onsdag 10 juni 2015

Psykologiskt försvar

Modéus II sägs inte ha tid att vandra i pridetåget i Kalmar. Då ska han vara i Växjö på något kyrkligt. Nå, kalmarbrona får väl trösta sig med att biskop Tottie knappast gårtt i Prideparad heller så just nedläggandet av stiftet och samgåendet med Växjö, behöver inte anföras i sammanhanget.

Annars talade min gode vän komminister P med mig. Han tog fram det gamla argumentet frpån biskoparna Giertz och Gärtner att må vara att vi förlorade frågan om kvinnliga präster eftersom folk diskuterade en annan fråga än den om ämbetet, men frågan om homoisex förlorar vi inte. För den är emot naturen. Folk vet det. Påpekandet var ritkigt. Biskoparna tänkte så och talade så. Allt annat var dem otänkbart.

Vi lever i en tid när biskopar för alls inte länge sedan stod oförstående inför det som är svensk normalitet med 30 parader, lagstiftning och kyrkliga vigslar av enkönade par. Hur kunde en opinion vända så fort? Vem vände? Vilka var medlen?

Svaret finns förstås att tillgå om någon vill börja bläddra i dagspressen från 1980-talet och framöver. Det är i den mediala offentligheten skiftet sker och det sker steg för steg. Någon tar makten över andras tankar. Ser till att införa nya ord, definiera bort gamla sanningar/föreställningar, skriva en alternativ historia, skaffa sig plattformar i beslutsorgan och mycket annat.

Ingen tycks minnas att det väl var läkarsonen Bo Giertz som på 40-talet medverkade till att få bort homosexualitet som straffbart och - som en förbättring - sjukdomsklassa. Det var, menade han, en läggning ingen skulle straffas för. Det var - hur eller hur - en rätt betydande förbättring. Men det var i grunden ingen förändring i tänkesätt om homosexualitet. Den fanns men normen var en annan.

Det kyrkligt knepiga är inte att folk är som folk är, det har Kyrkan levt med i 2000 år. Det kyrkligt knepiga är välsignandet och vigandet. Men när saken kom till vigsel, var situationen inte längre möjlig att hantera med ett nekande svar. Då hade vigselrätten åkt. Det ville de flesta inte. Så blir kyrkan en affirmativ agent. Där fick jag allt till det. Snyggare sagt än "nyttig ja-sägande idiot", medge det. Affirmativ agent!

Myndigheten för Psykologiskt Försvar blev Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap eller något ilknande men utan uppgiften att undersöka hur några tar makten över människors tankar. Det behövs en mycket stor medvetenhet om det. Vem ska skaffa oss den? De medieintellektuella, de som är ingredienser i samma soppa? Knappast. Svenska kyrkan? Högst otroligt. Så vi får väl stå där och ana att någon, som inte säkert vill oss väl, har sina metoder för att fjärrstyra oss. Normaliteten förändrades och vi hängde med.

Ses vi i nästa Pridetåg och på några kyrkliga begivenheter? Om vi inte ses, skit samma. Kyrkoavgiften har till dels satsats på saken. Dina och mina pengar. Och auktoriteten från den kyrka som somliga av oss har kär. Vi bidrar också om vi inte är där. Vi är försvarslösa. Staffage, helt enkelt. Hur känns det?

33 kommentarer:

 1. Jag tror fortfarande att biskop Bo hade rätt, när han sade: "Vi kommer att vinna – vi har naturen på vår sida." Den konstlade syn på livet som nu har byggts upp, kommer inte att bestå. Men det kommer att dröja till dess, så är det ju med vanliga krig – till att börja med har anfallaren framgång.

