onsdag 30 augusti 2017

Kyrkovalsandet

Man får bestämma sig för att tycka att kyrkovalsandet är roligt, annars bryter man samman. SSU har startat sin kampanj. Den är bra för den är tydlig. ViSK upprördes i går och dementerade i Östra Småland/Nyheterna att ViSK skulle vara stiftsboljseviker. Poängen i inlägget var inte bara att påståendet "gränsar till ärekränkning" (det skulle Lenin fått läsa!) utan att Vänsterpartiet gjort upp med sin mörka historia. Så kopplades lätt oskickligt ViSK och Vänsterpartiet likväl samman. ViSK är dock en nomineringsgrupp vars medlemmar "på kristen grund och med Jesus som förebild kämpar för idealen, demokrati, rättvisa och mänskliga rättigheter". Det låter något. Vart tog Frälsaren vägen? Och evangeliet? Diakoni betyder uppenbarligen kamp för utsatta människor och blir synbarligen en diakoni avskuren från sina rötter, en vacker blomma bland nejlikorna i den partipolitiska buketten.
http://www.ostrasmaland.se/insandare/visk-ar-inte-nagra-stiftsbolsjeviker/

Det var förstås den före detta ViSK-aren Birgitta Axelsson Edström som föranledde inlägget. Henne kan man lita på. "Diverse personangrepp och härskartekniker" blir omdömet när frågor ställts och hennes svar sakgranskats. Hon skriver bloggtexter under devisen "rättvisan framför allt". Och jag ser det omsorgsfulla, rentav kristliga: "Nåja, han får väl fortsätta leva med sin bitterhet och sina tappade sugar." Ja, jag tänkte faktiskt fortsätta leva ett tag till, men det bestämmer noga taget inte jag och Zapad 17 mönstrar nästa månad 200 000 man med alla reservister inkallade på andra sidan Östersjön. Det talar vi alldeles för lite om. Nordkorea skjuter robot över Japan därtill. De dystra kan säga "förkrigstid".

Att Axelsson Edström avfärdar Frimodig kyrka som "konservativa klubben Det var bättre förr" blir lika roligt. Den damen, fd stiftsbolsjeviken nu i Öppen kyrkas folkfront i Kalmar, levererar sina egna alternativa sanningar. En annan från det före detta bolsjevistiska (ja, vad ska man säga?) har bildat folkfront i POSK. Axelsson Edström var förresten i Två Systrars kapell i Kalmar för att tala för varan. POSK drog ihop 42% lokalt men 58% är mer och därför ska i demokratisk ordning poskarna ställas åt sidan, menade Axelsson Edström. Nu är detta kanske inte riktigt ett demokratiskt sätt att tänka, snarast leninistiskt. I valet står grupperingar mot varandra, men så samlas likväl, S och M och C och ViSK, därför att de är politiska partier och i grund politiker, rävar sammanbundna i svansarna. Politikerföraktet ter sig understundom välmotiverat.

SSU-arna går inte heller av för hackor. I SSU skolas framtidens makthavare. Vad ska vi rösta för i kyrkovalet 2017?
* Samkönade pars rätt att få gifta sig (Men den rätten har de ju sedan 2009 års beslut i riksdagen....DS)
* Kvinnors rätt att vara präst (Beslutet togs 1958 i riksdagen... DS)
* Mot konservativa och rasister i kyrkan (Vi röstar mot för att vara för, kör för det, men är detta en kyrkosyn eller ett program för en sekt?)

Det finns 10 skäl att rösta. Jag kan återge rubrikerna och numrerar dem för klarhets vinnande:
1. Ta ställning mot homofober 2. Ta ställning mot kvinnohatare! 3. Ta ställning mot rasister! 4. Ta ställning för en folkkyrka! 5. Ta ställning för en öppen och välkomnande kyrka! 6. Utöva demokrati!
7. Det är en viktig samhällsaktör! 8. Bestäm över cashen! 9. Du behöver inte vara 18!

