tisdag 2 maj 2017

Skotskt och tyskt: Verstehen und erklären

Det blev hetsig debatt om det konstprojekt, ett bord, som ska placeras vid Uppsala domkyrka. Bertil Murray kom med invändningar. Idén till bordet är Antjes och 4 miljoner har Kyrkostyrelsen garanterat. Det tycks som om saken inte riktigt förankrats lokalt, men det är inget ovanligt när goda idéer kommer uppifrån.

Nu behöver man inte förvånas. Murray är en man med skotskt dna. I hans ådror flyter sekler av whisky och haggies har byggt upp hans kropp. Har man sett Braveheart vet man. En skotte faller liksom inte i farstun för överheten. Jag försvarar naturligtvis gärna Murray, min gruppledare och vän. Han uppfattar, och inte bara han, att 4 miljoner kronor är mycket pengar. Det draget ligger kanske också i hans dna?  IKEA, så har det sagts, har billigare bord. Och idén har ifrågasatts. Vilka kommer att sitta vid det där bordet? Att det dessutom alltid är blåsigt på den där kullen i Uppsala har påpekats. Men där skulle just Bertil Muray kunna komma oss till hjälp, för det blåser mycket i Skottland också - och regnar! - men skottarna har uppfunnit ett flytande motmedel mot detta. Fast jag hiar mig. Jag tror att det kan bli besvärligt om folk sitter vid bordet och dricker livets vatten för att hålla den värsta kylan borta. Men jag vet inte.

Så här långt har jag andats förståelse för Bertil Murray. Nu är jag gammal församlingspräst och van att medla i olika sammanhang. Antje måste försvaras också. Det sker när vi förstår "hela bilden", som biskop Sven Lindegård brukade uttrycka saken.

Antje rör sig i det ekumeniska och möter tyskar, de som nu diagnosticeras med ordet "Luthermania". Denna mani präglar Tyskland i år. "Man muss die Feste feiern, wie sie fallen", heter det. I Tyskland kostar firandet cirka en halv miljard euro. 500 miljoner euro blir i kronor 5 miljarder. Den evangeliska kyrkan EKD satsar en halv miljard kronor och då kan man verkligen tycka att fyra miljoner inte är så mycket att bråka om. Jag vill att ni ska förstå Antje och därför förklarar jag.

I Tyskland handlar det om fler utgifter i betydelsen förlorade intäkter. Den 31 oktober är i år helgdag i hela Tyskland. Det kostar den tyska ekonomin ungefär 10 miljarder euro, €. Vi talar alltså 100 miljarder svenska kronor och en minskad tillväxt med ungefär 0.5%.

Det totala beloppet i Tyskland blir alltså i runda tal 10.5 miljarder €. 1370:- per invånare. Om vi struntar i den extra helgdagen så kostar kalaset ändå 60:- per invånare, inte kyrkomedlem. Invånare. 25% av tyskarna är protestanter... Hos oss kostar bordet 40 öre per invånare.

Professor Dr, Dr h.c. Margot Kässmann fick ansvaret för reformationsfirandet. Det var hon som, rätt rejält på kanelen (1.54 promille), körde mot rött ljus framför en polisbil i Hannover. Hon avgick som biskop och EKD:s främsta ledarinna. Nu har hon blivit Botschafterin des Rates der Evangelischen Kirche in Deutschland (EKD) für das Reformationsjubiläum 2017. Bara de riktigt elaka, och jag tror ingen svenskkyrklig platsar i den kategorin för vi är som medborgare i en humanitär stormakt blida, vänliga och förstående, men de riktigt elaka påpekar att det är bra att en kvinna med festvana får leda jubiléet. 1.54 promille. Nu snackar vi fest.

Ni undrar över min massiva lärdom i frågan? Ni spörjer var de riktigt elaka dväljes?
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/16/luthermania-i-tyskland

Hela denna bloggpost har syftat till att vidga frågeställningen i syfte att förstå och förklara, basala filosofiska dygder. Sett i europerspektiv är 4 miljoner kronor ingenting, dvs € 400 000. Tror ni att Murray låter trösta eller lugna sig? Jag antar att svaret blir ett nej. Han kommer att fråga sig och andra om det är rimligt att blåsa upp firandet på detta sätt i Tyskland och ta över det uppblåsta konceptet Luthermania i Sverige. Vill det sig riktigt illa, ställer han frågan om hur det kunde bli så här? Vilket är syftet? Den frågan kan fortsatt avhandlas vid det bord som kommer på plats utanför Uppsala domkyrka nästa år. Men sett till kontexten ska inte Antje ha kritik för att det kostar mycket, det där bordet. Jämförelsevis är det uppseendeväckande billigt. I vart fall om man har optiken från Jena att se det hela genom.

