det finns många känsliga öron över Östersjön", sa Olofsson. "Har du sett en Il-20M eller en Tu-142MZ?"
"Nä", sa jag, "jag är som bekant inte kvar på Öland. Hade jag sett, om jag varit kvar?"
"Det är klassificerad information", fick jag till svar. "Men titta kan du alltid och jag vill minnas att du har en app i din telefon och kan se somlig flygtrafik."
Så är det förstås.
Har inte alla det?
"Och det ryska jaktflyget uppträder bryskt mot vår svenska signalspaning, har jag sett uppgifter om."
"Tala inte om eländet."

Vi fortsatte att i stället tala krisen eller kriget i Ukraina och det märkliga hur lite det kriget i vårt grannskap påverkar oss. 5300 döds sedan april. Kan det ha att göra med att vi nu hålls med fler kommunikatörer i landet är journalister, undrade jag. "Kommunikatörens roll är att tala till oss uppifrån. Journalistens att gräva fram sanningen. Vi blir alltmer utlämnade, som offer i ett spel där sanningen är det första offret." Överste Olofsson sa inte emot.

Tänk att det oroliga kan vara roligt att tala med sina vänner om!
Men hur har det ryktet kunnat uppkomma att mina vänner överstarna Olofsson och Salander inte skulle finnas?

Innan vi la på - hur man nu "lägger på" en mobiltelefon - sa Olofsson:
"Finns det någon uppdatering om biskop Cook? Jag läste om fallet när jag var i Washington och så har jag ju din blogg."
"Nja, uppdateringen är väl närmast att kommittén som uppmanade henne att avgå, spelade teater. Hon kan inte avgå, för nu ska hon in i rättsprocessen, både den vanliga och sedan den kyrkliga. Till skillnad från i Svenska kyrkan kan en präst inte i det läget hoppa av för att slippa den kyrkliga justisen. Bedömningen efter det att anklagelsepunkterna mot henne hopats, är att hon får 20-25 års fängelse. Teaterföreställningen i media om biskop Cook ger nog en föreställning om hur svårt stiftet drabbas av det hela."

Om inte annat ska jag träffa både Olofsson och Salander i Vedborm i midsommar.
Det var enklare förr, när de hade tjänsteärenden i "min" församling. Och enklare innan krisen i Ukraina, ett typexempel på ny rysk krigföring, hybridkrigföringen. Där deltar ryska soldater utan förbandsbeteckning i strider samtidigt som det pågår en desinformationskampanj för att skapa osäkerhet om vad som egentligen sker. Denna typ av krigföring skapar oklarhet för dem som ska fatta beslut och medborgarna orkar inte riktigt bry sig. Så blir det när vi saknar journalister/reportrar. Vi rör oss i en politisk skuggvärld. Och när vi väl förstår vad som hände, är det för sent.

20 kommentarer:

 1. Mea culpa!
  Det var jag som i en bloggkommentar för nu ganska länge sedan ifrågasatte överstarnas existens.
  De framställdes i bloggen, som jag uppfattade det, som ett slags seriefigurer.
  Framför mina ursäkter till de två drabbade som jag härmed förklarar åter existerande!

  LG

  SvaraRadera
 2. BloggarDag kastar sig över brännbara ämnen. Att Ryssland med sitt geopolitiska läge behöver ett starkt försvar är selvindlysende, skulle danskarna ha sagt.

  Att flyga på natten över det råvarurika Sibirien är en nattsvart upplevelse. Flodstränder har spridd bebyggelse. Enstaka ljuspunkter. Ljus från glesa byar och någon gång en liten stad är vad som syns. Det mesta är svart.

  Kina har befolkning och glupande aptit på råvaror. Den kinesiska upprustningen pågår i ständigt ökande takt. Kinesisk TV skrämmer befolkningen med det ryska hotet. Journalfilmer från Andra Världskriget med rysk aggression visas. Om och om igen bilder av olika ryska stridsflyg. Ständigt Putin i militär omgivning.

