måndag 25 april 2016

Läsanvisning

Högst egendomligt är dagens bloggpost placerad på gårdagen men så profetisk att jag vet vilka nyheter som kommer i papperstidningen denna dag är jag inte.
Läs och fundera.
Kommentera vad jag skrivit om ni vill.
Jag försvarar fortfarande rätten till anonymitet eftersom jag vet villkoren i Svenska kyrkan, där det är öppenhet och högt i tak som gäller men på ett metaforiskt sätt. Det betyder "som om" det var öppet och högt i tak.

18 kommentarer:

 1. Bloggposten om Sensus "försvann" för en tid. Ett kort ögonblick levde jag i föreställningen att jag läst den i en dröm. Har vi inte mångårig erfarenhet av "infiltration" i svenska kyrkan? Istället för Reformationens "allena" (Kristus, Nåd, Tro, Skrift) har vi "infiltrerats av andra "allena" (subjektet, politiken, kulturer, juridik...). Sensus dvs. namnet på vårt studieförbund är kanske ett uttryck för vår tids sentimentaliet. Även Katolska Kyrkans Sensus Fidelium kan bli "sekulariserat" genom att uppfattas som folkets tro gentemot läroämbetet. Även detta elände har vi erfarenhet i frälsningshistorien när "hela menigheten" ville stena Mose, Aron Josua och Kaleb. Vi skall inte förvånas islamistsk infiltration. Det kanske visar sig att "språkrör" kan vara farligare än "järnrör"

  SvaraRadera
 2. Jag kan väl lite motvilligt förstå motiveringen.Det är ju lättare för mig som är oberoende av nomenklaturan.
  Fast en gång hävdade en nomenklurist att hen kunde anmäla mig för ärekränkning.
  Tiger

  SvaraRadera
 3. Bäste bloggare!

  Återfall vänligen inte nu i förnekanden av den öppenhet, som är Svenska kyrkans och där trösklarna bevisligen är så låga att de inte märks! Denna kyrka är ju Din egen, varför det därför måste sägas - efter alla tjänster Du gjort huvudmannen och mer än fyra decenniers solidaritet med kyrkan - att påståendet/anklagelsen är satt på pränt mot bättre vetande.

  Låt mig - lika vänligt - ställa en motfråga:
  -Finns det någon annan kyrka i vårt land som har större öppenhet och högre i tak än Svenska kyrkan, alltså Din jordiske huvudman?

  I så fall ber jag, fortfarande i ärlig vänlighet, om namnet på denna juvel.

  I full vänlighet
  BENGT OLOF DIKE


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med viss inblick i svensk frikyrkotradition skulle jag säga att de allra flesta kyrkor har lika måga trösklar och definitivt högre i tak än SvK.
   Jaag läst3 i Dag3n i veckan och en kyrkoherde som kritisera4s brevledes av kyrkorådet för sitt ledarskap.
   Motsvarande hade aldrig skett i en kyrka med normal föreningsdemokrati där styrelsen väljs av årsmötet.
   Bara ett exempel på det låga taket inom SvK.
   Trösklarna att få bevista gudstjänst är lika låga överallt, med vissa undantag för nattvardsfirande på liknande sätt som det var i SvK för 40 år sedan.

   Radera
 4. Inte bara bloggpappan vet villkoren i Svenska Kyrkan...

  VP heter jag, eftersom jag blev utkastat..Otack är världens lön!

  SvaraRadera
 5. Hej Dag!
  Läs Annika Borgs artikel i Sydsvenskan. Klicka på Opinion. Det beslut som Unesco tagit beträffande platser i Jerusalem.
  Unesco skriver om historien och Sveriges regering håller med.

  Jag har för mig att det finns vissa kopplingar mellan judendomen och Jerusalem.

  Vet du vad Svenska Kyrkan anser?

  Jack London

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa kopplingar? Hur många ggr nämns Jerusalem i GT? Hur många ggr i Koranen, noll! Unesco och Sverige har gjort sitt val. Beklämmande!

   Ulrika

   Radera
  2. http://www.sydsvenskan.se/opinion/gastskribenten/annika-borg-regeringen-ger-stod-at-historierevisionism/

   Radera
 6. BOD vet inte skillnaden mellan metafor och verklighet...Ack, så tröttsamt...

  Angela Wittström

  SvaraRadera
 7. VP och Angela Wittström,

  -Men låt oss då veta, VP, VARFÖR Du blev utkastad. Följde Du kanske inte KO?

  Angela, tycker du det är tröttsamt att läsa om verkligheten, den som är intressant och som jag beskrev?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 8. Men hallå, åkte inte Martin Luther ut därför att han faktiskt inte följde kyrkoordningen och är det inte just detta som ska upp på den festliga agendan från och med den 31 oktober detta år? Bibel och bekännelse står över kyrkoordningar - är inte det ett bärande drag i reformationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om Martin Luther följt kyrkoordningen och därför inte åkt ut, då hade herr Dike varit romersk-katolik och emot kvinnliga präster. :-)

   Radera
  2. Att påstå att Martin Luther åkte ut kan kanske anses sant i någon mening. Tyvärr missar man ofta att han frivilligt, med vett och vilje, av sig själv, medvetet LÄMNADE romersk-katolska kyrkan.

   Ty Bibeln står mycket riktigt över kyrkoordningar och andra mänskliga traditioner. Att tillhöra en avfallen kyrka är ingen fri sak som bloggaren synes mena.

   Radera
 9. "Om ni biter och sliter......."

  SvaraRadera
 10. BloggarDag och Elisabeth,

  -Intressant att ni faller VP i texten - till broders hjälp månne? Ännu mer intressant är att bloggaren ej blott gör en jämförelse med den stora kyrkoreformatorn (två kyrkostorheter Luther och Sandahl) utan därtill luftar kritiska tankar om den kyrkoordning, som han själv har varit med om att bildlikt signera. Protesterar han alltså mot sig själv?

  Det är som vill inte vissa bloggare, debattörer och körmedlemmar på dessa spalter förstå nödvändigheten av att ha en ordning i kyrkoarbetet. Tänk om KO inte funnes! Hur skulle resultatet bli då? Alltså hr bloggare, Ordnung muss sein! Hast Du das verstanden?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 11. Ordnung miss sein, som den tyska reaktionen uttryckte sig. Ifrågasättandet gäller inte att vi har en kyrkoordning men somliga bestämmelser i den. Läs mina reservationer till KO i utredningen och därefter. Fel hade jag nog inte.

  SvaraRadera
 12. "Tänk om KO inte funnes! Hur skulle resultatet bli då?"

  Vad var det för fel på 1686 års kyrkolag? Den gällde ju dessutom under statskyrkotiden...

  SvaraRadera
 13. GUDS LAG = KYRKORDNINGEN = K R I S T I K Y R K A ????
  Kyrkan är så stor så stor - Dike - like - liten.
  Större än du nånsin tror - Dike - like - liten!"

  SvaraRadera