tisdag 7 mars 2017

Stärk idiotiresistensen

Problemet i det kyrkliga är den föga utvecklade idiotiresistensen. Eftersom allt per definition är så kärleksfullt finns det plats också för det idiotiska och de vackra orden prövas aldrig skarpt. Allergier omhuldas särskilt. Det blir befängt.

I ett stift, jag säger inte vilket, finns en handläggare på stiftskansliet som är strålningskänslig. För några år sedan skulle alla stänga av mobiltelefonerna. Numera lär det räcka med flygplansläge. På kansliet kan det inte fritt kopplas upp för videokonferenser. Strålningen ni vet. Och alla är förstående och avstår inför den i stiftet anställda kravmaskinen.  Ingen kommer på tanken att personen ifråga kanske hellre skulle ha tjänst någon annanstans i Guds rike, där strålningsrisken är mindre. Det beror på att idiotiresistensen är nedsatt i det kyrkliga. Det går inte att försvara sig heller, för då tas rödstämpeln med versaler fram och texten är skoningslös och precis: "KÄRLEKSLÖS!" Själva utgången är given. Den som påpekar resistensen är chanslös. Bara de ohelgade skulle inför situationen på arbetsplatsen använda ett uttryck från kriminallitteraturen; "astralkärring". I det kyrkliga förekommer självfallet inte ordet.

Men är det inte ett vackert drag att alla går så långsamt att takten anpassas efter den som går långsammast? Jo, det är vackert om man promenerar men inte om man är på vandring. Resultatet blir att vandringsfolket blir ett folk på promenad. Hur kul är det egentligen? Promenaden har inget annat mål än att vi ska komma tillbaka. Vandringen har ett mål som ligger framför.

Nu går vi till Växjö stift. Här talas gärna om hela skapelsen och hela skapelsens återupprättande. Vi har folk med rejält tilltagna löner som administrerar detta hopp. Det är ingen ände på det myckna talandet, konfererandet och skrivandet om denna återupprättade skapelse. Är det mer än ord? August Strindberg kommer för mig.

August gjorde i Svarta fanor upp med dem som talade sig varma för människokärlek men inte var hundvänner. Hållningen var inte trovärdig, menade Strindberg. Han skrev det mer expressivt, men på Bloggardag är vi inte så vildsinta med orden. Nå, hundägaren genomskådar bluffen för i stiftslokalerna får inte hundar vara. Då så. Så var det med skapelseteologin. Masken av.

Kan inte den som är allergisk använda sin medicin? Det är väl att begära för mycket. Men vederbörande får vara tacksam att utvecklingsläran inte praktiseras, för då hade någon sagt att "the survival of the fittest" gäller och alla med glasögon eller allergier ska i varje fall avstå från att skaffa sig barn och i förlängningen i det allmänna intresset dö undan och ge plats för de mer lämpade, de som inte har behov av glasögon t ex.

I Växjö stift är dock inte alla hundar jämlika. Har biskopen hundar, mopsar t ex, får de springa fritt i huset. Frågan om de ideellas insatser borde kanske aktualiseras, för det är ju inte säkert att alla som vill höra Kristus till och göra en insats i stiftsarbetet är utan hund. Ska de få hundvaktsproblem kan de avstå från engagemanget och sitta hemma och blogga t ex. Eller koka lingonsylt. You name it!

Till idiotiresistensen hör att ställa frågan om allergikerna enklare står ut med hundar i lokalerna om de ägs av folk tillräckligt högt upp i hierarkien. Det betyder att fråga efter alternativa fakta och sanningar i konstruktiv mening: avslöja de förhärskande myterna. Grundhållningen är en enda, det handlar om att stärka idiotiresistensen. Allt som låter vackert är inte klokt. 2 Tim 3:13 kunde vara ett avstamp för den som vill stärka den personliga idiotiresistensen. Det är nämligen i det personliga resistensen tar sin början.

Som farbror Sven brukade driva saken: MPA. Med Personligt Ansvar. På S:t Sigfrids folkhögskola fanns det anslag med de tre bokstäverna för att alla skulle påminnas. Det kanske inte var helt idiotiskt?

Skulle vi öva vår idiotiresistens i dag?


36 kommentarer:

 1. Idiotresistens... vilken ypperlig glosa för en hållning vi hade haft mera av inom såväl försvarsmakten som utbildningsväsendet!

  Tack för detta ord, fader Dag. You made my day.

  GAF

  SvaraRadera
 2. Där har hundar inget att göra!

  Hundvän eller inte, men bloggaren bör förstå, att hundar alltid skall lämnas utanför livsmedels- och andra butiker. Alltid! Till och med i secondhandbutiker är deras plats utanför ytterdörren.
  Jag besöker ofta en sådan butik, en Erikshjälpsdito, och kan med egna ögon läsa skylten med hundteckningen utanför dörren:
  "Vi trivs bäst utanför"

  Den gäller även bloggarens jyckar.

