måndag 15 maj 2017

40 000 000 bortflugna

Det är många nollor när kyrkosystemet ska redovisas. 40 miljoner är vad det kostar att låta den svindyra (sic! DS) advokatfirman Bird & Bird i London utreda utlandskyrkans verksamhet. Svindyr och fågel, det var på sitt eget tarvliga sätt en lustifikation. Det är noga taget det enda lustiga.

Först betalade vi i runda slängar 19:- för varje 50-öring som kom tillbaka.Det var efter den mediala granskningen av utlandsverksamheten som en av Sveriges dyraste advokatfirmor utredde och fann att de ledande rest privat på poäng som de fått ihop på sitt tjänsteresande. Och så fick ledningen gå. Relationen kostnad för granskningen och återbetalt var att vi fick in 50 öre men betalade 19 spänn för varje 50-öring. Vi har inget frågeinstitut i kyrkomötet så det mesta förblir oklart för de flesta. Jag har läst materialet och kan bara öppet säga att jag inte är glad.

Nu fortsätter det. Saken har jag väl nämnt tidigare, men att det var så högtflygande granskning att Bird & Bird skulle inkallas, visste jag inte. Hade jag vetat, hade jag ändå inte förstått att nu talar vi verkligen dyr advokatbyrå. Min vän advokaten, förfaren i affärsvärlden, menar att inte ens ett internationellt storföretag utan vidare skulle betalat så mycket för en granskning av den egna stora verksamheten, som omsätter mycket pengar, och vad kan det handla om när det gäller SKUT/utlandskyrkan?

Vad är det vi ska misstänka oss själva för? Mutor för att få kontrakt? Försäljning av krigsmateriel? Löner som betalats i hand, det som i Rom kostade oss 2 miljoner i skatt? Obeskattade kanelbullar? Riktigt vad uppgörelsen i Rom handlade om vet jag inte. Tyckte de italienska skattemyndigheterna att summan var rund och därmed hanterlig? Blev myndigheterna till sig, när någon kom och ville betala skatt i Italien? Vad säger våra egna revisorer? Det har jag inte heller kläm på. Jag förstår att det negativa utfallet i Rom (för Utlandskyrkan) kan motivera en granskning, men är det rätt tänkt? Ska vi verkligen förmoda att det är fel i relation till alla länders skattemyndigheter, vad har då våra jurister i Kyrkans Hus gjort och vad gjorde den svenska staten under statskyrkosystemets tid om det blivit så här? Är det gamla misstag, i statlig ordning utförda, som nu kostar pengar? Jag vet inte. Däremot kan jag förstå att advokatfirman Bird & Bird, glad såsom fågeln i morgonstunden, hälsar utkomstmöjligheterna.

Men så slås jag av osäkerhet. Kan det vara 40 miljoner som ska användas när utlandskyrkan efter granskning måste tilläggsbetala eller är det bara utredningen? Jag konsulterar det organ som gav mig depressionen i torsdags, här bangar vi inte för risken att drabbas av någon mental insufficiens, och läser att detta är vad genomgången kommer att kosta. Uppskattningen är "tämligen grov". Kan det bli dyrare, alltså? Och billigare, givetvis. Men inte billigt. Och genomgången ska kanske förstås som vad Bird&Bird ska ha och så det som måste åtgärdas, men det är i klart i artikeln. Jag hör inte till SKUT:s/Utlandskyrkans vänner och detta av personliga skäl. Lennart Koskinen satt en gång där. Say no more, say no more!

Ärendet har beretts i Kyrkans Hus och av arbetsutskottet och sedan beslutats av Kyrkostyrelsen. Tänkte de flesta i styrelsen att vi måste få ett slut på utlandseländet, kosta vad det kosta vill, för vi har inga alternativ? Eller tänkte styrelsen att granskningen kostar ett brevporto per medlem och inte mer och det våra utlandsförsamlingar gör måste vara trovärdigt? Eller ansåg styrelsen att ordningen med ett särskilt råd,  Rådet för Utlandskyrkan, gör att styrelsen får välmotiverade förslag på bordet, sådana som är så väl genomarbetade och motiverade att de enkelt ska gå igenom? Eller handlar saken om en styrelsekultur, en där styrelsen är domesticerad och utför vad kansliet förväntar sig utan att mucka?

