torsdag 25 maj 2017

Högtflygande

Nu var inte Frälsaren högtflygande vid himmelsfärden, som de texttrogna vet. En sky tog honom bort. Men i det kyrkliga blir det både högtflygande och skyar, som förhindrar sikten. Jag undrar vad Kyrkostyrelsens folk tänker nu, när det avslöjats att 2.7 miljoner redan använts för den stora granskningen.

Styrelseledamöterna har nog inte kläm på att Michael Kjörling, SKUT/Kyrkans Hus, för några år sedan utredde just de rättsliga förhållandena i olika länder. Men generalsekreteraren är livrädd för att det nu ska vara några fel och därför blåses miljonerna iväg. Alternativet är det självklara, att utgå från att allt fungerar efter Kjörlings granskning och fungerar det inte, kan Svenska kyrkan i en rättslig process hävda att allt som rimligtvis kunnat göras, har blivit gjort. Skulle denna rättsliga process någostans fullföljas (men varför?) så sätts ersättningarna vid konflikt efter detta faktum. Missförhållandet har inte varit uppenbart, omständigheterna har utretts. Det blir billigare att sitta lugnt i båten och med hyfsat gott samvete. Generalsekreteraren är en förträfflig person, men alltför försiktig. Den försiktigheten kostar alltför mycket.

Om styrelsen upphetsas över beslut som fattats, korrekta eller inte, men som styrelsen inte orienterats om, måste denna upphetsning ses som parlamentariskt normal. Håller ledamöterna käften vid nästa sammanträde är det illa. Det måste fattas beslut i Kyrkans Hus, det är självklart. Men de ska redovisas på ett för styrelsen fattbart sätt.  Det räcker inte att bränna miljoner och bara låta au få veta. Torsdagsdepressionen kom inte ut i dag så det blev Onsdagspassion i stället. Det var på onsdagen Judas förrådde Herren för 30 silverpenningar förtäljer passionshistorien.

Budgeten för SKUT är på 91 miljoner för 2017, fastigheterna kostar 14. Det är inte billigt med personal. Nu går 40 miljoner under två år till den stora granskningen. Den har alltså satts igång, 2.7 miljoner. Rom kostade 2 miljoner att reda ut med de italienska skattemyndigheterna och så skulle Mannheimer & Swarttling ha sitt, 2.6 miljoner i runda slängar. 91 miljoner blir enkelt 120 om man räknar snällt. Annars 140. Skillnaderna är betydande.

Jag borde fråga min vän advokaten om de tre firmor som fick förfrågan om den stora granskningen: Mannheimer & Swartling, Baker & McKenzie (Chicago - och jag har läst många av Grishams böcker och kan det mesta som är värt att veta om amerikanska advokater på så vis!) samt Bird & Bird. Alla befinner sig i en sådan prisklass, att jag inte frågar advokaten. Jag vet inte hans hjärtstatus och vem är jag att vilja ha hans liv på mitt samvete. Jag tror inte ens att jag skulle kunna antyda att förfrågningsunderlaget inte var i "det klassiska formatet". Vad nu det betyder. Den insikten skulle kunna komma att räcka för en liten stroken när det gäller advokaten, som i stort tycks vältränad men man vet aldrig. Det behöver inte gå så illa, det förstår jag. Han kanske bara förtvivlar och super ner sig. Det skulle likväl kännas som mitt fel alltihop. Jag träder nu fram under slagordet: "Skydda advokaterna!" Då syftar jag inte på de tre firmorna, dock. Fanns det inte någon rysk firma som kunde hjälpt oss? De har väl erfarenheter av stora affärer, Chodorovskij och så?

Vad betyder det förretsten att "man ville ta ett samlat grepp om verksamheten"? Vem är "man", ett ord som vetenskapligt sett bör undvikas eftersom det är så oprecist och kan lika väl betyda "alla" som "ingen".

Jag är, som bekant, en svuren fiende till SKUT. Kompisrekrytering, en egen kultur, glada nissar på prästtjänsterna och Koskinen i verksamheten, jag säger bara det. SKUT-styrelsen fick klart för sig att jag definitivt inte skulle ha kyrkoherdetjänst i Rom. Jag, doktor i missionsvetenskap och ekumenik och församlingsprästerfaren samt år i dåvarande kyrkostyrelsen och kyrkomötet. Jag skulle fixas bort. Ponera att jag fått tjänsten. Tror ni att de lokalanställda då fått svarta löner eller riktiga löner med tillhörande pension? Fram med namnen på de präster som betalat de svarta lönerna. Häng ut dem med bild och namn! Och vem var SKUT-chef när detta pågick? Kan det ha varit Klas Hansson, han som nu hoppat in och leder verksamheten och supporterar granskningen?