De tio punkterna blev bara nio när jag numrerade. Det börjar sannerligen inte bra. Kunde SSU inte bett Emma Lennartsson om hjälp, för räkna kan hon. En del av det som skrivs är inte riktigt sant men det kanske är av underordnat intresse? Som det där att SD vill lägga ned stödverksamheten för nyanlända och skära ned kyrkans biståndsverksamhet, SD röstade med oss andra när väl frågan var på kyrkomötets bord.

Lite rörande är det när också de ointresserade ska manas att rösta. "Man kan rösta blankt." Och "även om kyrkan inte har en plats i ditt vardagliga liv är kyrkan en stor del av andras liv" och sysselsätter 20 000 människor. På min tid var SSU-are de som begåvat kunde avslöja texter som denna. Homofober och kvinnohatare, jojo. Ska "konservativa och rasister" berövas sitt medlemskap i Svenska kyrkan eller bara förklaras vara ovälkomna till gudstjänsterna?

http://news.cision.com/se/ssu/r/ssu-tar-fighten-mot-rasisterna-i-kyrkovalet,c2334706
https://www.ssu.se/10-skal-att-rosta-i-kyrkovalet/

Maria Lagerman, S, skrev i Nerikes Elände. Det behövs mer partipolitik i kyrkan, löd det kärnfulla budskapet. "Guds ord och budskap är bara huggna i två stentavlor, inget mer", fick vi veta. Som företrädare för socialdemokraterna vet hon "att väljarna är i trygg förvissning om att jag företräder just en socialdemokratisk värdegrund, och ingen privat utformat (sic! DS) ideologi." Det var Maria Lagerman som sålde den erotiska romanen Fem ståndare och en pistill till mig. Hon har nämligen bokförlag. Privat utformat, tror jag. Men högg hon inte själv i sten när hon skulle beskriva Guds ord och budskap, för lite mer än lagens två tavlor är det vä? Eller har jag missförstått något?
http://www.na.se/opinion/debatt/det-behovs-mer-politik-i-kyrkan-i-synnerhet-partipolitik

Vår vän kyrkoherde Wallerstein tog med sig en dopskål för att få den värderad när Antikrundan i lördags kom till Huseby. Smålandsposten skrev i måndags och kyrkoherden var oppmålter på stor bild. I går kom Smålandsposten med besked att kyrkoherden brutit mot kulturmiljölagen genom att ta med sig dopskålen och en ängel i trä. Föremålen får inte föras bort från kyrkorummet utan Länsstyrelsens tillstånd. I går kväll fick jag i bilderburken se den kulturansvariga på Länsstyrelsen. Saken blir ett tillsynsärende. I Smålandsposten återfinns beskedet att det blir krismöte med stiftet. Kyrkoherden tycks ta saken med ro. Han skriver i ett skriftligt uttalande till Smålandsposten att det finns en smart lösning för att förvara kyrksilvret. Här kanske man ska bli lite nervös. Kyrkorådets ordförande säger till tidningen: "Jag har inget med det där att göra."

Nästa gång Antikrundan kommer till grannskapet kan kyrkoherden ta med sig Blå skåpet och be att få det värderat.

41 kommentarer:

 1. Det är sannerligen fascinerande att se hur politikerna sågar av den gren de själva sitter på samtidigt som de verkar helt omedvetna om vad de gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statskyrka ska med statskyrka fördrivas. /John

   Radera
  2. Elisabeth,

   -Men då är Du väl nöjd, eftersom de förtroendevalda, som med intresse, engagemang och trohet till kyrkan själva sågar av grenarna som de sitter på. Varför är Du och Dina åsiktsfränder då så aktiva med sågarna?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Nej, Bengt Olof, jag är inte nöjd, bara ledsen.

