söndag 7 juni 2015

Svenska kyrkan är viktig eller Bära mistel

Svenska kyrkan är viktig och det nya är att hon är det för många. För politiska partier men också för rörelser, som behöver en bärare av deras ideologier. Det är som misteln på eken. Den kan utnyttja eken, parasitera på den. Och parasiterna på det kyrkliga är många - och idoga!

På sitt sätt är det självklart. Ideologiska apparater vill maktägande och makthungriga bemäktiga sig. Inte minst som där finns ekonomiska resurser som kan ställas i de andra ideologiernas tjänst. Jag menar, vad kostar en 24 meter lång matta i pridefärge,  ett värdefullt och bejublat uttryck för en hållning men i alla fall. Betalt av utdebiterade medel eller gåvomedel, inte vet jag. Samma sak med prideflaggor, betalade med kyrkliga medel eller skattemedel. Man kan bara gratulera.

Lite synd är det om de finkänsliga, de som inte längre kan vandra till Herrens Heliga Nattvard i Nicolai i Örebro. Antingen därför att de inte kan köpa konceptet, vilket man kan förstå, eller därför att de inte vill trampa på den viktiga HBTQ-saken. Det kan man också förstå. I det första fallet är det någon finkänslig som ser ett ockuperat kyrkorum. Det borde hos vilken präst som helst vara ett bekymmer. Och kanske var det en viktig princip att kyrkorummet skulle vara rummet för tillbedjan, ett hem och inte en partilokal, om ni förstår hur man kan tänka.

30 pridefestivaler i landet är det i år. Till det kommer i olika omgångar Melodifestivalen. Antingen betyder detta ett rejält genomslag för allas rätt till kärlek annars är detta den ymniga blomning som försiggår i naturen när t ex ett träd ska dö. Jag kan inte bedöma den saken.
Jag kan väl inte heller bestrida att alla har rätt till kärlek men jag fattar inte vad det betyder i praktiken. Pedofilen? Nekrofilen? Sexköparen? Och har man då rätt att sälja kärlek? Har egoisten rätt till kärlek till sig själv? Har alla rätt till kärlek utom i Visby?
Vad ska vi säga om slagord som råddar till det hela mer än förklarar? Eller ska vi förklara att satsen inte är sann? Det finns ingen sådan ovillkorlig rätt. Och bloggkommentatorn som konstaterade att av ordet "Gud är kärleken" har det blivit "Kärleken är gud" har kanske rätt och har därmed förklarat vad som blir fel?

I Halmstad har det varit pridefestival. Kyrkoherde (modell storkyrkoherde) Magnus (passande namn) Aasa hade 2005 skrivit på den s k Kalinlistan. Nu fick han frågor och gav tydliga besked: "I dag skulle jag absolut inte skriva under den listan. Arbetsgivaren var noga med att kolla det när jag anställdes." Saken gällde ju då att välsigna partnerskap och den frågan är väl knappast aktuell längre. Arbetsgivarens fråga borde annars bekymra. Vart tog de grundläggande friheterna vägen?

Hur det är med kyrkoherdens egen hållning när det gäller homovigslar. frågade Hallandsposten. Kyrkoherden ville ta ställning i situationen och så kommer det: "Jag har lagt ner min åsikt, av hänsyn till att det finns olika hållningar bland mina präster. Jag tycker inte att man ska stå på barrikaderna som kyrkoherde eller biskop."

Hallandspostens redovisning gav biskop Eckerdal II anledning att ge ett tydligare svar. Han förklarade att han gärna vill delta vid nästa pridefestival i Halmstad. Biskopen menade att kyrkoherde Aasa inte var tillräckligt tydlig. Nu har alltså alla läsare av Hallandsposten fått något besked även om jag inte kunnat läsa biskopens debattartikel. Vad säger kyrkoherden då? Nu vill han inte ner i en skyttegrav, dit tydligen "alla" vill förpassa honom.

