lördag 28 februari 2015

Så går det till - lärorikt

Celina Falk, vår röst i det internationella, invald i Kyrkornas Världsråds maktstrukturer som hon är, och Therese Gustafsson har försett barn från 5 år och uppåt med spelet "Grytan". Det hör till fastematerialet i år. Spelet består av kort att vända upp och får man ett par ska de läggas i grytan. Står det att man ska göra något, ska det göras - skära morötter i stavar eller hacka lök, t ex.   Det är kanske inte mycket att säga om. Aktivitetsspel måste vara bra.

Temat är Etiopien. Svenska kyrkans internationella arbete och Svenska kyrkans unga samverkar för att motivera inte bara till insatser som gör skillnad utan också till medlemsrekrytering Vi får veta att "som kristna tycker vi att det är självklart att alla människor ska få leva ett bra liv, oavsett var på jorden man bor." Som kristna? Hur tänker ni då? Är det inte helt enkelt mänskligt självklart? Måste det vara kristet? Varför då?

Jag tittar förgäves efter någon liten information om det knepiga läget. Mekane Yesuskyrkan vill inte riktigt ha med oss att göra. Det är en kyrka som menar att vår kyrka går vilse när det handlar om kristen tro. Det får inte de små barnen veta något om. Här låtsas vi som om allt står väl till. Men det gör det inte. Det är så illa att Lutherska Världsförbundet i omgångar ser till att tassa försiktigt kring problemen och minimera skadorna så gott det går. Kunde man inte på ett barnvänligt sätt få med den informationen också? Eller finns det en avsikt att inte låtsas om problemen - "de där hottentotterna i Etiopien ska snart nog komma på att de inte ska bråka med oss"-argumentet? För vi i Svenska kyrkan har väl en överlägsenhetsposition i förhållande till de gamla missionsländerna, vi är mer utvecklade, förstår det moderna bättre, vet att föra oss.

Så är det matrecepten.
Bröd från Etiopien, injera, och en etiopisk grönsakswok. Celina Falk är vegetarian. Hon sitter i Kyrkans Hus. Här har vi ett paradexempel på hur en handläggare i huset kan köra sin egen agenda och få ut sitt miljöpartistiska vegankoncept till de oskyldiga barnen i Svenska kyrkans församlingar. Det går så till. Verkligheten normerar så få ut en norm för verkligheten. Celina skrev den famösa motionen att alla i kyrkomötet skulle äta en vegetarisk måltid. Kyrkomötet tackade artigt nej.

Det är nu inget i sak jag påpekar. Ät vegetariskt om ni vill. Det är metoden jag tar upp. Det går att förflytta sig in i den kyrkliga byråkratin och med dess resurser köra sin egen agenda. Det skulle kunna skrämma något. I varje fall smålänningar, som är programmatiskt snåla och tycker illa om att deras pengar används för personliga projekt av dem som kommit upp för trapporna i Kyrkans Hus. Celina Falk är ett utomordentligt exempel på vad som går att åstadkomma. Hon är inte ensam.

Nu finns det alternativ. Fastetiden är inte helt köttfri. Äldre personer, fylld 60, omfattas inte av fasteregler. Och lördag kväll till söndag kväll kunde få vara fest för Jesus kommer ju på söndagen, eller? Annars blir det en tid efter fastan. Därför får ni här recept på

Etiopisk peppargryta
500 gram nötfärs
500 g rödlök
250 g smör
1 tsk
salt
1 msk bakokryda (berberi)
3-4 tomater
Hacka löken, torrbryn den tills den är gyllenbrun, tillsätt smör, bakoblandning och salt. Lägg i köttfärsen, skär tomaterna i bitar och lägga i dem också.
Låt allt koka på svag värme 2-3 timmar. Den långa koktiden är viktig för att kryddaromen ska komma fram.
Späd med vatten om det behövs.
Ät bröd till. Injera-receptet finns ju i fastamaterialet.
Jag fick receptet av s Kerstin och vill alls inte pråla med lånta fjädrar.

Lagar ni grytan kan ni fundera över vad den etiopiska kyrkan menar om Svenska kyrkan när ni äter. Det är i sammanhanget ett starkt budskap. Översåtarna vill inte att vi ska minnas det. De vill nog inte heller att vi ska fundera kritiskt över hur de gemensamma resurserna kan användas för de personliga projekten när man väl hamnat i byråkratierna. Men det kan de.

52 kommentarer:

 1. Det har genom årens lopp varit många "ismer" som vill använda Guds folk och kyrkans gemenskap som en plattform för sin agenda. Den "ism" som idag hotar att göra vår kyrkogemenskap svenska kyrkan, (vilka somliga kallar svek) till en närmast totalt vilsekommen kvinna, torde vara feminismen. Redan storasyster Mirjam visade sin upproriskhet mot lillebror Mose som hade ämbetet. Aron klarade inte av det folkliga trycket utan ställde upp på guldkalveriets lokala gudstjänstagenda. Det blev inte lättare fortsättningsvis i Kaanans land. Den tidiga Kyrkan fick kämpa mot gnosticismen och vi möter våra nutida ismer som ställer absoluta anspråk genom certifieringar. Våra moderna teologer söker genom korrelation anpassa sig till den som man menar (rådande utvecklingen), men nu börjar man alltmer tala om att "göra skillnad". Än så länge bara när det gäller etiken, men när skall vår kyrkogemenskap upptäcka att Jesu Ord mottagen i Tron är den uppenbarelse som gör skillnad?

  SvaraRadera
 2. Även sjuka personer är väl undantagna från fastans regler, även om sådana inte finns i Svk? Att bloggaren själv passerad de sextio endast tar upp åldern, måste väl ändå anses som en direkt kritik av mig, och då måste väl jag, detta jag, detta jag, reagera inpulsartat och anse mig kränkt och kräva rättelse, visst är det så? Det måste väl vara så!!! Svar: nej,
  /Magnus Olsson, häromdagen skuldbeläggare, i dag mätt och glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gläds med dig, Magnus!

   P

   Radera
  2. Tack P som tänker i vi, vilket den gör som snuddar vid Kol 3:3 gör. Ni, plural, ett liv, singular, med Kristus, samtidighet inte oro i framtid, i Gud, outgrundlig rörelse, inte statisk utan dynamisk föreställning. Det som ger den glädje som är beständig, oavsett kontext. Med andra ord: något annat än reformert moralism.

   Tackar gör
   / Magnus Olsson af Mätt och Glad

   Radera
 3. Eller så kan löken stekas i smöret, men länge så att den kokar i sitt eget spad. 30 min eller så. Sen i med det andra.
  En ljuvlig doft kommer från berberin och Etiopien!

  SvaraRadera
 4. Också i andra tider har man av folksolidariska skäl satsat på konceptet enkel, helst veggo- mat en gång i veckan:

  http://bills-bunker.de/mediac/400_0/media/DIR_172101/DIR_172201/33039aa3c78d810cffff8850ac144232.jpg

  https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjiM9NcAKLB5-PL0UzvZA2Gfuc7AQXevAOMteVmXMLzYzQWjB_Eg


  Och inget ont i just DET, kanske.

  GG

  SvaraRadera
 5. Vegetariskt ska det vara. Så var det också på Teologifestivalen häromveckan. Vegetariska bufféer som smakade i paritet med vad som sades universitetsaulan. Vi var flera som föredrog någon av stadens många restauranger där vi samlades runt något godare. Vi blev styrkta både till kropp och själ. Jo, jag såg vad som serverades men undvek artigt närmare bekantskap. Precis som kött måste vegetarisk mat tillagas med omsorg för att smaka, men det verkar inte vara så noga med vad som kokas ihop i Kyrkans Hus i Uppsala.

  SvaraRadera
 6. Man kan vara vegetarian om man vill och ur världslig synvinkel är det säkert bra. Snällt mot djuren och så. Men frälsningen hänger inte på det som den inte hänger på andra världsliga saker heller. Och visst är det så att människor oavsett religion, har förmågan att tycka att alla människor borde få leva ett bra liv.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så många djur som inte skulle finnas och finna "glädje" i att leva om alla var vegetarianer. Är det verkligen att "vara snäll mot djuren"?!
   Antony

   Radera
 7. Om nu Bloggaren skall ha mothugg (och det skall han väl) kan tvivel resas om det lämpliga i att framhålla för femåringar, eller ens den yngre delen av Svenska Kyrkans Unga, att kyrkostrid råder. Det vore pastoralt olämpligt, som Överklagandenämnden brukar framhålla.

  Sedan är väl materialet piggt i princip? Troligen sitter många sömniga i kyrkobyråkratin som just inte producerar mycket av värde? Satt i händerna på duktiga barn-och ungdomsledare, kan materialet nog bli både kul och välsignelserikt.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 8. DS:Vegetarisk infiltration i fastekampanjen!
  TA: Feministisk imperialism!
  DS: - Sist försökte Celina F marinera hela kyrkomötet.
  DS blandar raskt ner malet kött i hennes recept.
  Debatten blir nu en ren färs?
  GG: Att regelbundet välja vegetariskt
  kan göra dig till nazist.

  Vad ska dukas upp härnäst på denna
  åsiktsbuffé? ;-)

  Anna L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jase vegetarisk kost kan ställa till de märkeligaste saker i systemet. Att veggomat skulle påverka det politiska omdömet är väl dock mera tveksamt. Fast med linsgryta vet man aldrig!

   GG

   Radera
  2. Dina postmoderna insinuanta nonsenskommentarer!
   Antony

   Radera
 9. Lars Jensen,

  -Råder kyrkostrid? Vem eller vilka strider då, och vem är angripare, respektive försvarare?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkokamp råder sedan mycket länge:

   http://www.signum.se/archive/read.php?id=3301

   Alla rykten om att motståndet skall uppges, är falska...


   Lars Jensen

   Radera
  2. Kämpa Trons goda kamp uppmanar aposteln Paulus. Petrus talar om djävulen som ett leijon och Johannes talar om draken som vill bekämpa alla som håller Guds bud och har Jesu Kristi vittnesbörd. Nog är Kristna hatade och den Kristna Tron utsatt för attacker. Det är inga tomma ord när vi ber Benedictus om att Gud skall frälsa oss från våra ovänner och ur allas hand som hatar oss. Det är inte lättare för Kyrkan i det postmoderna samhället och när en mångfald ismer tränger sig in i Kyrkan. Ibland kan det vara svårg att upptäcka vem som är väneller fiende. Det är säkrast att hålla sig till Jesus och iHans kraft förlåta och älska. Strax före Kalcedon 451 samlades rövarsynoden 449 och tidigare har Basilios vittnat om att Kyrkan under 300-talet var som en nattlig sjöstrid där vi har svårt att se vem som är vän eller fiende. Nog är det häftigt att vara biskop i Kyrkan med uppgift att vara den sunda lärans förespråkare.

   Radera
 10. Jag har lösningen! Flytta till Etiopien, ett land i framkant med en kyrka i världsklass, vad kan man mer begära? Och ingen åldersdiskriminering, man kan nog köpa sig en biskopstitel billigt, även om man har pension från Sverige...
  Nisse P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bättre förslag:

   Flytta till Brasilien! Låga kostnader. Alla det moderna livets bekvämligheter för den som har en peng. Ingenstans kan man leva ett bättre liv. Och skita kan man i alla Europas problem.

   Problemet är väl bara att inte så värst många på denna blogg lockas av sådan tillvaro. Det vore allt enklare om vi lite till mans vore profit- och lyckomaximerande, ekonomiskt rationella varelser? Inte så mycket gnäll, bl a. Eller hur, Nisse?

   J

   Radera
 11. En annan sak. Jag är inte präst eller teolog, men jag har läst min Bibel. Ingenstans har jag funnit att den viktigaste uppgiften man har som kristen är att bevaka sina trosfränder och kritisera dem för allt, ner till minsta kommatecken, som inte överensstämmer med den rätta läran, så som Jag/Dag tolkar den.

  Jag har kommit fram till att man ska växa i sin tro och försöka uppföra sig hyfsat mot sina medmänniskor. Så sprids det kristna budskapet.

  Men den här bloggen handlar 365 dagar om året om andra kristnas fel och brister.

  Jag har bett om det tidigare utan resultat, nu gör jag det igen: Förklara varför jag har fel, och varför man ständigt måste kritisera andra kristna! Och visa gärna på någon blogg som haft ett positivt budskap - och då menar jag inte det som skrivits om sverigedemokrater eller gin och tonic.
  Nisse P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju trots allt så, Nisse P, att en prästs uppgift är bl.a. att varna och förmana för villolära. Slutar prästen med det återstår bara att säga "allt står väl till" och vem som ligger bakom slikt tal vet vi ju. Då har saltet mist sin sälta och duger ingenting till.

   Det är möjligt att varningar och förmaningar kan framföras i andra ordalag än som sker här men hellre dessa ordalag än en positiv, tuttenuttig och meningslös blogg.

   Radera
  2. Gåvan och uppgiften att skilja mellan andar står nog i Din bibel också. Idag kanske vi skulle säga ideologikritik. Kampen sker inte mot kött och blod. Men de som är lagda åt det totalitära draget ropar gärna "fobi" när deras tankar nagelfars. Många kristna vittnesbörd försöker man tysta genom att exempelvis stämpla som homofobiska eller islamofobiska

   Radera
  3. Nisse, det kallas hybris och är en synd! De får väl se vid pärleporten, de som kommer dit, om den finns!

   Radera
 12. Lars Jensen m fl,

  -Du svarade inte på frågan om vem som är angripare respektive försvarare. Såvitt jag vet har Svenska kyrkan inte utfärdat någon krigsförklaring mot någon; däremot - och begrunda vad Nisse P erinrar om härovan - finns ett fåtal personer som ständigt skjuter mot kyrkan, nedvärderar, underkänner, dömer ut den efter egenhändigt komponerande noter. På militär terminologi skulle man kunna kalla dem "femtekolonnare".

  Men en sådan företeelse i marginalen har inte med "kyrkostrid" eller "kyrkokamp" att göra. Den speglar bara någras missnöje med att Svenska kyrkan i god demokratisk ordning har bestämt sig för att inte i alla stycken anamma missnöjesyttringarna - inget annat.

  Samtidigt konstateras att kolonnverksamheten successivt har minskat de senaste åren och säkerligen kommer att vara blott historia om några år. Nisse P:s iakttagelse att vissa ständigt tycks ha som livsluft att se fel och brister hos andra kristna är naturligtvis korrekt.

  Det är sorgligt att sådan livsluft skall få styra uppträdandet.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen har BOD rätt. Yttringarna av kyrkokampen minskar med Svenska Kyrkans nedgång. Om "kolonnverksamheten"/partisanverksamheten helt upphör, lär det bero på endera av två saker:

   Ockupationsmakten har gett upp och avtågat, eller Kyrkan har upphört att existera.


   Lars Jensen

   Radera
 13. Det var en extremt flottig gryta. En nolla för mycket på smöret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske var den inte så nyttig. Men å andra sidan var det ju lördag och fett är smakbärare ...

   Radera
  2. 250 g smör kan säkert vara rimligt med tanke på att grytan ska puttra i flera timmar och att det inte tillsätts någon vätska. Dessutom är smör - faktiskt - nyttigt.

   Radera
 14. Elisabeth,

  -varför är det enligt Dig i så fall bara ett fåtal präster bland alla i landet som kan skilja mellan villoläror och vad som är den riktiga läran, dvs Ordet? Jag trodde att alla, som genomgått prästutbildningen, kunde det.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känner jag stor tillgivenhet för Bengt Olof Dike.
   T o m änglarna måste anse att ett så troskyldigt yttrande som ovanstående bara är för näpet!

   J

   Radera
  2. BOD tror att en religionsvetenskaplig utbildning på ett sekulärt universitet ger gåvan att skilja mellan andar...

   Rudbeckius

   Radera
 15. BOD,

  När man läser din sista kommentar riktad mot Elisabeth avslöjar du med all önskvärd tydlighet din stupiditet- Tänk om det vore så enkelt att alla som genomgått prästutbildning kunde det.

  Bevisligen kan man med politrukers hjälp bli tom ÄB och kalla sig professor och trots detta inte veta ens om det är Jesus eller Muhammed man skall förtrösta på. (Kanske båda? för säkerhets skull?)

  //HH

  SvaraRadera
 16. Anders Stenström1 mars 2015 kl. 21:46

  F Dag, förvisso är det som du skriver att det finns undantag från fastetidens köttfrihet, och att fastetiden punkteras av söndagar. Men att avstå från kött hör dock till fastans grundform, och att i den kontexten lansera vegetariska recept bör enbart uppmuntras.
  Entusiasm för fastedisciplinen står ju också i motsats mot vegetariansk entusiasm: att se kött som något man kan avstå från står i motsats till att se kött som något man vill slippa.

  SvaraRadera
 17. J och HH,

  Där kom de bekanta reaktionerna igen: de självutnämnda uttolkarnas av Guds Ord. Deras dom över Svenska kyrkan. Underkännandet av dess präster.

  Visst påminner reaktionerna om den stolta mammans som från åskådarplats på trottoaren såg sin son - som var passgångare - bland de andra bassarna i den förbipasserande truppen:
  -Jag förstår inte varför det bara är min Kalle som går i takt och inte alla de andra.

  Ödmjukhet, förståelse, värme, lågmäldhet, lyssnande - och vilja att lojalt gå i med Svenska kyrkan gemensam marschtakt till fronten mot ondskan och sekularismen? Nej, bort det vad gäller J och HH.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det i prideparader vi skall marschera?

   Radera
 18. KÄRA BOD! Var din far sergeant? Strider du på broarna?
  Vill du förstå vad Kristi Kyrka är?
  Vad Kristi FÖRSAMLING är?
  Dina synpunkter verkar komma så långt utifrån, som om du egentligen
  vet en del om vårt samhälle och dess politik, men inte ens anar, vad det
  är att leva livet i gemenskap med Kristus såsom förlåten syndare - i Kristi
  FÖRSAMLING ! Sök Kristus, så förändras perspektivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://runeberg.org/fstal/1g.html

   Radera
 19. Thomas Andersson och Anonym,

  -Vad visar era kommentarer? Jo, precis vad man kunde vänta sig. När jag påtalar bristen på ödmjukhet, lyssnandet viktiga konst, lågmäldhet, svarar ni med frågor om min fars yrke och om man skall gå i prideparader.

  När jag erinrar om vikten av förståelse och värme, fräser en av er tillbaka med anklagelser om att jag inte vet vad Kristi församling är och att mina synpunkter kommer utifrån, vad vederbörande nu menar med det.
  Rakt ut uppmanas jag att söka Kristus.
  Alltså har jag inte gjort detta, när jag erinrar om kritikernas brist på ödmjukhet och att lyssna.

  Så framträder de sturska, de styvnackade, de som upphöjer sig själva, bara lyssnar till sig själva och likasinnade.
  Är ni då totalt oförmögna att förstå era egna brister och tillkortakommanden?
  Svaret tycks vara ja, eller har ni ett annat besked att ge?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...
   Han var visst outtröttelig, om nånsin någon ann',
   Han stampade, att marken skalv, och gick, så svetten rann;
   Men roptes vändning åt ett håll, då slog han bom på bom,
   Tog höger-om och vänster-om, men ständigt rakt tvärtom.
   ...

   "Ty visst var tanken", mente man, "hos Duva knapp till mått;
   Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat, det var gott."

   Radera
 20. "Ett mjukt svar stillar vrede" Ords. 15:1. Av Ditt svar förstår jag att "marschera" är en metafor och ingen bokstavlig uppmaning som exempelvis Eckerdal gjorde till sina präster. Tack Bengt-Olof!

  SvaraRadera
 21. BOD,
  Så det är inte ens ett minimikrav av SVeK att kunna svara på vem man skall förtrösta på Jesus eller Muhammed. Inte ens om man är ÄB och kallar sig professor.

  Väl, hon är ju vald av er politruker så klart att Ni är nöjda. Samma mekanism som i "Nu är kungen mätt-han och ingen annan"

  I all ödmjukhet

  //HH

  SvaraRadera
 22. BOD,
  Ser f.ö att man inom SVeK just nu jagar Ragnar Block och vränger tom kyrkoordningen i "hopp" om att kunna få avkraga honom för hans ledda Gudstjänster . Lustigt att detta kommer just nu när jag stillsamt frågat om dina insinuanta frågor re missionsprovinsen den enkla frågan - Vad i all världen du av alla bekymrar dig för en kyrka som eftersträvar att vara det SVeK påstår sig vara- dvs en helig allmännelig kyrka i evangelisk-luthersk tappning.

  Minns att jag frågade om avsikten var att hitta präster att avkraga?

  Är det månne du som ligger bakom anmälan mot Ragnar Block?
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där ser man. Nu är det dags för Ragnar Block. Ovännen har då fullt upp i dessa dagar MEN det är ju då vi ska lyfta våra huvuden. De har i slutänden alls ingen makt.

   Vad gäller BOD tror jag att hans intresse för Missionsprovinsen helt enkelt har sin grund i att det upplevs som oerhört provocerande att inte alla rättar in sig i ledet och håller flabben. Ett nytt konventikelplakat vore smaskens.

   Radera
 23. Till den kollektiva kritikerkören ovan,

  -För det första är ÄB inte vald av "politruker", som kyrkligt engagerade och i demokratisk ordning utsedda förtroendevalda kallas.

  För det andra borde väl HH, om någon, veta vem som är vår kyrkas profet.

  För det tredje anser uppenbarligen ej heller Elisabeth att öppenhet och redovisning av medlemstal skall prägla missionsprovinsen. Dessutom upplyses hon härmed om att jag inte är ett dugg provocerad av provinsen men alltså förvånad över dess hemlighetsmakeri. Känner inte Elisabeth till psalmen "Blott i det öppna har du en chans . . ."

  För det fjärde anser jag att kyrkors avsikt alltid skall vara att missionera utåt, vinna människor för Gud, och inte uppträda som femtekolonnare, dvs att ösa galla över medkyrkor.

  För det femte summeras kommentarerna ovan så här:

  De fortsätter alltid i samma gamla spår,
  Svenska kyrkan är busen, på vilken de slår;
  Så fjärran från klokhet och realism de står,
  Ack, i ökenvandring de ständigt går
  och alltid, alltid, alltid sina händer tvår.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 24. ...och sannolikt har sakförhållandet om "psalmen" lagts upp här i kommentatorsfältet redan. Men BOD tar inte emot på den frekvensen, och förstår inte (sic!) att alla hans ord om en kyrka där demokratin är överordnad Gud inte håller I längden. Dock: Gud är inte demokratisk! - Han som är "Jag Är", Han är där Ordet rätt delas och sakramenten förvaltas efter Kristi instiftelse, - och det är DÄR vi har löftet om räddning. Så alla BOD-s ihärdiga forsök t ex här är kanske dessvärre att förbereda för svenska kyrkans begravningsgudstjänst, med en tjusig krans från kyrkorådet... - Och kanske skulle man med ett litet leende kunna fortsätta hans "psalm" med en lite ny text...?

  Blott i det öppna har du en chans,
  Demokratin - den går som en dans,
  Vi tar beslut, - och binder en krans.
  Vad Jesus sagt - spelar ingen roll alls.

  Man måste dock göra lite våld på melodin, men jag tror inte att min gamle organist som skrivit texten till Sv Ps 90 har något att invända på den saken.

  Vi bör kanske också öka snällhetsfaktorn här på kommentatorsfältet och skramla ihop till en psalmbok till BOD - då han inte alls verkar ha tillgång till en sådan. Jag satsar 20 spänn! Där finns också längst bak lite Guds Ord att bruka, vilket ju inte är fel. Även om den bibelöversättning texterna är hämtade ur är mindre bra, och med fördel kan läsas ur t ex "Folkbibeln" I stället.(Finns på nätet).

  SvaraRadera
 25. Christer,

  Tänk vad vi här till förvåning läser,
  en teologiskt kunnig som argt fräser;
  Att Guds rike ej hör ihop med demokrati,
  att demokratiska val ej är att vara fri.
  Bliv då kvar, käre vän, i denna tankevärld,
  vi andra satsar på demokratins framtidsfärd.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 26. BOD,
  Vilka läser till sin förvåning?....

  Tror Du alltså att Guds ord kan vrängas genom "demokratiska" beslut?

  Nej , vad som är sanning och vad som är rätt kan inte ändras genom aldrig så demokratiska beslut. Vad som kan ändras / vrängas är däremot något helt annat och även om jag - där men kanske bara där, är enig med förre ateisten Tingsten och kan medge att demokrati är det bästa i en ofullkomlig värld ,människornas värld. Inser att det måhända är det bästa men alls inget fullkomligt, vet att majoritetsbeslut ofta är att likna med att två slår den tredje.

  Det är t ex gängse metod att genomföra reformer där man utlovar att några andra -en minoritet skall betala och sedan förväntar sig att minoriteten skall tyst lida och samtycka-beslutet- var ju demokratiskt!

  Nu är kostnaden inte alltid pekuniär men eftersom du bara tycks förstå pekuniära resonemang valde jag ett sådant.

  Alltnog. Nu är det en minoritet-du är noga med att påpeka detta, en minoritet som drabbas av majoritetens (i all välmening?") gjorda förvrängningar av apostlarnas lära men glöm inte att det i slutänden handlar om räkenskapens dag.

  Kommer det då att överhuvudtaget finnas en Kristi Kyrka på Jorden? Glöm inte att det är Jesus själv som ställer den retoriska frågan. Kristi Kyrka är i alla fall inte den "kyrka" som så bekymrar sig om ekonomi och de "förtroendevaldas arvoden så att de därför slirar på sanningen, vränger Guds ord och avkragar de präster som talar klarspråk.

  Det vet jag - kalla det högmod om Du vill men jag hävdar att ifall Du inte är obotligt stupid något som även Du borde inse.

  Nåja. med tanke på dina logiska kullerbyttor när Du försökt hävda logiska samband bör jag väl kanske inte förvånas om Du verkligen är så stupid att Du inte inser detta.

  En helt annan sak. Var det Du som "tog chansen" och angav Ragnar Block? I din jakt på mpr. ? Ja eller Nej.

  Vet då att Ragnar Block nog klarar sig oavsett vad de sekulariserade , samhällsanpassade domkapitlen kan hitta på. Bekymra dig hellre för omm SVeK kommer att kunna klara ännu ett "SVeK" mot sina trotjänare och den lära de påstår sig lyda under.

  //HH

  SvaraRadera
 27. HH,

  -Du må tugga om och upprepa Dig aldrig så mycket i den uppenbarligen kompakta oförståelsen av att demokrati, frihet, och alla grundlagsskyddade rättigheter inte på något sätt står i strid med Guds ord. År Gud motståndare till demokrati, fria val och all annan livsluft som skiljer just demokratin från diktaturen?

  Sanningen och rätten är grundpelarna i demokratins oberoende rättsväsen. Skulle den Högste ha något att invända mot demokratin då?

  Skriv sedan ur skägget vad det är som skall ändras och vilket (kyrko)system, som Du förordar, om inte den demokratiska kyrkoorgansiationen passer Dina galoscher.

  När Du dömer ut det nuvarande, måste Du presentera alternativet. Kläm alltså fram detta, om Du vill och vågar; jag tror att vi får vänta på Dina ord då.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. DDR var ju också ett "demokratiskt" projekt, vilket ända tills nu och även fortsättningsvis lyckats lura många att blint tro på det partipolitiskt uppbyggda kyrkosystemet.

   Radera
 28. Thomas Andersson,

  -Men nu går Du väl på tok för långt: att ens jämföra den gamla kommunistdiktaturen med vårt lands demokratiska system.

  Jag blir så arg och ledsen när jag gång efter annan får se kommentarer, som mynnar ut i att vårt demokratiska kyrkosystem står i strid med Guds ord och Guds vilja och att därför demokratin skall underordnas Ordet.
  Och är det i sistnämnda fall endast högkyrkligheten som kan tolka Guds ord - inte Svenska kyrkans biskopar och kyrkoherdar?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt demokratiska system är varken en garant för att Guds Ord förkunnas eller ett skydd mot diktaturer. Vad skall vi säga med tanke på biskop Lars Carlzon och Alexander Radler?

   Radera
 29. Thomas Andersson,

  -Vilken är då garanten? Och mig veterligt var vårt kära land en stabil demokrati även när Dina nämnda personer var aktiva i kyrkan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi kan se på oss som en stabil demokrati som kritiserar skurkstater osv. men det innebär i sig inte att vi företräder kristen tro eller på sin höjd etik. Den enda Garanten för att Guds Ord förkunnas är Jesus Kristus som genom sina instiftelser ger oss apostolisk tro.

   Radera