För länge sedan var det Fredrik Sidenvall och Joakim Svensson, tror jag, som i kyrkomötet aktualiserade att reformationsåret 2017 borde firas. Kyrkomötet sa väl som vanligt att allt stod väl till och därför gjordes inget då. Efterhand begreps att det var en större begivenhet, en som inte kunde avfärdas med att de i sammanhanget olämpliga påtalat saken. Det kallas "verklighetens normerande kraft". Om inte annat så talar euron. Högt.

Jag passar på att tacka för alla gratulationer som nått mig å denna min högtidsdag. 50 år sedan jag tog studenten.

32 kommentarer:

 1. Dr Sandahl är en bildad och många gånger en klok person, men han gör det lite väl lätt för sig då han hävdar att en ledig dag skulle medföra en bnp-minskning på 0,5%. Mycken ekonomisk verksamhet pågår även på "helgdagar" så bnp minskningen blir kanske 0,1-0,2%, vilket är "en piss i Östersjön" i jämförelse med lutherdomens "kostnad" genom historien!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Luther var ju katolik livet igenom, om än i vissa stycken oppositionell. Han påminner i så måtto om S Ignatius av Loyola. Skyll honom inte för lutherdom, Antony;-)

   Lars-Gunnar

   Radera
  2. Jag har inte skyllt något på heretikern och schismatikern Luther, fast det är klart ingen lutherdom utan Luther. Tack för "påminnelsen"!
   Antony

   Radera
  3. Danmark portar hatpredikanter:

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6687624

   "Katoliken" Anthony får se upp. Marcus

   Radera
  4. Oraklet Marcus är inte bara ytterst dålig på att skåda i glaskulan, han lider tydligen också av "farsoten" lättkränkthet.

   Nåja, vi får be för oraklets bättring och hoppas att han vet vilket stift han tillhör?!

   Antony

   Radera
  5. "vi"?

   vad syftar "katoliken" på? Marcus

   Radera
  6. "Vi" som bryr oss om oraklets lättkränkthet och dennes stiftstillhörighet (ytterst oklar?). Jag hoppas verkligen att det är fler än jag som är bekymrade?!
   Antony

   Radera
  7. "katoliken" Anthony fick googla bra länge innan han äntligen kom på hur många katolska stift Sverige har (= 1). för ett par månader sen frågade han vilket(!) av dem "hans kyrkoherde" tillhörde. Marcus

   Radera
  8. Det börjar bli patetiskt, närmast patologiskt med Marcus fixering och hans lögner. Jag har mig veterligen aldrig fått frågan om vilket stift min kyrkoherde tillhör, däremot har oraklet hävdat att han heter pater Tobias (någon sådan finns inte i Stockholms katolska stift).

   Om jag mot förmodan har uttryckt mig oklart så är det minsta jag kan begära av oraklet att han hänvisar till datumet för min kommentar.

   Min fråga kvarstår till dig Marcus, är du man nog att berätta vilket stift du tillhör?!

   Antony

   Radera
 2. Ett bord för fyra miljoner?
  Vänligen låt oss veta att detta är ett skämt.

  GAF

  SvaraRadera
 3. Här skämtas inte utan protokollförs beloppet nogsamt. Siffran får jag från Finland. Minns nu att en helgdag i Tyskland stänger mycket. I övrigt är det tydligen Bengan som kan Luther. Han är mer modererad än Antony. Det ser den som t ex läst Volker Leppin, Die fremde Reformation. Och det har nog Bengan. Jag också.

  SvaraRadera
 4. Bordets kostnad är inte så stort, men jag undrar vilka som ska befolka det, och som man ska kunna fråga?

  Ska det var de sant Lutherska företrädarna, eller är det företrädare för dagens Svenska kyrka? De senare skulle nog inte den gode Luther känna igen.

  SvaraRadera
 5. Kände mig tvungen att informera maken om detta nu. Han har inte läst om bordet innan. Hans korrekta fråga var förstås - 'har dom hål i huvet?' Jag svarade 'ja' den här gången också.
  Ylva Willborg

  SvaraRadera
 6. Om de dricker något värmande vid bordet är väl det helt i Luthers anda om det är bordssamtalen man ska fira?

  SvaraRadera
 7. Det menas att bloggaren ibland tar till kraftuttryck och är elak. Då har man inte läst vad Dr Luther kunde låta komma över läpparna vid sina bordssamtal.

  Jag föreslår att man vid invigningen av bordet sätter upp en liten föreställning där Martin och Käthe talar fritt om ärkebiskopen och dagens Svenska kyrka. Låt Heberlein spela Käthe och bloggaren Martin. Vi får nog sätta 15-årsgräns på resultatet. Det blir ett bordssamtal att minnas.