  Det gäller därför att ha tålamod. Svenska kyrkan är visserligen som Frankrike, som gav upp och lät sig ockuperas. Men England – i den här liknelsen: romersk-katolska kyrkan – förblev fritt, och kunde med stor möda organisera en slutlig seger. Och liksom det i Frankrike fanns både motståndsrörelse och fria trupper, så finns sådana i Svenska kyrkan. Det gäller att inte ge upp – och inse att mödosam uthållighet kommer att krävas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att göra barn. Men barn kan uppenbart idag beställas på många sätt. Regnbågsfamiljer tror jag kommer för att stanna. Om vi tror att monogami är det rimliga lär vi få argumentera för det. Giertz bedömningar har brustit på flera punkter. Men var finns mödosam uthållighet i romersk-katolska kyrkan? Där finns lydnad för överheten. Visserligen finns naturrätten som grund men säg var man har haft störst problem med pedofili? Engelska kyrkan kan jag tro är segare. Svenska kyrkan är snäll mot drevkarlarna men när de gått undrar jag hur många som vill gå på mattorna. Låt de skämma ut sig i Pridetåg så kommer det greppet att bli osmakligt. Det är en sak att åka till Stockholm och klä ut sig en gång om året. Ge skäl varför inte barn i heterofamiljer ska definieras som förtryckta till skillnad från regnbågsfamiljer.

   Radera
  2. 1. Vad jag talar om är projektet att dominera samkällsklimatet med homesex- etc. tänkande. Homosexuella och regnbågsfamiljer kommer av allt att döma att finnas och accepteras, men som en minoritetshållning, som t.ex. nykterister.

   2. Pedofilproblemet är inte störst inom romersk-katolska kyrkan. Det uppseendeväckande är att det var oväntat att det förekom också där, och att kyrkans ledning länge inte tog sig an det.

   Radera
  3. Det är väl snarare traditionalisterna som i bästa fall hålls som nykterister! Min poäng - att det inte längre räcker vare sig med konstaterande eller förhoppningar om att naturen ska lära. Barn beställs idag. Någon frågade vad som bestämmer samvetet och fick svaret utbildningen. Svenska skolbarn har idag dåligt samvete om de inte skulle gå med i obligatorisk prideparad. Barn/ungdomsundervisningen i dessa saker är avgörande. Mig veterligt obefintlig. Om den är för dålig anmäler barnen/konfirmanderna.
   Att tala om pedofiliproblemet i perfekt är bara för mycket för mig, tyvärr.

   Radera
  4. Broder/syster Anonym! Jag använde inte perfekt utan imperfekt, eftersom jag talade om förfluten tid. Det var oväntat med pedofila präster – när detta har uppdagats, är det inte längre så. Kyrkoledningen tog inte upp problemen – nu gör den det.

   Radera
 2. Fortkörning
  Hur kunde det gå så fort? Ja, RFSL:s dåvarande femtusen medlemmar hade tillgång till mikrofonerna. Man kunde överrösta protesterna. Även biskopsmötet som i oktober 2008 samfällt sade, att äktenskapet var mellan man och kvinna, men till hösten 2009 vek sig.
  Statsministern uttalade också under vårriksdagen samma år, att han önskade att kyrkklockor skulle ringa för (s k) samkönade äktenskap redan till midsommar.
  Så går det till i vår s k fria svenska kyrka!
  Stig Walldin

  SvaraRadera
 3. Morgonbladet.nu kan ev bidra till lite mer klarsyn. Tanken om att HBTq historien faller av sin egen orimlighet stämmer om vi låter det gå så långt att hela det gamla folkhemskonceptet går i graven, Rom föll. Men måste vi vänta så länge? Håller med Bloggaren om att vi ska söka utsiktspunkterna.
  Jag tror att vi måste gå utanför Europa/USA kontexten. Rysk retorik är att de försvarar en i någon mening mer naturlig ordning. Passade säkert som handen i handsken att få säkra Svarta-havs vägen med det argumentet, och sätta gräns för Natobaser där man ännu kunde. Polen har liksom en annan historia...
  Vad säger kineserna i homohistorien? Indien? Återkriminaliserar homosex?
  Egentligen tror jag inte homosexet är det stora problemet utan att vi inte förmår politiskt understödja de hushållsenheter som kan och vill ta ansvar för att fostra barn med hjälp av åtminstone en mamma och en pappa, och att skolan inte förmår driva en sådan prioritering. Ju värre prideparader ju mer illa mår folk. Skolbarnen gör som de gör i alla länder: de säger vad läraren vill att de ska säga. I Sovjet var det några få barn, ofta med annan grundidentitet än den storryska, som inte svor Pionjärseden. Systemen är desamma. Vårt land är för litet. Kan de nyanlända trots allt vara vår räddning?
  De som går i tåget ser det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://morgonbladet.nu/news.php?name=2015025542

