tisdag 5 april 2016

Beskriva verkligheten

Det var bråk på tåget och i Alvesta skulle två personer avvisas. De vägrade. Polis tillkallades men kom inte. Efter 20 minuter gick bråkstakarna frivilligt av.

Nu kan vi räkna.
De tog 20 minuter från de ombordvarande. På tåget finns ungefär 250 personer. Det blir 83.33 mantimmar, som alla förstår. Två arbetsveckor drygt om man räknar just mantimmar. Hur hög är den genomsnittliga timlönen? Säg 100:- inkl sociala avgifter. Jag vet att det är lågt räknat men det finns pensionärer ombord också.  Här är det sammanlagda värde de resande berövats direkt. Indirekt blir det mycket högre. Anslutningar fungerar inte och där går timmar för enskilda. Ska SJ också betala ersättning för detta?

De frivilligt avklivna togs inte av polisen, som aldrig kom fram.

Nu ska tågpersonalen förklara förseningen i högtalarsystemet. Söder om Linköping löd förklaringen "vi är försenade på grund av ett polisingripande". Men så var det inte! Poliserna kom aldrig fram. De skulle ju ta sig från Växjö till Alvesta för att göra ett ingripande.

Tågpersonalen kunde föga göra.
Handlingskraftiga män hukade. Gammal närstridsutbildning tycktes bortglömd.
Jag då?
Jag satt i en annan vagn och besked kom att polis var på väg.
Jag påpekar på nytt att polisen aldrig kom fram men räknar inte heller ut vad denna påbörjade insats kostat.

Det tycks som om pengafrågan sysselsätter mig.
Det är endast skenbart. Detta kan tyckas naturligt när man åker tåg.
Det är samhällsfrågan som är den intressanta.

Det allra mest intressanta är väl hur två bråkstakar som ställer till med en försening omvandlas till försening på grund av ett polisingripande.
Nyhetsförmedling blir något att misstro.

Därtill: hur kul är det för tågpersonalen att veta att det inte finns något att sätta emot när busar kommer igång? Polisen finns långt borta. Var god vänta!

23 kommentarer:

 1. Bristen på polisinsats får dock absolut inte tolkas som tecken på en stundande systemkollaps! Fredrik Reinfeldts julgran har nämligen inte brunnit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldt har fått mig att reflektera över hur nära i lydelse orden "landsfader" och "landsförrädare" är.

   Radera
  2. Är Reinfeldt en landsförrädare?

   Radera
  3. 'Landsförrädare' kan laddas med många betydelser.

   Om man med landsförräderi menar att krossa det system och samhälle man är satt att tjäna, menar jag att Fredrik Reinfeldt platsar i kategorin. Välfärdsstat, höga lönenivåer för de mera improduktiva, facklig makt, solidaritet, svensk folkgemenskap och svensk nation kommer efter Reinfeldt att sakta att försvinna lika obönhörligt som Svenska Kyrkan försvinner. Troligen hade detta bortvittrande, globalisering och eliternas flykt från det svenska skett ändå, men Reinfeldts och Nya Moderaternas neocon-inspirerade migrationspolitik har för all framtid genom chockterapi förändrat Sverige.

   Några jublar, andra sörjer, alla påverkas, och Reinfeldt går vidare dit han hör hemma, till den globala elitens värld.

   Lars Jensen

   Radera
  4. Lars: Ska jag tolka det som att dina sympatier ligger till vänster och att du menar att Reinfeldt förstört det som sossarna byggt upp? Jag slog upp "neucon" men fattade inte riktigt vad det betydde men jag är lite migräntrött i skallen.

   För mig är "landsförrädare" förknippat med den hatretorik som förs i kommentarsfält där man klistrar epitetet på den som på något sätt varit vänlig mot en muslim alt är medlem i Vänsterpartiet.

   Radera
  5. F ö, i stället för landsförrädare, kan man inte säga att Reinfeldt varit den politiker som varit mest "kristen" i och med "öppna era hjärtan"? I stället för att som alla andra gör bara talar om vad vi har att vinna på invandrarna så talade han klarspråk och visade att man kan göra något för andra människor UTAN att det enbart medför fördelar för en själv. Att helt enkelt vara medmänsklig.

   Radera
  6. Neocon är kortord för neoconservative. Har knappast mer än en namnlikhet med konservatism att göra. Är i stället radikal liberalism/libertarianism.

   En neokonservativ regering för gärna krig. Ur ruinerna förväntas demokrati och välstånd spira. Man tror helt enkelt på människan, till skillnad från klassisk konservatism.

   Man är för fri rörlighet av kapital och människor. Immigration i stor skala av dåligt utbildade och svårintegrerade ses som en fördel i kampen för marknadslösningar och marknadsprissättning av arbete, alltså för att knäcka fackföreningar, arbetarpartier och kollektivism.

   Privatisering, skattesänkningar och individuella lösningar ses som ett givet svar på de flesta samhällsproblem.