Ska jag bli riktigt dyster en måndag kan jag tänka att Svenska kyrkan har så mycket pengar att 40 miljoner hit eller dit inte spelar någon roll. Ve-ropet över de rika som fått ut sin lön kan väl gälla kyrkosystem? I så fall är det bra om Svenska kyrkan bli fattig och ser sina pengar försvinna, till skogs en liten fågel flög, ni vet. Nu med en bunt pengar.

21 kommentarer:

 1. Pengarullningen får mig att undra om kyrkokansliet blivit sig själv nog?
  Att kyrkostyrelsens arbetsutskott redan blivit det är ställt utom allt rimligt tvivel.

  SvaraRadera
 2. Fortsätt reagera och släpp inte slöseriet!

  -Det är bra att bloggaren reagerar över detta slöseri med de kyrkotillhörigas medel. Som bekant har jag en gång själv gjort detta flera gånger men inte fått önskat stöd.

  Men nu gäller det att inte stanna vid den verbala och semantiska reaktioner utan att gå vidare formellt med de möjligheter som trots allt finns.
  Revisorerna bör kontaktas, grupperna kan ta upp saken och på något sätt bör den också kunna föras fram till KM. Bloggaren känner ju möjligheterna. utnyttja dem, ge inte upp. Någon eller några har ju ansvaret. De måste identifieras.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollekt
   Så har man då begåvats med ett ytterligare kollektändamål, där man väl inte ska ge något bidrag?

   Radera
  2. hur är det med de 4.200 Dike kvitterade ut nyligen? Malmö tur o retur men inte mer. hur ska man se på det? Marcus

   Radera
 3. Stiftcheferna ökar sina löner 3ggr mer än genomsnittet på arbetsmarknaden (och har nu en inkomst på ca en miljon om året), 60% av tjänstemannaprelaterna har så hög lön att de betalar "värnskatt", den hedonistiska och heretiska champagnesocialistiska nomenklaturan lever nu så högt uppe i elfenbenstornet att de självklart anlitar de dyraste advokatbyråerna för att komma fram till det som "alla" redan vet - slutet är nära och "Wenck wird nicht kommen"!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Wenck" är en ofta återkommande referens i Antonys trånga orala fatabur. Gör det lätt att följa tråden. Marcus

   Radera
  2. Min groupie, oraklet Marcus, har uppenbarligen svårt att begripa hur man anväder sig av historiska liknelser!

   Antony

   Radera
  3. Nej inte alls, och de berättar mycket om var idealen för hatpredikanten finns. Marcus

   Radera
  4. Oraklet Marcus begriper som vanligt ingenting. "Wenck" är en illustration för den postkristna nomenklaturans bunkermentalitet.
   Antony

   Radera
 4. Beslut av kyrkostyrelsen.

  Politikerna och de bägge ordförandena i styrelsen; Wanja Lyndby-Wedin och Antje Jackelen.

  Wanja eju, sedan decenier bak, klassisk och numera förutsägbar maktspelar, Antje däremot mera salongsfähig dimutiv.

  Hursomhellst, ä det icke på det viset att Antje ärpåväg ut att ingå i rovdjursstimmet, EU.
  Om så betyder gäller att förbereda, som sedvanligt vis. Eller hur?

