söndag 26 februari 2012

Omöjliga psalmer

Omöjliga psalm-gudstjänsten innefattade
Fädernas kyrka (169 i 1937 års psb), 74, Du som gick före oss, 87A, Våga vara, 331, Ljus av liv (Mose gav oss lag och krav - nä!), 183, Som sådden förnimmer (läran om de två måtten är klassisk fariseism), 619:1-3, Jag går mot döden (den klassiska men aldrig nu nyttjade begravningspsalmen) samt 622, Att ta farväl. Nio versar sjunger man i Danmark men inte på vår sida sundet fast på vår sida om Kalmarsund, som ni nu förstår!)

Guidad tur genom några psalmer, som en gudstjänstfirarna sa när han gick. Men jag försvarade samtidigt poetens frihet, licentia poetica.

Ska vi ha tre gudstjänster per söndag måste någon av dem vara lite annorlunda, tänkte vi. Och jag har haft glädje av dem alla. I Högby bad vi Te Deum i anledning av prinsessans födelse men vi vidgade perspektivet för det sägs vara 18 barn på gång på norra Öland. Jag undrade om pappan har motorcykel...

3 kommentarer:

 1. Korkad är jag måhända men vill gärna veta varför "som sådden förnimmer" är fariseisk. Den tillhör mina favoritpsalmer men jag har kanske - på grund av den spänstiga melodin - inte lyssnat tillräckligt på texten. Nu har jag dock läst texten ordentligt men ser likväl inte fariseismen utan hoppet om nåden. Hur menar du, Dag?

  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. En hel del psalmer undviks också därför att att de har en omöjlig/oinspirerande melodi. Därför har jag för egen del börjat komponera på alternativmelodier. Ämnar ge det tid, få det koralsatt och utgivet. Din broder av två där vi möttes på Ikea senast. :-)

  SvaraRadera
 3. I S:t Stefanus koinonia i Stockholm har vi (som tidigare i S:t Jacob) 'fasteundervisning' vid kyrkkaffet Fastans söndagar. Det blir ett slags repetition av dopundervisningen inför förnyelsen av doplöftena vid Påsk.

  I år läser och sjunger och samtalar vi om psalmer i följande ordning: 1. Fornkyrkan och medeltiden; 2. Reformationen och den lutherska ortodoxin; 3. Wallin och hans kompisar; 4. Grundtvig och annat från 1800-talet; 5. Väckelsens sånger; 6. 1900-talet.

  Till skillnad från Dag kommer vi nog mest att hålla på med 'möjliga' psalmer, men några omöjliga, främst p.g.a. melodin förmodar jag, kommer nog också med.

  +Göran

  SvaraRadera