tisdag 12 april 2016

Själva strukturen

Jag är ute efter själva strukturen, den totalitära. I en föreläsning igår drogs några linjer upp. Först ett förslag och så ett majoritetsbeslut med försäkran om minoritetsskydd. Så går det någon tid  och minoritetsskyddet gröps ur för att sedan undanröjas. Det var en viktig påminnelse. Så går det till i Svenska kyrkan och så kommer det att gå i Norge också. Åpen kirke har i kyrkovalet tagit storslam och genomför en ideologisk Gleichschaltung. Det inte bara påminner om tyskt 30-tal. Det är identiskt. Varför sköt dom egentligen Quisling på Akershus? Kanske han inte gillat själva saken, enkönat äktenskap, men det totalitära hade väl fallit honom på läppen. Men vad hade biskop Bergrav sagt?

Vad är det som händer?
Det är inte bara äktenskapsbegreppet som inrymmer mer med ett sådant beslut. Det är äktenskapet som töms på mening. De som citerar vad biskoparna sa för 19 år sedan i ärendet har många poänger och missar den avgörande - den att beslutsmajoriteten definierar sig en ny verklighet, som nya biskopar får förhålla sig till på en ny måde, som vi säger.

I går kväll satt jag på plats 32A.  Wien väntade. Jag förstörde inte resan med att läsa liberalteologi, Marcus J. Borg t ex. Men han ska läsas om ni vill förstå vad som händer i Svenska kyrkan och hur de fina tänker. På den lärda dagen i går fick jag fler litteraturtips så det får bli förnyade inköp och lite rapporter efterhand på denna bloggsida. Finessen är att man kan förstå vad som händer, om man vill förstå. När jag läst Borgs bok, den med förord av KG Hammar, övergick jag till 1-3 Johannesbreven. Det finns i Skriften somligt man inte får fuska med om det ska vara kristendom. Läs Johannesbreven!

Kristendom är inte en teoretisk konstruktion, inte ens ett språkspel. Det är gjord erfarenhet! Prästbarn, som håller på med sin livslånga uppgörelse med sin barndom och lever gott på denna uppgörelse med prästerliga karriärposter och åtföljande löne, kanske man mest ska ömka? För egen del häckade jag mindre med dem i min ungdom och mer med helt och fullt normala hedningar. Hederliga hedningar. Mitt motto var: "Hellre en hederlig rucklare än en ohederlig hycklare." Detta motto bär långt.

Konstigt att jag i min höga ålder nu bevittnar hur det fromsinta uttrycks och så med ett elegant grepp vänds till sin motsats - utan att folk fattar hur tricket gick till. Jag har läst handboken till trollerilådan. Borgs bok Kristendomens hjärta. I den boken fattar ma också den underliggande strukturen, den som med nödvändighet leder till att andra meningar måste utrotas. KG Hammar kan framstå som vänlig men när allt kommer till allt är han prästson av det slag som ogärna vill bli motsagd och lika gärna föser ut de oliktänkande i marginalen. Han är en fin präst. Lika lite som Ingmar Ström tyckte han att det vanliga prästkneget var något att stå efter och radikal var han. Fast bakom kulisserna, som han redovisat. Det var andra som var radikala ihop med hedningarna.

Nu väntar en ny spännande dag.
Join the Church and see the world.26 kommentarer:

 1. Jag läser just nu Borgs bok, i kyrkans arrangemang. Inte för att den tilltalar mig, tvärtom, utan för att jag ska hänga med i vad de andra läser. Ett gott skäl. Men den är verkligen hopplös, i ordets verkliga bemärkelse. En hemsnickrad tro ger inget hopp.

  SvaraRadera
 2. Frasradikal sa Bill.
  Knasradikal sa Bull.

  Vi får väl se om EKM kan bekräfta detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur katten kan Peter T veta just vad B&B sa efter sin läsning av Bloggardag i morse?

   Har han span på oss? Nu blir jag allt lite ängslig. B&B oxå. Skvallrar någon? Eller stryker mystiska, svartklädda typer med mörka solglasögon genom Uppsalas gator och noterar stämningen bland oss katter?

   I varje fall återgavs på pricken vad dom morrade ur sig.

   Vill Peter T tassa med till Antjes garage för att få sig en liten ärkebiskoplig Whiskas-jamare innanför pälsen och diskutera fnas- och krasradikala saker? B&B följer givetvis med. Vännen BOD oxå.

   Elaka Katten Måns

   Radera
 3. Join the Church...?

  -Svenska kyrkan?

  BENGT OLOF DIKE  SvaraRadera
 4. Innan jag läser Dagens drapa har jag något om det Du skrev igår. Jag har erfarenhet av vilket elände kvinnoprästmotståndare ställde till med i Nybro och Madesjö och hur det bl a påverkade kvinnoprästerna i Hälleberga.Nå, det goda i tiden har t o m hunnit ifatt Nybro med omnejd. Men igår kväll ställde jagändå frågan på sin spets :ska jag fosona mig med kh em Johan Thelin? Mitt svar blev:Nej, det får allt ske på hans initiativ. (Ja, det är samme Johan, som Du mer eller mindre självsvåldligt städslade som sommarvikarie på Öland. Nu är kvinnoprästmotståndsmakten bruten även i Högby. ..Tackom och lovom.
  Ulf H Berggren
  Örnvägen 32
  227 31 LUND

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, Ulf, varför bryr du dig och tjabbar om ev. kvinnopräster? Du tillhör ju ett icke-kristet samfund. Vad rör saken dig?

   Radera
  2. Jag är döpt och konfirmerad i SvK.
   Jag är medlem och icke helt oengagerad...
   Hur har Du fått reda på att jag är medlem i Vänsterpartiet?
   hälsar
   Ulf

   Radera
  3. Hej!
   Några korta ord angående den brutna kvinnoprästmotståndarmakten i Högby och i Nordölands församling. Under mina två år här har jag aldrig mött en sådan makt. Det är en fantastisk och välkomnande församling och jag vet också hur mycket Dag och hans tjänstgöring här har betytt.
   Själv tillhör jag de som är övertygad om att om vi bara på djupet ville så skulle vi kunna mötas och samarbeta, vi som har olika ämbetssynsyn på teologin och på kallelsen.
   Johan Thelin har jag bara mött som en synnerligen varm människa med humorns glimt i ögonen.
   Så med dessa korta rader vill jag bara önska ett varmt välkomna till våra kyrkor i Nordölands församling.
   Med vänliga hälsningar från
   Eva Solid, präst Nordölands församling

   Radera
  4. Hej Eva!
   Du talar om de två åren efter att kvinnoprästmotståndsmakten bröts.
   Så långt jag känner Dag och Johan är de hyvens killar.Det är inte personerna jag kritiserat.
   Jag kommer gärna tillbaka någon av norra Ölands kyrkor för att fira mässa.
   Väl mött då
   hälsar
   Ulf

   Radera
  5. Jag har funderat lite över det Eva skriver om att mötas och samarbeta. Om i förlängningen av det resonemanget ligger att kvinnoprästmotståndare ånyo ska kunna vigas till präster i Svenska Kyrkan är jag oenig med Eva.
   Jag samarbetar och samtalar gärna med de som har en annorlunda syn i ämbetsfrågsn än jag.Men jag vill inte att de vigs till präster i SvK.
   Ulf

   Radera
  6. Ulf, vad i fridens dar är det du anklagar Johan Thelin för? Du påstår dig inte ha något emot honom, men vill inte försonas med honom. Vad är det du anser att han har gjort?

   den Lea

   Radera
  7. Träd fram ur anonymiteten fega Lea och Du ska få svar.
   Ulf Berggren
   Örnv 3 2
   227 31 Lund

   Radera
  8. Ulf:
   Då drar jag väl mina egna slutsatser. De blir att Johan Thelin förmodligen inte gjorde något annat än att existera och hålla fast vid sin övertygelse och att du och de kvinnliga prästerna i fråga inte tålde det.

