torsdag 29 mars 2012

Kyrkojustis och rättvisa

Torsdagsdepressionen tar upp rättsosäkerheten i Svenska kyrkan. Med viss envishet vill jag påminna om den avvisade kyrkomötesmotionen om den systemimmanenta kyrkojustisen. Man borde nog lyssna lite bättre på Frimodig kyrka. Fast å andra sidan har jag genom kontraktsprosten Ulfvebrands ord om Seglora smedja fattat något viktigt. "Vi prövar och sedan analyserar vi..." Det sa en diakon för  35 år sedan och dessa kloka ord styr den man som bland annat är ordförande för Svenska kyrkan i utlandet. I benådade ögonblick förstår man varför det blir som det blir. Gud gav oss hjärnor att använda - efteråt!

Att en sommarölänning - Källa socken! - blivit biskop i Skara gläder Källaborna. Är det inte fånigt att fokusera på att Åke är miljardär? Det var han ju innan han valdes till biskop också. Och om saken ska upp, borde det inte ske med ett beklagande eftersom det är svårt för den som är rik att komma in i himmelen. Så hörs det inte. Han blir biskop 83. 83:an Bonnier, alltså. Om några årtionden kommer sedan 87:an och därefter, om världen består, 91:an. Hoppas det blir en Karlsson. Naturligtvis läser jag Åke också: "Vi ska hellre samtala en gång för mycket än en gång för lite." Så talar en biskop. Man kunde också tänka sig att man talar så mycket som behövs och sedan agerar man. Mönstret just nu tycks vara att man prata, gudspratar och annat, och så går man på kurs samt far på konferenser. Blir det till sist och handen på hjärtat inte väldigt lite producerat?

Att det blir krig mellan Skara stift och Växjö stift står klart. Radio Jönköping meddelar att invånarna i Habo, Mullsjö och Gislaved fick ny biskop. Nästa gång biskop Johansson i Växjö far till Gislaved, kommer han till en upprorshärd eller till ett av Skara stift annekterat område. Är Anderstorp sista bastionen? Har vi resurser för att ta tillbaka området? I så fall är det väl rimligast att vi för striden någonannanstans än i Gislaved. Ska vi gå till angrepp mot Habo, lägga artillerield från A6 i Jönköping västerut? Aj, A6 är numera en stormarknad. Kan man då slå till direkt mot Skara med inästlade förband? Men om invånarna i Gislaved hellre vill ha en biskop som är miljardär än Johansson - ska vi inte låta dem få det då? Och vad med Nordölands församling - vi kanske också vill ha miljardären. Kunde vi inte ha en kyrklig omröstning under rubriken "Vem vill ha miljardär?"

När den omröstningen är avklarad kan vi ha en ny tävling. "Vem vill ha en fattig, syndig människa till biskop?" Kan bli intressant att jämföra siffrorna.

7 kommentarer:

 1. En erfarenhet från ett långt yrkesliv är. Så fort det blev lite oro på arbetsplatsen så åktes det på konferens. Längden på konferensen och standarden på mat och logi avgjordes av hur allvarligt arbetsledningen tyckte det var. En eller två konsulter hyrdes in som ledde samtalsgrupper och övningar av olika slag. Arbetsledningen satt med händerna i kors och gjorde sällan ett skvatt. Till sist åkte alla hem utan att något hänt. Egentligen. Samtala och samtala utan att göra nåt.

  SvaraRadera
 2. Intressant blir hur många tusental skarastiftare som utträder ur SvK pga 83:an Bonnier. Är han miljardär kan han väl betala själv, resonerar rimligen många. Kyrkotillhörigheten hänger numera i allt tunnare och skörare trådar.

  Skulle fattig, syndig människa bli biskop och detta finge samma mediegenomslag, skulle sannolikt än fler gå ur. Alla nyheter blir dåliga nyheter för det svenskkyrkliga.


  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att utträdena ur Sv.Kyrkan kommer att bero på att den nye biskopen är miljardär, utan att han är populistisk över hövan. När vindflöjeln börjar vifta alltför våldsamt har skarastiftarna fått nog, och då är det kört. När saltet mist sin sälta, "till intet annat duger det än att trampas ned av människorna."

   "Präst på åskådarläktaren"

   Radera
 3. Men snälla Dag, det vet du väl att i detta landet finns det inga syndiga biskopar oavsett montär ställning?

  Jag undrar när jag nästa gång i SvK skall få vara med om en syndabekännelse, för det har inte inträffat de senaste 4 mässorna.

  SvaraRadera
 4. Är det inte så att hela samhället dryper av ordbajserier. Det finns ju till och med folk som försöker prata fram Gud.
  Nej, jag gillar inte riktigt det där med miljardären. Präster ska vara anspråkslösa och gärna fattiga, enkla och ödmjuka, fast det sista är kanske Åke Bonnier, trots pengarna.
  Kanske är det ett tecken i tiden att en stumfilm vinner en (flera?)Oscar. Hur mycket tid och pengar har inte lagts på ord som inte har lett någonstans? För många ord är lika illa som för mycket tigande!

  SvaraRadera
 5. Efter många år som anställd i Svenska Kyrkan skulle man kunna bli konsult och hålla såna där arbetsmiljökonferenser själv. Det känns som om man gått överkursen i ämnet. När ett nytt problem uppstår, en ny konferens/kurs, och man har redan hört allt förut. Usch.

  SvaraRadera
 6. Om vi nu skulle prata mindre så kanske Dag S skulle föregå med gott samvete och blogga lite mindre För nog är det mer prat än vad som behövs...

  SvaraRadera