fredag 18 augusti 2017

Död kanin

Kaninen Zelma fick fyra ungar. I går på morgonen hade två dött och den tredje dog kl 10.51 i min famn. Jag sa Effata till den och kaninen lyssnade uppmärksamt,  det såg jag för öronen spetsades, men det halp inte. Kaninen dog vid mitt skrivbord, för det var där jag satt med den döende i famnen. Jag skulle rätteligen skriva ett brev till en vän vars fru dött. Jag vet väl att livet är så här. Just därför går tankarna. Varför dog kaninen? "Ungdjursförlamning"kan vara en orsak. Men jag hade unnat kaninen ett gott kaninliv efter att Djurkompaniet i Växjö sålt hela kullen och glada barn fått någon att sköta om och tycka om.

I går funderade jag ett tag över frågan om kaninen vet mer om Gud än vi? Det tror jag inte av det enkla skälet att vi fått själva Uppenbarelsen. Men kaninen längtade efter den dag när hela skapelsen ska befrias och icke osannolikt är kaninen bättre på att längta efter den dagen än människor, till och med bättre än många kyrkokristna. Jag har läst Romarebrevet, som ni märker. (Rom 8) Jag fruktar att vår kulur lever utestängd från hoppet. Vi konsumerar i stället för att längta. Och jag tänker som den gamle kyrkoherden, som såg den nybyggda och fina prästgården som sonen med familj flyttat in i (det fanns prästsläkter, som några minns) och bekymrad sa: "Hur ska man kunna längta efter himlen när man har det så här fint?" Konsumismen och dess religionssystem kanske berövar oss en del av vår sanna mänsklighet?

En död kanin utlöser också frågorna om mitt eget liv. Jo, faktiskt mer om det än om min död. "När Gud skapade mig, skapade Han något fint och värdefullt", lärde vi konfirmanderna. Det skulle de kunna utantill och säga högt inför hela konfirmandgruppen och ibland vid konfirmationen också. Jag hoppas konfirmanderna minns detta också efter 10, 20, 30 och 40 år.

Nu är jag skapad till Guds avbild och till liket med Gud, imago et similtudo ni vet. Jag undrar bara när denna avbildlighet och denna likhet uppstod. Självfallet före min födelsedag. Men vad kan vetenskapen säga för att lösa denna min fråga? Standardsvaret numera är att om detta uttalar sig inte vetenskapen, kan inte uttala sig. Det är ett intressant svar, eftersom all västerländsk vetenskap uppstår ur tanken att allt hänger logiskt ihop och att just tanken på Guds systematik gjorde att vi överhuvudtaget fick vetenskap. Bara därför att tillvaron inte uppkommit slumpmässigt, gick det att beforska den. Och om människan var axiomet, att hon var just skapad till avbildlighet och likhet. När vetenskapen väljer bort detta perspektiv, kan den inte längre uttala sig om tillvarons totalitet. Jag nämner saken i förbigående på grund av en död kanin.

Alltså påstår jag att den enda rimliga hållningen är att tänka, att jag från allra första början är skapad just på detta sinnrika sätt och med en Guds avsikt. Den som påstår något annat, något från det grundläggande västerländska sättet att tänka avvikande, borde ha bevisbördan.

Vems är då privilegiet att avsluta livet för den som är skapad till Guds avbild och likhet? Ibland när jag tänker, inser jag inte bara att somligt är otänkbart, annat är faktiskt otänkt. Hur blev det så? Är det inte Kyrkans skyldighet att markera vad som är otänkt och försöka föra samtiden till ett möte med de stora tänkarna, de som tänkte djupare och mer sammanhängande?

Vad jag nu skrivit ska inte endast en död kanin få skulden eller äran för. Jag har laddat en del när jag tittat på tv och insett att jag kan underhållas till döds. I vart fall för min invärtes människa. Vad ska vi säga om allsång med vip-inbjudningar för de fina och falsk folklighet därtill? Men så mycket ska man kanske konstatera, att en död kanin förtar det glada humöret ett tag. Det gör också snabbinsatta timslånga nyhetsinslag med livesändning men utan besvärande mycken sakinformation eftersom nyhetsförmedlingen är snabbare än tillgången på nyheter. Det som rapporteras är dock inte terrordåd utan misstänkt sådant. Detta upprepas! Tro mig, om det ser ut som ett terrordåd kan man utgå från att det är det och inte piruettera.

Men är inte attacken i Barcelona hemsk? Jo. Och förutsägbar. Här är en ny normalitet.


12 kommentarer:

 1. Man "kan underhållas till döds".

  Precis det som sker. Livet bakom skärm. Netflixserier. Viaplay. HBO. TradTV.

  Och utanför bubblan tar den nya världen gestalt i obemärkt ro. Ett Matrix-scenario!

  GG

  SvaraRadera
 2. Kan man glädjas över en död kanin?
  Det har jag inget svar på men läser i Dagen att Misk säger sig vija ha en levande kyrka. Lika öppen för alla trosinriktningar.
  Hur kan något vara en levande kyrka utan Jesus Kristus?
  Är det inte snarare en levande MTD-organisation de eftersträvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är MISK nu då?
   Miserabelt I Svenska Kyrkan?

