söndag 20 augusti 2017

Här behövs de heligas uthållighet och tro

Snäll ska jag vara på söndagar. Det är, som ni kanske minns, Strukturutskottets mening och maning. Men här behövs de heligas uthållighet och tro. Som så ofta.

Jag hålls ovetande om mycket. Har ni fattat att det på bensinmätaren i bilen finns en liten pil? Denna pil talar om på vilken sida tanklocket sitter. Det hade ingen berättat för mig. Nu är det lättare för mig för i familjens bilflotta sitter tanklocket numera på samma sida, babordsidan. i båda bilarna men i alla fall! Samma sak med spaghettisleven. I botten finns ett hål som motsvarar en portion spaghetti. Hur ska jag veta det om ingen berättar det för mig? Jag fattar att jag inte fattar all tacit knowledge som skulle underlätta mitt liv. Här behövs alltså de heligas uthållighet och tro.

Jag måste uthärda en journalistik som bara blir sämre och sämre. Det kan förstås vara mitt fel, jag följer den biologiska livscykeln och inträder i den ålder då jag är och ska vara en sur gubbe. Men det skulle till äventyrs också skulle kunna vara så att jag blivit en lagom distanserad intellektuell, som undrar varför jag ska bli behandlad som en idiot.

Först det där att jag ska hälsas välkommen till ett radio- eller tv-program. Välkommen? Har jag kommit någonstans. Jag sitter i soffan eller på en köksstol. Sedan tackar de mig för att jag lyssnat eller tittat. Tackar? Varför? Hur vet de att jag verkligen lyssnat eller tittat uppmärksamt? Kunde de inte i varje fall tackat om jag lyssnat. I tv kan jag därtill få höra ett "vi ses igen". Nu har vi ju faktiskt inte sett varandra så det där med "ses" igen är direkt felaktigt. Tanken att nyhetspresentatören skulle kunna se mig är dessutom helt skrämmande. Korrekt borde väl vara att säga att "ni kan, kära tittare, se Rapport i morgon igen om världen består och vi får leva" eller något annat i den riktningen.

Sedan inträffar en av våra prognosticerade katastrofer, ett attentat med van eller lastbil. Då hör jag i Lunchekot dagen efter reportern rapportera om sina intryck från Ramlan i Barcelona. Vi får veta att folk var andaktsfulla, men det begreppet togs genast tillbaka som alltför religiöst. Andenken - tänka på, religiöst? Jag var nöjd över denna inblick i en sekulariserads inre liv och tacksam att se den låga förståelsehorisonten. Men är jag inte värd något bättre? Och radiojournalisten också, om jag en söndag ska förfalla till gott humör och inse att här behövs de heligas uthållighet och tro.

Radiokvinnan fortsatte sitt analysarbete, det som ska hjälpa lyssnarna till insikter. Nu var det "en galning" som kört. Komplikationen att förövaren alls inte var en galning utan en man som med syfte och helt logiskt utförde dådet och att "de oskyldiga" i förövarens ögon alls inte var oskyldiga, var en komplikation som gick radioreportern förbi. Och därmed en del lyssnare. Vi skulle bibringas något annat än tanken på ett lågintensivt krig i Europa. Ändå tycks detta vara vad säkerhetstjänster talat om länge. Det blir fler terrordåd och attacker av detta slag är de bästa, billiga och omöjliga att skydda civilbefolkningen mot. Logiskt och faktiskt förfärande - men alltså begripligt.

Jag har just Erik Lewins bok Operation Saif (NoNa pocket 2017), men det skyller jag på min dotter, som manade mig att läsa boken. Den andra dottern skulle jag gärna rådfråga om scenariot, som hon kan förväntas kunna bedöma, men hon finns i Kabul och vi dialogerar inte om känsliga frågor genom rymden. Mycket av det skrämmande är förstås möjligt att genomföra också i mindre skala. Kriget mot terrorn eller terrorns krig mot oss - vilket ska perspektivet egentligen vara? Jag vet inte. Ett vet jag. Här behövs de heligas uthållighet och tro.

Det gäller för kyrkovalet också, vill jag påpeka. Det som är dumt kommer bara att bli dummare de närmaste veckorna. Men vi packade hos Kerstin och Hans Nyman. Som väl var sa jag innan allt startade några erkännsamma ord om Hans, som förberett dagen. Det fick till följd att packarna efter en stund sa att det var precis som jag sagt om honom. Jag stoltserade som sanningsvittne. Vi fick lavendelskorpor också.... På stående fot beslöt Simon Lind och jag att ha valmöte i Löttorp på tisdag kl 17. Välkomna ni som har vägarna förbi. Det där var riktigt roligt när vi talar om norra Öland!

16 kommentarer:

 1. Tack för att du är tillbaka och skriver igen. Det känns så "hemtamt", igenkänning med ett leende på läpparna att du beskriver det man själv iakttagit. Jag undrar varför inte flera gör det. Reagerar på dumheterna och hjärntvätten. Men det kanske de gör och därför med glädje läser det du skriver. Någonstans behöver man ju bekräftas så att man inte tror att det är man själv som blivit galen.

  Nu är det försent tror jag att registrera sig för valet men jag skickar ändå två länkar att ha i minnet inför valet.

  Jag upprepar Helena Edlunds mantra.
  Utnyttjar man inte sin rösträtt lämnar man fältet fritt för att fyllas av något annat. Något annat som inte har att göra med den kristna Svenska kyrkan.
  https://detgodasamhallet.com/2017/08/13/du-ar-val-medlem/

  https://detgodasamhallet.com/2017/08/07/vill-svenska-kyrkan-ha-nagra-medlemmar-kvar/

  SvaraRadera
 2. -Så här presenterar Frimodig Kyrkas kandidater sig!

  Det som är dumt blir ännu dummare de närmaste veckorna, skriver bloggaren och tänker på kyrkovalrörelsen.

  Ja, här ger jag två exempel, och då är jag inte så snäll som bloggaren vill vara på söndagar. Men förstås sanningsenlig, eftersom exemplen är hämtade direkt från, som det brukar sägas, hästarnas mun:

  Exempel 1. Det är dags att "sätta kyrkan fri från de partipolitiska agendorna". Vidare detta: "Vi vill att kyrkans verksamhet ska utgå från bibel och bekännelse - inte partiprogram". Och ännu vidare:"...om du vill se en kyrka som har fokus på att vara kyrka och inte på partipolitik - lägg då din röst på Frimodig kyrka"

  Påståenden i Sydöstran den 17/8 av Thomas Hermansson, styrelseföreträdare i FK, tillika vikarierande ledarskribent i moderata Barometern, vars politiska redaktion i kyrkofrågor torde ligga betydligt närmare bloggarens än den gör min och folkets. Detta konstaterat med all respekt för dess värderade medarbetare. Men man kan ju inte begära allt av dem. . .

  Exempel 2: "Kyrkans biskopar får inte bestämma över kyrkans religion. Prästerna är förvandlade till staffagefigurer, som ska anpassa sig till allt som det politiska högkvarteret dikterar"

  Skrivet i Dagen 18/8 av Frimodig Kyrkas kyrkomöteskandidat Göran Skytte, som tidigare också har excellerat i groteska vrångbilder av Svenska kyrkan.
  Märk väl att detta är bara två meningar ur Skyttes utfall mot den kyrka, vars högsta beslutande organ han vill tillhöra.

  Får jag även här efter dessa dumheter ställa en liten fråga till bloggaren, alias DS:

  -Har Du i din mer än 40-åriga prästerliga gärning varit, eller är alltjämt, en staffagefigur åt den politiska maktens företrädare?

  Nu har jag alltså exemplifierat och citerat dumheterna - inte själv producerat dem!
  Tänk särskilt på det, ni på denna bloggs öppna torg när ni laddar era ärtbössor, så att ni inte siktar på fel pianist!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. ADVOCATUS DIABOLI slår som vanligt ovan till i sin till synes outtröttliga kamp för en förlorad sak.

   Vad driver den gossen?

   ADVOCATUS DEI visar trots fysisk svaghet upp andlig klarsyn och styrka:

   http://www.dagen.se/kronikor/goran-skytte-kyrkovalet-slar-nastan-allt-1.1011208

   Det är uppenbart vad som driver den mannen!

   PP

   Radera
  2. Nej, inte staffagefigur och det kunde jag se i lönekuvertet och nu i pensionsbeskedet. När jag skulle få rehab ägnade sig en av politrukerna i kyrkomötet att bortom kyrkomötets kompetens jaga bort den möjligheten. Det var orättfärdigt men den politruken använde skrämsel av de finkristna som sitt vapen.
   Jag har betalat ett högt pris. Staffaget har det lättare.

   Radera
  3. än slant han dit och än slant han dit och än slant han ned i DIKE!

   Radera
  4. Som alla så tydligt åter igen kan konstatera ovan skolkade herr "förtroendevalde" Dike, 77, även idag från söndagsgudstjänsten i sin hemkyrka i Mörrum. Detta trots att det nu bara återstår fyra veckor fram till det av honom så omhuldade "kyrkovalet".

   Idag hade Mörrums kyrka:
   Söndag 20 augusti - Högmässa i Mörrums kyrka kl 10.00; Mats Lundgren och Marco Bonacci. (https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1483374)

   I stället för att fira söndagens gudstjänst med dem han menar sig “representera” i kyrkoråd och fullmäktige satt han, som alla alltså tydligt kan se ovan, i stället kl 10.44 hemma framför sin dator och skrev och postade sitt ovidkommande inlägg. Precis som det har varit söndag efter söndag efter söndag - i åratal.

   Kyrkovalsväljarna i Mörrum har full rätt att få svar på sina frågor:

   1. Varför går herr "förtroendevalde" Dike, 77, aldrig i kyrkan - vad är det som tar emot så?
   2. Är det kontroverser med präster och personal eller andra som gör att han så konsekvent uteblir?
   3. Anar han i blickarna från kyrkfolket att han betraktas som urtypen för en bluffmakare och hycklare?
   4. Känner han skam för att det bara är det generösa arvodet samt andra tidigare här väl dokumenterade möjligheter till extra inkomster som gör att han är “förtroendevald”?

   Vad svarar herr Dike sina väljare?
   /John

   Radera
  5. Den vänstervridne Bengt Olof Dike gör allt för att hylla det socialdemokratiska partiets inflytande i Svenska kyrkan.

   Nu hoppar han i ett inlägg med väldigt lite sammanhang med bloggposten han kommenterar på den unge Kandidatenen Thomas Hermansson. Han kan nog svara för sig själv, men kan Dike det?

   Trots hög ålder kandiderar Dike igen för Posk. Därmed står han väl för posks valprogram, som påminner ganska mycket om det Hermansson skriver;

   "Under mandatperioden 2018-2021 kommer POSK att verka för:
   att kyrkan återgår till indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte.
   att när Svenska kyrkan uttalar sig ska det ske utifrån teologiska aspekter och inte partipolitiska ställningstaganden.
   att församlingsrådens roll och ansvar som församlingens styrelse tydliggörs."

   Canutus Hahn

   Radera
  6. Jag vänstervriden?

   -Jaså, Carolus Hahn, den är vänstervriden som korrigerar faktafel och reagerar mot groteska överdrifter och påståenden inför kyrkovalet?

   Var vänlig i stället, om Du kan, och exemplifiera något sakfel i min reaktion ovan. Och att kalla mig för vänstervriden är detsamma som om Jonas Sjöstedt skulle benämnas högervriden.

   Var sedan vänlig och förklara vad min ålder har med kandidaturen i kyrkovalet att göra. enligt Kyrkans Tidning är den äldste kandidaten i kyrkovalet 101 år.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  7. Ur klassiskt marxistisk synvinkel är Jonas Sjöstedt ett solklart exempel på högeravvikelse.

   Lars Jensen

   Radera
 3. För tio år sedan övade man på sina håll i militären för ett tillstånd av inbördeskrigsliknande förhållanden mellan "blåkristna" och "rödkristna". Muslimska försvarsanställda var de enda som log, och undrade varför man inte vågade kalla saker och ting vid deras rätta namn.

  Numera övar man med utgångspunkt i explicit islamistiskt våld, inbördeskrig utgående från områden utanför statens kontroll. Polis och försvar antas vara delvis opålitliga p g a mångfaldspolitik vid antagning. Regeringen islamistiskt infiltrerad.

  "Förstocka detta folks hjärtan, och tillslut dess öron, och förblinda dess ögon, så att det icke kan se med sina ögon, eller höra med sina öron, eller förstå ... Ty HERREN har utgjutit över eder en tung sömns ande och har tillslutit edra ögon".

  Jes 6:10

  (Ett tips; Anonymiserings- och krypteringstjänster är idag billiga och lättillgängliga)

  /Marius

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man verkligen övar detta, så är det ju utmärkt!
   Tack för uppmuntran!

   Radera
  2. Man övar verkligen detta. Om det sedan är någon uppmuntran kan diskuteras.

   /Marius

   Radera
  3. Marius har helt rätt, jag vet att militärens underättelsetjänst planerar för hur man kan hantera ett "lokalt inbördeskrig" i de muslimska förorternaa, dvs ett scenario där polisen måste kalla på förstärkning från militären.
   I Finland menar många att Sveriges islamisering utgör ett större hot, mot Finland, än Putins Ryssland!
   Men det postkristna samfundet gör allt det kan för att öka den muslimska massinvandringen.
   Antony

   Radera
  4. Antony, det där sista förstår jag inte riktigt. Det är ju så att det har fattats beslut om att minska invandringen och göra vad man kan för hålla folk borta som skulle vilja söka asyl.

   Radera
  5. Förre chefen för den norska, hemliga underrättelsetjänsten E14, motsvarande svenska KSI, gör följande bedömning av läget:

   https://www.document.no/2017/08/01/vi-far-borgerkrig-nar-velferdsstaten-opphorer/

   /smun

   Radera
 4. Dike,

  Du har väl med ålderns rätt och alla politrukiska vridningar för att vara PK vridits så mycket och så ofta att Du väl knappast själv vet vad Du är förutom att Du vill ha en plats inom SVeK så att du får fortsätta bestämma, känna dig betydelsefull och plocka dina arvoden.

  Vilka åsikter de du hoppas bli förtroendevald av har och går till val på har bevisligen mindre betydelse. Huvudsaken är tydligen att bli vald.

  //HH

  SvaraRadera