  /Laikos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ypperlig idé, Laikos. Hur Käthe uttryckte sig vet jag inte men Martin var ju inte öm i flabben. :-)

   Radera
 8. Och strax skriver kvällstidningarna att nu skall Svenska kyrkan i Uppsala köpa ett bord med anledning av "nåt Lutherjubileum" och att bordet kostar 4 miljoner kronor. Och då kommer "säkert som amen i kyrkan" en påtaglig ökning av antalet utträden ur SvK. Lär hon sig aldrig?

  Intressant att en "snål" skotte protesterar och att en likaledes smålänning inte kan tiga.

  Av en med anor från Skottland (en Malcolm som blev till Machum i Sverige) och som ca 1600 donerade pengar till en ny predikstol i Nicolaikyrkan i Halmstad. Den står där än och i dagens penningvärde var nog donationen värd ca 4 milj kr, men det var "egna" pengar och inte andras, för oj vad det går lätt att skära breda remmar i andras läder ;-)

  S Machum

  SvaraRadera
 9. Från Skottland, whisky och en FK-ledamot till Malmökonferensen.

  -Jo, den var politiskt präglad. Det framgick klart redan efter några timmars program; huvudpersonerna rekryterade med urskillning och avsikt. Men en borgerlig, M, företrädare fanns i en diskussion. Han, Joakim Ollén, var faktiskt också mycket bra och rolig. Det var andra företrädare också, även om det i flera inlägg alltid fanns en bakomliggande kamp mot "makten". Men vilken makt då, undrade jag många gånger. Den folkvalda? Nej. Det är förstås kapitalismen, fick vi höra. Trump, le Pen och SD-ledaren Åkesson var ständiga måltavlor i flera inlägg, medan Gud och Jesus faktiskt var i mina ögon alltför mycket frånvarande. Bättre blev det på fredagsförmiddagen, när en av bloggarens tidigare slagpåse, Anders Wejryd, tog till orda och på ett faktiskt lysande, klart och redigt sätt beskrev kristendomens stora och avgörande roll i den europeiska samhällsutvecklingen. Applåder fick han förstås, men jag är besviken över att de inte var lika starka som några andra, mer "samhällstillvända" företrädare fick.

  Torsdagskvällens middag ackompanjerades av den gamle revolutionären och mottagaren av Jan Myrdals Leninpris, Mikael Wiehe. Jag kunde förstås inte låta bli att påminna mitt trevliga bordssällskap, Ulf Bjereld, om saken. Han log också och nickade och passade också på att under middagen prisa den unge gruppledaren för S i KM, Jesper Eneroth, som han finner vara mycket duktig och begåvad.

  Jag kan inte bedöma saken, men DS är ju också både duktig och begåvad fast han har inte de rätta kyrkliga åsikterna. Då är det som det är.

  Och så var det detta med Wanja. Jodå, han garanterade vid ett seminarium efter fredagslunchen att KS aldrig skulle drömma om att gå emot biskoparna i läronämnden. Så nu kan väl bloggaktivisterna känna sig lugna, eller hur?

  Nu skall jag ge mig på lite grävande journalistik: undersöka hur stort arvode Wiehe fick för sina revolutionära sånger, och hur stort det sammanlagda arvodet är för alla dem som fanns på scenen i form av inbjudna föreläsare.

  Och så förstås deltagarlistan; den har jag redan förvarnat om. Jag bad redan vid konferensen om att få veta Wiehes arvode, men den som rekryterat honom mindes inte summan.
  Jag blev förvånad.
  Men jag gissar att den är betydligt högre än vad DS får för en söndagspredikan i Pjätteryd eller i gamla HjäLmseryd, där han för övrigt inte på länge har stått i predikstolen, enligt vad jag har erfarit.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur har detta med dagens inlägg att göra? Har det inte mer att göra med BODs rädsla att "rapporten" inte ska bli läst om den hamnar på lämpligare plats?
   Lugnande besked från Wanja? Nej du, jag har inte mycket till övers för de diktatoriska fasoner hon tydligen är beredd att ta till. Hur hon annars kan lova hur KS-ledamöter ska rösta oavsett fråga förstår jag inte. Löftet måste anses helt meningslöst, även om jag förstår hon väl drömmer om partipiska typ S.
   Eva H

   Radera
  2. Bengt Olof Dike lovade berätta och nu gör han det. Inlägget har inte med bloggtemat idag att göra men med en tidigare bloggfråga. Och visst är det av intresse att få en beskrivning hur det gick till i Malmö. Kan vi få motsvarande från Hässleholm, godkänns den också.