   Radera
  2. Borde nog vara MPSK, men jag var väl så angelägen om att de skulle få MegapISK i kyrkovalet att det blev fel förkortning.

   Radera
  3. Ok. Lite miserabel känner man sig dock när man googlar MPSK och får upp att de ställer upp i kyrkovalet för att den (SvK) äger så mycket skog. Helt fel ute var jag inte.

   Radera
 3. "En ny normalitet".

  Tillbringar veckan i lilla halländska idyllen Laholm. Lokaltidningen LT berättar om stöldligor som härjar landsbygden, organiserade tillgrepp av dyrare BMW (för export), grannsamverkan/medborgargarden, bilbränder, ortens första skjutningar med en bukskadad man och i ett annat fall en på Lagastigen i centrum beskjuten bil, om ett rån där en bil under natten prejades i en av byarna och ett nattligt gängupplopp i Stadsparken med ca 30 deltagande utrustade med basebollträn och järnrör. Allt på en vecka i Idyllien. Kommunen har enligt lokalavisen antagit devisen:

  LAHOLM - GATEWAY TO EUROPE

  Kommunikatörerna på Kommunhuset har bråda dagar i den nya mångfalden, ett av kommunen sedan länge högprioriterat mål.

  En ny normalitet? /smun

  SvaraRadera
  Svar
  1. -"Gateway"! Klia mig långsamt i nackhåren, morrar Rickard från Rickomberga. Har dom Trelleborgs- eller Helsingborgskomplex, va? Och är inte Sverige en del av Europa? fortsätter han ilsket. På koss-landet tycker dom visst det är häftigt med engelska.

   På sitt vanliga, äckligt försynta vis påpekar Svanslösingen:

   -Jag råkade göra en sökning i Hallandsposten. Dom kallar visst numera sitt gymnasium för Campus Laholm. Dom valde mellan det och ”Learning Center Laholm”, ”Osbeck/Laholm Akademisk (sic!) Centrum”, ”Futurum Osbeck” och ”Osbeck/Laholm Centrum för Akademiska (sic!) Utveckling”. En reklambyrå hade tagit fram namnförslagen. Något måste göras, för de flesta gymnasieeleverna valde skolor på annat håll. Kvar blev mest SFI och KomVux.

   Nu ser Rickard ut som om han just ätit en förgiftad råtta och ser sig hjälpsökande omkring.

   Bill, min kommunikatör, greppar tråden:

   -Skickliga kommunickatörer, det där! Man måste prata upp det man har. Ge positiva, globala associationer. Vissa saker måste förtigas. Igår undrade Bloggaren om kommunickatörerna skulle tacka honom för hans frågor. Givetvis inte! Onödig skademinimering skall i det längsta undvikas. Det mesta kan pratas upp. Resten tiger man visligen om.

   Bull, min teologiske sekreterare, drar inför visdomen uppmärksamt öronen lätt bakåt och lägger svansen i en artig krok. Han har placerat sin stadiga gump bekvämt på en gammal stentrappa med utsikt över Füh ... f'låt Kyrkans Hus.

   Så mycket inte-ligens står jag bara inte ut med! Vare sig från B&B eller laholmarna. Nu drar jag till Signumredaktionen på Slottsgatan för lite klassisk bildning. Där brukar man kunna få nån ostskiva och en tupplur i en kontorsstol om man ser hungrig ut. Och det är en av mina största talanger!

   Elaka Katten Måns

   Radera
 4. Apropå konsumismen. Jag hörde en präst svara på frågan varför det går så bra för många som inte tror på Gud. "Kanske Gud ser att de slutit sig helt för Hans tilltal och han vill i alla fall ge dem ett gott liv så länge de lever på jorden. En kärlekshandling.

  Han ger och de får - men de ser ej hans tår".

  /Laikos

  SvaraRadera
 5. Låt oss räkna nu!

  -Ja, låt sos föra statistik över antalet inlägg på denna bloggs kommentarsfält som uttrycker glädje och tacksamhet över vår folkkyrka.

  Kan vara intressant inför kyrkovalet om en månad.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så mycket att känna glädje och tacksamhet över? Utom gamla ärevördiga byggnader och välskötta kyrkogårdar?

   /Jonte

   Radera
 6. Gör en mössa av kaninen! Gudinnan från Kreta hade en katt på huvudet. https://sv.wikipedia.org/wiki/Knossos

  Men kaninen, som symbol för hoppet om kommande frihet från drifter, är kanske mer kristen.

  Minst kristen är Farao. Han har en orm på huvudet! Det är en bild av gudinnan Wadjet. En gudamakt! Det påminner om Bibel 1917, där Paulus säger att kvinnan skall ha en makt på sitt huvud för änglarnas skull, när hon talar i församlingen.

  En kungakrona av egyptisk typ, för att Lagens, kunskapens och sedernas vilsegångna änglar (och förkunnare) skall tiga. Wadjet är nog utbytt mot den Heliga Ande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en klädsam hijab?

   /Jonte

   Radera