måndag 20 februari 2012

Gin & Tonic Monday idag!

I dag är det Gin & Tonic Monday och den firas i Högby kl 15. Man kan visserligen börja dricka GT redan vid midnatt och fortsätta till midnatt men det tycker jag är att ta i och följderna kan bli lite besvärliga. Ansvaret är i år kyrkvärdarnas. Förra året bar kyrkvaktmästare Sörman den tunga bördan. Nästa år är det - Deo volente - prästen igen. Men är inte det hela förskräckligt och ett glorofierande av sprit mer än av enbär? Borde inte kyrkoherden inspektera verksamheten? Förra året var det så oturligt att jag måste köra bil på kvällen så det blev ett kopiöst tonic-drickande för min del.

GT är en fjolldrink, säger min vän kyrkoherden i Ärkestiftet. Det är en anglokatolsk dryck också, vilket betyder att den nog får gå för både det ena och det andra. GT dricks av missionärerna efetrsom tonic innehåller kinin och det är verksamt mot malaria. Men när vi ändå är inne på ämnet så blir det konferens om [håbeteologi]. Jag fick en inbjudan.Det är Lunds studentprojekt som ordnar - det projekt som fick massor med pengar av Svenska kyrkan centralt. Samarbetspartner är rpojektet Religion hjärta hbt. Studenter betalar 300:- för resa, mat, boende i dubbelrum och konferensavgift. Konferensen pågår fredag 15 till söndag 13.30. Icke studenter betalar 895.

Förgäves söker jag efter en "programpunkt" som skulle kunna kallas gudstjänst på söndagen - men finner intet, intet, intet. Däremot hittar jag en stilla stund i kapllet lördag kl 21.45-22.00 och det gverkar kväkare på något sätt. På fredagen medverkar en imam som startat en gemenskap för muslimska hbt-personer och Sara Lund (Claes Schmidt) träder fram därtill. Han är från Klippan och var en gång klasskamrat med min svägerska, om nï undrar. Lena Andersson, journalist och författare, leder ett samtal. Henne uppskattar jag och vad "älska" i begreppet "älska sin nästa" betyder kan det kanske vara bra att få veta. Judendom, islam och kristendom ska tydligen belysa temat.

Svenska kyrkans unga och Sveriges Förenade HBTQ-studenter reder ut hur man sprider värderingatr på lokal och nationell nivå för att få en inkluderande verksamhet och om man inte gå på den samtalsgruppen kan man få "tillgång till olika sätt att bemöta fientliga bibelcitat". Frågan lyder: "Hur gör man när man blir slagen i huvudet med bibelcitat?" Jag glömde att Jesper Svartvik också är på plats. Han säger det han brukar säga, antar jag.

Ideologifabrik är väl den mest sanningsenliga sammanfattningen. Denna fabrik finansieras av våra gemensamma pengar och deltagarnas avgifter subventioneras keraftfullt. Så vet vi vad som är verkligt viktigt när det kommer till studentarbete.

GT-måndagen har också en välbehövlig terapeutisk inverkan. Vem vill nykjter åse det svenskkyrkliga eländet? Men hur kommer det sig att de kristliga så kritiklöst blir finansiärer av intressegruppers särintressen? Dert är jag just nu för nykter att förstå.

9 kommentarer:

 1. Nykter svartsyn kanske är sunt om än lite plågsamt för den som lider av "sjukdomen". Är svartsyn något annat än kosmetikafri omvärldsanalys? D v s ett tecken på att man fortfarande orkar bry sig om? Den likgiltige däremot ser allt som acceptabelt.

  -Där kommer ett tåg. Och där ett. Och jag bryr mig inte! som Hasse Alfredssons gamle stins sade.

  Att Bloggardag skulle förfalla till likgiltighet eller att försöka lätta verklighetens hårda och tryckande band genom alkoholdimmor tror väl knappast någon.

  Leve länge än den Sandahlskt bitska svart(klar-)synen! ("Visualis nigra" på Nalle Puh-latin?)

  Per S

  SvaraRadera
 2. Pappslöjd, samt, förstås mammslöjd. Samt mappslöjd och pampslöjd, så de flesta genus är representerade.
  Seriöst? Jag tror med Kyrkan på den Treenige Guden, och blir därför bekymrad över den lättfärdiga iställningen till heliga, himmelska ting. fm

  SvaraRadera
 3. Självkostnaden för en sådan här konferens på Stiftsgården Åkersberg i Höör är nog ett par tusenlappar per deltagare. Den facila avgiften med 300 kronor per student måsta kräva en rejäl subventionering av Svenska kyrkan.

  Domkyrkoförsamlingen i Lund basunerar ut stolt denna begivenhet för studenter. Mycket har förändrats i kyrkans studentarbete sedan den tid man själv läste i Lund.

  Det gäller att satsa kraftfull för att fostra blivande präster i den "rätta" läran.

  SvaraRadera
 4. Hej Dag! Roligt att du uppmärksammar konferensen [håbeteologi].
  Du hittar ett mer utförligt schema på:
  http://www.lundsdomkyrka.se/2011/12/07/habeteologi/

  Välkommen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock underligt bortom allt sans och vett att man kan ha en sådan konferens utan att fira gudstjänst på söndagen.

   Radera
  2. Om Gud är kärleken - varför är då bibelordet så farligt???

   Radera
 5. På adressen som Linas namn länkar till kan man bl.a. hitta en nyhetsartikel om Ungdomsstyrelsens fördelning av bidrag till hbt-organisationerna. Av redovisningen på Ungdomsstyrelsens sajt kan man se att drygt 6 miljoner kronor delats ut som organisationsbidrag till 5 organisationer omfattande totalt 4488 medlemmar. Ett snitt på 1370 kr/medlem.

  Jag kommer osökt att tänka på det rabalder som väcktes för några år sedan angående de bidrag som staten delar ut till de religiösa samfunden. Av SST:s (Nämnden för statligt stöd till trossamfund) årsredovisning för 2011 framgår att organisationsbidrag på 39 miljoner delats ut till 41 organisationer vilka omfattar drygt 750 000 medlemmar. Genomsnitt: 51,80 kr/medlem (eller betjänad som man kallar det).

  Är det bara jag som tycker att världen blivit bra konstig på sistone? Fast det är klart; om man inte kan hoppas på högre makter måste man ju sätta sitt hopp till den oredlige Mammon.

  SvaraRadera
 6. Fader förlåt dem... OK med GT men jag tror att vi måste komma samman ta till starkare dryck till tröst och liv. Damma av din Bibel och läs Apg 2 under bön i frälsningsavsikt! Först då kan det bli spännande att vara kristen!
  Då kanske det blir tillfälle att bygga församling fullt ut på Kyrkans fyra B:n.
  De tomma kyrkbänkarna och det vi ser idag, är inte det en frukt av vad vi själva sått/försummat så de senaste decennierna? Finns det någon som kan och vill visa på VÄGEN sanningen och livet? (Eller är det bekvämare att ha åskådarplats?)
  Den andra vägen hittar folk ändå.
  Prästänka

  SvaraRadera
 7. vad skönt att det snart är årsmöte med FK i just Lund...

  SvaraRadera