   Radera
 4. Är det så enkelt att 70-tals fostran nu bär frukt? Ingen skillnad på tjejer och killar i ett totalt ohämmat sexlandskap leder ju rimligtvis fram till detta, eller? Jonas Gardell - en av de mest tidstypiska? Det är bara vissa enstöringar som haft lite för oproblematisk ungdom eller lite för gamla föräldrar som ännu inte fattat?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ohämmade sexlandskapet spelar säker in. Däremot tror jag inte ett ögonblick på att man måste trycka in flickor och pojkar i skilda fack utifrån idéer om kvinnligt och manligt. Tvärtom tror jag att det lätt går snett om man gör det.

   Ibland när jag läser om transsexuella barn, undrar jag hur mycket som egentligen handlar om att de inte trivs i den pådyvlade könsrollen och hur mycket som _verkligen_ är en känsla av att vara i fel kön.

   den Lea

   Radera
 5. Staffaget går ur. Alla går väl nu ur. Är det inte det ena, så är det det andra. Ur går man.

  Sen säger man sig vara glad för att man gjort det. Alltid kommer någon notis som kan glädja en, när man nu inte längre betalar till en snaskig institution som Svenska Kyrkan. Ju fler som går ur, ju lättare blir det. Och ju mer måste apparaten slimmas. Kanske ingen större olycka i och för sig.

  Jag jämför med stat och kommun. Drönare avlönas. Ändamål, som man absolut inte vill betala till, finansieras rundhänt av politiker och byråkrater som lever på att fördela andras pengar.

  Ett förslag:
  Varför skall man inte kunna gå ur olika delar av kommun och stat? Gillar man inte våld och krig, går man ur polis och försvar. Tycker man illa om abort går man ur den verksamheten.

  Eller omvänt: På varje års skattsedal kryssar man de områden man vill betala till. Sedan får politiker och administratörer rätta mun efter matsäck.

  Sann demokrati, eller hur? Och Svenska Kyrkan skulle då ha gått före ...

  GG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte?

   Baskyrkoavgift: Byggnadsunderhåll och gudstjänster samt förrättningar.

   Musiktillägg.

   Socialt tillägg.

   Gå-före- i- utvecklingen-tillägg.

   Gissa vilka delar som skulle få svårt att gå runt?

   Radera
 6. Är det svensk 70/80-tals fostran som gör att Cecilia Wikström & Co inte fattar att krav på statlig sexualundervisning, fri abort och särrättigheter för homosexuella blir utbuade i EU-parlamentet? Istället behöver vi mer Nato?

  SvaraRadera
 7. Jag har inget emot det, även om jag som sagt inte är en Pridefan. Men går inte min kyrkoavgift till pensionerade kvinnoprästmotståndare också?

  Det skulle i så fall kännas extra bra.

  SvaraRadera
 8. Det är Kyrkans och Guds auktoritet de vill ha, de invasiva idésystemen. En affirmativ agent och en undanröjd medtävlare och kritiker.

  För på egen hand lär man inte kunna uppnå tankehegemoni.

  Kommunism och nazism har agerat på liknande sätt. Oftast med framgångsrikt resultat. I de kyrkliga maktstrukturernas tornbyggen råder rädsla att falla, nämligen.

  Argus

  SvaraRadera
 9. Dessvärre placeras vi i bakgrunden som kontrast för att scenen ska bli ljusare.

  SvaraRadera
 10. Hu! Det här var väl ändå mer än vi mentalt friska kan tåla! Snuskhumrarna har "tagit makten över mina tankar" som bloggaren målande beskriver, dock är bloggaren själv en stor bov i det hela.

  "Skaffa sig plattformar i beslutsorgan"? På min tid talade vi inte öppet om organ som bloggaren gör. Vi lät det privata vara privat, som med Lydia Wahlström.

  Vi roades inte av skriva manslem och vulva. Inte ens framstjärt tyckte vi var roligt att skriva! Ack, om den tiden kom tillbaka!

  SvaraRadera
 11. "Affirmative agent" denna eufemism för "nyttig idiot" torde inte kunna appliceras på "läkarsonen" Bo Giertz när han då det begav sig stod på samma sida som den tidens "gayaktivister" som hellre ville sjukförklara homosexuell praxis än låta den vara kriminell. Inte heller kan aposteln Paulus bli en sådan affirmative agent med tanke på att agera "mot naturen". Gud kan "mot naturen" inympa den oäkta olivkvisten i det äkta olivträdet. Gud kan älska världen genom att utge sin Son. Vi är inte kallade att agera mot naturen eller älska världen. Då finns inte Guds kärlek i oss. Jag vill gärna understryka det som någon komnentator här uppmärksammade nämligen att den så kallade regnbågsflaggan saknar
  en färg (indigo) och är därför en ofullkomlig och bristfällig gestaltning av Guds skapelse. Så är det med alla mänskliga konstruktioner. Deras tal är 6 och i värsta fall 666.

  SvaraRadera
 12. Detta är ju sedan länge Sv.kyrkans policy. Att kväsa - strypa de fromma
  församlingarna bland t.ex. Schartauanerna, EFS-arna och "högkyrkliga",
  eftersom de inte har "rätt" ämbetssyn och äktenskapssyn. I Stockholm
  blir det EFS-arna i Klara kyrka som knuffas ut av Sthlms stift, som vill ha
  kyrkan såsom kursgård och stiftskyrka - säkerligen med "regnbågsmäs-
  sor " varje vecka. " OCH DEN LJUSNANDE FRAMTID ÄR VÅR!"

  SvaraRadera
 13. Nej, bloggaren är inte försvarslös! Att tillhöra SvK är frivilligt...

  SvaraRadera
 14. Borde inte Modeus anmälas till granskningsnämnden för biskopar för att han inte avbokar det andra mötet till förmån för Pride? Eller är det kanske ett möte för kvinnors utökade rätt till fri abort, utvidgning av eutanasibegreppet eller annat i den stilen?
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 15. HH: Hur gör du om det visar sig att din fru har högre IQ än du? Tycker du fortfarande att det är du som ska bestämma fast du logiskt sätt borde fatta sämre beslut än hon då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kommentar ovan hamnade fel. Rätt plats är inlägget under detta.

   Radera
  2. Intelligenstest säger nu inte så mycket mer än något om skickligheten och vanan att lösa just intelligenstest.

   Ganska befriande, eller hur?

   Alltså kan nog den som är bäst lämpad föreslå eller fatta beslut. Utan sneglande på eventuella IK-test.

   En närstående har 16 år gammal fått 2,0 på Högskoleprovet. Militär mönstring gav senare stanine 9:9. Ledargenskaper och förmåga till rationellt beslutsfattande imponerar inte på omvärlden...

   P

   Radera
  3. Anna-jag kan inte låta bli...
   Kan du verkligen föreställa dig att kvinnor gifta med de anonyma männen här (för de är väl män?) kan ha så speciellt högt IQ? :-)

   Radera
  4. P: Du har rätt iofs.

   Ntl: Jag vill inte förfalla till bloggarens vana att kalla folk idioter jag. Därför säger jag att alla här, männen inkl deras fruar, samt bloggaren själv, förefaller ha verkligt hög intelligens!

   Radera
  5. Anna, det finns en gräns mellan att vara idiot och att ha hög IQ! Hade du accepterat en man som framträdde i anonym klädnad i diskussioner på nätet? Nog vill man ha mera mod hos sin man!
   Ibland är det så att det inte är männen som borde "uppfostras" utan alltför toleranta och "mähäiga" kvinnor! Många tolererar mycket mer än de borde. De är helt enkelt förtryckta i sina äktenskap.Även idag!

   Radera
  6. Nej jag hade inte "accepeterat en man" som inte vågade stå för sina åsikter. Och inte heller en kvinna om jag varit homosexuell.

   Kvinnors beteende är en fråga i sig, hur de bidrar till det förhatliga ordet strukturer som inte gynnar dem i längden.

   Radera
 16. Anna,

  Vad jag personligen tycker torde vara ointressant när man diskuterar läran och vad t ex Paulus i sina olika utlägg hävdar. Rent krasst och för egen del kan jag inte påminna mig att något beslut har tagits enbart utifrån rationella synpunkter . Det har mest handlat om att i de fall vi varit oense - de är inte så många men visst har det hänt så har det blivit som frun vill.

  Det eftersom Gud fader tycks ha utrustat kvinnan med mer tålamod än oss män och med större förmåga att dels tjata sig till vad de vill ha och dels inte tycks ha några större besvär med att uthärda "dålig stämning".

  vi män tycks rent generellt sätta lugnet och sinnesron före "rätten(?)" och som sagt få beslut om ens några fattas på rent rationella grunder . Det är min återigen högst subjektiva uppfattning men därmed inte nödvändigtvis felaktiga)

  I övrigt bör Du betänka att vi inte lever i någon idealvärld. För tillfället avvaktar jag -på avstånd och självklart utan att blanda mig i ett närstående pars boendebekymmer(?). De bor redan i lägenhet men de vill ha något större. Han kan inte tänka sig att flytta till något hus på landet vilket är hennes högsta önskan. De har inga ekonomiska begränsningar i vartfall inte för uppfyllandet av hennes dröm- villa på landet eller hans dröm bostadsrätt i staden. Skall bli intressant att inom en inte alltför avlägsen tid se vad slutresultatet blir.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Jag måste bekänna en sak. Jag är inte kvinna.

   Jag har nämligen det sämsta tålamod som går att finna. Jag har också stora besvär med att uthärda "dålig stämning".

   Det är väl bara den könskorrigerande operationen som återstår för mig.

   Radera
  2. Får man lägga sig i? HH:s inlägg - man kan ana att detta är en man som har varit gift med samma fru länge. Eller? Om Annas nuläge vet jag inget. Nåväl HH påminner mig om en salig släkting till mig som vid 92 års ålder talade om för mig hur män var. Själv träffade hon sin man som tonåring och var gift i många år tills han dog, varefter hon förblev ensamstående. Jag svarade henne då att i fallet med män var det nog jag av oss två som var experten!
   Det är ytterst fascinerande att se människor, som alldeles uppenbart har en begränsad erfarenhet av relationer diskutera utifrån tron att deras eget, enda äktenskap är modellen för alla! Vad är det för konstig bild av män och kvinnor som du presenterar HH? Tror du själv på den? Människor är faktiskt individer, tro det eller ej! Alla är inte stöpta i samma form!
   Denna konstiga syn måste ju påverka allt, inte bara i bloggdiskussioner utan även i ett arbetsliv. Skrämmande!

   Radera
  3. En god rekommendation när det gäller relationer är nog att titta på verkligheten i stället för på vad en man sade för 2000 år sedan. För vem vill ha tillbaka kvinnorollen från den tiden?

   Radera
 17. NTL o Anna ! Men varför de´? Man kan väl tycka till med sitt eget
  bondförnuft, utan bibel o sånt...

  SvaraRadera