   Det är dessutom inte de förtroendevalda som "med intresse, engagemang och trohet till kyrkan" sågar av grenen, det är de politiker som har helt andra ambitioner (vilket framgår av bloggposten) som sågar. Det förundrar mig att du, som har ett så stort intresse för Svenska kyrkan, inte genomskådar detta.

   Radera
 2. ViSK försöker också lyckas med konststycket att realisera en mot orättvisor aktivt kämpande kristen tro med marxistisk ideologi som grund.
  Det verkar som om läsningen av Marx åtminstone utelämnade vad den gode Kalle tyckte om kristen tro.

  SSU verkar anse att troende gudstjänstfirande kristna ska vara lika välkomna i SvK som socialdemokrater i tredje riket.

  Partierna gör verkligen skäl för all den avsky de utsätts för i kyrkliga sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en inlärd borgarramsa från en som uppenbarligen vare sig läst Marx eller Bibeln. Ännu mindre förstått deras tydliga beröringspunkter om rättvis fördelning av livets gåvor.

   Kristendom är inte att vältra sig i allmänborgerlig slå-sig-på-bröstet-gallimatias som ursäkt för att kunna drapera sig i av andra dyrt betalda men likafullt lånta fjädrar.

   Kristendom är rättvisa och solidaritet med de fattiga.

   Du borde ha hört det någon gång.
   /John

   Radera
  2. Av det jag har läst av Marx framgår ingenstans att han lovordade kristendomen.
   Men John kanske kan upplysa mig om vilket av Marx alster jag borde förkovra mig i?

   Rättvisa och solidaritet med de fattiga är något jag anser präglar kristenlivet mycket mer än marxismen. 2 Tess 3 har förvisso inspirerat Marx, men Paulus är väl ändå originalförfattare? Så når Vänsterpartiet i kommunen kom och frågade mig vad de kan göra för de fattiga i staden så uppmanade jag dem att engagera sig i kyrkans soppluncher.
   Det fungerar mycket väl och motsäger totalt Marx axiom om att religion är ett opium för folket.

   Radera
 3. Vänsterpartiet i Sverige har definitivt ingen mörk historia att ta itu med. Att en borgerlig propagandalögn upprepas med en papegojas ovisshet bevisar inte att gojan därmed har rätt.

  En synnerligen mörk historia har däremot den förtryckande och utsugande svenska statskyrkan i vilken den kälkborgerlige pösmunken och halvblinde besserwissern herr Sandahl med dusörens dövande sömnmedel utfört sitt livsverk. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan! Ingen historia? Vart tog det kommunistiska partiet vägen? Får jag vara ofin nog att påminna om åren efter Första världskriget fram till modern tid. Kommunisterna var en del av Komintern och styrdes från Moskva. Får jag påminna om många 10000 präster, munkar, nunnor och lekmän som fick en kula i nacken för sin tro på Kristus.
   Vänsterpartiet i Sverige är detta partis arvtagare. En del höga företrädare har haft märkligt svårt, för att inte säga omöjligt, att säga att de är inte kommunister. Alla har kramat Castros diktatur på Cuba samtidigt som denne gjorde landet till världens största politiska fångläger.
   Jämför detta med Svenska kyrkan. Hur många sköt dom? Hur många satte kyrkan i fängelse? Och kom inte med inkvisitionen, de var ett fåtal som dog och detta var pga av statens makt över liv och död.
   De största mördarna under 1900-talet bestod av Mao (kommunist), Lenin (kommunist), Stalin (kommunist) samt Hitler (nationalsocialist).
   Dessa lögner som alltid skall upprepas av kommunister och vänsterpartister - ni har inte ens förmågan att skämmas över er historia.

