lördag 5 januari 2013

Överstelöjtnant Olofsson

Överstelöjtnant Olofsson, ni vet min vän signalspanaren, ringde. Han ville önska God fortsättning på allt. Det var snällt. Överstelöjtnant Salander var utomlands sedan strax före jul. Var han var och varför, frågar man inte. Ligger signalspaningsfartyget Orion i hamn eller är Salander ute på sjötjänstgöring i Östersjön och spanar? Senast såg jag Orion i Karlskrona skärgård, vid Aspö och Drottningskär, men det var en vacker fast blåsig dag i somras när jag skulle inspektera en del av vårt marina försvar - och rester av det vi en gång hade och då utbildades personal på Orion. Nu tror jag dock att jag, som gamla män brukar, förirrar mig i berättelsen. Vi kom i alla fall in på vad Slägga smedja kan tänkas förbereda.

Dagens Seglora drar igång på måndag igen. Överstelöjtnant Olofsson berättade att han hade sämre pejl på Smedjan. Smålandsposten är enklare att bevaka - liten stad, redaktion i staden och papperstidning. Med virtuella medel kan man lättare bedriva terror. Men Dagens Seglora måste väl ge sig på Annika Borg, som med sin sanningskampanj närmast hotar hela Smedjans existens. Effektivt har hon på Kristen Opinion trasat sönder hela deras angrepp på henne. Olofsson skrattade militäriskt och sa: "Har du sett att hon efter handboken också hotar Smedjans försörjningslinjer genom att fråga vilka som betalar för massivt genomförda lögnkampanjer mot misshagliga personer i Svenska kyrkan? Det kan inte vara roligt att vara finasiär där."

"Nästa fråga blir förstås vilka som vill stå samman med en smedja som närmast är en verkstad för lögnfabrikation och ståta emd sitt namnm som medarbetare, Mitarbeiter", sa jag. Olofsson skrattade igen: "Ja, och jag såg vid en genomgång av spaningsresultat här på MUST att publikationen internationellt börjar bli känd som "Des Tages Smedjan".

"Vi snappade upp ett material från Smedjan, som kanske ska med på måndag. Vill du höra?" Vad svarar man på det? Här är texten:

"Oavsett detaljer och att Annika Borg föraktfullt spyr ut sina främlingsfientliga lögner om allt det som Seglora smedja sensationellt avslöjar och därmed räddar samhället, kosmos och det mänskliga livet, kan varje läsare som inte själv är sverigedemokratisk islamofob se att hon har sjunkit allt djupare ner i extremismens stinkande träskmarker och därifrån hotar det mänskliga ljuset i den kupande handens inneslutande livgivande närvaro. Det märks också i de hatiska extremistutfallen på paret Andersson-Borgs främlingsfientliga blogg, där alltmer islamofoba spyor, rasistiska och homofoba hatutfall i strid ström presenteras till stöd för Anders Behring Breivik."

"Så ni har span på Seglora smedja?" frågade jag. "Vi har pejl på allt eftersom 'Dag Sandahl' är ett av våra sökord, vet du väl och det ger en hel del extra material att hantera - men det betyder inte att vi är helt klara över hur 'Sandahlskandalen' kommer att fortlöpa. Möjligtvis släpper redaktionen ämnet och hoppas att folk glömmer vad saken gällde och bara att det var och är en Sandahlskandal och det kan vara gott nog, effekten uppnådd -  men det kan vara så att de fortsätter. I deras kristligt svart-vita värld är du ju på den svarta sidan."

Överstelöjtnant Olofsson och jag skildes åt, tror jag. Men man vet inte riktigt om ett telefonsamtal med Olofsson är avslutat. Han kanske fortsätter lyssna på vad som sägs i prästgården och annorstädes. Somliga ogillar ett samhälle där Storebror hör och ser. Det kanske jag också principiellt gör men min lillebror satt i Signalspaningsnämnden och Olofsson och Salander är mina vänner - så rent personligt finner jag ett visst nöje i saken. Och så kan jag ju då och då ge er lite inblickar i framtiden - också om den bara ligger två dagar bort.

7 kommentarer:

 1. Med inblickar i framtiden, menar du Dag, vad? Att den finns, eller att det är en vision? En ofta hörd glosa nuförtiden är att " Gud möter från framtiden", det är en tänkt Gud, en Gud som flyr samtiden, inkarnationen. Om det sa Augustinus träffande att det bara finns ett nu. Poängen med framtiden är att den inte finns nu. I Stockholm delades en tomt benämnd "framtiden" vid nybyggnation. Ursprungsdelen fick då namnet " gamla framtiden", det är möjligt på stadskontor, men inte i Den bibliska verklighetsuppfattningen. När det talas om att Gud möter från framtiden har man närmat sig en calvinsk Gud med dubbel predinistation. Det ät farligt. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 2. Ett stilistiskt mästerstycke med en underton från KardeMummas kåserier. Man njuter!

  SvaraRadera
 3. Vilket material för brunsyn:

  Underrättelsetjänster. Nätverk av mer eller mindre fraternalistiskt, manschauvinistiskt, militaristiskt (eller kanske brunt) snitt. Germaniserande språk. Konspirationer i myndigheter och missbruk av befogenheter. Tillgång till information och texter innan de publicerats. Ajajajabaja!

  BloggarDag/Dag Sandahl är definitivt en person som bör få några högst personliga Sachverhältnisse (Stasiterminologi) utredda. Det kommer nog Des Tages Smedja (Jodå, genitiven är formellt korrekt!) att fixa efter juluppehållet. Offren för undersökningar brukar tvingas att hålla tyst. (Är det vad som drabbat Jörgen U Bengtsson?) BloggarDag lär inte tystna inför förhörslamporna!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 4. De "parakyrkliga" låter heresin och traditionsbrotten motiveras utifrån kontexten och situationen. Man spyr ut sin galla över den Tro som har överlämnats och bevarats på grundval av Jesus själv. Istället söker man efter iden eller den relevanta tolkningen av det man tror sig vara jesusmönstret. Jesus är för dem bara en poetisk myt som man söker tolka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "bara ", jaså det vet du. Intressant självmotsägelse. / Magnus Olsson

   Radera
 5. Poetiska tolkningsmönster låter rätt ofarliga för den egna fria livsstilen. Den som inte lever som Kyrkan lär, kommer snart lära som man lever...

  De åt och drack... Vish 2:6ff

  SvaraRadera
 6. "
  "Bloggar Dag lär inte tystna framför förhörslamporna"
  Fråga ett. Var det så där viktigt att försöka inbilla alla troende, att kvinnor som präster var en pest när det gäller Högmässogudstjänster?
  Fråga två. Kunde man inte ha tänkt sig en kompromiss?

  Hur får man ihop ett konstruktivt "arbetslag" som kan en i stället för söndra?

  SvaraRadera