måndag 16 februari 2015

Högtidsdag

I dag firar vi Gin&Tonic-Monday. Det sker utan fylleri, självfallet. Det sker i glad fromhet denna karnevalsdag. I morgon äter varje sann kyrkokristen dessutom nio middagar, vilket kan förstås så att man äter nio olika rätter till middag. Semlan får räknas som en. Äter ni den med varm mjölk och kanel?

Nu till de hatande motkristna.
Jag tror inte att ett antal kommentatorer fattar hur liten Svenska kyrkan de facto är och hur mycket mindre de s k kretsarna är. De goda, dvs de hatande, drivs av sin snällism och blir därför hatare. Vi som uppfatas stå för något annat, Gud give att vi gjorde, blir därmed automatiskt, automatikä, de som måste hatas. Det är på en nivå inte personligt. Jag ber att få upprepa professorskan Kerstin Bergmans smakfulla repliker från kyrkomötet: "Vi opererar bort en liten men högljudd minoritet" och "Doktorns kniv gör ont men gott". Så talar en totalitär människa. Vem vill ha med en sådan att göra? Men, tro mig, repliken ska inte uppfattas vara styrd av personlig motvilja utan av höga kyrkopolitiska ideal. Får man bara bort dem som ska bort, så blir det bra.
Muslimska terrorister ser saken så också, om ni undrar.

Blir de motkristna än mer hatiska framöver?
Säkert. Deras system faller ihop. Naturligtvis finns det präster som kan skaffa sig en klick kring sig. Men de bygger inte församling och de syns egentligen inte i det officiella. De hamnar aldrig på listor över viktiga personer i regionen. De hyvlas inte i lokalrevyer. De är nöjda med det. Så nöjda att de aldrig frågar sig varför. Hade saken gällde en kommunalpolitiker, hade det sakkunniga omdömet om en i revyn frånvarande kommunal person varit, att detta är en person som inte åstadkommit något. Och jag tror analysen. Präster åstadkommer väldigt lite, blir frustrerade av hur lite resultat de kan se, läser prognoserna om den dystra framtiden och måste förstås ha några motkristna att hata. De kyrkoavgiftsbetalande kan man inte ge sig på - hur skulle det gå då.

Räkna med mer hat som ett utslag av frustrationen.
Är inte alla frustrerade? Dessvärre inte. Några tror att deras fromhet är bas för en kyrkoväckelse. Det finns  präste som liknar de klassiska Expressen-journalisterna, de som kunde pussla ihop två kärringar till en tittarstorm mot tv. Här pusslas två vänliga personer ihop till en väckelse. Det är lika dumt som när biskop Manfred Björkquist en morgon kom in till domkapitelsexpeditionen med repliken: "Jag känner att nu är väckelsen nära, arbetarna är för kyrkan!"
Vad hade hänt?
Biskopen hade gått förbi en grop där två televerkare arbetade. En av dem hälsade: "God morgon, biskopen. Är det inte en underbar vårdagsmorgon vi fått!"

Jag efterlyser som vanligt realutopismen, den som är en annan hållning än optimistens och pessimistens. Realutopism ser verkligheten precis som den är, men slutar inte hoppas. Realutopism är de kristnas sätt att hantera livet, tror jag. Behöver ni trycka visitkort - varför inte trycka titeln "realutopist" till namnet?

Jag såg anklagelsen mot alla på denna blogg för att sakna empati, enkannerligen med alkoholister, om jag läste rätt. Nå, i det ämnet har den som anklagar ingen närmare kännedom. Ändå utslungas anklagelsen. De motkristna fungerar så, tänker jag. Vilka insatser med fyllon som kommentatorn själv utfört, vet ingen av oss. Men en ärrad församlingspräst kanske vet något och har gjort något och kanske han just därför är noga med kyrkoårets fester. Som G&T-Monday. Abusus non tollit usum. Eller: man kan gilla sex men ogilla våldtäkter. Liksom.

13 kommentarer:

 1. Det är bara att titta på central- och stiftsbyråkratiernas samt chefslönernas utveckling för att begripa vilken herre det är som Svky tjänar!
  Antony

  SvaraRadera
 2. Mitt svar är ja: med varm mjölk och kanel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanel? Måste vara nåt sörländskt. Men i djuptallrik med varm mjölk, självklart. Det får man numera på caféerna också. Begränsningen är inte mjölkvärmandet - det har man för alla lattarna man serverar - utan de djupa tallrikarna.