  SvaraRadera
 5. Här "skall inte lämnas sten på sten", ser det ut som. Templet står där ännu, men år 70 närmar sig obönhörligt. /smun

  SvaraRadera
 6. Bloggen har gått från kameraderi till kameraderi:pengagnäll.
  Vi som är uppväxta med Spara och Slösa i Sparbankens gratistidning har nog mestadels våra sympatier mestadels hos Slösa.
  Jag är medskyldig till gnällandet. Med handen på plånboken tycker jag att arvodena vid Malmökonferansen var OK.
  Och jag bidrar gärna med min kyrkoavgift till de fyrtio miljonerna.
  Och konstaterar att det ska pengar till för att förena Bloggardag och BOD.
  På förekommen anledning kommer jag att inleda förhandlingar med Bloggchefen. Jag vill ha arvode för varje publicerat inlägg enligt frilansaravtalet!
  Jag avser också att sända räkning retroaktivt...
  Ulf H Berggren-en som inte säljer sig billigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arvode betalas bara för beställt material. Gäller även Kallanka om UHB vill pröva där i stället.
   Moberg

   Radera
 7. Risken att skadeståndskrav från många håll kommer att riktas mot herr Berggren när hans begärelse redovisas, är inte försumbar. Förhandlingarna är härmed avslutade till båtnad för herr Berggren.
  Dag som ovan

  SvaraRadera
 8. Jag kommer att tänka på boken/filmen "Rosens namn" av Umberto Eco o då särskilt en del som närmast blir bisak i den större (mord.)historien:
  Det ska samlas till konferens i klostret där det hela utspelar sig. Fransiskaner som inbjudande men även andra om jag minns rätt, är ett tag sedan jag såg/läste. Den stora frågan i debatten är om Jesus ägde en portmonnä/börs/pengapåse eller ej. Var Jesus fattig eller ej? Hur ska kyrkan tolka det? Fattiga fransiskaner i debatt mot prålande prelater från andra håll.
  Som åtminstone delar av ledarskapet i SvK verkar vilja hålla sig väl med/känna sig fina nog att delta i den mer prålande delen av världen så skulle det väl inte ha ställts upp på samma sida som de som svarade nej på debattfrågan gissar jag.
  Själv lägger jag en sorg till i den nu rätt fulla lådan märkt "SvKs bedrövligheter".
  Eva H

  SvaraRadera
 9. Det skulle stå från kameraderi till kameraleri.
  Hörnini andra :är det inte dags att bilda fackförening?!
  Herr Berggren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, med Dike som ordförande?
   Moberg

   Radera
 10. Fullständigt galet. Till skillnad från Ulf härovan vill jag inte bidraga med en endaste sekin till nån skum advokatbyrå. Hög tid att utträda. Gissar att fler tänker detsamma
  KM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga är vilka som är värst, SvK eller facken? Medlemmarnas pengar slösas. Lönenivåerna är allt annat än ideella. Prestationerna diskutabla. Visst finns idealitet och engagemang här och var. Men ideologiskt anfrätta tjänstemän sätter hellre sprätt på andras stålar, än engagerar sig i till synes oglamoröst arbete på basnivå. Motarbetar och misstänkliggör de fasta i tron. Glömmer att det är därnere, vid basen, som striden avgörs. Svenska Kyrkan lever på övertid. Tyvärr hinner de anfrätta tjänste-"hensen" gå i pension innan den stora nöden kommer.

   Hur kommer det sig f ö att vänsterliberaler så ofta kombinerar fagra ord och att offentligt "stå upp för" allt möjligt rätt tänkt, och krav på dyra, allmänna engagemang betalade med det gemensamma, med en glupande aptit på förmåner åt sig och de sina?

   PP

   Radera
 11. 40 miljoner är väl, om jag minns rätt, ungefär 5 miljoner mer än vad som samlades in i årets fasteinsamling. Hur många utlandsförsamlingar är det vi har i Svenska kyrkan? Blir det en miljon per SKUT-församling? Och hur mycket är det som SKUT får i kollekt per år? Hur många års SKUT-kollekter kostar granskningen? / Markus

  SvaraRadera
 12. Googlar efter "skut 40 miljoner" den 18/5 och får denna passande diagnos

  för 2 dagar sedan - Texten utskriven från Fass.se 2017-05-16 13:40. 1. Bipacksedel: .... Andra symtom kan vara: skut förvirring, kramper (epilepsi), koma, en kombination av feber, andfåddhet .... Dessa åtgärder är till för att skydda miljön. 6. Förpackningens ...

  Skut finns i fass! Ska genast slå upp efter den passande medicinen!

  SvaraRadera