   /Snow

   Radera
  2. Oj oj. Där for den civiliserade masken av. Stillöst John.//Länsmansdjäveln

   Radera
  3. Snow: Rörigt som i skallen på en manipulerad kvack-kvack-borgare! Den gamla vanliga upprabblade politrukpropagandan utan egen omdömesförmåga. /John

   Radera
  4. Vänsterpartiet har under detta årtusende haft framstående företrädare som knappt ens gjort lama försök att fördöma politiskt våld från vänsteranhängare i t.ex. afa. Att banka på nazister är lika okristet som att banka på homosexuella eller kommunister. Allt politiskt våld är demokratiföraktande och där har V brustit i tydlighet ända in i partistyrelsen.

   Radera
  5. I dagens Dagen så läser Nils Gårder (POSK) lusen av S och partiväldet.
   Det är nästan så man undrar om alla som kandiderar för POSK lokalt röstar på POSK nationellt?
   Det kanske snarare är så att det skulle förvåna.

   Radera
  6. Anonym, apropå rörigt. Sanningen svider? Nivån på din kommentar är tyvärr så låg och utan substans att jag avstår att svara.
   /Snow

   Radera
  7. John är ofta välformulerad och visar prov på fyndighet och kunskap.
   En teol kand med sårigt förhållande till Svenska Kyrkan? En auktoritetsrevolt?

   Förmår han göra sig av med snedtändningar och personagg skulle mycket vara vunnet. Kritik mår bäst att framföras i intelligent frågeform. Personliga förolämpningar leder inte till något gott. Dessutom är sådant besvärande i ett kommentarsfält.

   Ser fram mot John 2.0!

   /Lars-Gunnar

   Radera
 4. Detta bör också nämnas!

  I "kyrkovalsandet" bör också nämnas valsandet av Göran Skytte, som står på fjärde plats på FK:s kyrkomöteslista. Han påstår på fullt allvar att Svenska kyrkan har avskaffat kristna och bibliska värderingar (annonsbilaga i Världen i dag)

  Får man komma med sanningslösa påståendet i FK-informationen? Och vad sägs om att FK:s nämnda lista har bara präster bland sina första tio kandidater utom en, Göran Skytte?

  Folkkyrka?
  Knappast, döm själva!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skytte har rätt. Svenska kyrkan har avskaffat kristna och bibliska värderingar. Sic.

   Dessutom är det faktiskt så att ett apostoliskt ämbete förutsätter att det är präster och biskopar som beslutar om läran. Det kan måhända vara svårt att smälta för högmodiga lekmän men så är det. Vi lekmän bör dock vara tacksamma över att slippa det tunga ansvaret över läran. Vi får ägna vår kraft åt lokala spörsmål angående t.ex. ekonomiska frågor.

   Detta sagt innebär det också att Svenska kyrkans kyrkomöte kan reduceras kraftigt. Det finns knappast någon anledning för alla dessa lekmän att samlas varteviga år. Hur många frågor finns det egentligen (som icke är lärofrågor) som - på riksplanet - måste avhandlas varje år? (Obs. att frågan är retorisk.)

   Radera
 5. Vad säger bloggaren om kyrksilvret i Göteryd?

  Märker ni, kära läsare, bloggarens tystnad om den stora nyheten från hans domän som vikarierande kyrkoherde i Göteryd - Smålandspostens stora nyhet och uppläxningen av den (ordinarie?) kyrkoherdens intresse av att visa upp silvret. Katarina Toll, mäktig chef i stiftskansliet, tog honom ordentligt i örat, att döma av SmP:s artikel.
  Har bloggaren möjligen något med saken att göra - exempelvis varit tillfrågad av ordinarie herde om det lämpliga i uppvisandet?