Bilden av nervösa byråkrater släpper mig inte. De finns på näthinnan, som nu klarnat efter att det värsta med förkylningen är överståndet. ("Det skulle hjälpa om du putsade dina glasögon!" var den tarvliga kommentaren  i hemmet till Den Sjuke). Byråkraterna och folket i Kyrkans Hus vill inte störas av kritiska invändningar, men nu har den tiden kommit och detta just på Kristi Himmelsfärds Dag, när jag vaknade tidigt och inte ville sova bort nådatiden. Då är det läge att skaffa sig lite överblick över vad som egentligen händer i Kyrkans Hus.

Kanske är det tid för städning. Då behövs en kompetent städfirma mer än advokater. Och trappstädning är ett delikat ärende för alla vet att trappor städas uppifrån. Detta konstaterande är inget värdeomdöme, alls inte. Det är en erfarenhetsbaserad kommenter från den egna städningen. Fast jag medger att jag ibland börjar nerifrån och kommer till övervåningen, men där vänder jag och städar neråt. Det går också. Men tarvar fler arbetsinsatser

Nu är jag ersättare i Kyrkostyrelsen och har ingen förslagsrätt. Vad jag säger kan man strunta i. Eller kan man? När det handlar om pengar ska man inte vara för säker. Folk kan bli stingsliga. Och perspektiven däruppe kan innebära förlorade proportioner. Som när Tre Kronor skulle tas emot och en liten gubbe i gul tröja skulle fram innan spelarna kom på plats. Den lille gubben i gult var landets statsminister. Buropen mötte honom.

Detta hade kommunikatörerna eller partstrategerna inte räknat med och ändå var det självklart och sunt. Vad skulle statsministern där att göra i gul tröja? Blir det Antje nästa gång. Insani sunt Romani, som det heter i Asterix. Fast det riktigt intressanta är att Svt tagit bort ljudet, dvs mörkar vad som verkligen hände. Det finner jag obehagligt, för det är bedrägligt. Men jag såg direktsändningen och jag hörde. Lyssna själva och inse att ni inte hör vad som händer på Sergels torg.Medborgare, kamrater, så här ser översåtarna på er från sina högtflygande positioner. Det finns sådant ni inte ska få veta. Nu vet ni det.
https://www.svtplay.se/video/13781556/svt-nyheter-extrasandningar/svt-nyheter-extrasandningar-guldfirande-for-tre-kronor-pa-sergels-torg


18 kommentarer:

 1. SKUT verkar vara en karikatyr på den korrupta och dekadenta kultur som råder i det hedonistiska och postkristna samfundet!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå var SKUT för inte så länge sedan en uppskattad oas av meningsfullhet, nybakta kanelbullar och idealitet.

   Var det när prästinnorna drog in som det rasade? När SKUT blev en parallell till UD? Lite fint, karriärbefordrande och vänstrigt?

   PP

   Radera
 2. Vad tröttsamt det är med ditt ständiga gnäll över svenska kyrkan! Det tillför inte något nytt.

  Du sitter utifrån och kritiserar, och med vilken rätt? Har du tänkt på, att de flesta som skriver på denna blogg tillhör denna kyrka? Vi har fått Guds kallelse att verka inom densamma, trots dess skevheter.

  Det är inte alltid lätt, men vi behöver andra kristnas förböner, inte deras gnäll.

  Decenniers själavård har lärt mig, att ofta har ideligt gnäll berott på missnöje med ens eget liv. Och missnöje med vårt eget kristna liv är sunt, för det får oss att gå till vår Frälsare och Herde!

  SvaraRadera
 3. Rädsla får människor att göra konstiga saker.
  Både att, för säkerhets skull, göra dyra utredningar o att styra anställningar.
  Vad gäller hur pengar används i SvK hamnar jag verkligen mellan skratt o gråt numer. Här i boendeförsamlingen läggs pengar på t.ex. mindfullness i dans, andakt med qigong o liknande "utvecklande" verksamheter. Man har folk anställt som inte ens reagerar o rättar när Askonsdagsmässa annonseras till onsdagen före Stilla veckan.
  På nationell nivå verkar man stundvis mer intresserad av att frottera sig med "finfolk" än att fundera kring hur pengar används egentligen.

  Var de oroliga du skulle komma för nära RKK om du hamnade i Rom? Kanske du ska tolka det som att de ändå ville försöka säkra att du stannar i SvK?
  Bara en tanke alltså... :D
  Eva H

  SvaraRadera
 4. Det här är en dag för GNÄLL.
  Jag står med fötterna på jorden. Jag har inga högtflygande planer.
  Men en plan har jag. Och jag vill ha Bloggardag med mig.
  Förvärlsligandet av Svenska Kyrkan fortgår i oförminskad takt.
  Strukturreformen kommer att få hörnstenen på fall.
  Folkkyrkan blir alltmer av populistkyrka på kompromiss med denna världens furste.
  Ska våra surt förvärvade pensionspengar fortsätta att subventionera denna s.k. kyrka.
  Vi utträder helt sonika och Bloggardag kan hänga med till mitt huvudsamfund Kristensamfundet.
  När jag satt och funderade såhär på en skakande lundabuss kändes det nästan som vingarna kunde bära upp till de moln som gläder i varje fall oss i Detta Lund.
  Hur är det med flygfärdigheten i Moheda frågas en dag som denna.
  Ulf H Berggren Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och följ Skriftens ord: Kvinnan tige i församlingen!
   Moberg

   Radera
  2. Var återfinns detta bibelord?