   De flesta svenska partier är idag kraftigt påverkade av neocon/libertarianism.

   Att skälla Fredrik Reinfeldt för kristen, skulle förmodligen roa honom. Rimligaste tolkningen av hans öppna hjärtan-ord blir förmodligen att de är en uppmaning att fortsätta vägen mot ett nytt ekonomistiskt, globalt och individualistiskt samhälle av amerikansk typ utan besvärande och hindrande barlast av begrepp som folk, nation, tradition, kultur, religion och klass.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Det_sovande_folket


   Lars Jensen

   Radera
  7. Anna är Du helt från vettet ?
   Han öppnade inte sitt hjärta.
   Han vaknade och smet ut bakvägen.
   Kristen ? Han lär få se hur
   händer ser ut efter en evighets
   kolskyfflande. Jag har sett ett
   par händer som skyfflat kol i
   kanske 30 år. De har ett mycket
   speciellt utseende.

   Karl-Alfred
   .

   Radera
  8. Karl-Alfred: Absolut, det är jag.
   Lars: Fast jag satte kristen inom citationstecken, om han är kristen vet jag inte (har för mig att han är ateist men vet att Borg har blivit kristen), men jag vidhåller att uppmaningen kan ses som kristen, dvs att göra något för någon annan även om det innebär uppoffringar.

   Radera
 2. Jo, hela Bromma där jag bor är alldeles kollapsat! Och hur ska det då inte bli när de baracker som planeras för flyktingar kommer på plats? Man darrar.

  F ö med anknytning till både föregående och detta inägg. Då var det roligt när Alex Schulman skämttwittrade om att tågvärden just ropat ut i högtalarna att "den här metallkuken kommer snart att ta oss till Göteborg". Han var övervakad. Två SJ-anställda kom fram till honom och frågade upprört varför han "ljög om dem på twitter"...

  SvaraRadera
 3. Det är inte alltid polisens agerande
  uppskattas. Det märker de gamla på
  Snickarvägen i Brevens Bruk i Närke.
  Detta är verkligen något läsvärt.

  Enklaste vägen till Nerikes Allehanda
  går via avpixlat.info .
  Referenser, välj Nerikes Allehanda.

  Då hamnar Du mitt i smeten.
  Det är lätt att hitta det som hänt
  under en månads tid.

  Karl-Alfred
  .

  SvaraRadera
 4. Ska inte Dike komma med ett inlägg om att detta är hån mot "vår kära polis"?
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vår gamla fina svenska poliskår som värnat ordnungen i detta land. Och som bärs av dess förtroendevalda i polisnämnder likt en ryggrad så att den kan tjäna hela folket, fri från allt maktmissbruk och nespotism med ett ständigt fokus på numerären av aktiviteterna."

   Jag hoppas att Polisen har sämre övervakning av de sociala medierna än SvK, annars ligger jag risigt till ;)

   Radera
 5. Canutus Hahn:

  -Nej, det skall han inte!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 6. Vad är då skillnaden mellan att kritisera missförhållanden inom polisen och i Kyrkan?
  Du verkar beskälad av att försvara allt vad vänstern hittar på i kyrkan.

  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 7. Canutus Hahn,

  -Att dra in polisen som Du gör är irrelevant. Vi diskuterar ju kyrkan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också så diskuterar vi staten och dess makt över saker som polis, kyrka etc.
   Ibland kan man undra ;)

   Radera
 8. Peter T,

  -Makt över kyrkan? Och jag som trodde att Du var underkunnig om att religionsfrihet råder i Sverige.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Religionsfrihet för individen sedan 1951, men det är väl rätt magstarkt att påstå att staten inte har makt över kyrkan när 'vilket utskott det nu var' yrkade avslag på motionen om att stryka lagparagrafen om att medlem SvK är medlem i den församling inom vars område man bor? Vi snackar våren 2016!

   Så länge det finns en separat lag om SvK och politiska partier tillåts att skapa nomineringsgrupper inom SvK, så kan man med fog säga att staten har makt över kyrkan.

   Radera
 9. Peter T igen,

  -Kan Du välja kommun själv - exempelvis Din födelsekommun eller där Du gått i skolan eller av någon annan anledning vill vara skriven i?

  Nej. Varför skall andra regler gälla i kyrkan?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var ju själva frågan varför STATEN ska bestämma vilka som får tillhöra en församling och inte KYRKAN.

   Begrips?

   Kan Dike presentera sina argument för att:
   1. Svenska Kyrkan ska ha en separat lag?
   2. Varför staten ska bestämma vilka som får tillhöra en församling inom SvK?

   Vad kyrkan själv tycker i sakfrågan ska och bör avgöras av Kyrkomötet. Men om kyrkomötet skulle besluta i strid emd lagen, vad sjutton skulle hända då? Skulle staten ta ifrån SvK rätten att ta ut medlemsavgift via skattsedeln?

   Radera