  Nej, det tror jag inte ett ögonblick, men han kan ju ge oss en vink i frågan, då han fanns på plats i Göteryd i somras och då lät datortexten flöda om sin närvaro där.
  Tack på förhand!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 6. Jag tjänstgjorde i Göteryds pastorat under juli månad. Därefter är det mitt ansvar att inte lägga mig i mer än om jag skulle få för mig att be för pastoratet och människor där. Jag läser Smålandsposten och ser tv-nyheterna. Om dopskåöen kan jag malligt säga att jag under någon tjänstgöringsperiod såg den och sa till en kyrkvärd vad jag bedömde den vara värd. Värderingen tycks ha bekräftats av Antikrundans folk (Knutsson själv har f ö haft det goda omdömet att han en gång röstade på mig vid valet till elevrådets ordförande på Katedralskolan, vilket självfallet borgar för att han verkligen har ett gott omdöme). Det finns sådana silverarbeten på Stockholms slott, i Kalmar domkyrka samt i familjen Philipson samt alltså Göteryd. I övrigt är jag komplett oskyldig, vilket är en besvärande omständighet eftersom denna oskuld skulle kunna bedra mig till en syndfrihetslära. Det kommer väl så småningom en reflekterande tid vid aftonbönen, får vi hoppas. Och frälsningen är oss nu närmare än när vi kom till tro. Allt detta efter Antikrundans alla turer. Om det inte räckte med vad jag skrev i morse, alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Tack för svaret!

   Skönt att få bekräftelse på det som jag från början antog - och skrev: att bloggaren på intet sätt är involverad i den aktuella frågan.
   Han är ju involverad i så många andra frågor, inte minst nu när kyrkovalkampanjen pågår och FK i år försöker tala om sin existens mer än tidigare val. Där spelar ju bloggaren en betydande roll.

   För övrigt upplyses om att FK:s kyrkomöteslista för Lundastiftet består av ett stort antal präster och teologer - och män.

   Av de första tio kandidaterna är alla, utom en - Göran Skytte - präster eller teologer och endast en är kvinna.

   Från FK-fronten således intet nytt. Men, kära bloggläsare, särskilt bred och folklig är inte FK. Men nomineringsgruppen har säkerligen andra förtjänster.
   Dock är Skyttes attacker på Svenska kyrkan långt ifrån tilltalande, liksom de givetvis inte är sanna.

   således har Elisabeth helt fel i sina slutsatser; går hon aldrig i kyrkan och hör de kristna och bibliska värderingarna i varje gudstjänst och mässa?   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. Värdegrunden talas det om esomoftast. Vad de kristna värderingarna skulle vara, vill jag gärna fråga BOD om. I Kyrkan får man föga av den varan? /smun

   Radera
  3. Ismun,

   -Du förnekar rätt och slätt sanningen!

   Varför påstår Du att man inget, eller blott föga, får av de kristna värderingarna i kyrkan.
   Detta när hela gudstjänsten från början till slut hålls till Guds ära, bönerna till Honom, trosbekännelsen till Honom, Fader Vår beds unisont, Hans välsignelse förmedlas av prästen, osv, osv.

   Är inte allt detta kristna värderingar och inget annat? Om inte undrar jag vad det är.

   Att Skytte och även FK far med sådant prat i pågående valrörelse är en direkt skymf mot Svenska kyrkan, där varje gudstjänst också rings in av de stolta kyrkklockorna. Eller menar Du och FK att de ringer till Stefan Löfvéns ära?

   Jag hoppas för kyrkans, anständighetens och sanningens skull att väljarna slipper slika påståenden hädanefter!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. Käre Bengt Olof, jag går i kyrkan så ofta jag (av hälsoskäl) kan.

   Dessvärre har jag sedan många år kunnat konstatera att i de svenskkyrkliga församlingar som finns i mitt närområde är det hart när omöjligt att få delta i en genuint kristen gudstjänst. Därför åker jag cirka sju mil enkel resa för att få just genuint kristen förkunnelse. Det är illa att Svenska kyrkan utvecklats så men jag känner djup tacksamhet över den församling inom Mpr som jag numera tillhör.

   Som du uttrycker dig börjar jag att undra så smått om inte våra uppfattningar om vad som är kristen tro skiljer sig åt radikalt.