  Det finns säkert anledning för ryssarna att se om sitt hus, och bättra på inbrottsskyddet.

  Finns anledning att vara orolig för Europas vidkommande? Troligen ja. Om Ryssarna skall förbättra sitt geopolitiska läge i Europa, har man inte många år på sig. Snart är muslimer i majoritet i den ryska krigsmakten. Massupande bland ickemuslimer och demografi gör att krigsmakten snart blir opålitlig. Imperiet betyder mycket för ryssen. För imperiet, men knappast för Putin, ger ryssen sitt liv och sitt välstånd. Väst kommer att anpassa sig till ett ryskt hot. Men det tar mycket lång tid för de flesta länder att bygga upp militär styrka. Geopolitiskt kan Ryssland aldrig tillåta "det nära utlandet", fyllt av ryska minoriteter, att ansluta sig till Nato. Det har de baltiska staterna redan gjort. Sakernas tillstånd kan ändras. Skall det ske, måste det ske snart. Att hotet är reellt, tror allt fler:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11393707/Putin-could-attack-Baltic-states-warns-former-Nato-chief.html

  I Sverige behöver vi nog inte oroa oss. Vi har den Nationella Insatsstyrkan om 200 man. Det räcker...


  GG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta scenario, att Kina anfaller Ryssland, utvecklas i den nyligen bortgångne Tom Clancys bok Björnen och draken. Boken kom 2000, och till skillnad mot hur det är nu, tänktes USA vara allierad med Ryssland.

   Clancy hade i sina böcker en märklig förmåga att förutse saker som sedan faktiskt kom att hända. I boken lyckas en amerikansk spion ordna så att han får tillgång till en hög kinesisk partimedlems anteckningar efter Centralkommitténs möten. Några år senare fick amerikanarna verkligen tillgång till den typen av hemliga anteckningar (på vilket sätt minns jag inte).

   Radera
  2. Detta påminner om Jesu förutsägelse av Jerusalems förstörelse. Att denna förutsägelse slog in har liberalteologer ständigt upprepat som ett argument för att NT skrevs efter denna händelse. Man utgår från att Jesus inte hade några övernaturliga förmågar (som exempel att förutsäga kommande händelser). Men gör dessutom ett tankefel. Vissa gissningar kan slå in av en slump. Men det behöver inte alltid ens vara en slump. Med de spänningar, som rådde mellan judarna och den romerska ockupationsmakten, var det knappast svårt för en politiskt kompetent bedömare att förutsäga att en urladdning skulle komma. Den nyligen avlidne Clancy hade mycket god koll på militära och politiska realiteter. Han var inte ens först med förutsägelser om ett kommande storkrig mellan Kina och Ryssland. Utvecklingen idag tyder närmast på att han hade fel. Vad vi ser är ett närmande mellan Kina och Ryssland, samtidigt som spänningarna mellan Ryssland och väst, särskilt USA, växer.

   Det finns all anledning för ryssarna att se om sitt hus, och bättra på inbrottsskyddet, som GG skriver. Men hotet kommer inte från Kina, utan är så att säga inbyggt i Sovjetunionens söderfall i väst och syd.

   Att muslimer snart skulle vara i majoritet i den ryska krigsmakten är fria fantasier. De muslimskt dominerade f.d. sovjetiska delrepublikerna är idag suveräna stater, som kan hysa nya fiender till Ryssland. Muslimernas andel av den befolkning, som bor inom Moskva-kontrollerat området har aldrig varti så lågt, medan den rysk-ortodoxa kyrkan aldrig har varit så stark sedan tsardömets fall.

   Muslimer och ateister med muslimskt ursprung utgör bara 5 % av Rysslands befolkning, medan kristna och ateister med kristet ursprung utgör runt 90 %, därav är 56 % troende rysk-ortodoca.-
   Jag undrar varifrån de ständiga överdrifterna om ett muslimskt hot kommer. Det finns ett islamistiskt hot mot Ryssland, men hotet består av kallt stål och inte av de muslimska kvinnornas livmödrar, som den rasistiska propgandan försöker göra gällande.

   Att små terroristceller kan göra stor skada, har vi fått en påminnelse om senast idag. Men attentatet i Köpenhamn var ingen babyboom, utom bom-bom med kulor och krut. Sådana, och mycket värre attentat, med hundratals dödsoffer varje gång, har ryssarna levt med sedan Tjetjenienkriget. .

   Vi hade mycket stora födelseöverskott även på den svenska landsbygden, speciellt där det var långt till städerna med sina "sjukvårdsbutiker" (där kondomer såldes under disk) för 70 - 80 år sedan. De stora födelseöverskotten i de muslimska länderna är nu histora sedan något decennium.

   Men föreställningen om att muslimerna håller på att ockupera västvärlden med livmödrarna som vapen, håller envist i sig, och utnyttjas av den högerextremistiska propagandan. Som vill göra oss rädda för de människor, som vi borde nå med kristen mission. I stället för med rädsla och hat.

   OHP

   Radera
  3. Jag undrar hur mycket OHP följer kinesiska TV-kanaler på mandarin. De speciella armékanalerna är särskilt intressanta.

   Propagandatemat rysk expansion ständigt närvarande. Kartor med tänkta anfallspilar mot Kinas hjärtland fladdrar förbi. Ussuriskärmytslingen 1969, som nära nog ledde till storkonflikt med Sovjetunionen, rekapituleras. TV-serier har ofta tema ur historien med ryska, koloniala skurkar, spelade av kaukasiskt utseende kineser från Harbin-området.
   Ett närmande till Ryssland sker. Samarbete om utvinnande av naturtillgångar i Sibirien med kinesisk arbetskraft, byggande av transportleder, bl a en planerad, kinesiskfinansierad och -byggd järnväg med höghastighetståg genom Sibirien till Narvik diskuteras.
   En tolkning blir, att kineserna håller flera möjligheter öppna. En annan, att rysskräcken kan användas för att motivera befolkningen att ge ökade resurser till krigsmakten.

   Statistik kan användas på olika sätt. Reuters anger att 14 % av den ryska befolkningen är muslimsk. En självskattning utförd 2012 visade på 6 % muslimer. En jämförelse med svenska förhållanden är på sin plats. Endast ca 20% av svenskarna uppger att de är kristna. 40% att de tror på Gud. Antalet muslimer i Sverige, anslutna till islamiska föreningar är knappast fler än 200.000. Kulturell tillhörighet är en annan sak.
   Den ryska krigsmakten har beroende på demografi och rysk alkoholism f n drygt 20% muslimer i rullorna. Andelen ökar snabbt, en anledning till bekymmer för lojaliteten i framtiden vid insatser i bl a Kaukasus.

   GG

   Radera
  4. Tack för att du håller fakta och förnuft vid liv i detta synnerligen ofaktagranskande kommentarsfält.

   Radera
 3. -Jag skäms för vad jag gör!

  En rysk medborgare anställd på propagandadelen av Russia Today, med flytande språkkunskaper och god kunskap om sitt arbetsområdes kultur, lättade härförleden i privat sammanhang sitt hjärta.

