tisdag 8 maj 2018

Tre veckor

Det är, ber Bloggardag att få meddela, nervöst för en författare när boken ska komma. Om den ska komma. Klaffar alla moment i processen? Blir den tryckt som den ska och fungerar transporterna efter plan? Logistik är inte alldeles enkelt att få ihop. Översten, Chefen för Kungl. Kronobergs regemente, Thor Cavallin meddelade, att allt som kan gå fel, också går fel och detta vid sämsta möjliga tidpunkt. Dock är vi så långt i processen att releasen kan gå av stapeln precis som det är sagt. Deo volente.

Tisdagen den 29 maj kl 13 på Laurentiistiftelsen i Lund.
Boken kostar då, sägs det, 200:-
För en inbunden bok om 520 sidor med, håll i er, märkband, är det inte ett dåligt pris. Det kommer att höjas. Men någonstans måste det börjas.

Programmet blir ett välkomnande och därefter ägnar vi en dryg halvtimme åt att introducera boken. Teol dr Björn Fyrlund ska fråga författaren, grilla honom kanske (minns Laurentius!). Detta ser Bloggardag mycket fram emot. Det kan ge stoff för en ny blogpost. Om boken är hyfsat bra, får det väl sägas som det sades om författarens Jesus-bok: "Bra bok, fel författare." Se på de kristna hur de älskar varandra, tänker Bloggardag.

När vi tröttnat på att sitta i kyrkan och lyssna, tar vi oss ut i solskenet och minglar eller in i Sällskapsrummet och minglar om vädret skulle visa sig vara oväder. Boken kan köpas och något finns väl att hälla i glas och därefter i strupe. Vi går inte vidare vad det gäller detaljer om dryckens vidare färd ut i det fria igen. Men vi vet.

Förlagschefen talade för reunion i Lund. Kul för en del att vända tillbaka. Ta dock inte med ett litet barn på dryga året, knacka på och gå in i studentrummet, peka på sängen och säg till barnet: "Här kom du till!" En sådan replik gör studenten som numera bor i rummet konsternerad. Å andra sidan har syster Märta helt riktigt konstaterat, att förnamn skiftar, men efternamn består. Och en klok student gav sin syster en ansökningsblankett till stiftelsen i födelsedagspresent.

Minglandet kommer att vara självgående, inser jag. Men när det börjar klinga av och folk vill ge sig iväg, är det förstås bokhandeln Arken som kan locka. Det är mångas mödor som gör att denna bokhandel överlevt och nu expanderat också till Uppsala. Att den började med några lådor böcker från Diak/Verbum, som Gösta Hallonsten utminuterade, ska hållas i minne. I begynnelsen tog sig Gunnel och Jan-Olof Hagander till London för att spana teologiska böcker och i huset där Arken först låg, snickrade många. Åke Talltorp hörde till dem. Han var praktisk teolog i ordets alla meningar, klargjordes vid minnestecknandet förra månaden. Bredvid Arken ligger för övrigt också en domkyrka. Finessen med en bokhandel handlade om priser men också för dem som gjorde arbetspass om kvalificerad fortbildning och självklart om teologisk heuristisk yra för många av oss. Det är mycket man kan förstå bara genom att lägga märke till vilka böcker som utges. Några köpte vi och läste dessutom.

Boken En annan Kyrka då? Den är frukten av forskarmöda och innehåller ett och annat som inte skrivits eller påpekats tidigare. Den gör samband tydliga och ändrar några perspektiv. Som det ska vara, alltså. Frågar man författaren varför det tog sådan tid att få boken klar, svarar han att det kan höra samman med mödan. Somligt under efterkrigstiden är sorglig läsning när det handlar om Svenska kyrkan. Ingen ska tro sig veta vad som står i boken innan den är läst, men Bloggardag har ibland tillgodogjort sig några forskningsresultat. Lite spill från verkstaden har återfunnits här.

Tre veckor kvar. Författaren har försökt animera ett par kyrkoherdar att göra en kyrkodag i buss för arbetslag och kyrkfolk. Man plockar upp folk längs vägen och i bussen är det tid för kortföredrag (i aktuella kyrkliga frågor), seminarier och samtal. Tidig lunch på Ekerödsrasten eller motsvarande? Och så release. På hemvägen kanske någon gladlynt präst kan berätta skrönor eller läsa högt ur herdaminnen? Allsång höves deltagarna, men ett antal timmar och samtal ger rätt mycket av pluseffekter. På hemvägen kan man utmana folket med frågan vad vi vill se av förnyelse i vår församling? Skriv ett papper och det kan bli ett användbart framtidsdokument i stort och smått.

Bloggardag vågar sig inte på det miljövänliga projektet att ordna kyrktåg, men det beror på att från norra Öland går inga tåg längre. Det kanske går fler bussar från andra håll till Lund? Pigga kontraktsprostar och kyrkoherdar kan bestämma att en sådan satsning är billig och berikande.Var och en får betala sin lunch men pastoraten eller kontraktet står för bussen, för wienerbröd till det medhavda i termos från något församlingshem och kanske en macka på hemvägen.

Tre veckor kvar. En del av nöjet som väntar är givetvis att planera för det roliga. Människor mer än böcker, förstås. Men i alla fall! Öppet för alla är det! Jag förmodar att en hel del intressanta människor kommer, så antyds i vart fall. Och boken ska finnas på plats. Författaren har lugnats på den punkten av förlagschefen.


28 kommentarer:

  1. Tråkigt bara att Laurentiistiftelsen ligger så onödigt långt bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett lokalbyte är väl möjligt!?

      -Lindahls oro kan säkert stillas med ett lokalbyte i sista stund. Jag föreslår att bokpresentationen och utfrågningen av författaren äger rum i hans eget stiftscentrum i Växjö, förslagsvis då i Östrabo och att biskop Modéus särskilt bjuds in.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    2. Jag och Torbjörn vill nog ha boksläppet i Hudiksvall!

      Radera
  2. -Det blir nog copyrightproblem om Sandahl citerar Handbok eller Kyrkoordning, ler Svanslösingen på sitt löjligt skämtsamma sätt.

    -Ja den chansen missar dom aldrig i Bunkern, instämmer Maja oroligt.

    -Å ge fel författare gratisskjuts? Nä nån gratisreklam åt felaktiga åsikter å författare ska en aldrig bjuda på. Elementär marknadsföringsregel! poängterar Bill, min kommunikattör.

    -Elementär är ordet, understryker Bull, min teålågiske sekreterare.

    Synn bara att Lund ligger så långt bort. Undrar va de bjuds för mums för Måns på ett sånt ställe?

    Elaka Katten Måns

    SvaraRadera
  3. Det blir inget av med dreckat, Sandahl!
    OBS att Laurentiistiftelsen är en helt alkoholfri miljö. Detta måste respekteras av alla!

    ANTONIUS BLOCK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å nej gubbe lilla, det beslutades för ett par år sedan. Kolla med föreståndaren i god tid för att undvika tråkigheter. I annat fall riskerar härligheten att hällas ut.

      ANTONIUS BLOCK

      Radera
    2. På min tid var "Schteftelsen" sannerligen inte torrlagd. Det var alltså på tiden att den blev det. Alkoholromantiska minnen från studenttiden behöver kyrkliga boendemiljöer inte erbjuda. Annars synd på boksläppsfestivitas!

      Boende på Limhamn

      Radera
    3. Inte på min tid heller. Och om det verkligen tagits ett sådant beslut tycker jag det är ytterst obehagligt.

      den Lea

      Radera
    4. Oj vad det dracks i biblioteket på min tid! (Men det var ju 1900-tal förstås).

      Radera
  4. Böneutrop i Växjö. Botten är nådd. Kul för biskopen!
    Pelle.S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då. Det öppnar upp för oanade möjligheter. Tänk mässans prefation ljuda över hustaken i gamla Svedala.

      /Robert

      Radera
  5. Jag trodde boken hette "Modéus - motbjudande medmänniska" men hade tydligen fel. För övrigt går Bibelsyn och bibelbruk inte att få tag på biblioteket, fast det gick när jag kollade för några veckor sen. Nu ger titeln noll träffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konspiration på G i Antjeborg?

      Med tanke på den personkult som omgav Modeus i Lund, skulle biskopen nog klara Annas fyndiga boktitelförslag.

      /conspirator

      Radera
    2. Conspiritator förstår nog inte magnituden av MTD-stiftchef Modéus II:s narcissism, som evolverade i Lund. Denne antimaterialistiske sportbilsfantast lever med total oförmåga till självkritik!

      Radera
    3. Obs jag påstår inte att Modéus är motbjudande, i synnerhet som jag inte känner honom och det är få människor som jag vill kalla detta. Men nog räcker bloggposterna till en bok, och särskilt positiva har de inte varit?

      Radera
    4. Fult Anna, mycket fult!

      -Skulle Du vara rolig med den föreslagna boktiteln? Den var inte rolig men avslöjade Din plumphet.

      Hoppas att densamma inte återkommer!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    5. Att Mörrumaren inte förstår sig på finlir och satir, eller ens annat än ytligt skummar det han uttalar sig om, visste vi innan. Inte heller uppfattar han att Annas begåvade gliring riktade sig mot Bloggaren, en i Mörrum annars uppskattad måltavla. Att Anna för säkerhets skull förtydligar, går redaktörn förbi. I vissa sammanhang kämpade de romerska gudarna förgäves. Jag avstår från att förtydliga vilka.
      /conspirator

      Radera
  6. Anna, se detta:
    http://libris.kb.se/bib/8198409

    http://libris.kb.se/bib/7604207

    https://www.antikvariat.net/sv/search/bibelsyn%2Boch%2Bbibelbruk?bookseller=all&letter=all&product_group=all&period=all&currency=SEK

    Minns jag rätt finns inte längre någon för folkbiblioteken gemensam sajt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. libris.kb.se förtecknar numera även folkbibliotekens bestånd.

      Radera
    2. Tack för länkar. Konstigt att boken fanns på Stadsbiblioteket för bara några veckor sedan och nu är som bortblåst. Länkarna ger vid handen att jag inte får låna hem utan läsa i "läsesalen" alt ta mig en bra bit för att hämta den vilket jag är för lat för. Det ser mörkt ut när det gäller mina bibelkunskaper...

      Radera
  7. Javisst kan det bli problem med distributionen av böcker!

    -Här läser vi att bloggaren/bokförfattaren varit orolig för om hans bok kan komma ut som planerat men nu lugnats av förlagschefen.

    Jodå, tekniska, tryck- och andra problem kan uppstå, men när det gällde kyrkans nya handbok gällde tydligen inte det, som nu gäller "En annan kyrka".

    Tänk var logik och konsekvens är svårt ibland; det som var uppåt väggarna fel i Uppsala är plötsligt rätt i Moheda (enligt texterna).

    Boken blir spännande att läsa. Vilken "annan" kyrka handlar den om, undrar den som fuller väl vet att författaren sedan hans prästvigning har tjänat Svenska kyrkan på många upphöjda poster. Om boken presenterar en helt annan kyrka måste han ju lämna Svenska kyrkan. Men jag kan sätta en kopek på att han inte kommer att göra detta.

    Jag drog på munnen vid meddelandet, att Björn Fyrlund, just Fyrlund, gammal teologisk kompis med bokförfattaren och en som brukar nicka instämmande när de dagliga bloggtexterna offentliggörs, skall "grilla" DS.

    Skall då herrarna klappa varandra på ryggen? Ryggdunkningar som nu kallas grillning, eller vad?
    Ungefär som om M-ledaren Ulf Kristersson skulle "grillas" av partiets vice ordförande, Elisabeth Svantesson.

    Med andra ord förbereds alltså det som även skulle kunna benämnas högkyrklig grillning. Tror ni, kära läsare, att frågan om kvinnliga präster i kontexten av att många kyrkor i världen sedan länge har sådana kommer upp?

    Eller kravet på att författaren skall dokumentera de skador, som han anser att Svenska kyrkan har åsamkats genom kvinnoprästerna?

    Nej, sådana väsentliga spörsmål, som ställer högkyrklighetens företrädare mot väggen, kommer Björn Fyrlund att undvika. De passar inte i hans - och bokförfattarens - kontext.

    Kära läsare igen: ni skall vara glada för att det finns orädda journalister, som bara applåderar när man bör göra det och däremellan ställer granskande och avslöjande frågor.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  8. En annan Kyrka är det inga upphovsrättsliga problem med, däri den avgörande skillnaden. Nu har Dike inte läst boken så han vet intet om dess innehåll eller de frågor den föranleder. Varför den skulle behandla frågor Dike ställer ter sig obegripligt mot denna bakgrund

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphadeltagaren9 maj 2018 kl. 07:40

      Tendensiöst är ordet för dagen. Det vore bra om man läste svaren emellanåt också, inte bara ställa samma fråga i luften varje dag.

      Radera
    2. Det ser jag fram emot!

      -Nej, jag har förstås inte läst boken mebn tidigare blivit lovad ett recensionsexemplar, som jag ser fram emot. Vad som än står i boken, är dess författare en ovanlig men intressant person, som skall såväl nagelfaras (alltså hans åsikter) som berömmas. Jag skall vässa pennan och ha den i högsta hugg, lovas härmed.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    3. Nu är det vä,l när det kommer till kyrkovetenskap, inte författarens åsikter utan insikter och metod som ska bedömas samt därtill om författaren tagit fram relevant material och drar slutsatser utifrån detta material. Då är framställningen mer av intresse och författaren av mindre.

      Radera
    4. Jag poängterade ju åsikterna!

      Men bakom åsikterna står ju deras upphovsman, dvs författaren. Sambandet är s a s dokumenterat och därför är författaren också synnerligen intressant.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
  9. Så roligt. Jag önskar Dig all lycka och framgång med detta boksläpp, torrlagt eller inte. Fickplunta, av varierande storlek, är en väl beprövat knep att komma runt beskäftiga regler. Det brukar vara kutym att gå ut och få sig en nypa luft, nu och då, när man samlas för en tilldragelse av mått.//Länsmansdjäveln

    SvaraRadera