   Radera
  3. Detta vet Sandahl mycket väl: "Kvinnan tige i församlingen", Första Korinthierbrevet 14:34 i äldre svenska övers.

   1 Kor 14:33b-37 numera:
   ”Liksom kvinnorna tiger i de heligas alla församlingar skall de tiga i era församlingar. De får inte tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Vill de veta något, skall de fråga sina män där hemma. Ty det är en skam för en kvinna att tala i församlingen."
   Moberg

   Radera
  4. Inte i 1917 och inte i den grekiska texten. Så varför inte citera korrekt?

   Radera
  5. Christer, präst28 maj 2017 kl. 22:32

   Står visserligen i 1917 att: "Såsom kvinnorna tiga i alla andra de heligas församlingar, så må de ock tiga i edra församlingar. Det är dem icke tillstatt att tala, utan de böra underordna sig, såsom lagen bjuder. Vilja de hava upplysning om något, så må de hemma fråga sina män; ty det är en skam för en kvinna att tala i församlingen." — Men inte har då jag sett det här bibelordet som ett avgörande ord vad gäller kvinnors tillträde till prästämbetet...- Kanske inte ens 1 Tim 2:12 "Däremot kan jag icke tillstädja en kvinna att själv uppträda såsom lärare, ej heller att råda över sin man; fastmer må hon leva i stillhet. " - som talar om läroämbetet, eller 2 Tim 1:11 där Paulus jämför Sin egen roll i ämbetet: "...till vars förkunnare och apostel och lärare jag har blivit satt." - allt ur 1917 års översättning. - Men så lätt är det liasom inte om man säger, att kasta bibelord i huvudet på varandra. Det gäller att fatta - om nu det är mänskligt möjligt - helhetssynen på olika uppdrag i Skriften. Dessvärre Dag, har jag inget grekiskt tangentbord på min dator! Visserligen var jag duktig i grekiska, men det var några år sedan..., så på den frågan passar jag...

   Radera
 5. Stig Walldin

  Är Du en VDM?

  Ser Du inte i så fall förfallet? Ser du inte att SveK blivit en försörjningsinrättning för mer eller mindre misslyckade politiker?

  Förstår Du inte att "BOD´s´ älskade sk folkyrka enabart är en försörjningsinrättning för honom ch likasinnade?

  Visst, jag håler med om att en präst, en VDM, inte bör tjata om hur han själv behandlats men det borde vara något du tar till dig och ser hur den sk "Kristi Kyrka" visserligen falskeligen- eller förnekar du även detta?, behandlar sina VDM:er?

  Du har det ganska bra efter vad jag förstår men detta efter efyer att gett upp allt vad Du engång lovade, Så vems ärende går Du idag?

  OK, Du får din lön idag men evighetn är lång. Tror du ens på denna?

  Oavsett, det är inte intressant vad Du personligen råkar tro utan om vad som är sanningen. Du kanske inte ens tror på Sankte Per.

  Nå, inför Gud, vad akall Du ursäkta dig med? Att Du tänkte på din karriär? Att Du lydde vad sk biskopar sa?
  Vad säger Du emot påpekandet att du väl visste att allt var lögn?

  MVH
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta du vet om mig, visste jag inte själv!

   Radera
  2. Nu är jag förvirrad!
   Jag trodde SWs kommentar var till Anthony o inte Dag, men jag kan ha missförstått.
   Eva H

   Radera
  3. Eva,
   Du har alldeles rätt. Min första kommentar var till Anthony.

   Radera
  4. Tack Stig!
   Avbokar konsultationen för undersökande om jag blivit alldeles vimsig i värmen :)
   Eva H

   Radera
  5. Tack för svar, Stig, jag måste erkänna att jag i likhet med Eva H, hajade till. Sedan tänkte jag dock att det nog var Anthony du, helt berättigat, riktade dig till. Det är dock inte alldeles lätt att se till att kommentarerna hamnar på rätt plats. Jag har själv i hastigheten misslyckats i detta.

   Radera
 6. Stig Walldin,

  Kanske inte men i övrigt. Ser Du inte SVeK´s förfall?
  Ser Du inte hur det bara blivit en försörjningsinrättning för politiker och havliga präster? Ser Du inte hur verkliga VDM:er förföljs och åsidosätts? Hotas med avkragning?

  Tänker Du aldrig på Jesu ord Ve er när....

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till HH
   som tycks leva i en församling med paradisisk touch.
   Jag visste inte att sådana församlingar fanns! Detta eftersom församlingarna består av människor.

   Ja HH, du anonyme, jag ser och lider.

   Radera