   Radera
  3. Ser fram emot grävande i kostnaderna. Evenemanget var säkert givande. Ett epitafium över den frånvarande(?) och utköpte superherden Anders Ekhem blev det. Malmökyrkan visade upp sin relevans för den vänsterliberala eliten. Bevisade man sin relevans för de kyrkoavgiftsbetalande och gudstjänstfirande?

   Lars Jensen

   Radera
  4. Och varför har herr "förtroendevalde" Dike ständigt gräddfil in på bloggen med sitt infantila högertjafs ? Vad ger denna "rapport" annat än ännu ett prov på kverulantens dokumenterade enögdhet?

   Wiehes arvode?! Hur mycket har herr Dike själv uppburit av det allmänna under 40 drönarår? Så jävla dåligt! /John

   Radera
  5. John, nu förfaller du till invektiv innan vi vet vad herr Dike kan gräva fram. Vad kostar Wiehe? Nu slapp man ju resekostnader så det är liksom Wiehe frisch vom Fass. Och en del annat. Låt oss vänta och se. Kan det bli annat än intressant. På sitt sätt, menar jag naturligtvis.

   Radera
  6. Varför är Wiehes arvode intressant? /John

   Radera
  7. Kanske för att se hur mycket Svkys nomenklatura slänger ut på nihilistiska champagnekommunister?!
   Antony

   Radera
  8. Mer intressant är Dikes hyckle. Marcus

   Radera
  9. Marcus,

   -Vänligen konkretisera vad Du menar. På vilket sätt hycklar jag?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 10. Om det nu nödvändigtvis ska vara ett bord så tycker jag att det ska ha ett tydligt streck på bordsskivan för att påminna om Lurhers fasthet i samtalet med Zwingli . Luther höll troget fast vid realpresensen i Den heliga nattvarden. Tyvärr håller inte alla kollegor fast vid den.
  Observator holmie

  SvaraRadera
 11. BOD,

  Spelar Du dum eller är du verkligen så dum som dina skriverier utlåtanden antyder? Frågan är allvarligt menad.

  Hur skall det kunna lugna ens en mindre vetande om en vice ordförande uttalar sig om vad KS i framtiden kan tänkas göra eller inte göra?

  För det första- hon är alltså inte ens ordförande. Hon kan dessutom "bara"i bästa fall(?) tala i egen sak. Hon lika lite som Du eller jag vet något om framtiden och hur en eventuell framtida majoritet väljer att agera.

  Vad vi vet är att SVeK gång på gång gjort sig skyldiga till just svek och löftesbrott så att utifrån historien tro att ett KS eller för den delen ett KM inte skulle gå emot en läronämnd är bara drömmar.

  Varför finns då överhuvudtaget regeln att KM mycket väl kan gå emot en enig läronämnd om de "bara" samlar på sig 75% av rösterna?

  Kyrkfolket, de som bryr sig om läran, den apostoliska är redan i dag färre än 25%. Det som hindrat dem från att helt strunta i läran är det faktum att de ännu inte hittat en fråga stor nog för att enas om och därför inte kunnat skrapa ihop 75% av rösterna, ja dvs om man undantar ambetet och vigselfrågan.

  Nej, vad Vanja möjligen kan lova är att hon inte personligen kommer att medverka till att KS / KM går emot läronämnden.

  Tyvärr är det inte mycket till garanti ens om hon är ärlig vilket vi inget vet om. Däremot vet vi att hon är politiskt och fackligt skolad och lärt sig alla knep att göra vitt till svart. (Där i gott sällskap med Dig som inget ser av vaad som händer och sker i ditt SVeK du påstår vara en "Kristi Kyrka".

  Men visst, blindheten, de döva öronen betalar sig i form av arvoden och arvoden lär SVeK betala ut om så alla kyrkbänkar står tomma i många,många år till.

  Pengar vi gamla och våra förfäder i generationer betalat in och nu slösas bortI PK-jippon.

  //HH

  SvaraRadera
 12. HH,

  -Jag ser att det inte kommit något nytt under solen i Dina aktuella texter.

  Ingen överraskning således.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 13. Re Wiehe,

  Nej hans arvode år som sådant ointressant eftersom det är frivilligt att anlta honom liksom att låta bli.

  Det intressanta(?) är snarare varför överhuvudtaget i kyrkligt sammanhang anlita en uttald ateist, ja överhuvudtaget varför anlita en jippoartist?

  Kunde man verkligen inte ha ett mera seriöst arrangemang om man överhuvudtaget skulle ha ett arrangemang?

  Inte kan man väl hävda att man anlitat en Wiehe till Guds ära eller att man med detta arrangemang menar sig ha den hHelige Andes hjälp till att utröna Guds vilja?

  //HH

  SvaraRadera