Inte på barrikaderna och inte i skyttegraven - föreställ er detta. Han måste nu vara i ingen mans land. Det kan bara sluta på ett sätt. Mycket snart kommer kyrkoherde Magnus Aasa i Halmstad att ställas inför kravet att viga ett HBTQ-par.
Och biskoparna ska springa på pridefestivalerna, förstås. 30 arbetsdagar blir väl det. Det är också en kyrklig insats.

Få begriper vad som pågår.
Blir det en framtid, kommer nog detta som sker i vår tid att te sig obegripligt.

Nu har jag inskränkt mig till Svenska kyrkan.
QX meddelade att fyra hbtq-profiler sommarpratar. Och på QX kan vi köpa flaggor och annat som behövs för festivalerna. Kul. För ungdomar inte minst. Det är många som vill ta kontroll över hur vi tänker och flockvis tänker de flesta.
Oavsett hur vi tänker, ska vi agera som som vi tänkte rätt i alla fall. Till exempel på pridemattan vandra till Herrens bord.

Finns det skäl att vara glad över att Svenska kyrkan nu tycks vara så viktig - eller skäl att bli nervös, om man är så anlagd? Eller skäl att dra?
http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4035669-biskop-vill-ge-tydligare-svar

49 kommentarer:

 1. Det är tragiskt att se hur Svky, som redan lämnat kristenheten, nu utvecklas till ett "DDR-light"! Rädslan lyser igenom i kyrkoherde Aasas svar och stiftchef Eckerdahl hugger honom i ryggen med en debattartikel.

  I dag firar Katolska Kyrkan i Sverige Corpus Christi!
  Antony

  SvaraRadera
 2. HBTQ:ismen blir alltmer aggressiv. Denna ideologi har inget intresse att ens visa sig vara i enlighet med kristen tro. Strategin har varit att först "övertyga" cheferna. Nu gläds man åt Franciskus svar: Vem är jag att döma? Och nu när "kalinarna" blir storkyrkoherdar kröker de rygg. Med en entusiasm som närmast motsvaras av IS-soldater skall kyrkan erövras för att HBTQ:iseras. Den "åsiktskorridor" man vill skapa och som alla skall in i måste givetvis beklädas med en så kallad regnbågsmatta. Vanan att "förtrampa" sitter tydligen i och den är mycket avslöjande (Hebr 10:29).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påve Franciskus svar är ofta använt helt felaktigt och förvrängts till enfald. Vad jag vet så har han inte ändrat den uppfattning han gav uttryck för som ärkebiskop av Buenos Aires - att homosexuella "äktenskap" är "ett djävulens påfund"!
   Antony

   Radera
  2. Som om bara kyrkan har problem, detta kunde vara från i stort vilket parti som helst. Man får den politik som folket önskar - tydligen. Varför är delar av kyrkan så motsträviga? https://www.youtube.com/watch?v=72d4E3Qencs&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=72d4E3Qencs&feature=youtu.be

   Radera
 3. Varför får jag känslan att kh Aasa inte ändrat uppfattning men gärna ville bli kh? Om det är så blir man gråtfärdig. Ingen bra början på en söndag MEN nu ska jag strax köra till kyrkan och fira högmässa med mina syskon i tron. Och då blir jag glad igen! Ännu lever Kristi kyrka i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Dr Sandahl, du behöver inte ens sträcka dig så "lågt" som till pedofiler, nekrofiler, torskar och prostituerade, för att enkelt påvisa det hedonistiska/postkristna samfundets hyckleri angående "kärleksbudskapet"!
  Samfundets diskriminering mot polygamt sexuella och (vuxen-) incestuöst sexuella medmänniskor är mycket avslöjande!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om det rätt stora antal människor som lever i ofrivillig ensamhet. Men eftersom nidbilden av den genom livet ensamme är en medelålders vit man så är ensamheten hans eget fel, ity det alltid är den vite medelålders mannens fel.

   Radera
 5. Bloggardag: "Jag kan väl inte heller bestrida att alla har rätt till kärlek men jag fattar inte vad det betyder i praktiken."

  Om jag stavar ordet"Kärlek" istället för "kärlek", förstår Bloggardag då vad det betyder? I praktiken.

  En anonym en  SvaraRadera
  Svar
  1. Begrep du det där själv?!
   Antony

   Radera
 6. Nu tycker jag att BOD ska besvara den fråga som jag ställde till honom i min kommentar 6 juni till inlägget "Inte ett dugg imponerad" 3 juni. Inte för att det är en skam att ändra åsikt, utan för att det är en skam att försöka avtvinga andra vilka åsikter de har. Har inte Svk varit lidande under tiden med kvinnliga präster? Varför går BOD annars till våldsamt angrepp mot ett par kvinnliga präster för att de har släppt in RFSL-medlemmar i en kyrka, där de medverat i ett fotomontage, som arrangerades av konstnärinnan Elisabet Olsson-Wallin?

  Sedan undrar jag över alla dessa pride-spektakel i och av kyrkan. Det tyder ju inte på mod att stödja något, när segern redan är vunnen.

  SvaraRadera
 7. Inte ens om man stavar ordet som det ibland uttalats i Kronobergs län - tsärlek - blir jag hjälpt. Problemet är allas RÄTT till. Vad betyder det?

  SvaraRadera
 8. Till Bloggardag:
  Som Guds barn har vi alla ÄRVT rätten till Kärlek av Gud själv.
  I praktiken blir man MEDVETEN om att man själv fått Guds Kärlek när man ger kärlek till andra.

  En anonym en

  SvaraRadera
 9. Så allas rätt till kärlek är inte allas utan alla döptas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggardag: "Så allas rätt till kärlek är inte allas utan alla döptas?"
   ALLA är Guds barn oavsett om de är döpta eller ej. Och ALLA har rätt till Kärlek oavset om de är döpta eller ej.

   En anonym en

   Radera
 10. En annonym en,

  Den eventuella "rätten" till "kärlek" batyder ju ingen omedelbar rätt till eros. Det kan ju vara agape vi har rätt till.

  SvaraRadera
 11. Frågor att ställa om Pridefestivalerna.

  -Varför kommenteras sällan eller aldrig det faktum att Pridearrangörerna slår in öppna dörrar: just allas lika värde gäller ju också dem; de behöver ej demonstrera för detta. Alla, även sk hbtq-personer, lyder under samma lagar, har samma rättigheter och skyldigheter och regler i samhället. De sistnämnda är därför på intet sätt diskriminerade eller åsidosatta. Därför behöver de i praktiken inte alls demonstrera men gör alltså detta ändå.

  Dessutom tycker jag att sexuell läggning är en privatsak som inte skall vädras, blåsas upp och demonsteras offentligt.

  Sedan måste Svenska kyrkan akta sig för att gå i armkrok med RFSL, inte beställa s k certifieringar - till vilken nytta när lagarna gäller för alla - av denna organisation med tanke på dess program, som inte präglas av varsamhet, ansvar för barn och familj eller i övrigt är rekommendabelt.

  Svenska kyrkan skall inte låts sig styras - till oacceptabla penningsummor - av RFSL och inte, anser jag, delta i demonstrationer och festivaler som organisationen är generator för.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD: Jag är kritisk till RFSL på flera sätt samt vill jag inte ha politik i kyrkorummet.

   Men det brukar ofta refereras till "resten av världen" på den här bloggen när det gäller kvinnliga präster. Det kan vi göra även här. Homosexuella har en svår situation på många platser och på så sätt kan Pride var en solidaritetshandling med dem. Vi får även hit folk från resten av världen som har en helt annan inställning till homosexualitet än Sverige har.

   Det redovisas att hatbrotten mot homosexuella kraftigt har minskat de senaste åren - kan man utesluta att inte Pride har del i detta?

   Du skriver att de inte diskrimineras eller åsidosätts. Men runt hälften av dem har råkat ut för otrevliga händelser, som du och jag slipper när vi går ut på stan (vilket vi ju gör, dock ej tillsammans!)

   Radera
  2. Ja se det vore allt ett kärt par, Anna och BOD!

   Och vilka diskussioner över köksbordet!


   J

   Radera
 12. Anna,

  -Jag skrev att de inte är diskriminerade av några lagar, inte alls. Att vissa människor beter sig oacceptabelt och gör sig skyldiga till hatbrott, skall naturligtvis i vanlig ordning lagföras.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar självklart avstånd från hatbrott, men visst kan man säga att än så länge får man inte göra som man vill. T ex med "månggifte" även om det kommer så småningom, eftersom tre politiska ungdomsförbund driver det. Det måste väl av en del ses som diskriminerande att inte få ge uttryck för sin "kärlek".
   Stig Walldin

   Radera
  2. Stig Walldin: Jag förstår inte din kommentar. Den är skriven i svarstråden under BOD:s svar till mig. Anknöt den till något jag skrev?

   Radera
  3. Men f ö när det gäller de eviga argumenten att samkönade äktenskap kommer att leda till att man kan gifta sig med sin syster eller döde faster (jag själv ser inga betänkligheter när det gäller det senare) så är det ett feltänk menar jag. Det hela handlar om vad som är rimligt hela tiden. Vi kan tycka att en åldersskillnad på 30 år är okej - det betyder inte att en präst bör gå med på att gifta en 18-åring med en 98-åring - eller gör det?

   Radera
  4. Vad betyder "rimligt hela tiden"? Det var mycket som i Berlin 1938 var "rimligt" men som anses fruktansvärt idag!.
   Antony

   Radera
  5. Antony: Ja det är sant. Men det är det enda vi har att gå på. Även nazisterna kunde läsa Bibeln (samt Luthers skrifter) och sedan påstå att de handlade rätt.

   Jag menar att tänket att "om vi gör si, så måste även göra så" inte stämmer. De svenskar som förespråkar polygami torde utgöra en extremt liten del. Och vi kommer inte att införa det även om Hans Scheike skulle kräva det. En del muslimska män kan vilja ha det, men det skulle utlösa ett ramaskri hos en stor del av befolkningen, inte minst bland invandrarkvinnor.

   Radera
  6. Så, i Annas värld råder alltid pöbelvälde. Det som "vi" gör och vill måste alltid vara sant och rätt!
   Antony

   Radera
  7. Antony: Varför har du detta behov av att alltid tolka andras utsagor negativast möjlga? Är det bara för att du tycker det är roligt att kasta skit?

   Om du läser igen ser du att det inte alls var det jag skrev det som du "kastade skit" på mig för.

   Radera
 13. Finns det inga tåg för att stödja präster som inte vill gå emot sin övertygelse? I mångfaldens namn borde även de få plats? Bor i Jönköpings län, men kan tänka mig att köra rätt långt för sakens skull. // Alphadeltagaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet en utmärkt bra luthersk präst som delvis tjänstgör i Jönköpings och Kronobergs län. Kontakta Missionsprovinsen för närmare upplysningar./Bartholomeus

   Radera
  2. Tack. Alphadeltagaren

   Radera
  3. Församlingen i den sanna Katolska och Apostoliska Kyrkan i Jönköping, S:t Franciskus, ligger väl inte så långt ifrån där du bor?!
   Antony

   Radera
  4. Jag har nära till både Växjö och Jönköping. Har bara varit i kontakt med SvK hittills i mitt liv, men vet inte om det är min rätta andliga hemvist. Det verkar inte så, faktiskt. // Alphadeltagaren

   Radera
  5. S:t Mikaels Katolska församling i Växjö är nog den jag skulle rekommendera dig att uppsöka, då dess kyrkoherde är en from gudsman med sina rötter i Svky, då detta samfund fortfarande var en del av kristenheten.
   Må den heliga treenighetens ande leda dig till sanning och frid!
   Antony

   Radera
  6. Det var nog det vackraste jag hört. Någonsin. En Missionsprovinsare (om det heter så?) och en katolik har svarat mig. Min kunskap om dessa samfund är än så länge låg, men tack till er båda. // Alphadeltagaren

   Radera
 14. BOD: Ja jag vet att du skrev det. Jag skrev att man kan ha skäl att demonstrera även om inte lagarna diskriminerar. Det finns annat som påverkar deras liv. Som att folk får glåpord när de är ute och blir spottade på osv. Nu är jag en person som vägrar demonstrera men det är också fel att påstå att bara för att lagarna inte diskriminerar så finns inga skäl att göra det.

  SvaraRadera
 15. Ej tjatgubbars like
  är i dag herr Dike!!!

  SvaraRadera
 16. Dag Sandahl använde frasen "ockuperat kyrkorum" - Ja, där satt det! Så har jag känt i många år - Ockuperat pga skenkyrkan har bestämt att gå hbtqi-falangens ärenden. Att kollekten jag har givit ska finansiera alltifrån kondomutdelning ifrån Luleå till "The Joy of Gay Sex" filmvisningar för kyrkans ungdom i församlingshemmet på fredagskvällar - Ja, NU FÅR DET VARA NOG!!!!!!!!

  Katarina Lövenhjelm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina Löwenhjelm: Det har med ojämna mellanrum dykt upp kvinnor med olika adliga efternamn, och jag kan inte låta bli att googla för att se om de finns. I inget fall har det varit så.. Du finns inte heller, i alla fall inte i Sverige. Samt verkar inte filmen finnas heller, det finns bara en bok med det namnet samt youtube-klipp med en amerikansk kille som pratar om boken.

   Radera
  2. Annas projektioner på sex och adliga kvinnor är möjligtvis avslöjande?!


   Radera
  3. Jag håller med Katarina! Nu får det vara nog!

   Samma vidrigheter har försiggått i vårt församlingshem på fredagskvällar. En kväll hade vi samlat ungdomar och vuxna för att se god och uppbygglig kristen film, "Den ståndaktige kyrkoherden" med Jarl Borssén. Då tar bögarna över och visar i stället "Sound of music" som ju tydligen är så populär i bögkretsar!

   Äckligt och avskyvärt!

   Radera
  4. Nu finns det väl, efter detta goda inlägg, skäl att ta avstånd från alla plebejiska påhopp på adeln som alls inte är så degenererad som påstås i slika kretsar. Men hette filmen, den fromma, så? Var det inte När det gick för kyrkoherden eller har vi i vårt kyrkliga ungdomsarbete missat något?

   Radera
  5. Det är bra att ni tar det här på allvar. Men "När det gick för kyrkoherden" är en bok vad jag förstår, och ni vet hur svårt det kan vara att få ungdomarna att läsa böcker, trots att det rör sig om kristen litteratur. När det gjordes film blev titeln i stället "Den stånd...."

   Radera
  6. Men hu! Vem behöver den här infon? // Alphadeltagaren

   Radera
  7. Det är inte alphadeltagaren ensam om att undra. Men humor är olika, liksom behovet att få sista ordet?

   GG

   Radera
  8. Ja hu är ordet! Jag själv dessutom från många inte bara ha sista ordet,.utan även det första och de däremellan. Vilka ord vill ni ha?

   Men så är jag också man och kommer från en annans släkt än Lövenhjelmskan och von Schrutsenplutt. De fruntimren verkar mer än lovligt tossiga, vilket beror på att de inavlats mer än vi vanligtvis brukar göra inom adeln.

   Fnasse

   Radera
  9. Det är bra för min del. // Alphadeltagaren

   Radera
 17. Guds Ord har förkunnats i mer än 2000 år och först nu har vi förstått att äktenskapet inte bara är en förening emellan Man och Kvinna. Tänk att det skulle ta en sådan evighet innan vi fick vetskap om detta faktum. Jag är så glad att jag lever i denna tid då vi har blivit så kloka och upplysta. // BR

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Det tycks vara ett mönster att biskoparna, med uppdrag att vara pastor pastorum, hänger ut dem de borde själavårdat till allmänt åtlöje. Vet de inte vad Jesus har sagt om de tjänare som börjar slå de medtjänarna? Matt 24:49 Istället för att backa upp dem och offra sig för dem vilket vore det naturliga för en biskop att göra.

  SvaraRadera
 20. Sverige är nog mera sjukt än kyrkan: http://www.friatider.se/dagisbarn-tvingades-g-i-prideparad

  SvaraRadera