tisdag 22 januari 2013

Från slägga till Metall

Gårdagens nyhet väckte på den pastoralteologiska konferens, där jag befann mig, viss entusiasm. Helle Klein går från Seglora släggas mediesatsning till att bli chefredaktör för Dagens arbete. Metallfacket, alltså. Konsekvent. Många har gått vägen från ässjan till de fackliga sammanhangen. Men i all entsusiasm ska man kanske fråga lite.

Kan Dagens Seglora klara sig utan sitt affischnamn? Blir inte Segloras proportioner nu så att säga återställda - många skriver på nätet som en slags fritidssyssla (i brist på alternativ eller i avsaknad av liv eller vad det nu kan vara). Och varför ska då Sensus pumpa in mer pengar i det arbetet än vad Sensus förser t ex den församling med som har studieverksamhet?

Vart tar projektet Dagens Seglora vägen egentligen? Returinformation, personpåhopp och indignationsjournalistik har väl inte så mycket med mod att göra för att inte påpeka att räckvidden trots allt är rätt begränsad. Helle Klein lever på en gammal position som åsiktsmaskin på Aftonbladet. Nu blir hon åsiktsmaskin på Dagens Arbete. Välan. Bara den som inte har minsta finkänslighet skulle i sammanhanget börja orera om fackföreningspressens problem. All vet att facket måste ha tidningar och de flesta fattar att få läser dem.

Dagens Seglora på avskrivning, det är stalltipset. Med tanke på det långa juluppehållet och vad som därefter åstadkommits, finns det kanske inte så mycket att sakna. Aktivisten Irving får söka sig till andra marker för att komma åt de "människofientliga röster" som heter Nilson och Sandahl. Mycket skrik och lite ull, som käringen sa som klippte grisen.Tryggt att vi har Kyrkans Tidning, Svenska kyrkans pålitigaste nyhetsförmedlare och en trogen vän varje torsdagsmorgon.

Själv ägnade jag mig i går åt pastoralteologiska frågor bland en samling präster. Jag såg flera av dem som något yngre på samma plats också för 45 år sedan. Jag ska inte förfalla till någon nostalgi eller till en kärleksförklaring, men en känsla av ömhet far igenom mig när jag ser och hör dem. Jag tycker dock att den här sortens arbetskonferenser tappat lite av sin dramatik. När det var som intensivast för länge sedan ropade folk, argumenterade kraftfullt, grälade, gick sin väg, slog i dörrar. Nu är det stillsamt. Man kanske kan bedriva pastoralteologisk reflektion så också?

I ärlighetens namn kanske det ändå bör antecknas att under de eruptiva arbetskonferenserna förr i världen fanns det också plats för skratt och bön - om än vid något skilda tillfällen. Skratt och bön finns kvar. Och engagemanget därtill, det som alltså då tog sig eruptiva uttryck. Ännu en sak har vi behållit. Informationsutbytet. På vanlig svenska: det goda kristliga skvallret om tillståndet i Svenska kyrkan. Fast ingen har längre som standardreplik vad kyrkoherde Niklason brukade säga när han fått höra något om läget i Svenska kyrkan: "O så förskräckligt."
Det är en replik som kan fällas njutningsfullt.

Helle Klein ska ägna sig åt fackföreningspress. "O så förskräckligt." Men vad ska hon med prästvigningen till då? Fritidspräst? Dekoration? Markör av vad?

11 kommentarer:

 1. "Från slägga till Metall" är en rubriktriumf som uppskattas.

  Kleins lek med prästeriet var nog bara en livsparentes.Och hon insåg nog efter tag att det inte riktigt var hennes "grej". Egentligen inte så mycket att orda om. Alla har vi väl gjort samma slag av upptäckter i våra liv.

  Utan tvekan är hon som klippt och skuren för jobbet hos Metall. Det är bara att önska henne lycka till.

  Den kyrkliga debatten blir aningen tråkigare nu. Till och med Dag Sandahl verkar sörja aningen. När det slagfasta dunkandet från Seglora kyrka troligen förvandlas till ett harmlöst plingeling.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks som om allt fler leker i kyrkliga livsparenteser. Håkans matrikel redovisar allt digrare skaror präster i annan sysselsättning.

   Detta säger något om vår tid, men framför allt om Svenska Kyrkan som arbetsplats.

   Radera
 2. Nämen,

  Der Führer Helle lämnar rodret på det sjunkande skeppet SS!!!!!!!! Precis likt skojar-kaptenen som hoppade för livet från den förlista fartyget Costa Concordia. Ett verkligt mästarprov att slinka undan från ansvar.
  Man blir alldeles salig........
  Fräulein Kleins prästkrage blir till kvarnstenen som drar Der Führer Helle ned till botten. Stalltipset är att hon lämpar av sig "prällekragen"...

  Vladimir Pravdoljubov

  SvaraRadera
 3. Thorsten Schütte22 januari 2013 kl. 08:38

  Men om Seglora avsomnar, då kan ju hela kollekten i Sthlms stift gå till Katarinastiftelsen i stället den 17/2 :-)

  SvaraRadera
 4. Heder åt Helle Klein för att hon väljer att kliva av. Det tyder på ett levande samvete liksom insikt om att vi alla är syndare. Jag tolkar det som att hon har insett att hon inte har varit någon positiv kraft inom kyrkan och att hon därför väljer att vända om. Gott så!

  SvaraRadera
 5. Å så förskräckligt: jag ögnade igenom förslagen till nya gudstjänstordningar för Svenska Kyrkan. Det 16:e århundradet levs det kvar i. Det talas till våra förnimmelser och vår tankevärld. Luther fnyser i sin himmel. H a n har ju gått vidare och utvecklats. Där stod han en gång i tiden och kunde inte annat - Gud hjälpte honom. Nu är han en medveten själ och kunde säga:" Här finns jag och kan inte annat. Det är hög tid för samarbete Gud. Låt oss bli' synergojer' "i Pauli anda. ; något att göra sig medvetna om för de nya och krya som vigs till präster här i Lund på söndag av den blivande ärkebiskopen.- det ska så att säga nya pastoralteologier till.....
  UhB

  SvaraRadera
 6. Helle Kleins prästkallelse kanske inte var av vår Herre om den nu innebar så kort tid av tjänande?
  Det är väl bra att hon får ett riktigt jobb där hon kan göra någon nytta, men man undrar ju hur argumentationen mot oliktänkare kommer att låta i Dagens Arbete om ett år?

  SvaraRadera
 7. Icke döma?
  Vem kan ställa krav?
  Jfr en Dansk församling som söker "troende" Präst!

  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/01/21/maste-praster-tro-pa-gud/

  SvaraRadera
 8. Jag håller med f Dag. Idag är det så stillsamt. Vill man få dramatik kan vi gå "framåt till Luther"(2017) eller varför inte ännu "längre fram" till den "änglalike doktorn som jubilerar 2025. De som bara vill hålla på med "dagens frågor" må göra det, i längden blir det ointressant. De eviga frågorna är mycket roligare och samtidigt mer dramatiska. Frågan om kvinnor som präster möter vi exempelvis hos Thomas av Aquino S T Q 39 art 1 suppl. Det hjälper oss att se vilken kontext ämbetet befinner sig samt med vilken klarhet och djup argumentationen bedrivs. Fader Sune såg profetiskt skillnaden mellan Eva-kyrkan som är osäker på Guds vilja och Maria-kyrkan som ber: Må det ske med mig efter Ditt Ord.

  SvaraRadera
 9. Oavsett vad man anser om Seglora smedja och Helle Klein, så borde en hel drös anonyma kommentatorer här skämmas över era kommentarer. Om ni inte själva förstår det så ger just den typen av kommentarer fog för just den kritiken som smedjan framför. För jag vill inte tro att det är det ni vill uppnå? Får hoppas att bakom era anonyma inlägg finns en människa med lite mer självinsikt än ni i ert anonyma tillstånd visar upp. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus, På tal om något helt annat och erinrande mig något du tidigare skrivit om på den här bloggen vill jag lämna dig ett lästips, nämligen: Judaism and Homosexuality. An Authentic Orthodox View by Rabbi Chaim Rapoport 2004. Boken kan säkert införskaffas genom någon nätbokhandel. Boken är lärd, saklig och medkännande.

   Radera