  Vad vederbörande gör? Bl a massfabricerar kommentarer med pro-Putin-vinkling till aktuella händelser. Kommentarerna verkar äkta. De fabriceras i Moskva. Deras slumpgenererade IP-adresser hamnar via proxy i mållandet. Opinionerna i målområdena förbereds mentalt för den ryska synen på världen. Baltikum, Finland, Ungern och Österrike är speciellt utsatta. Även andra länder hamnar då och då i visiret för kampanjer. Ett kärt hatobjekt är Carl Bildt. Hans svek, att ta emot 32 miljoner från Gazprom och Vostok Nafta, och sedan som utrikesminister inte leverera, har inte glömts. Exkanslern Gerhard Schröders personliga vänskap med Putin och hans styrelsepost i Gazprom och konsultjobb för Nordstream lär ha inbringat avsevärt mycket mer. S-kanslern har skamlöst levererat, och stöder i vått och torrt de ryska aktionerna i Ukraina. De tyska militära observatörernas inringning och närmast gisslantagande förra året, hindrade honom inte från att låta Putin bjuda på en hejdundrande sjuttioårsfest i Moskva. Erst kommt das fressen, dann die Moral, sa Brecht. Om man nu inte är Mutti, förstås.

  Med detta som utgångspunkt, kan man ögna i kommentarsfloden till en intervju med Bildt i österrikiska Der Standard för någon månad sedan. Hur många av dessa kommentarer, med avsikt att svärta ned den otacksamme svensken, är producerade i Moskva? Kanske de flesta? Notera anspelningarna på Heim ins Reich-temat! Så lockas österrikare?

  http://derstandard.at/2000010205700/Carl-Bildt-Die-Russland-Sanktionen-greifen-in-allerhoechstem-Mass

  Även Svensk opinion kommer, om behov finns, att manipuleras. Svenska politiker att köpas. Kyrkoledare och kulturpersonligheter att smickras och manipuleras. DDR gjorde det. Sovjetunionen gjorde det. Ryssland har kapaciteten att göra det.

  Kristna kan ha anledning att fundera över Putins stöd för familj, nation, folk, kristendom och kyrka. Vad följer med i de sockrade anbuden?

  Salander och Olofsson lär ha mycket att göra.


  Argus

  SvaraRadera
 4. Är överstarna kyrkliga? I så fall kanske de kan signalspana på valfri gudstjänst, om de inte har möjlighet att vara fysiskt närvarande.
  För egen del skall morgondagens "Se, vi går upp till Jerusalem" avnjutas på plats.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle bli MYCKET förvånad om någon läsare av detta forum skulle ha någon direkt inblick i Putins eller Poroshenkos föreställningsvärld och innersta tankar. Tills vidare får vi nog - oavsett Salander och Olofsson - betänka insikten att "krigets första offer är sanningen"./Paul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du alldeles rätt i.

   OHP

   Radera
  2. Kalle Kniivilä, rysslandsexpert och författare till bl a den utmärkta "Putins Folk", framhöll för några månader sedan att hans kontakter i Moskva börjar bli allvarligt oroade. Inget tränger längre ut från Kreml. Allt färre är inblandade i beslutsfattandet. Kniivilä yttrade att han var oroad och inte längre kan utesluta krig i det ryska närområdet.

   GG

   Radera
 6. Själv funderar jag på hur den svenska opinionen, Svenska Kyrkan och regeringen skulle ha reagerat om Israel hade agerat på liknande sätt, med samma dödstal och liknande lidande för civilbefolkningen.

  Nu glömde jag mig igen. Det handlar ju om judar. Där vet vi ju hur det är. Palestinakonflikten är den värsta i världshistorien och juden är Hitlers like.

  Det vet ju minsta tjänsteman i Kyrkans Hus och varje journalist.

  J

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att ingen konflikt någonsin varit lika komplex och att allt står att läsa redan i "Sions vises protokoll" ;)

   Radera
 7. Som om ett ryskt angrepp mot Sverige inte vore skrämmande nog... Nej, visserligen säger de flesta svenskar idag pliktskyldigt att vi måste skaka liv i vårt halvt avsomnade försvar, men... rädda för ryssen är svenskarna inte. Så jag gör ett nytt försök: Som om ett ryskt angrepp mot Sverige inte vore skrämmande nog, måste vi (vapenindustrilobbyn?) bre på med att de muslimska livmödrarna har tagit kontroll över den ryska krigsmakten inom några få år.

  Boko haram betyder i översättning "Västerländsk skolning är synd". Ja, tänk vad man kan skrämmas. Muslimerna tappar mark. Men skylla på de kristna livmödrarna kan de väl ändå inte göra? Jo, möjligen på den afrikanska landsbygden. Kristna skolflickor kidnappas och tvångskonverteras till islam för att bli fruar till Bokom haram-krigarna.

  Det är en delikat uppgift för den kristna kyrkan. Vi har Jesu missionsbefallning, men måste lägga band på missionsivern. Vi måste samarbeta med sansade muslimer för fred och samexistens, men har en inre fiende som också måste bekämpas: islamofobin.

  Det är en balansgång. Å ena sidan måste vi bekämpa islamofobin. Å andra sidan måste vi bekämpa tendenserna till religionssynkretism.

  Nejdå, ryssen är inte farlig, även om han så ockuperar Sverige. Förutsatt att han heter Ivan och inte Muhammed.

  OHP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ryska målet lär inte vara ockupation av Sverige. Det har man inte vare sig vilja till eller kapacitet för. Däremot ser man nog gärna att Balticum rivs ut ur Nato och blir neutrala, liksom att (Rest-?)Ukraina fungerar som buffert mot EU.
   Att betydande och växande muslimska befolkningsgrupper i Europa påverkar politik och åskådningar är mer än troligt. Europas kristna prägel är inte huggen i sten. Nuvarande Turkiet var kristendomens hjärtland och hade till åtminstone mitten av 1800-talet kristen majoritet. Mission bland muslimer? Bland iranier, kanske. De historiska erfarenheterna ger annars inte mycket hopp

   J

   Radera
  2. Under tidigar sekler hade det ottomanska väldet ockuperat stora kristna territorier i Europa. Under början av 1800-talet hade det nordamerikanska befrielsekriget spridit sig till Sydamerika och de f.d. spanska kolonierna gjorde sig fria. 1830 utbröt ett uppror i Grekland och snart hade det ottomanska väldet förlorat alla sin europeiska besittningar. Förföljelserna mot kristna i själva Turkiet och Mellanöstern började. Det var idén att undersåtarna skulle ha samma religion som härskarna. Turkarna var från böran ett nomadfolk, som hade kommit in från nordost, och antagit islam, men gjorde under flera hudra år inga allvarliga försök att påtvinga de kristna undersåtarna samma religion. Det blev först när de kristna började uppfattas som statsfiender.

   Du kan dra dina egna slutsatser. Diktatur är aldrig bra. När diktaturen bestämmer att en religion ska vara den enda tillåtna religionen, lever man farligt om man har en annan religion. Vi ska inte vara rädda för att säga att vi vill att Sverige ska förbli ett kristet och demokratiskt land. Därför måste vi bekämpa all fascism och nazism, antisionism och islamofobi - och extrem islamism och jihadism, alla tendenser till utslätning av kristedomen och religionssynkretism.

   Vill du att vi som kristna ska frukta högproduktiva livmödrar hos muslimska kvinnor mer än kalasjnikovs i nazisters (Breivik!) och extrema islamisters händer?

   Det finns ingen speciell kristen ras, men om så vore fallet borde vi diskutera abortpolitiken i stället för att hetsa mot våra muslimska invandrare. Invandringspolitiken kan kritiseras, men inte med argument som leder till folkmord, om de omsätts i handling.

   Folkmordet på kristna armenier 1915 och de nuvarande pogromerna i Syrien och Irak, och det som hände i Europa under andra världskriget, får vara nog. För vem är det ett större bekymmer att muslimer flyr från terroristkontrollerade områden än att kristna gör det?

   Ska vi kritisera invandringen, ska vi också¨kritisera utvandringen, som är den andra sidan av myntet. Det handlar ju inte bara om enskilda människoöden, utan om världens äldsta kristna föramlingar, som skingras och hamnar i en helt annat kultur.

   Men hur ska de kristna och andra religiösa minoriteter stå emot utan stöd från den muslimska majoriteten? Nazismen är inte alls intresserad av kristendomens överlevnad. Den har sina egna mål. Men det går kanske bra att skrämma räddhågade kristna med de muslimska livmödrarnas farlighet?

   För inte länge sedan visste vi att skumma politiska rörelser kidnappar religionerna för sina syften. Deutche Christen och al Qaidas korantolkningar. Förbundet Humanisterna har vänt på detta och gjort religionerna till syndabock och orsak till den politiska extremismen. Dags att återerövra sanningen.

   OHP

   Radera
  3. Det armeniska folkmordet inskränktes inte till 1914. Det var en oupphörlig process av slaktande som pågick mellan 1870 (Baku) fram till 1922, med en epilog 1924-26. Inget som dagens Turkiet vill höra talas om. Och man tycks lyckas väl.

   -Vem minns idag armenierna? frågade Adolf Hitler retoriskt apropå den slutliga lösningen av "die Judenfrage". Om nazismen hade segrat, hade realpolitik och pragmatism sett till att eventuella obehagliga sanningar relativiserats eller glömts bort. Varför störa friden med gamla historiska notiser, som alltid kan ifrågasättas och som leder till upprördhet och bråk?

   P

   Radera
  4. Tack för den upplysningen. Nazisternas plan var att utplåna alla spår av både judarna och förintelsen av dem. Ett 50-tal armenier mördades i Baku något av de sista åren före Sovjetunionens fall. Gorbatjov satte in trupper för att stoppa fortsatta massakrer. Det lär vara enda gången G satte in militär. Omkr 2007 utropades ett kalifat i Dagestan, Sydostryssland. Det är illa nog utan överdrifter typ muslimerna håller på att ta över den ryska krigsmakten.

   Vad förhållandet till världens muslimer beträffar, kan vi fråga om Hitler hade besegrats, om inga europeer hade kämpat mot. Ska vid då klumpa ihop alla muslimer och behandla dem alla som det godas fiender? Helt klart är att terroristerna från att ha jagats från land till land nu är i färd med att upprätta en verklig territorialstat i Mellanöstern och Afrika.

   OHP

   Radera
  5. Källor kan vara torra, ge olika upplysningar, vara svårtillgängliga, kan betvivlas. En del känns trots form och avstånd i tid otäckt aktuella. Nedanstående reseminnen behandlar en resa i nuvarande Turkiet, i områden numera rensade på kristen befolkning. Märk att hela Östra Turkiet kallas "Armenien". Armenierna var också fram till Första Världskriget i majoritet i den östra tredjedelen av nuvarande Turkiet. Den rest av Armenien som existerar, hade turen att tidigt bli ockuperade av det Ryska Imperiet, och undgick därför folkmordet. Idag bor huvudsakligen muslimska kurder i de förutvarande Lillarmenien och Storarmenien.

   http://www.acsatv.com/fil/Brev-fron-Armenien.pdf

   P

   Radera
 8. Intressant fråga om vad som hänt, om Hitler segrat. Vid ett estradsamtal mellan fem Lundahistoriker ställdes samma fråga. Samtliga instämde i att Europa skulle ha sett ut ungefär som nu.

  Det gamla, revolutionära gardet hade dött ut. En "glasnost" hade kommit. EU hade blivit ett faktum något tidigare. Tyskland och Frankrike hade dominerat. Tysklands gränser hade sett annorlunda ut och tyskan dominerat mera på engelskans bekostnad, men annars inga större skillnader. Troligen hade man inte talat så mycket om judarnas öden.

  EU planerades redan under kriget av Reichsminister Albert Speer och den franske ekonomiministern Jean Bichelonne som en Europäische Wirtschaftgesellschaft, alltså det som senare blev European Economic Community.

  P

  SvaraRadera