  Hörde och läste husse det? Självklarheter skall inte problematiseras och ifrågasättas. Eller kanske uttryckt på detta sätt:
  -Det är självklart att DS är högkyrklig och inte lågkyrklig!

  Men han behöver ju inte stå utanför dörren utan är varmt välkommen in i Guds varma demokratiska folkkyrka. Den utestänger inte människor, bara hundar.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förutsätter att du inte använder parfymerat raktvatten eller sköljmedel till tvätt innehållande parfym?
   Beytydligt större problem idag än hund då vi hundägare vet vår plats. Hundens plats är dock icke ensam utan ägaren utanför affär, den lämnas hemma eller så avstår 2-benta delen av sällskapet att handla.
   Eva H

   Radera
  2. I civiliserade länder som Storbritannien och Frankrike kan man ta med sig hunden på de flesta kommersiella och offentliga "etablissemang". Vad vore England utan de blöta labradorerna på "the village pub" och Frankrike utan sin bulldog på bistron?!
   Antony

   Radera
  3. Herr Dike har synpunkter på allt. Virrigt värre idag.

   Naturligtvis ska hundar följa med in både i butiker och på restauranger. Så är det i EU och så ska det vara även i Mörrum med omnejd.

   Den stora frågan handlar i stället om varför herr Dike släpps in hos bloggardag.

   /John

   Radera
  4. Ja, Antony, men nyckeln ligger väl i ordet "civiliserade". :-)

   För övrigt är jag, liksom Eva H, lite kluven i frågan men samtidigt kan man fundera över hur mycket hänsynen till vissa ska få gå ut över andras liv.

   Radera
  5. John,

   -Kanske släpps herr Dike in, därför att han inte är en hund.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. Pubar belägna längs vandringsleder i Lake District kan ofta ses med följande skylt:
   "Dog are allowed, if their owners can behave!"

   Vi hundägare som hänger på den här puben kanske skulle ta det till oss. Övriga också.

   Radera
  7. Ibland är Dike en riktig fähund!
   Antony

   Radera
  8. När jag var kyrkvakt i konfirmationsåldern fick min hund följa med. Problemet var att han tog sitt jobb på allvar och - vaktade.

   Jag inser faktiskt nu i efterhand att det inte var så lämpligt. Speciellt inte när han när jag inte såg gick och la sig på mattan framför altaret. Inte lämpligt alltså, men han gjorde sig väldigt bra mot marmorstenen och mattan, för han var väldigt stilig.

   Kyrkoherdens schäfer frekventerade också kyrkan. Hon kunde sitta på kyrkbänken och "sjunga psalm".

   Radera
  9. Antony,

   -Jaså, Du har börjat polemisera mot fähundar!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 3. Johannes Chrysostomos var så kärlekslös i sin förkunnelse mot denrika överheten att kejsaren förvisade honom från Konstantinopel.
  Men vilken av dem har höjts till skyarna av kyrkohistorien?

  Man undrar ju samtidigt hur mycket hänsyn som tas för gudstjänstdeltagare som är allergiska mot synkretistiskt dravel?

  SvaraRadera
 4. Är mopsar verkligen hundar?!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony är konsekvent i sitt mopsande...
   🐯 Tiger

   Radera
  2. Är Antony verkligen katolik? Marcus

   Radera
  3. Nu ska du inte mopsa dig! :-)

   Radera
  4. Mopsen Antony ÄR katt-olik...

   Radera
  5. Tänk att så lite kan roa så många, det blev ett saligt bjäfsande i den protestantiska rastgården!
   Antony

   Radera
  6. Scen: Det pampiga viktorianska hotellet utanför Durness, Sutherland (Vi befinner oss alltså på gammalt norskt område i nordligaste Skottland).

   Till middagen kl 8 dyker två spanska barnfamiljer upp. Den vänlige kyparen meddelar att barn förutsätts äta i köket kl 7. Men man skall givetvis ordna mat i köket åt barnen även vid detta klockslag.

   -Children are NOT allowed in the Dining Hall, sir!

   De spanska fäderna ser sig klentroget omkring och replikerar upprört:

   -There are at least ten dogs in this dining room!

   -But of course, Sir? genmäler kyparen frågande.

   Ilsket går spanjorerna för att checka ut och hojtar till gästerna:

   -You are crazy. You allow dogs here, but not children!

   Med nästan omärkligt leende kliar britterna sina hundälsklingar bakom öronen.

   Lars Jensen

   Radera
 5. Avdelningen för obetydliga detaljer: uttrycket 'astralkärring' finns en (1) gång på nätet enligt Google (nämligen i den här bloggposten). Då torde nog 'strålkärring' var mer gångbart, 1200 träffar. Verkar vara gammal polisslang från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommissarie Bäckström (GW:s gräsliga skapelse) använder gärna ordet strålkärring om folk han inte gillar.

