söndag 12 mars 2017

(S)-öndag

Socialdemokraternas kyrkopolitiska program kan avhandlas också en söndag. Det innehåller en del riktiga pärlor. Det kan avhandlas andra dagar också, dagar när man inte behöver vara (S)-näll.

"Vi socialdemokrater vill bygga vidare på den framtidsväg den öppna folkkyrkan är. För oss har den Svenska kyrkan (dom skriver så, men det hade nog svenskläraret inte gillat, DS) en viktig roll att spela i det nya folkhem som socialdemokraterna vill bygga för framtiden. Vi Socialdemokrater (stort S, DS) vill att Svenska kyrkan skall vara en modern folkkyrka, som utstrålar framtidstro och är öppen mot världen."

Framtidsväg? Medlemssiffrorna rasar, gudstjänstlivet ransoneras, stordriften slår igenom men framtidsväg lika fullt. Och denna moderna folkkyrka ska utstråla framtidstro.  Folkkyrka i folkhem måste bli civilreligion, dvs en kyrka som i biblisk mening är öppen för världen. Om vi nu skulle fundera över begreppet "en modern folkkyrka" är rimligtvis första invändningen att Kyrkan i alla tider, på gott och ont, varit modern. Så vad är det som synnerligast önskas nu? Det får vi återkomma till en vardag, fruktar jag.

Alla ska vara välkomna, heter det. Det kan man säga, för det är väl därför det kallas till gudstjänster publikt, dymedelst användande av kyrkklockor. Lite knepigt är kravet att alla ska "känna sig välkomna och värdefulla" eller inkluderade som det också kan heta. Ett politiskt program för känslolivet ter sig egendomligt. Men detta har partiordföranden Stefan Löfven, Sveriges statsminister, suttit och antagit.

Bäst är kanske när Löfven går ner på lokal nivå och hävdar att de församlingslokaler "som ska användas ska också erbjudas till övrigt föreningsliv". Alla församlingslokaler ska sålunda inte användas, lokalbehovet måste systematiskt gås igenom, men de som ska användas ska användas också av andra. Ska erbjudas, heter det! Vore det inte kul att höra Stefan Löfven lägga ut texten lite närmare om detta, för det ter sig lätt förbryllande att de dels behövs för församlingslivet men ändå ska erbjudas till övrigt föreningsliv. När, var hur? Det vore verkligen roligt om Stefan Löfven kunde bli mer explicit här. Och vad ska prioriteras - ett stort möte med PRO eller en liten grupp med flickor som pysslar i gruppverksamhet? Frågorna är många, som det heter i psalmen.

Kravet på öppenhet fascinerar. Kyrkogårdar ska vara öppna. Jag funderar på om jag någonsin i Sverige stött på en stängd kyrkogård. I Wroclaw har jag, men då var det en mosaisk begravningsplats. Kyrkogårdarna och begravningsplatserna "är en del av kulturarvet, och ska vårdas och hållas öppna och välkomnande till andakt, kontakt och sorgearbete". Intar politiker några centralstimulerande stimulantia eller vad är det som slår till när det kommer till programskrivning? Det är väl i programskrivningarna som det ska visas att partiet företräder klokskap och därmed locka till förtroende. På vilket sätt som det inte är nu ska kyrkogården vara öppen och just för andakt?

Bengt Olof Dike drog igång en valdebatt med socialdemokraterna. Han undrade varför det inte står något om Gud och Jesus i programmet. Inte nu men inte heller vid förra valet. Det skulle kunna bero på att den moderna folkkyrkan inte ägnar sig åt just den sortens frågor, i varje fall inte när frågorna ska bli ett kyrkopolitiskt program från ett politiskt parti. Men nu känner jag att det nästan drar mot ett blogginlägg för vardagsbruk. Bäst att sluta. Jag ska bara lägga till ett. Jag tycker att socialdemokrater är värda ett bättre kyrkopolitiskt program än detta. Seriösa sossar har det inte lätt i dessa dagar. Men nu är det (S)-öndag och (S)-lut på blogginlägget.

Själv tar jag mig till Markaryd för högmässa kl 10. Mormorsfar startade Markaryds Sparbank år 1875. Hans liv var intressant. Han kunde berätta om upplevda spökerier från Polen och Ukraina. Det är inte heller någon söndagsläsning, blodigt och eländigt som det är....

36 kommentarer:

 1. Den gamla arvtanten/kyrkan ligger där på sitt yttersta. De hoppfulla arvingarna dyker upp. Det sägs mycket uppmuntrande och vänligt. Falska leenden smilas. Planer för framtiden smids. Vad gynnar mig? tänks det. Allianser formas. Kanske kan det löna sig att manipulera tanten? tänker de lystna.

  Men tänk om arvtanten överlever ett tag till? Kanske orkar hon kasta ut de förväntansfulla? Kanske går hela arvet i stället till de nyinflyttade, när nu inte släkt och vänner var så mycket att lita på? /smun

  SvaraRadera
 2. I den öppna folkkyrkan där alla ska känna sig välkomna och lokalerna erbjudas till övrigt föreningsliv (S ser alltså på kyrkan som ett föreningsliv bland många), så ser vi fram emot ett lokalbokningsschema som innehåller AFA och VAM efter varandra i församlingsgården.
  Varför inte bara låta Folkets hus ta över hela SvK?
  Då kanske det hade varit enklare för visst inomkyrkligt föreningliv att få tillgång till kyrkans lokaler.
  Det verkar som om programmet skrivits av en partikanslist som prov. (Jag tänkte skriv provtänkt, men fingrarna vägrade associera hjärnaktivitet med den aktuella texten.)

  S har givetvis inte skrivit programmet för att det ska genomföras, utan för att verka modernt och relevant inför medlemmarna. S har ju i själva verket inte verkat för något beslut de senaste mandatperioderna som syftat till att stärka upp kyrkan. Själva strukturreformen syftade ju tilk att minska antalet förtroendevalda på lokal nivå. Något som kanske indikerar hur värdefulla de bedöms vara av kyrkomötet?
  Bli kyrkopolitiker!
  Då får du verka för att andra än kyrkokristna äntligen får nytta av lokalerna.

  SvaraRadera
 3. Men här har ju FK chansen - valdebatt!

  Visst har bloggaren rätt i en del slutsatser om S-programmet: självklarheter som öppna kyrkogårdar behöver inte sättas på pränt, exempelvis. Däremot skall förstås Svenska kyrkan även i framtiden vara en öppen och välkomnande folkkyrka. Men alla vi som är engagerade i den - alltså även bloggaren, som genom sin ställning har ett särskilt ansvar - måste göra allt som står i vår makt att hejda avtappningen av antalet tillhöriga.

  Stoppa minussiffrorna, gå till offensiv, visa kyrkans kraft, styrka och möjligheter, utnyttja dess geografiskt heltäckande register som inget annat samfund i landet ens kommer i närheten av.

  Sörj inte vad Du saknar, bäste bloggare, utan gläd Dig åt det Du har! Svenska kyrkan måste vara grunden för återevangelisationen i Sverige, som jag skriver i tidskriften Evangelium, Sofia Jönssons läsvärda skötebarn, fast dess huvudsakliga profil kanske inte riktigt är folkkyrkans.

  Så nu vet bloggaren sitt ansvar som KM-ledamot och missionär för ordet. Han har ju också en gruppering till hjälp.

  En plattform för valdebatt med S, eller hur? Utmana partiet, fråga dess kyrkoföreträdare, särskilt Jesper Eneroth och Wanja Lundby-Wedin, varför Jesus och Gud har stängts ute från programmet! Kräva raka svar och var inte nöjd med hummanden och eventuella bortförklaringar.

  Själv väntar jag i annat forum på dylikt.

  Men här har ju Frimodig Kyrka chansen. Dag versus Jesper eller Wanja? Plats för duellen: Kalmar eller Växjö. Rubrik: Är Gud eller Stefan Löfvén Svenska kyrkans Herre?

  Om Gud vill och jag får vara frisk, kommer jag garanterat och lyssnar intensivt.

  Vad väntar bloggaren och FK på egentligen? Det finns ingen tid att förspilla vad gäller vårt lands återevangelisation.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 4. Jag är sosse och lever en spännande tillvaro med en hjärna och ett hjärta närmare V än s (härmed utmanande irrflexiva svensklärare). Ja,jag ligger t o m nära Kommunistiska partiets analyser som dom framgick i ett flygblad som damp ner på hallgolvet igår.
  Men sen är det det här med Gud.
  Hur gudalik är Stefan Löfven på riksplanet och för mig Lennart Prytz på lokala planet?
  Frågan ställs på sin spets när jag får erbjudande att vara med på socialdemokratiska listor inför kommande kyrkoval och om jag väljer det på icke valbar plats...
  Det är (S)ympstiskt om folkkyrkan. Men det här med Gud och partipolitiken krånglar till det.
  Jag vill den partipolitiskt fria folkkyrkan. En folkkyrka fri även från småborglighetens POSK och reaktionärernas FM.
  PORSK vore något -de partipolitiskt obundna revolutionärerna i Svenska Kyrkan med de första kristna så dom det berättas om dom i Apg som förebilder...
  Ulf H Berggren (S)

  SvaraRadera
 5. Förutom allt annat det går att ha synpunkter på så ljuger de. Alla är alls inte lika välkomna i S' kyrka . Ett påpekande som förmodligen är på gränsen till söndagsfäigt.
  Själv åker jag mot centrum o Betlehemskyrkan till 11.
  Välsignad söndag!
  Eva H

  SvaraRadera
 6. Ja jäklar vad sossarna avslöjar den sekulära visionen för det postkristna samfundet! Det ska bli tragikomiskt underhållande att följa hur PRO, SD och RFSL avlöser varandra i församlingshemmen!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något SD lär vi inte få se. Värdegrunden!

   PP

   Radera
  2. Personligen undrar jag om det kan bli så värst mycket värre än det redan är? Med eller utan partistyrning.

   En för mig ny prästerlig förmåga tjänstgjorde idag. Kvinna i andrakarriär. Komminister som efterträtt den mera tradkristne kyrkoherden som pensionerats lagom till ännu en församlingssammanslagning.

   Predikan var inklusiv. Alla 'man' var konsekvent och skickligt utbytta mot det nyspråkligt genderkorrekta 'en'.

   Texten om kvinnan som "slösade" bort en dyrbar olja på Jesus utlades som att oavsett kostnader, skall vi i Sverige ta emot och villigt betala för alla flyktingar som kommer hit, utan knot och ens en tanke på om vi har råd eller inte. Det är Jesus vi möter i varje medmänniska på flykt. Detta mottagande får inte hindra oss att hjälpa även flyktingar som inte lyckas ta sig till Sverige. Om vi bara slutar ängslas och räkna, kan vi möta världens fattigdom, klimathot och kvinnoförtryck samtidigt. Det är bara att avsätta resurserna utan tanke på om dessa finns eller inte. Resurserna räcker om bara viljan finns.

   Ett litet memento om att en kristen inte kan rösta på partier som vill begränsa invandringen hanns också med mot slutet.

   Jag insåg att jag inte hörde till gänget och beslöt mig för att inte återvända. Samtidigt betänkte jag ordet:

   -Man måste inte vara dum, bara för att man är kristen!

   Vit, kristen man

   Radera
  3. Alphadeltagaren12 mars 2017 kl. 21:36

   Jag har genomlidit en mässa en gång, där barngrupperna iscensatte ett Vasalopp. Har ni hört skidor gnissla mot altargångsgolv någon gång?
   Squiiiiik, squiiiik, squiiiiiiiiiiilk.
   Hur det var för den stackars trogna skaran med hörapparater vågade man knappt tänka på. Men det var succé, det vill säga mycket folk, eftersom alla ville se släktens telningar gnissla fram över golvet. Det är ju huvudsaken. I egenskap av gnällperson tillhör jag inte heller gänget.

   Radera
  4. Vit kristen man: T.o.m. Kyrkans tidning redovisade hur omfattande heresierna (man kallade det för "fri tolkning") är hos den senaste generationen av prelater i Svky. Det kommer snart att vara omöjligt med en ekumenisk dialog med Svky eftersom att dess företrädare inte begriper eller tror på kristendomens fundamenta!
   Antony

   PS. Det naiva och arroganta vänsterbabbel som "prästinnan" levererade verkar vara symptomatiskt för minst 90% av de "nyvigda" heretikerna!

   Radera
  5. Präst är väl idag snarast en slags värdegrundskonsult eller Human Relations-uppfostrare. (Millimeter-)Rättvisa åt alla blir kristendomens budskap som lättas upp av kaffegemenskap med onyttigt tilltugg. Kanske lite sinnesro-terapi och yoga för mental balans.

   Men är kristendom egentligen värdegrund, mänskliga rättigheter och rättvisa?

   https://www.gp.se/ledare/eberhard-vad-%C3%A4r-egentligen-r%C3%A4ttvisa-1.4177971

   /smun

   Radera
 7. Tja,

  Detta visar ju bara vad de flesta här vet och endast andligt blinda kan undgå att se det. SveK styrs inte av ambitionen att vara en Kristi kyrka utan som ett redskap för politruker att genomföra sina ideér och med tillgång till SVeK´s förmögenhet.

  Kyrkans Herre och hans avsikt och vilja med sin kyrka bryr man sig inte om. Nämner inte ens.

  Den nya folkreligionen kan mest karaktäriseras som

  1, Synd är bara sådant som folket anser som synd
  2, Paradiset är något som folket skapar själva.
  3, Helvetet är också något som folket skapar men då bara när de inte följer den bättre vetande och tongivande PK-eliten.

  Om Gud finns så kan han ju ändock inte lämna ut folket till något helvete ty han är ju kärleken. Alltså ingen anledning att bekymra sig om eventuell domens dag.

  Det enda som gäller är här och nu..?

  Ja , är det underligt att man talar om en sekulariserad kyrka uppblandad med gnostisism och synkretism i en osalig röra. Allt i hopp om att inte stöta sig med någon av betydelse?

  De obetydliga, ja det är den lilla snabbt försvinnande kadern av Gudstjänstfirare som maktlöst förundrat ser vad som sker och ännu tröstar sig med de andningshål som ännu finns kvar.

  De där hålen som förhoppningsvis finns lika länge som de finns kvar.Efter dem -ja om inget under sker , något jag inte utesluter, är maktövertagandet fullkomnat och skulle lika gärna kunna som högste chef ha en Christer Sturmark.

  Han är ju humanist och humanistisk i gängse bemärkelse försöker ju SVeK vara men däremot inte apostolisk.

  En annan sak är att jag då alltid påminner mig att egentligen är barbariet det enda sant humanistiska om man ser till ordets egentliga grundbetdelse.

  Det och att civilisation och humanism alltid är en tunn fernissa som lätt försvinner när tron försvinner.

  Vi såg resultatet inom tyska kyrkan när barbariet trängde sig på.

  //HH

  SvaraRadera
 8. Kjell Petersson12 mars 2017 kl. 15:41

  Att (s) inte har med Gud och Jesus i sitt kyrkopolitiska program är inget att förvåna sig över. Socialdemokraterna, liksom centerpartiet och SD är sekulära partier, som inte tar ställning till vilken religion eller konfession som är den rätta och riktiga. Att partiet är sekulärt betyder att man avvisar att religiösa trossatser ska bestämma politikens innehåll och utformning. Alltså kan inte (s) som parti ha någon uppfattning om att Gud har skapat himmel och jord eller att Jesus är vår Frälsare. Det egendomliga är att (s) - och Centern och SD - ställer upp i kyrkovalet, när man inte delar det som är kyrkans grundläggande värderingar, nämligen trosbekännelsen.

  Den enda motivering för de politiska partierna att ställa upp i kyrkovalet som jag kan se, är att man vill låta sina respektive partiprogram präglar kyrkan och kyrkolivet. Det man vill är alltså en socialdemokratisk - eller centerpartistisk eller sverigedemokratisk - kyrka. Och då är kyrkan inte längre öppen för alla. Och den är knappast heller missionerande.
  Kjell Petersson

  SvaraRadera
 9. Det handlar inte om PRO. Religion är och förblir ett realpolitiskt spel för S partiledning. Det som inte skrivs ut i klartext är att det handlar om att börja överföra övertaliga kyrkor till muslimska församlingar. Ett steg är redan lagt genom att övertaliga kyrkor nu ska överlåtas till nationell nivå. Bah Kuhnke har flaggat för att börja ändra i tilldelning till kyrkligt kulturarv. Att på sikt ge muslimska grupper lokaler är ett sätt att bygga tilltro hos denna väljarbas. SvK är ett tacksamt redskap för S, eftersom dess ledare har så svag egen identitet och dessutom känner stor lojalitet med partiet.

  TD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren12 mars 2017 kl. 19:12

   Sälj kvickt till andra kristna, innan muslimerna tar över. Katolska församlingar verkar trångbodda och växande, ge dem ett bra pris nu så att Jesus blir prisad i lokalerna framöver!

   Först tyckte jag att kulturarvsidén var bra, innan jag insåg att myndigheterna inte hyser samma respekt och känslor som många av oss. Därför kommer inte kyrkorna att hanteras varsamt på det sätt som för oss var självklart.

   Jag läste någonstans om clamping (church camping). Urk. Sedan kommer väl choule (church boule) eller chowling (church bowling) i altargången. Ingenting verkar heligt.


   Radera
  2. Med få undantag är Katolska kyrkan, i Sverige, mycket trångbodd och i t.e.x. Göteborg går det fler i Katolska Kyrkans mässor än i alla Svkys gudstjänster. Trots ekumeniska ambitioner finns det ett antal exempel på hur Svkys nomenklatura obstruerat och förhindrat att Katolska kyrkan fått möjlighet att överta kyrkobyggnader. Prestigen verkar vara mycket omfattande i det postkristna samfundet!
   Antony

   Radera
  3. Alphadeltagaren14 mars 2017 kl. 20:42

   Jag skäms, Antony. Jag förstår verkligen inte varför man gör så här. Speciellt inte om man pratar om närmande och ekumenik.

   Radera
 10. Kjell Petersson m fl,

  -Jag måste påminna också Dig, Petersson, att partier sedan decennier har ställt upp i kyrkovalen utan att någon påstått att kyrkan är socialdemokratisk, centerpartistisk eller präglats av något annat parti. Och vem har sagt att kandidater från politiska partier inte är troende? Gör för all del inte om felet som många före Dig, att skilja mellan kyrkovalskandidater som är troende, respektive icke troende och då med avseende på icke partilistor (troende) och partilistor (icke troende)!
  Partiprogram eller -agendor förekommer icke i kyrkans beslutssfärer.

  Ulf Berggren har tydligen glömt, eller struntar i, vad kommunismen ställt till med för de kristna i historien: förbud, avrättningar, rivna kyrkor, altare omgjorda till latriner, osv, osv. Se hur de kristna i det kommunistiska Nordkorea har det?
  Men har han inget lärt och inget glömt är det hans sak. Kommunismen tar dock varje äkta demokrat avstånd ifrån.


  Att Socialdemokraterna har uteslutit Gud och Jesus från sitt kyrkovalsprogram öppnar ju för, som jag skrev andra grupperingar att ställa dem mot väggen. Men jag hoppas då att utmanarna gör klart att de inte vill överge vår öppna, demokratiska folkkyrka. Utan att försvara den har utmanarna små chanser i valet.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela det kyrkliga valsystemet är groteskt. När bara runt 10 % röstar, saknar de valda församlingarna legitimitet även om legaliteten finns där. Tänk om man i riksdagsval och kommunalval hade så dåligt valdeltagande! Men kyrkan framhärdar år från år med ett kostsamt projekt som inte ger något rimligt, demokratiskt resultat.Det finns andra sätt att ordna de kyrkliga valen. Kvasidemokrati komprometterar!
   Svenska kyrkan är dessutom nästan den enda kyrkan i världen, där de politiska partierna nominerar kandidater till kyrkoråd, etc. I de andra kyrkorna går det alldeles utmärkt utan detta system. I t. ex. den anglikanska kyrkan måste man vara kommunikant för att komma med i kyrkorådet, något som naturligtvis borde vara en självklarhet också hos oss. Den enda skälen till att de politiska partierna deltar i kyrkovalen är att de vill ha makten på alla möjliga områden. När även kyrkan ger dem denna möjlighet, lapar de naturligtvis i sig den. Intellektuell hederlighet kräver något annat.

   Radera
  2. Vad är den "anglikanska kyrkan"? Jag antar att det som avses är ordningen hos de anglikanska samfunden på de brittiska öarna som är betydligt mer traditionellt synodala än den genompolitiserade Svky. Men även här finns det brister, eftersom att de saknar ett tydligt Magisterium. Anglikanska biskopar har visserligen en episkopal juristiktion även om det är si och så med läroämbetet. Syndernas kan, med kvalificerad majoritet, ändra i lärofrågor och sakramentsförvaltning då biskoparna saknar det slutgiltiga "vetot". CofE har skapat en märklig kompromiss för att hantera detta och är nu ett episkopalt samfund där flera biskopar inte är i full kommunion med varandra, vilket är allt annat än "katolskt". Då är det kanske "bättre" med Svkys låtsasbiskopar, som tydligen kan bytas ut mot vilken 14-åring som helst!
   Antony

   Radera
  3. "Synoderna" kan ändra....
   Antony

   Radera
 11. Det ät väl uppenbart att S ställer upp i kyrkovalet för att om möjligt stärka partiet. Men det är väl inte det värsta. UNT har idag ett reportage om Kh i Tierp som ordnar regnbågsgudstjänst och i sin s.k. frimärskskjorta har satt in ett rengågstecknat "frimärke". Inte vinner det muslimer i varje fall och inte ungdomar i "no go" områden heller. Och i Tierp finns det väl inte några stockholmsliberaler att vinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren12 mars 2017 kl. 21:18

   En annan sak som ofta nämns och så även här i UNT är att "alla måste få synas". När blev det viktigt att synas?

   Jag vill inte synas! Rikta spotlighten mot frälsaren istället. Om Jesus lät var och en synas när han predikade för de femtusen männen och oräknade kvinnor och barn så förstår man att det tog så lång tid att matsäckarna tog slut.

   Och får man lattja med prästskjortan på det där viset? Får man då sätta i den amerikanska flaggan den fjärde juli, bara för att det är kul? Kennelklubbens emblem, funkar det på hundutställningen? Nej, fy!   Radera
  2. +Biörn: Därför tron slutar börjar teatern!
   Antony

   Radera
  3. Alpha; kennelklubbens emblem kan nog fungera, likaså Naturskyddsföreningens logga, RFSL/RFSU-loggor, all form av feministisk symbolik, eventuellt EU-flaggan, säkerligen sameflaggan och den romska dito men absolut inte den amerikanska flaggan, det hade bara varit tillåtet om Clinton vunnit valet!
   Antony

   Radera
  4. Alphadeltagaren14 mars 2017 kl. 18:20

   Saudiarabiens flagga kanske funkar bättre. Borde inte en biskop gripa in och säga att sådär håller vi inte på och löjlar oss med prästskjortan? Om de nu sysslar med tillsyn, alltså?

   Radera
 12. BOD
  Vad allt har inte under århundraden skett och sker i namn av
  -den kristna treenige guden.
  -demokrati
  De första kristna såsom det står skrivet i Apg levde klasslöst. Det klasslösa idealet i kommunismen talar fortsatt till mig som kristen.
  Nordkoreaner lever inte som Apg lär.
  Och Nordkorea ät motsatsen till idealet om det klasslösa samhället.
  Tummen upp för Jesus -en sann revolutionär...
  Ulf

  SvaraRadera
 13. Ta och släng ut herr Dike en gång för alla från bloggen! Han använder den skamlöst för sina egna tafatta försöka att göra korrumperad och makrosekulär "kyrkopolitik" rumsren.

  I år när det är "kyrkovalsår" är det redan värre än vanligt. De beskäftiga von oben-klyschorna upprepas till leda utan nån variation. Herr Dike har gång på gång visat att han inget behärskar av ämnet “kyrka och kristendom”. Han har också upprepade gånger visat att han sällan eller aldrig sätter en fot i sin vanstyrda kyrka!

  Framåt sommaren och förhösten kommer Bloggardag att vara helt besudlad och omvandlad till politruken Dikes personliga klyscharena. Bespara oss från detta bäste broder Dag!

  Vi vill läsa bloggardag och resonera om de tankar som där förs fram – inte varje dag mötas av kapsejsade ordväxlingar genom herr Dikes okunniga tyckerier. Hjälp oss arma läsare, käre broder Dag, från detta öde!

  SLÄNG UT DIKE NU - OCH FÖR GOTT FRÅN BLOGGEN!

  /John m fl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käre John! Nog är Dike värdefull och vi gamla scouter vårdar också utrotningshotade!

   Radera
  2. John,

   -Det står dig fritt att inte läsa mina inlägg, om de nu är så motbjudande. För övrigt är jag van vid personer, som kräver censur och refusering, när åsikterna inte passar dem.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Personen Dike är värdefull, lika värdefull som du och jag och alla andra. Men är hans inlägg det? Bloggardag blundar åter igen för det stora problemet att Dike dag efter dag tar över bloggen och stjäl uppmärksamheten. Det är Dikes bisarra kråkfötter som diskuteras – sällan Bloggardags. De som kommenterar dansar därmed efter Dikes felstämda pipa.

   Vad är bloggen egentligen till för? Och för vem? Att som idag även harangera vederbörande redan i bloggtexten är ju att trigga ännu mer och göra saken ännu värre. Jag tycker detta ärligt talar är ett problem. /John

   Radera
  4. John igen,

   -Vem har beordrat någon att dansa efter min - enigt Dig alltid felstämda - pipa?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 14. Det stora problemet för Svenska kyrkan är Socialdemokraternas ockupation.

  Men låt oss diskutera deras valprogram. En kyrkogård jag vet har låsta grindar nattetid är Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Det verkar rimligt med tanke på vandalism och nedskräpning där.

  Kommer vi att få se Socialdemokraterna i kyrkovalskampanjen i Malmö gå till storms mot detta.

  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Canutus Hahn,

   -Socialdemokraterna har faktiskt inte ockuperat Svenska kyrkan. De har vunnit sin ställni9ng som största grupp i KM i fria och demokratiska val.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 15. BOD, jag har inte skrivit att förtroendevalda från (s) och andra partier inte är troende, vad jag sagt är att det är något fel när sekulära politiska partier ställer upp i kyrkovalet. Sekulär betyder att inte låta trossatser påverka de politiska besluten. Inget parti hävdar något sådant längre. Och i dagens Sverige måste partierna vara sekulära.

  Men är man sekulär har man en annan värdegrund än kyrkan, vars värdegrund är sammanfattad i trosbekännelsen. Varken (s), centern eller SD bejakar som partier det som bekänns i kyrkorna varje söndag. Tidigare, under 1900-talet var det annorlunda - vill du veta mera om det läs Oloph Bexells artikel om Svenska kyrkan under 1900-talet, finns på kyrklig dokumentation under fliken Historiskt.
  Kjell Petersson

  SvaraRadera
 16. Kjell Petersson,

  Men snälla Du, trosbekännelsen läser ju hela församlingen i kyrkan varje söndag - alltså även de som är engagerade i politiska partier.

  Kom ihåg en viktig sak: alla partiengagerade som också tillhör Svenska kyrkan har rätten att aktivt vara med och styra den.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera