tisdag 23 juni 2015

Vänner

 Vänner hör till det goda Gud ger oss. De ska väl inte tas som självklara, även om det tycks vara så självklart att vi är vänner. Som mest kan vi kanske hoppas att vi förmår ge lite tillbaka, när vi möter omtanke, skratt och förtroenden. Somliga vänner från åren vid universitetet skulle vi återkoppla till som pensionärer genom att på nytt kunna göra saker tillsammans. Hon som hade den målsättningen är borta. Hennes man dessförinnan. Jag kan sakna dem, överfallen av vemod. De hade behövts i denna tid, håller jag före.

I USA var Birgitta Peterson min viktigaste vän. Jag grupperar hennes man Ralph och John Aslanian på platserna efter henne, vilket betyder att Ralph nu blivit nummer ett, för Birgitta dog i julas och John för några år sedan. I Klosterkyrkan i Vadstena blir det den 19 juli kl 16 "Memorial Mass" och mottagning på Pilgrimscentrum därefter. De som vill och kan vara med, bör skicka en rad till Ralph, ralphepete@mac.com så att det blir ordning på mottagningen.
För egen del noterar jag att det inte är helt slut på vänner i USA i övrigt heller. Men det är klart att skaran tunnas ut.

Jag ska inte dra listan på vänner i Sverige. Om de inte är eller framstår som skitviktiga är de alla viktiga. När något händer kan de bereda mig goda skratt och ibland hamna högt på min förbönslista.
I dagarna hör förstås Torbjörn Lindahl till de överraskande vännerna.
Han bloggar - och uppmärksammas
 http://www.svd.se/luleaprast-ja-jag-ar-homofob-och-islamofob 

Jag läste hans blogg och tyckte att Tobbe var rolig. Sedan fick jag klart för mig att det stormade. De sociala medierna väckte gammelmedias intresse. "Luleåprästens homoattack" torgfördes saken som och Kondomprosten läste tydligen inte inlägget med glimten i ögat. "Det handlar om att mobba människor och det tycker jag inte är godtagbart."
Är det någon särskild intelligensbrist som är befordringsgrundande till domprosttjänster, kan man undra om man är så lagd. Hon vet att berätta att församlingen påverkas negativt. Hon får väl dela ut lite mer kondomer då för att motverka det negativa preventivt!

Det kan dock inte hjälpas att jag
1. undrar över hur en VDM visar sig komplett oduglig att förstå ord, medge att det är märkligt,
2. undrar om kvinnor efter Guds vilja ska vara kyrkoherdar/domprostar/biskopar och
3. funderar över hur det är med de kristna som den nya mänskligheten.
På punkt 3 är min tro som svagast. Kanske beror det på mina begåvade vänner som fått mig att tro, att det i himlen finns begåvat folk att umgås med.

Torbjörn Lindahls blogg fick ingen förstasida i lokalavisorna den 19 juli. Det var väl på sitt sätt en besvikelse. En fobiker som bara hamnar på insidan?
Vad säger vi då om våra vänner journalisterna?
Är de grundläggande korkade som inte fattar en dragning eller hanterar de inte att en präst bedriver intellektuellt renhållningsarbete. Fobi är ju ett nyspråksord i sammanhanget. Det var en sjukdomsterm och blev en stämpel för att komma åt oliktänkande, dvs klassificera deras tänkesätt som präglat av den sjukdom de lider av. Fobi, nämligen. Och sjukdomar behandlas, deras yttringar är inte värda att diskuteras. Men vad blir det för samhälle där samtalet är omöjligt, det samtal som innefattar dribbling, vändningar och så kallade racka puckar? Jag anpassade nu metaforerna till komminister Lindahls hockeyintresse och passar på att påminna att Lakers är svenska mästare.

På vänlistan måste Carl Henrik Martling stå högt och detta inte bara denna vecka. Han fyller 90 och tar emot gratulanter. Bersågränd 9, 2 tr i Enskededalen. T-bana Sandsborg (ramla inte ner på spåret för då blir ni rånade!) Endast vänner välkomna, antar jag. Och själv passar jag fyra hundar, en schäfer, en foxterrier och två kooikrar. Det är att praktisera vänskap, det också. Jag får väl skicka ett födelsedagsbrev, helt enkelt, och missa förtäringen.

Vad med vår vän Antje?
På Twitter fick jag en midsommarhälsning, men jag blev osäker. Var den från henne eller från någon handläggare? Jag vet inte. Om handläggaren ville önska mig Glad Midsommar kunde väl handläggaren göra det i eget namn. Eller var det verkligen Antje, som trots sjukskrivning kastat sig över datorn? Jag vet inte längre. Om det är någon annan som skriver Antjes tweets och jag fattar det, vad fyller de då för funktion? Är det ett problem om vi upptäcker att något inte riktigt är vad det påstås vara - och är det ett problem för Svenska kyrkan om vi ska imponeras av något som visar sig vara kuliss eller illusion?

Möjligheten att på twiter läsa Sandahl-citat är utomordentlig. När jag läser, tänker jag:
"Det är inte klokt vad klok jag är."

35 kommentarer:

 1. Vet bloggaren att berätta hur det går med den Pastoral aKF skrev om i sin adventshälsning? Förlag?

  Och när jag ändå frågar om böcker: Folke T Olofssons Dogmatik. Var och när kommer den?

  undrar

  Ung km

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlaget är Artos. Pastoralen är på gång och kommer innan hösten. Docenten Olofssons opus kommer under hösten, i vart fall band I. När texten satts ska register upprättas och så kan boken tryckas.
   Pastoralen kan med fördel studeras i ett kollegium. Om det är kyrkoherden som organiserar det eller om kollegiet blir en mer fri sammanslutning (så som högkyrkliga präster möttes förr) är en öppen fråga. Men Pastoralen ska INTE läsas med ficklampa under täcket!

   Radera
 2. Men snälla Dag, det är väl inte så märkvärdigt om Antje har en sekreterare, som skriver rent det vill hon ha sagt. Det hade ju Paulus också, anger det tydligt i några av sina brev.

  SvaraRadera
 3. Domprosten saknar uppenbarligen humor (och läser in mobbning där det inte finns någon). Hon borde istället för att klaga fundera över det förhållandet att det sätts fobistämpel på människor med helt klart sunda åsikter.

  För övrigt bör hon betänka att vi är många som påverkas negativt av hennes kondomutdelande och pridetramsande. Man undrar faktiskt vad hon har i en kristen kyrka att göra.

  SvaraRadera
 4. Finns Antje? Eller är hon bara ett varumärke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket kostade det att ta fram Varumärket Antje?
   Kan man sälja franchising-rättigheter?

   Radera
 5. http://www.pastorbrianroberts.com/
  Läs detta och begrunda
  Med vänlig hälsning Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan begrunda och fundera om inte detta är just vad som i bekännelseskrifterna kallas "judaiserande läror". Gog och Magog var Gustaf II Adolf under 30-åriga kriget och sedan Sovjetunionen. Den insikten är inget skäl att inte försöka förstå den innevarande tiden och dess krigsförberedelser.

   Radera
  2. De säger att det är krigen som fört utvecklingen vidare. Undrar vilken kategori det är som nu vill ha mer pengar för att testa nya alster. Krigsindustrin har ju ivarjefall återhämtat sig med besked. Gemenskap mellan västliga och östliga kristna och andra muslimer tror jag ev kan bromsa hetsen lite grand. Det är nästan viktigare än att luleprosten ska rycka ut och dra Torbjörn i örat.

   Radera
  3. Πόλεμος πάντων πατήρ, sa Herakleitos.

   Radera
  4. Evangeliet säger något annat, tack och lov. Tack för tecknen!

   Radera
  5. Gamla uvar läser både tecknen och refererar till filosofisk grundkurs. Men hur är det med det yngre prästerskapet?

   Janus

   Radera
 6. Det var nog den mest träffsäkra "fobi-attack" jag någonsin sett.

  De som är kritiska mot det han skriver är antingen mot yttrandefrihet eller bosatta i Kalix. Är det någon som känner till domprostens bostadsort?

  SvaraRadera
 7. Ett idiotsäkert sätt för prosten att skämma ut sig. Det berör i värsta fall för många prostar. Men sannerligen knappast kul för någon. Journalister gör visserligen bara det som de är betalda för att göra, men någonstans biter drevet sig själv i svansen.

  SvaraRadera
 8. De många som berörs är de många som tänker som Torbjörn men som inte vågar/orkar/får säga det. Det farliga ligger i att fler skulle kunna få för sig att få säga och - Gud hjälpe oss - kanske skriva det.

  SvaraRadera
 9. Hon var tidigare kyrkoherde i Norrfjärden mellan Lule och Pite. En sympatisk människa - även enligt Bloggartobbe - men tydligen oförmögen att hantera Rfsl-lobbyn och journalister som gör sej dummare än dom är. (Den oförmågan delar hon förvisso även med många manliga domprostar - tänk bara på den vi har i Visby!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Kalix ligger ju åt andra hållet.
   Kan det vara Skellefle AIK som retat upp henne så?

   För inte kan det väl vara att tycka att äktenskapet är för två av olika kön? En uppfattning som enligt kyrkomötet får finnas inom SvK.

   För inte kan hon väl bli purken över sossefobin?

   Radera
 10. Mamma mia...var inte dealen att även du skulle sluta bekymra dig över Antjes sjukskrivning?

  Jag undrar fortfarande: Vem har bestämt att Antje inte själv får twittra Glad midsommar? På vilket sätt ändras budskapet om Antje ber sin man eller sin sekreterare twittra Glad midsommar i hennes namn?

  Men om sådant ger en huvudbry känns läget allvarligt. Vem vet om det är påven själv som alltid trycker på tangenterna när han twittrar?
  Det är det jag alltid har sagt, de är lömska de där papisterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju skönt att få höra att du ivarjefall inte är papist.

   Radera
  2. Fast påven tycker jag bra om. Men han är inte papist. Han är privatreligiös, har jag hört.

   Radera
  3. Aha! Intressant tanke. Privatreligiös påve i Rom, är det något nytt på marknaden eller är det en tänkt yttersta insikt?

   Radera
 11. Samt, när du sysslar med sånt här Dag är du mer parodisk än den högkyrklige prästen i "Halvvägs till himlen" som nämndes i går (och där manusförfattarna mycket troligt och inspirerats av dig och dina vänner). Men verkligheten lär kunna överträffa dikten har jag hört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte själva varumärket med denna blogg - ett mer eller mindre gott skratt? Vilken roll innehar du själv i denna parodi? Goda författare brukar räkna in sig själva i dramat. Dikten sätter ramen för hur vi föreställer oss verkligheten.

   Radera
  2. Jodå, jag är nog parodisk också. Varumärket på den här bloggen är väl annars kritik (som jag ofta inte delar) i en humoristisk ton.

   Det som Dag skriver om Jackelén är bara dumt och är sådant som skämmer hela bloggen. Om man vill framföra som kritik att det inte är säkert att Antje själv tryckt på mobiltangenterna så vilken kritik kan man ta på allvar från bloggaren då? Ingen, enligt min mening.

   Radera
  3. Du har givetvis möjligheten att nischa dig ungefär som Anthony-figuren. Men ÄB är en offentlig figur som är bra att ha till lite allt möjligt. Att folk gör sig lustig över en får man bara inse ingår i jobbet. Heder och respekt får man (får jag skriva så?) idag jobba sig fram till. Antje är väl knappast sämre än andra i de försöken. Jag tycker Dag är mer hederlig än påven. Racka puckar!

   Radera
 12. Anna varför de´???

  SvaraRadera
 13. Anna,

  Jag kan hålla med Dig om att Antjes twitter børjar bli tjatigt och før mig ointressant. Dæremot rent principiellt- de inte så få gånger jag skrivit på andras uppdrag har jag personligen alltid varit noga ned att markera detta. Det kan ju åtminstone om det handlar om længre stycken, något som væl iofs knappast kan gælla twitter smyga sig in formuleringar och påståenden som den på vars uppdrag man skriver inte vill kænnas vid. Då kan det vøl vara bra att veta om den som skriver ær "befullmåktigad" eller inte och alltså inte bara en person som lånar namnet och skriver vad han hon tycker ær læmpligt. Med detta inget sagt om twittret- jag twittrar øverhuvudtaget inte och som jag skrev -mer eller mindre som en bisats till NTL ytterst sparsamt i facebook. (Något som hon tydligen ansåg sig ha anledning att betvivla -oklart varfør. Nåja det var en parantes.

  Dæremot kan jag -møjligen i egenskap av gammal sur gubbe sællan se något humoristiskt i rent tjat, och felfinneri framførallt om det ligger utanfør ømnet -utanfør vad bloggen huvudsakligen vill ta upp.

  Jag kænner det ibland som om man stod framfør ett måhænda skadat konstverk och vill diskutera hur det kan återstællas , om det øverhuvudtaget kan återstællas vilka partier som skadats osv och sedan enbart møts av frågor om utanverket om ramen.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Jag ska förklara för dig hur det fungerar. Det handlar om olika saker när man "skriver på någons uppdrag" och att diktera vad som ska skrivas utan att själv vara den som utför det praktiska arbetet, dvs vara den som trycker på tangenterna. Om Antje hade fått båda ögonen opererade så kunde man misstänka att hon dikterat för någon annan, i alla fall i nära anslutning till operationen. Nu finns det inget som överhuvudtaget säger att Antje inte själv skulle twittrat eller att det skulle vara något fel om hon gjort det.

   Diskussionen är bara så dum att jag faktiskt själv inser att jag deltar i en parodi.   Radera
  2. HH, jag håller min facebook mycket begränsad och har vissa principer. Inga ex där och inga som kan tänkas spamma inläggen. Du lär knappast höra till exen. Men jag är aktiv där. Du är välkommen att göra en vänförfrågan till mig! Nej, jag kan inte tänka mig att en person, som alltid döljer sin identitet, är på facebook i eget namn!

   Radera
  3. HH, jag gick in och försökte förklara varför jag betvivlar att du är i eget namn på facebook. Annars orkar jag sällan längre läsa inläggen här, för jag tycker att väldigt mycket är rena rama dravlet. Vad syftar allt till? Jag kan inte hitta någonting här som har med annat än yttre former att göra. Det saknas ofta ett varför. Varför går kyrkan överstyr med kvinnor som präster?
   Varför håller inte kyrkans budskap om två människor av samma kön får legitimera sin kärlek? För att Paulus har sagt något? För att...? Annas "varför det?" är ju ytterst motiverade. Fast de fastnar för henne ofta i någon sorts ytligt jämställdhetstänkande.
   För att bevara något av min kristna tro försöker jag hålla mig ifrån tramset på den här bloggen. Här hittar jag varken Gud eller Kristus, bara till synes olyckliga och frustrerade människor som hackar på varandra, ofta samma hackande om och om igen!

   Radera
  4. Innehållsrik eftertanke nya tant lila 15:55. Men den får effekt just mot bakgrunden av denna blogg. Jag vill nog mena att du får ganska mycket incitament. Varför frågorna är viktiga, naturligtvis. Men om vad Paulus skrev inte skulle vara viktigt då faller mitt intresse för vidare eftertanke, för en teologisk reflektion i kristen bemärkelse.
   Jag tror att äktenskapet handlar om något vida större än att ett par får sin kärlek "legitimerad", jag tror det har att göra med grundvalarnas design. Man och kvinna från begynnelsen (oavsett när det nu skrevs ned).

   Radera
  5. @Anna24 juni 2015 11:51
   Har du gått på bloggens syfte: något käckt och muntert?!

   Radera
 14. NTL,

  Jag tror inte att någon påstår att Kyrkan går øverstyr dærfør att en præst ær kvinna. Den går enligt mig och førmodligen flera under dærfør att man trotsar Guds vilja . Det som nu styr dvs "tidsandan" ,( inte kan væl ens Du tycka att det ær den Helige Ande. ) Tidsandan ær inte så dum att han visar alla korten på en gång - då skulle ingen følja honom- nej han børjar skenbart fromt och vælsignat med "inte menar væl Gud" och utnyttjar våra dåliga samveten dærtill.

  Kvinnoprøstfrågan fungerade dær som en kil- man stretchade Bibeln till bristningsgrænsen och påpekade helt korrekt att det inte står något uttryckligt førbud i stil med- till æmbetet skall endast utses mæn. (Parentetiskt kan ju næmnas att en av heretikerna redan i den tidiga kyrkan excellererade i kvinnliga præster men av denna kyrka finns alltså inget kvar).

  Nå, det børjade med strechande men det fortsatte och nu ær det inte tal om stretchande. Nu erkænner tom læronæmnden att man sætter sig øver bibelns ord. tænker då fræmst på synen på æktenskap, HBTQ-frågorna .

  Det slutar inte dær, jag ær førvisso inte profet men man behøver inte vara profet før att kunna førutsæga det och personligen tror jag att det ær trosbekænnelsen som ær næsta steg att angripa. Redan nu heter det ju (tænker på diverse øvertramp av KG Hammar dør det aktualiserades att "trosbekænnelsen inte ær føremål før tro" Dvs i klartext tro vad Ni vill bara ni stannar kvar i SVeK (och betalar).

  Sedan re facebook. Tack før inbjudan men som jag skrev det lilla jag kommenterar dør handlar mest om sådant mina søner gillar att visa mig och i liten grad -mycket liten-vad mina slæktingar på andra sidan atlanten har att visa upp. Tack i alla fall och som sagt-jag ær med i facebook men det som då diskuteras ær sællan religiøsa frågor .

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är kanske vem/vilka som börjar skenbart fromt... Vi har inte samma glasögon du och jag!

   Radera
  2. Klokt. Men om vi inte alls ska ha med någon tidsanda att göra då tror jag att det ortodoxa är det enda som blir kvar. Problemet är ändå att du måste välja det tillsynes bästa... Och tänkt tidlösa kyrkogemenskaper visar sig i själva verket också vara beroende av att gåvorna kommer in och att man får någon form av skydd.

   Radera