   Radera
 6. Det gäller nog att vara mops hos rätt ägare ja... (Den rasen är ofta kinkigare än många för allergiker dessutom.)
  Jag är ambivalent. Ser visst det idiotiska i visst men har också flera rejält plågade allergiker (astmatiker) i släkten. Genom dem vet jag dock också att medicinintag hjälper mycket.
  (Minns dock väl en kyrkligt anställds berättelse om brudgummen som föll ihop 2/3 in i kyrkgången då brudens släkt pyntat kyrkan med björk trots hans svåra allergi. Det hade inte varit idiotiskt att ta mer hänsyn den gången.)
  Eva H

  SvaraRadera
 7. Hur går det med dem som är allergiska mot tjatmajor,översittare, smilfinkar,superfeminister, klimakterieförnekare (Grönköpings Veckoblad)?

  LG

  SvaraRadera
 8. Får jag be er troende om en sak? Jag är desperat och känner att jag står inför mitt livs svåraste uppgift då min brors fru som även är min älskade, underbara vän ligger inför döden i cancer, även om hon är helt vaken och klar än. På lördag ska jag hämta hennes åldrige pappa och ta honom till Göteborg där de bor. Det blir antagligen sista gången han ser sin dotter. Och när jag går därifrån kommer vi att veta att det är sista gången för oss också, för jag kommer antagligen inte att kunna vara där ända till slutet. Och om det dröjer och jag tar mig ner igen är hon antagligen inte vid medvetande nästa gång.
  Jag är väldigt, väldigt rädd för att bryta ihop och göra det svårare för henne och det vill jag inte.

  Om ni hinner och vill, och ni behöver inte alls meddela mig hur ni gör, vore jag tacksam om ni ber för att jag kan visa styrka och vara till hjälp och att hon slipper oroa sig över mig, och att min bror och hennes far klarar detta och att hon själv förnimmer Guds närvaro och frid och slipper en alltför plågsam död.

  OBS jag vill INTE att kommentarsfältet nu ska handla om detta, utan om ni bifaller min önskan, gör det i tysthet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, här finns i polemik och engagemang också folk som tar bön på allvar. Du och de dina är inneslutna i den!

   Radera
  2. Låt mig bara också säga att det var hon som på sätt och vis gav mig idén. Vi talade någon gång vid ett middagsbord om att debattera på nätet,och om hat och hot som gör det omöjligt att diskutera på vissa ställen och att det ofta bara är fullkomligt lönlöst. Jag nämnde också att jag diskuterar här. Hon själv som inte har kommit i mycket kontakt med kyrkan i sitt liv sa ändå: "Jag kan tänka mig att ni är väldigt oense, men till skillnad från till exempel de rasistiska hatsajterna så skulle de du bråkar med där hjälpa dig om du verkligen behövde det."

   Och jag tänkte och sa att hon hade rätt. Och nu behöver jag det.

   Radera
  3. Anna! Tack för ditt förtroende!

   Radera
  4. Anna, vi har sannerligen "grälat" på dagbloggen, men jag försäkrar dig om min bön om förbön, till Guds Moder Maria, för din svägerska.
   Antony

   Radera
  5. Tack! Lotta heter hon för övrigt, om Gud har svårt annars att hålla isär alla cancersjuka svägerskor som det finns.

   Radera
 9. Farbror Sven drev inte bara tesen om MPA. På lördagstimmen med Sven lärde vi oss: Vett, Vetande, Hut och Hållning! Men det var före blogg och tvittrandet började. Prästänka

  SvaraRadera
 10. Angående att få tillträde.

  Min dotter, f;04, var med till Askonsdagen (18.30) samt efterföljande sönd-högmässa "Prövningens stund".

  Predikan viss del om 1a.Moseb.3:1-13.
  Dotterns fråga blir hur kan ormen ha talat med Eva, vad gör djuret där överhuvudtaget, då Herren moste förstått vad som kan hända då denne dessutom placerat sitt speciella fruktträd hos Eva.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en del av det klassiska teodicéproblemet?/Paul

   Radera
  2. Det är väl som K G Hammars farfarsfar (den politiskt men inte teologiskt liberale H B Hammar i Mjällby) konstaterade: Gud införde yttrandefriheten redan i paradiset. Klart Gud förstod vad som kunde hända, men utan denna "prövningens stund" kunde människan inte mogna. (Därmed inte sagt, som en del moderna teologer - inklusive ärkebiskopen? - att människan måste falla för frestelsen för att kunna mogna.

   Jfr den gröna damen i C S Lewis Perelandra (OBS inte samma gröna som i Silvertronen!) som består i frestelsen men sannerligen inte är mindre vis för det.

   Radera