lördag 27 juni 2015

Uppdatering: Basans ekar i Växjö stift

I veckan som gick, berättades det för mig, levererades en ek i ansenlig storlek - och grävdes ner. För den kunde inte stå ovan jord i väntan på att pilgrimerna skulle komma och bo i församlingshemmet. Den grävdes ner på kommunens mark men det gillade nog kommunen, får vi hoppas. Jag undrar om kommunen tillfrågats. Grävmaskinen från kyrkogården användes. Men försvann inte poängen på något sätt nu. Pilgrimerna vandrar genom ett stift där det finns 15 ekar, nedgrävda en månad innan de kommer traskande.
Det blir kanske aldrig som man tänkt sig.
Inte så illa som man fruktat och inte så bra som man hoppats.
Men Basans ekar står där som minne av något obestämt, som ännu inte inträffat.
Har vi roligt eller har vi roligt?

7 kommentarer:

 1. Det mest beklämmande med hela historien är att "pilgrimerna" inte fattar hur fjantigt de beter sig. För det första är det högst omtvistat om det finns något klimathot som människan kan påverka. För det andra så kan man undra vad några ekar gör för skillnad när man, i så fall, borde satsa på rejäl skog och gräsbetande nötkreatur istället för den skövling av jorden som spannmåls-, ris- och sojaodlingen står för.

  För övrigt får jag instämma med en kommentator under föregående bloggpost. Priset måste vara mycket rabatterat. På en mig närbelägen golfbana hade en golfare tagit sig före att såga ner ett normalstort träd, dock icke av något så långsamväxande slag som ek, utan ett mera normalväxande. När golfledningen upptäckte tilltaget stämdes sågaren in vid tinget och krävdes på skadestånd. Det uppgavs då att det skulle kosta 40 000 kr att ersätta detta inte så många meter höga träd.

  SvaraRadera
 2. Den nya religionen är verkligen eksalterande!
  Antony

  SvaraRadera
 3. Visst måste det vara riktigt att Guds folk tar ansvar förmiljön när alltför få fler gör det.
  Och då får man väl stå ut med vissa stolligheter.

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst kan, ska och bör också Guds folk ta ansvar för miljön, men kanske man ska ta ansvar på ett ansvarsfullt (!) sätt i stället för att "jippofiera" allt man kommer i närheten av. Tänk att man i Svenska Kyrkans regi inte ens kan plantera några nya småekar utan att det ska eka (!) och skramla om det. "Tomma tunnor skramlar mest" som det gamla ordspråket säger!?

   Jag Halland

   Radera
 4. När pilgrimer vandrar kan det uppstå utsläpp som ger ett negativt bidrag till växthuseffekten. För att kompensera för detta har jag låtit några träd som egentligen skulle ha sågats ner vara kvar.

  SvaraRadera
 5. Låter som en kreativ produkt från något av stiftskansliets många skrivbord...
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera