söndag 22 februari 2015

Lakers

Jag var och såg Lakers till sist vinna över Leksand i Växjö i går. 2-1 efter förlängning. Men det satt alltså åt. Leksand var alls inte prisgivna fast de finns näst sist i tabellen. Vi var fler kristna än muslimer i hallen, därtill. Kristna? Ja, döpta och konfirmerade män i alla åldrar, många med en pilsner framför sig (en och annan i sig under aftonen, Höga Kusten gick bra, såg jag) och kanske en kall Jägermeister. Men är de kristna? För oss högkyrkliga: döpta och konfirmerade män (det fanns ett något mindre antal döpta och konfirmerade kvinnor också) är det väl så. Vi tror på effekten, liksom "Men ska de räknas som kristna?" löd den lågkyrkliga frågan. Tja, det saknas något. Dessa män kommer, med några få undantag, att denna söndags förmiddag inte att med församlingen tro och bekänna att Jesus är Herre. Där är den stora utmaningen.

Bär jag Lakers halsduk? Självklart. Ser jag pappor socialisera sina söner med Lakers-attribut; mössor mest? Självfallet. Har jag med de andra i toner, handklappningar och oväsen stöttat Lakers. Visst. Var jag med-lidande när pucken var så nära men inte i mål? I högsta grad. Var min städse favorit en kristen ishockeyspelare som bekänner Jesus som Herre? Vad tror ni!? Lakers är mitt lag. Därefter kommer HV och Färjestad, två lag jag nu övergett till förmån för Lakers. Upplevde jag gladiatorstämningen i hallen? Eftertryckligt mycket. Och i allt detta finns utmaningar till folkevangelisation som Svenska kyrkan inte bara tycks utan är oförmögen att hantera.

När allt kommer till allt är ju inte siffrorna för Svenska kyrkan problemet utan saken. Massor med människor missar sammanhanget, det Kyrkan är sänd att förkunna. Och, än värre, så har det varit väldigt länge nu.

Åter till Weber, borgerlighetens Marx som han kallats. Max Weber menade att ideologisk makt utövas genom utbildning och utnämningar. Det har jag fattat och tänkt att i Svenska kyrkan utövas ideologisk makt genom prästutbildning och därefter premieras de havliga karriärmässigt. Per definition innebär det där med "förtjänst och skicklighet" att det inom lagens ram är alldeles riktigt att inte utnämns dem som kallas kvinnoprästmotståndare. Den hållningen förstärktes så av kyrkomötet, som uppfattades tala för Svenska kyrkan. Det har, trots detta, dock varit värre om jag tänker efter.

Den avgörande utbildningsreformen för att skifta ideologi vidtogs år 1919 när Kyrkans kristendomsundervisning blev statens. Men medverkade inte Einar Billing i den statliga utredning som fick en mer modern snits på undervisningen med biblisk historia och Bergspredikan? Jo. Och det gjorde att många inte såg. Prosten i Bolstad såg och många kyrkliga med honom. Inom 50 år var så skolans kristendomsundervisning i sin helhet borta och ersatt av religionskunskap. Vad gjorde Svenska kyrkan för att kompensera? Satsade på söndagsskolor som snart nog avlöstes av barntimmar som snart nog försvann, när hemmafruarna försvann och kommunal barnfostran infördes. Men har vi inte fått kristna förskolor? Som når hur många? Och vad med repliken från en kyrkoanställd som återgår i lärartjänst och säger: "Det jag gjort i församlingen, kunde jag gjort med en annan huvudman också." Jag tror utsagan.

Jag skulle kunna återvända till den lilla världen och tala prästutbildning igen. Vi utbildar religionsvetare och kallar dem teologer. Det är ett så gigantiskt problem att ingen vågar ta i det. Konsekvensen måste bli att ett antal kloka som hamnar i prästerlig tjänst ser, att de alls inte har utbildning för sysslorna. Sådant far inte kroppen väl av.

Ideologiska samhällsförändringar för snart 100 år sedan skapade den situation vi ser, när männen på lördagens match inte självklart återfinns i söndagens högmässa. Hur fritt är det ett val att inte gå i kyrkan nuförtiden? Hur mycket är det betingad reflex? Betingad därför att den nya tidens ingenjörer ville ha det så - eller måste ha det så?

Varför konstaterade jag att det var många kristna på matchen? Jag såg att det var få muslimer. I det mångkulturella och mångreligiösa Sverige finns det ett klart igenkännbart etniskt Sverige. Det avslöjas när man går på hockey. Jag hade inte tänkt på den saken innan gårdagskvällen.

I övrigt har vi biskopar av samma slag som bataljonschefen vid vägskälet i Eskelhem i början av 1960-talet. Det var han som tog tid på sig. Det var han som blev utskälld av generalen Fale Faleson Burman just därför. Efter den utskällningen konstaterades med förtjusning att reglementet påpekade att tillrättavisning av underordnad inte fick ske i kränkande former. Vem är en biskop underordnad?

10 kommentarer:

 1. Bloggardag: "Inom 50 år var så skolans kristendomsundervisning i sin helhet borta och ersatt av religionskunskap."

  Det är bra. Man måste vara ärlig mot unga människor och berätta hela sanningen för dem. Att det finns olika teorier om hur människor kommer till Gud och att kristendomen bara är en av dem. Enligt min mening är den inte den bästa. Att mörda doktorn är inte det bästa sättet att bota en som är sjuk. Mycket bättre är att patienten blir behandlad av doktorn och att hen sedan följer doktorns goda råd.

  Folk är mycket klokare och kunnigare idag än för 50 år sedan. De köper inte längre vilka myter som helst. Men innerst inne längtar de efter Gud lika mycket nu som då.
  DET är kyrkans stora utmaning.
  Bloggardag: "Vi utbildar religionsvetare och kallar dem teologer.Det är ett så gigantiskt problem .."
  Varför skulle religionsvetare vara sämre än teologer när det gäller att hjälpa människor att komma till Gud? Om en teolog inte själv är omvänd och därmed en faktiskt Jesu efterföljare så kanske har hen lärt sig på universitetet HUR man pratar men hen förstår inte själv VAD hen pratar om.
  Det står ju: ”Sannerligen, jag säger er: den som inte går in i fårfållan genom grinden utan klättrar in på ett annat ställe, han är en tjuv och en rövare....Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren."

  En anonym en

  SvaraRadera
 2. Klassisk gnosticism. Kan även kallas religiös entrism. Entryism (also referred to as entrism, occasionally as enterism) is a political strategy in which an organisation or state encourages its members or supporters to join another, usually larger organisation in an attempt to expand influence and expand their ideas and program. Det i Sverige mest kända exemplet är den lilla trotskistiska sekten Fjärde Internationalens infiltration av Socialdemokraterna under 1980-talet i syfte att omvandla partiet till ett revolutionärt trotskistiskt parti. Grundare av Fjärde Internationalen var Leo Trotskij, som var Stalins rival under maktkampen av ledningen för Sovjetunionens kommunistiska parti efter Lenins död. Det var alltså samma taktik, som de gnostiska rörelserna använde för att försöka ta över de kristna församlingarna i det romerska riket under deförsta århundradena. Gnostlicismen var alltför teoretisk (som trotskismen är idag) för att vinna ett större antal anhängare på egna meriter. Resultatet av entrismen brukar vara en tillfällig tillväxt av den infiltrerande rörelsen, men en kraftig nedgång på sikt av både denna och den rörelse som infiltrers. Att kristendomen överlevde gnosticismen beror på kristna teologers, framför andra Irenaeus kraftfulla uppgörelser med gnosticismen. Kommer Svenska kyrkan att överleva angreppen?

  // BU

  SvaraRadera
  Svar
  1. BU: "....an organisation or state encourages its members or supporters to join another, usually larger organisation in an attempt to expand influence and expand their ideas and program. "

   ACIM är en självstudiekurs och uppmuntrar inte någon att bli medlemmar i andra organisationer för att få inflytande. Den förbjuder inte heller någon att vara medlem i någon organisation.


   ACIM försöker inte "ta över" någonting världsligt men erbjuder ett alternativ för dem som vill. Personligen tycker jag att det är sjysst att folk känner till det också precis som de har rätt att få kunskap om andra filosofier och religioner.

   Tänk hur Svenska Kyrkan "tar över" folk redan som omyndiga SPÄDBARN till sin ORGANISATION utan att fråga dem någonting. Om dessa barn själva inte AKTIVT söker upp Svenska Kyrkan och säger upp sitt medlemskap så fortsätter de automatiskt att vara medlemmar, dessutom SKATTESKYLDIGA medlemmar. Är det inte bättre att diskutera religion och tro med vuxna som frivilligt deltar och låta de sedan tro vad de vill utan krav på medlemskap i någon organisation.
   Tror du att Jesus var en politiker som försökte ta över en stat eller en organisation eller var Hans ärende någonting annat? Tycker du att det är vettiga saker som Jesus säger i de citat som jag tar hit från den KRISTNA Bibeln? Eller är de helt förkastliga "gnostiska" idéer?
   Jag skriver mina åsikter här som en privatperson och jag vill INTE att folk ska börja "tro" på allt jag säger utan jag vill bara att vi funderar tillsammans. Har inte Svenska kyrkans medlemmar rätt att tänka självständigt? Om Bloggardag släpper igenom mina kommentarer så är de ju OK som kommentarer. Jag litar på hans omdöme ifall mitt skulle brista.

   En anonym en

   Radera
 3. Wikipedia:

  "Prosten Lars Magnus Engström (1867–1951) i Bolstad, "Bolstadprosten", drev en kamp för att katekesundervisningen skulle få vara kvar i den svenska folkskolan."

  SvaraRadera
 4. Mycket få av Hockeyentusiasterna i Växjö gick i kyrkan. Mycket få av åskådarna var nysvenskar.

  Vi har här ett integrationsproblem, tror jag.

  Kyrkans problem blir det svenska samhällets och omvänt. Både kyrka och samhälle saknar kärna. Ett självmedvetande, en identitet. inget utom att man inte har någon identitet, att allt flyter, är föränderligt. Att det ena är lika bra som det andra. Och därmed lika värdelöst.

  Att integrera muslimer, kanske rent av missionera, blir svårt. Till vad? Har samhället egentligen något gemensamt utom konsumism? Och värdegrunden alla människors lika värde/värdelöshet? Blir detta lockande?

  Har kyrkan något att erbjuda vare sig hockeyåskådare eller nysvenskar? Utom att det ena är lika bra som det andra och att vi alla är abrahamiter? Jag förstår, om varken nysvenskar eller hockeysvennar nappar på den kroken.

  Argus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argus. "Både kyrka och samhälle saknar kärna. Ett självmedvetande, en identitet. inget utom att man inte har någon identitet, att allt flyter, är föränderligt. "
   Men allting flyter ju och förändras. Det är bara fakta! Man kan inte göra evigt det som är förgängligt.
   "Att det ena är lika bra som det andra. Och därmed lika värdelöst."
   Precis! Allting är lika värdelöst. Det enda som kan göra någonting värdefullt är att det används i Kärlekens tjänst.
   Det finns ett Norge-skämt: Vad är det bästa med Norge? - Vägen som leder från Norge. Man skulle kunna säga på ALLVAR vad är det bästa med den här världen? - Vägen som leder härifrån. Jesu väg = Förlåtelsens väg.
   Det verkar som om du menar att kyrkan skulle hitta en roll att spela i den multireligiösa dokusåpan som pågår. Men att spela roller leder inte till Gud.

   En anonym en

   Radera
 5. Waldenström ville få bort katekesen ur skolorna. Men inte Lewi Pethrus och C G Hjelm (som visserligen knappt var torr bakom örona 1919). Och den likaledes frikyrklige skolläraren Nils Frykman förklarade på sin tid att han var fullt villig att undervisa barnen enligt Luthers katekes och 1878 års katekesutveckling, som han - i motsats till Waldenström och rimligen även Pethrus och Hjelm - fann vara i full överensstämmelse med sin egen tro och bekännelse.

  SvaraRadera
 6. F.ö.: Jag är kanske alltför lågkyrklig, men finns det verkligen inget som kan kallas döpta hedningar? Är alla döpta och konfirmerade verkligen kristna, oavsett om de i vuxen ålder blivit kämpande ateister? Är det bara den nydöpte Simon i Apg. 8:21-22 som behövde få veta att han inte hade någon del i eller rätt till det apostlarna förkunnade? Är det förresten alldeles säkert att ingen döpt svensk har för sej att man kan köpa sej lite välsignelse eller rent av salighet genom kyrkoavgiften? Och vem får i så fall nuförtiden höra ett apostoliskt "Förbannelse över dej och din kyrkoavgift?" (Varken simonins Simon eller Ananias och Sapfeira används väl någonsin som predikotext?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske tur om man betänker medlemsstatistiken, att Andreas inte är ärkebiskop ändå? Fast då hade han nog fått öva spel på kyrkorgel utan hinder.

   ;-)

   GG

   Radera