   I övrigt anser jag att det är utomordentligt larvigt att angripa människor för att de väljer att använda signatur. Jag är nöjd med min dubbeltydiga signatur och kommer att fortsätta använda den. Om jag en dag ska knyta den till mitt namn, blir det när jag bestämmer och inte när någon försöker domdera mig till det. Min adress har jag vett nog att inte lägga ut.

   den Lea

   Radera
  9. C
   E
   N
   S
   U
   R
   Ulf Berggren
   Lund/Hälleberga-Nybro-Madesjö.

   Radera
  10. den Lea
   Vad menar Du med"kvinnliga präster"? Jag bryr mig inte om, om präster uppträder kvinnligt eller okvinnligt.För egen del uppfattar jag Paulus som den mest"kvinnlige" av männen i NT.
   Vore inte"den lealösa" en än fyndigare signatur för Dig.
   Eller"Tjatmoster"-Du drar ju Carl Johan Thelin i långbänk.Lämna denne hyvens kille i fred
   uppmanar
   Sign Tiger

   Radera
  11. Tiger:
   Jag ser nu att Ulf Berggren etc. använde begreppet 'kvinnopräster'. 'Kvinnliga präster' är förvisso ingen bra benämning, 'kvinnopräster' är dock ännu sämre. Hon-präster? Jag åsyftar hur som helst de kvinnor i Hälleberga som enligt Ulf Berggren etc. for illa.

   Resten av ditt inlägg är tämligen obegripligt. Tjatmoster, för att jag: a) frågar vad UB etc. har emot JT och b)när jag inte får något svar talar om vad jag antar????
   Och lealös? Varför i allsin dar då? Det torde vara det sista jag är. Vadan denna önskan att bespotta mig?

   den Lea

   Radera
  12. Bry dig inte, den Lea,
   denne man härjade runt på ett forum där kristna frågor diskuterades redan för ca 15 år sedan. Han var likadan då...

   Radera
  13. den Lea
   Jag har INTE talat spcifikt om kvinnopräster i just Hälleberga.
   Sluta anta!
   Du har mer humor än Du låtsas.
   Lyssna inte på Elisabeth. ..
   Ulf

   Radera
  14. Hej Elisabet!
   Nog har väl både Du och jag förändrats de senaste femton åren. ..

   Radera
 5. Nu när biskoparna slagit till reträtt i Assisi och Dag l verkar vara på flykt i mellaneuropa borde vi med apostlshästarna bli särskilt proaktiva.Ty vad är Svenska Kyrkans A och O? Jo, samarbetet mellan Gud och fotfolket.
  Paulus (apostlafotad) hade ett begrepp för det:synergoi...
  Ulf H Berggren
  Hälleberga/Lund

  SvaraRadera
 6. Strukturen eller personen?! Argumenten i bloggen går på det senare. Det är för billigt att skylla Hammars framgångar på prästsonskap. Ja, han vet också vilka knappar som ska tryckas på för att klämma till och få någon att gräma sig lite grand. Men sådan kunskap gäller oavsett vilka föräldrar vi har haft eller vilka hus vi vuxit upp i. Hammar har lyckats helt enkelt. Dag Sandahl har inte vunnit slagsmålet. Han står med byxorna nere och vill inte erkänna det.
  Skyllde ev Johannes på vilka föräldra/r hem som han själv eller hans kritiker haft?! Dåligt argument, inte ens Hammar häcklar Dag Sandahl för hans bakgrund.
  Det är ju Hammar som anammat hednasnacket! Ivarjefall deras som betalar. Det kan också svida. Hade högkyrkligheten haft några finansiellt starka (så länge de hade det) hade det sett annorlunda ut. Det är i de fina sällskapen som många av 70-80-talets högkyrkliga reserverat sig. Och nu är den vågen borta.
  Fråga biskop Bertil om han föredrog de bättre middagarna eller måltiderna med latinamerikas fattiga. Han kunde nog föra sig både på de bättre middagarna som vid de tillfällen olika församlingar bjöd på det bästa de förmådde. Men han drömde nog mer om de arma.
  Det finns tyvärr en övertro på det som står i böckerna vare sig det gäller böcker med rätta eller orätta författare. Hammar gick med makten. Det senare kommer att vara en frestelse i alla tider men somliga måste sitta så, särskilt om man vill bli biskop i en folkkyrka. Vi behöver inte häckla dem för att de sitter där men väl för vad orätt som kan följa av det.an.

  SvaraRadera
 7. Kvinnoprästmotståndet brutet.

  Mer än en Pyrrhusseger i såfall ty av SvK blev ett SVeK, en politikerslekstuga och med en "överhögnet" bestående av politruker av alla de slag förutom att vara apostoliska.

  Biskopar som är heretiker om inte än värre. Ja du kan vara stolt Du Ulf. Ni fick som Ni ville och resultatet blev ju precis som ni utlovade?

  Ja, jag är inte imponerad av den "kyrka2 jag ser i officiella sammanhang. Synkretisk , heretisk och styrd av politruker som inte själva vill ha med kyrkan att göra.Dvs sådant där som att bevista / delta i en gudstjänst.

  De kommer förvisso och bttrar på statistiken när sådana som Spock ,Gardell och dess likar framträder och håller show men aktar sig noga för en 2vanlig" Gudstjänst.

  Själv sörjer jag den kyrka som trodde på vad de officiellt bekände. Till BOD skulle jag angående hans drapa mot Mikael påminna honom om hur en församling enligt apostlarna menade att deras ledare skulle väljas. Eftersomm BOD har svårt med innantilläsning och läsförståelse rent allmänt får jag väl påpeka att huvudpunkten just handlar om att välja de bland församlingen som gjort sig kända- notera kända- för att vara låt oss kalla det i nutida språk goda kristna.

  Sedan kan ju BOD själv fundera över hur många de är , ja om han ens själv skall räkna in sig där. Bekännelsen bryr han ,liksom tydligen även Du sig inte om, inte heller apostlarnas vägledning och efter vad man kan läsa in i den sista drapan inte heller klara Guds ord.

  BOD agerar slingerbult. Detta fast han nu beskyller andra för att vara detta . Vill Du också ihågkommas som den som slingrar sig bort från obehagliga fakta men envisas med att påstå att SVeK är en Kristi Kyrka trots som sagt man struntar i vad skrift och bekännelse lär samt begär av sina präster att de skall vränga sina ännu gällande prästvigningslöften?

  Ja på domens dag har vi alla anledning att darra men förvisso allra mest de som mot sina löften, mot sin förståelse av texten agerat enbart PK och raserat vad apostlarna på Jesu uppdrag byggt upp.

  //HH

  SvaraRadera
 8. "... andras motgång är inte heller att förakta" menade Dag för några inlägg sedan ang Blocks, Heinekens och Julölsons resning.

  Jag tar honom på orden.

  Hur känns det för er alla nu, som ivrigt svansviftande hoppat i HE:es säck med mottot: "Jippi, nu ska vi fälla ÄB!"

  Som sagt, det var just det "med lögnen som vapen".

  SvaraRadera
 9. Jag är och har aldrig varit i position att utlova. Jag travar omkring i mina apostlahästar; du i dina. Och i det himmelskaJJerusalem kommer vi att bli lika eniga som vi nu är oeniga. Medlingsinstitutet är s a s inrättat. Och det blir inte som jag vill. .
  Jag är lydig...
  Ulf

  SvaraRadera
 10. http://brogren.nu/kronikor/grnspost0502.htm

  At vara lydig är nog i de flesta fall en god egenskap även om det kan missbrukas. Den stora frågan är snarare vem man lyder. Är det den PK-anpassade organisationen SVeK och dess propåer du menar dig lyda eller är det vad ämbetet förpliktigar , åtminstone borde förpliktiga Dig till Du lyder.

  Jag noterar med visst nöje om än mera sorg Anders Brogrens på begäran återinförda drapa, Väl, vi är inte där men nog ser utvecklingen att gå i drapans tecken.
  Din förhoppning om medlingsinstitutet som skall fixa till alla åtskillnader- ja nog vore det underbart om det vore så enkelt men vad stöder du denna förhoppning på? Knappast något skriftens ord eller har jag missat något där?

  Oavsett, läs Anders Brogrens mer än tio år gamla framtidsvision om det blivande SveK. Fungerar inte länken så gå in på hans blogg så hittar du den där.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyder en. Mot alla andra är jag olydig.
   Ulf

   Radera