torsdag 29 mars 2012

Nu sket det sig rejält

Varför ljuger de kristliga?

Jag såg Kvällspostens löpsedel där det talades om hur pensionärer på Öland rasar därför att kommunen dragit in kaffestunden. Jag frågade kassörskan i Löttorpshallen och vi kom fram till att det borde handla om Klockargården i Löt. Alltså köpte jag tidningen. På löpet och i tidningen fanns på bild kyrkoherden och den starke mannen Gunnar Berg. Prostinnan Hjulström, engagerad för demensvården, är kritisk, men det är här det skiter sig. "Det har inte varit gudstjänster utan en gemenskap. De äldre har druckit kaffe, sjungit några psalmer och mått bra av att umgås." Detta är inte sant. Varför skulle man kalla in en präst för att leda - kaffedrickande?

Psalm, text, kort betraktelse, psalm, bön, Herrens bön och välsignelse samt psalm, kaffe därefter, så har nog ordningen varit. Därtill lite fritt sjungande tills kantorn behövt fara vidare. Varför kan de kristliga inte tillstå att precis detta har vi gjort och just detta vill kommunen inte ha?

"Det mångkulturella" blir slagord för att dölja det faktum att kommunen, med usla finanser, inte har tillräckligt med personal för att dela upp de åldrade i två grupper och låta en grupp gå till andakt och tära kvalificerat fika med nybakat kaffebröd från konditori medan den andra sitter i glor i väggen med som bäst mediokert kommunalt fika, kaffe och några kex. Risken med argumentet är förstås att man göder den opinion som tycker att vi aldrig fått rösta om Sverige skulle bli mångkulturellt eller ha det som vi hade det. Innan. När man kunde ha andakt och dricka kyrkkaffe, alltså. Den som vill integrera och skapa ett sammanhållet samhälle kanske skulle argumentera klokare. Muslimer dricker kaffe i alla fall. Kravet på mångkultur kan inte betyda kulturupprensning, väl?

För att få perspektiv på det mångkulturella läser jag Washington Post och Allgemeine Zeitung. Stormuftin i Saudiarabien, shejk Abud Azis bin Abdullah besvarade den 12 mars en fråga från en kuwaitisk delegation om hur man kunde förhindra kyrkobyggen i emiratet. Stormuftin återgav en replik från Muhammeds dödsbädd, där profeten sagt att det inte kan få finnas två religioner på den arabiska halvön.Stormuftin förklarade att det är nödvändigt att förstöra alla kyrkor. Det är en fatwa som kommer att tas på allvar. Hur blir det nu i Egypten, Libanon och Syrien. undrar AZ medan Washington Post funderar över vad Obama-adnministrationen sagt om påven förklarat att alla moskéer måste förstöras. Detta återgivet utan några egentliga kopplingar till socialnämnden i Borgholms kommun. Men Stormuftin har nog ingenting emot att vi ordnar kaffestunder. Det är det andra som gör att muslimer ska riva kyrkor. Jag behöver knappast upprepa detta blogginläggs titel.

Men när allt kommer till allt - det var inga muslimer som nödgade socialnämnden att fatta sitt beslut. Den var nog till sist vanlig svensk hedendom.

10 kommentarer:

 1. Kanske finns det vissa som får byxångest av vissa pensionerade prästers "privata kapell" som inte är inordnade i det bräckliga "systemet". Det angelägna är dock att biskopar i Svenska Kyrkan inte bli förknippade med någon kyrkoförstörande "stormufti" eller de "rådsmedlemmar" (se Apg 4:18) som försökte förhindra Johannes och Petrus i den apostoliska och katolska förkunnelsen?
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 2. Tja,

  följer vi svenskar inte högst frivilligt våra blågula stormuftisar och våra talrika mellan- och småmuftisar?

  Inte för att muftikollegiet skulle ha så mycket med det svenskkyrkliga att göra. Inte heller med islam. Än så länge åtminstone. Nej det är snarare en helyllesvensk, materialistisk jämlikhets-, jämställdhets- och genusreligions alla avlönade och frivilligt arbetande muftisar(en sorts bedrägliga mjukisdjur?) av skilda kalibrer, som gör sitt för att bli av med kyrkor och sätta kvarvarande kristna i skamvrå och som måltavlor för folkets vrede.

  När herren Kristus flyttar sin ljusastake (bön och gudstjänst) blir resultatet inte, som många tror, tomhet i det fejade huset. Nej, sju onda andar drar i stället in. Ren nysvensk hedendom, alltså. Och så blir det sista värre än det första.

  Som jag brukar säga:

  -Vi lever i spännande tider!

  Per S

  SvaraRadera
 3. Inte blir det bättre av, att hedendomen representeras av en förtroendevald i kyrkan, som du skrev i ett tidigare inlägg.

  SvaraRadera
 4. "hedendom i kyrkan" - Jämför gärna den stora kristna teologin över världen , så är vi långt från Hedendomen men dessvärre har vi seglat förbi Kristendomen mot ett sekulärt förhållandesätt. Jämför vi vår tolkning med andra krista länder hamnar vi i bakvatten.

  SvaraRadera
 5. Hör på tendens om tabu: http://sverigesradio.se/sida/ljud/919831?play=919831&playtype=Poddradiofil

  eller på J.Friedman: http://www.youtube.com/watch?v=mlUu2p8LKGo

  SvaraRadera
 6. Det så kallade mångkulturella samhället tycks bli ett omintetgörande av hela vår svenska kultur. Det borde vi fått rösta om, huruvida vi verkligen vill ha det så eller inte. Att det blivit så kan vi tacka Mona Sahlin och co för. Och den svenske Svensson tiger och knyter handen i byxfickan. "En svensk tiger" i blågul tappning.

  "Präst på åskådarläktaren"

  SvaraRadera
 7. ..du vet att du har en egen tråd på flashback väl? säger inte lite om dig som person om man hamnat på den tapeten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. TRÅDEN ÄR LITEN OCH BETYDELSELÖS.

   Mer intressant är hur D.S på annat håll nomineras till ledande svensk, antipekå personlighet.

   DET är hedrande och säger mycket!

   Radera
 8. Det verkar ha skitit sej på Dagen oxå.

  Under rubriken "Kyrkobråk trappas upp" skriver Inger Alestig:

  "... Bråket har handlat om en kyrkoantikvarisk ersättning och att pengar felaktigt har betalats ut, samt debatten om att två kvinnoprästmotståndare har fått föreläsa inom Visby stift..."

  Dålig research (får man väl hoppas) gör att en undersökt och dokumenterad osanning sprids vidare som en sanning. Jag utgår här från att en av dem som benämns "kvinnoprästmotståndare" i Dagen är km Hagberg. Domkapitlets i Visby protokoll från berörda tillsynsärende kan läsas på http://www.brogren.nu/Visby_domkapitel_Hermansson.pdf

  Dagen-artikeln kan läsas på http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=304173

  Brukar förresten inte Dagens artiklar gå att kommentera? Nån som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick intrycket av att journalisten i Dagen återger Mats Hermanssons uppfattning. Det förhärligar ju domprosten som den ädle och rakryggade kristne som blir påhoppade av elakingar.

   Radera