   Sedan förvånar det mig att du som gammal moderat är så förtjust i identitetspolitik. Ska man tro dig kan kvinnor endast representera kvinnor, män endast män, präster endast präster och lekmän endast lekmän. Men det ska man förstås inte. (Tro dig alltså.)

   Radera
  5. Elisabeth,

   -Det är Din beskrivning. Men skulle inte gudstjänsterna vara genuint kristna, följs inte KO. Så enkelt är det.
   Därför är det nog bara du som uppfattar gudstjänsterna så - eller skriver att Du uppfattar dem på det sättet.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. Bara jag?! Läser du överhuvudtaget kommentarerna här?

   Men - det är som jag tidigare skrivit: Du och jag har nog inte samma uppfattning om vad kristen tro är.

   Radera
 7. Dag: " Vart tog Frälsaren vägen? Och evangeliet?"

  Det är lite knepigt med ordet evangelium väl? Hur kan det vara ett GLÄDJE-budskap att endast den som tror att Jesus var Guds son som dog för våra synder ska få ett glädjerikt liv efter döden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är glädjebudet att det alls finns möjlighet till liv efter döden.
   Kh på landet

   Radera
  2. Kh på landet: Kanske. Men om man uttrycker det så här: Sex miljoner judar dog i koncentrationslägren. Men det är ett GLÄDJEbudskap att om 300 000 omvände sig och trodde att Jesus var Messias så släpptes de ut (nu var det inte så men vi låtsas det). Ja, man får väl vara glad för de 300 000 skull, som du menar, men något glädjebudskap är det knappast att 5, 7 miljoner inte blev räddade.

   Ändå så är det så många av er här formulerar er tro. Jag kan inte tro på detta sätt, även jag gärna vill tro på Jesu uppståndelse.

   Här tror jag vi är något på spåren till varför Jesus inte nämns i partiernas program eller i den skrift som nämns i dagens bloggpost. Det står dock "för att var och en som tror..." Men detta är som sagt inte ett glädjebudskap, det är ett fruktansvärt budskap som Kim Jong Un skulle kunna ha sagt, han som dödar den som inte dyrkar honom och hans anfäder tillräckligt.

   Antingen måste vi omtolka Jesus ord eller inte nämna honom alls. Och båda sakerna görs som sagt.

   Radera
  3. Och arma klichéuttryck, men "jag känner" att "vi måste tala mer om" vad det är som klämmer, eller vad som står i vägen, när vi beskriver Jesus och hans lära. Som jag ser det har man att välja på något luddigt och bortförklarat, eller en Gud som inte alls är god.

   Radera
  4. Anna, när det står att Gud "vill att alla ska räddas och komma till insikt om sanningen" säger det något om varför ett glädjebud sänds ut. Om sedan några eller många avvisar förminskar det förvisso glädjen. I ärlighetens namn måste vi erkänna att NT både har texter som antyder att alla blir räddade och texter som pekar mot att bara de som tror blir räddade - och vad blir då med dem som inget fick höra? Kanske är det sådana frågor Jesus vill förebygga när han inte besvarar frågan "är det bara några få som blir räddade" utan istället säger "kämpa för att komma in". Jesus målar upp en Gud som bjuder in. Det ser jag som ett glädjebud, även om jag förstår att man kan se det som ett större glädjebud om ingen kan hamna utanför.
   Kh på landet

   Radera
  5. Kh på kandet: Ja men nu har du lite gjort just detta, omtolkat lite. "Avvisa" är inte per definition detsamma som "inte tro på". Avvisa i betydelsen fullkomligt lärt känna (vilket knappast är möjligt genom att bara läsa Nya testamentet) och sedan säga "nej tack" tror jag många ser som ett rimligt skäl att "inte komma in". Vill man inte så slipper man.

   Din förklaring tror jag delas av flertalet präster och troende. Det är människan som avvisar Gud, inte tvärtom. Men rent bokstavligt så står det inte så. Och just på den här sidan har jag stött på ganska många som tror "rent bokstavligt". Dvs Gud avvisar dig om du inte efter att ha hört evangelierna tror att Jesus uppstod eller att det finns ett liv efter döden.


   Vad tror du själv är anledningen till att Jesus tenderar att inte nämnas i sammanhang där man kunde förvänta sig att hans namn faktiskt nämns?

   Radera
  6. Anna, reformationen lärde oss att återvända till källorna. Det händer vid omläsning att man uppfattar saker annorlunda än man traditionellt gjort, kanske utifrån nya frågor, kanske utifrån föärndrad förförståelse. En ny förståelse - "omtolkning" - behöver stämmas av mot tidigare traditionell tolkning så man inte ändrar av bekvämlighetsskäl eller för att man glömt tidigare insikter. Vissa "omtolkningar" har mer eller mindre starka skäl för sig i en förändrad tid, som sätt att bevara den tro som en gång för alla har anförtrotts de heliga.

   Definitionen av avvisa ger jag mig inte in på, men tackar Dig för möjligheten till samtal här i kommentarfältet.

   Vad tror jag är anledningen att Jesus inte nämns? Kanske främst att han som historisk person har en knytning till en tid och en plats långt bort, och det är inte givet för vare sig kandidater eller väljare hur avståndet ska hanteras. Att tala om "Gud" (vilket också det görs betydligt mindre ofta än vad man haft anledning att hoppas) uppfattas nog som mer öppet och allmänt. Att man då förlorar i konkretion tror jag att man inte tänker på.

   Radera
  7. Anna: Får be om ursäkt ifall det är opassande att hoppa in i din diskussion med kh, men jag tyckte din liknelse med judeutrotningen var intressant. Dock haltar den; Ingen av de 6 miljoner judarna hade förtjänat att hamna i koncentrationsläger. Liknelsen hade varit mer korrekt om det varit så att det objektivt sett varit ett brott belagt med dödsstraff att vara jude (vilket det iofs var ur ett nazistiskt perspektiv).
   /Per H

   Radera
  8. Per H. Nej, GIVETVIS hade ingen av de drygt 6 miljoner judarna förtjänat att hamna i koncentrationsläger! Det gör ingen människa. Inte ens judar som mördar eller är kriminella, för sådana finns också bland judar. förtjänar det, vi människor ska inte utmäta omänskliga straff.)

   Men när du skriver att ingen jude hade förtjänat att hamna där - så utläser jag att detta är till skillnad mot några som förtjänar det. Då undrar jag: Vilka förtjänar det?


   Jag har efter mina år här samtalat med en hel del som menar att om man inte tror att Jesus är Guds son som uppstått från det döda, här i jordelivet, så är man förlorad. Men om judarna var judar också till sin religion, så var det öde som mötte dem exakt detsamma som "ni" menar mötte dem även efter döden?

   Radera
  9. Anonym 12.03: Är det fortfarande "Kh på landet" som jag diskuterar med, eller någon annan anonym?

   Jag undrar i så fall främst varför som du skriver inte vill ge dig in på definitionen av att avvisa. Det är väl en fundamental fråga som man måste ta tag i och fundera kring som en kyrkans herde?

   När det gäller ditt sista stycke så delar jag inte din åsikt om att anledningen till att Jesus inte nämns är för att han är "som historisk person har en knytning till en tid och en plats långt bort".

   Det kan handla om att man är tillräckligt upptagen med sig själv ELLER att det är något i Jesus lära som skaver. Som gör att man inte kan nämna honom sådär "rakt av" utan att bifoga en massa förklaringar (som att det inte handlar om att tro på utan om att avvisa eller inte). Eftersom man inte vill stöta sig med eventuella väljare.

   Jag menar att det borde vara av intresse att få veta vad i så fall det är som skaver i Jesu lära. Om det handlar om vantolkningar - eller att man faktiskt inte sympatiserar med det som Jesus lärde. I det senare fallet har ju faktiskt de som hävdar att de som förändrat hans lära borde lämna kyrkan rätt.

   Radera
  10. Per H, Kh på landet igen: Jag tycker det känns lite gråmulet att jag blir utfrågad ganska ofta men sedan möts med tystnad när mina svar också innehåller motfrågor. Och om jag får svar är allt dolt i dimridåer. Inget ja eller nej på någonting. Och alltså egentligen inget svar.

   Radera
 8. Skytte har uppenbart rätt. Äktenskap mellan annat än man och kvinna har t ex uppenbart inte det minsta med kristen tro att göra.

  Och Jesus valde män och inte kvinnor till apostlar.

  Jonas M

  SvaraRadera
 9. Jaha Anna,

  -och vad har Du valt! En egenkonstruerad Gud som tycker som Du och låter dina åsikter vara mall?

  Själv påminner jag mig orden som bl.a C.S Lewis skrev. På domens dag är det inte så mycket att Gud dömer- det gör han förvisso men det mest tragiska är att det i grund och botten är att Gud då uppfyller din önskan. Dvs inte -ske Din vilja syftande på Gud utan ske din vilja-dvs vad Du själv önskat även om Du då i sällskap med många andra kanske menar att "detta ville vi ju inte"?

  Dvs i större utsträckning men samma fenomen som alla dessa som kämpat för det ena eller det andra och sedan ser resultatet och då i sina memoarer talar om att så menade vi inte...?

  Nej kanske inte-men det var resultatet av olydnaden , oviljan att lyda Guds bud och sätta större tilltro till människotankar än Guds tankar.

  Du fantiserar om en ond Gud därför att Du då sätter människotankar framför Guds och när resultatet förskräcker skyller Du på Gud och inte på de människotankar som resulterade i det förskräckliga.
  Mycket intelligent och ansvarsfullt?

  //HH

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Jaså är vi tillbaka till gamla vanliga jättearga HH nu? Han har lyst med sin frånvaro ett tag för att ersättas av en betydligt mer resonabel person.

   Jag kan inte svara dig mer än så här när du med dina egna ord "fantiserar" om vad jag tycker och tror och sedan utgjuter din ilska över samma fantasiperson.

   Bara en sak - var inte helt säker på att jag MER ÄN DU själv låter dina egna åsikter vara mall för vad Gud vill.

   Radera
 10. Till kh på landet m fl: Jag kan i samband med denna diskussion inte låta bli att återge två guldkorn som jag hittade på sajter typ "Fråga prästen" osv när jag googlade lite. Obs att den första frågeställaren inte är menad att skrattas åt, den är väldigt rar, utan den återger så tydligt vad som är problemet med tanken att bara den som tror ( i ordets vanliga betydelse) släpps in i himlen:

  "Hej
  Jag har en fråga som kanske inte är så lätt att svara på men kände att jag behövde fråga den. För det är så att dem flesta av min familj och några av mina vänner inte tror på gud eller jesus. Vad kommer hända med dom när jesus kommer tillbaka och när tror du att han kommer?

  Jag har mått jätte dåligt över detta för jag vill ju ha med min familj och mina vänner i himlen. Jag tror också att jag har fått en depritionen över denna konstanta oron. Jag som kristen vill ju kunna längta tills när jesus kommer med har bara kunat känna oro över det. Snälla hjälp mig

  Tack"

  samt

  "Hej Pastorn, ett citat av dig lyder:
  "Den som tror på Jesus skall också leva för evigt!"
  Jag undrar bara hur du menar med att "leva för evigt"? Menar du andligt eller fysiskt?
  För medelåldern är beräknad att ligga runt 80+ år.
  Tack på förhand Mvh Alex"

  SvaraRadera