   Radera
 3. Påståendet att präster åstadkommer lite och ges frustration av det, är intressant och sannolikt många gånger sant, men det behöver inte betyda att det är beklagligt utan kan vara öppningen till att ges möjligheten att lära känna ex Kol 3:3 och att en präst varken kan eller skall åstadkomma något. Att vara präst är inte att vara aktivist, även om en präst kan vara en sådan. Bloggarens förkärlek för aktivitet är påtaglig och självklart behöver sådant lyftas fram men det saknas något, väsentligt.

  Med erfarenhet av att "bara" tala med en enda människa om dagen, en sjuksköterska som kommer ( inte samma hela tiden) om morgon och kväll, kan intygas att aktivitet inte är dagens mening. Nu faller uppgifterna olika i livet förstås, men det finns mycket att upptäcka i relationen mellan ex Rom 1:20 och Joh 3, och genom ex sjukdom bli gravid med Gud. Förändring. Ett tema som ingalunda betyder endast det som syns genom människor, utan Guds osynliga egenskaper, fullt synliga sedan skapelsen, och framfödda.

  / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt: Hylla sonen så att ni inte förgås på er väg. Jesus delar inte äran med en enda präst - vare sig i tjänst eller som pensionär.

   Radera
 4. "Ett dåligt samvete 'r i alla fall hederligare än ett gott." (Henrik Tikkanen) /BoR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett samvete som inte bottnar i sam-veta, två som vet, duger inte, oavsett om det kallas gott eller ont. Det är endast en calvinsk fromhet, ett gift i Kristi kropp, oavsett hur mycket det än används till alibi.
   / Magnus Olsson med almenackan

   Radera
 5. Här måste ännu en söndag en pensionär rycka in för att hålla församlingens två söndagsgudstjänster. Vad gör de sex prästerna om söndagarna? Anses församlingens huvudgudstjänster så värdelösa eller deprimerande? Eller är helgledighet viktigare än kärnverksamheten? Eller är kärnverksamheten en annan än gudstjänst och församlingsbyggande?

  Under alla omständigheter är församlingsbladet proffsigt och trevligt och fyllt av goda och kärleksfulla tankar.

  GG

  SvaraRadera
 6. "Gläd dig då du lilla skara". Detta sjunger vi vid de flesta dopgudstänster och det bygger på Jesu ord: Frukta ej du lilla hjord det har behagat Fadern att ge er riket. Ratzinger höll en föreläsning i Regensburg om att bevara sambandet mellan tro och förnuft. Den togs ur sitt sammanhang och delar av den muslimska världen löpte amok. En komminister i Svenska Kyrkan håller en predikan om att hålla sig till Guds bud och Jesu Kristi vittnesbörd. Den togs ur sitt sammanhang av biskop och DK som löpte amok. Nog blir Jesu ord tydliga: Ni skall bli hatade av alla för mitt namns skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns två närvarolöften i Jesu undervisning om var han är, ett är stort och omfattar många, dopets, ett är litet, och omfattar två, ibland tre, något annat har ej utlovats. Det kommer en tid då hästar travar i blod till knäna, och i den tiden duger inte heller nätverk som aKF eller vad nu människor hittar på för att erhålla sin lust till bekräftelse. Men vad gör det om det stormar på havet? Gud har aldrig byggt någon båt, men Guds sända betygar "vi skall kastas upp på en ö" och sedan det skyndats till elden på stranden, och till värdshuset där brödet bryts, så kommer både fisken och smulorna bekänna: "människorna var vänligt sinnade här". Så låt då Betlehemsstjärnan leda till en boning ytterst i havet! Även där, bor Gud.
   / Magnus Olsson

   Radera
  2. Tack, Magnus! Dina senaste inlägg har varit som små, goda predikningar.

   Radera
 7. Vill du kalla mig för motkristen, så gärna för mig. Jag vet själv att på den punkten har du helt fel. Jag försvarar dig både här och där ibland, du ständigt stingslige Charlie. Men du tål inte minsta mothugg det är tydligt. Fast du ständigt hugger åt alla håll själv, även mot dem som ser sig som dina medkristna och liksom jag försöker ge positiv feed back så fort jag finner anledning till dig. du behöver tydligen en doakör som bara håller med hela tiden. Tur då att nu är det snart fasta och du slipper mina motkristna mothugg ett ganska långt tag framöver, kanske för alltid. Jag omprövar nämligen mina bloggvanor efter fastan. Nu läser jag alla på Dagens kyrka, då kanske du har tur så jag slutar med just din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror väl ingen att BloggarDag tänkt på Alma när han talar om motkristna. Han skulle nog bli ledsen och sluta, om han inte finge lite stimulans med kloka synpunkter, korrigeringar och nya synvinklar, D v s mothugg.

   Radera