tisdag 8 januari 2013

Mod

I dag på morgonen kunde man läsa Dagens Segloras första egenproducerade. I går kom somligt, pressmeddelanden som andra skrivit, gudstjänster andra hållit. Jag undrade varför vi angelägna skulle hållas med sådant av en tidning som hela julhelgen samlat mod. Men tålamod är också mod och detta tålamod belönades kl 7 i dag. Helle Klein hade modet att ta upp ämnet barnfattigdom i Europa och manade modigt biskoparna att skriva ett - brev! Mod?

Nå, fattiga barn i Europa - Grekland, Spanien, t ex - blir säkert glada över de svenska biskoparnas brev. Vad ska de skriva? "Var inte ledsna!" Eller ska biskoparna skriva till politiker och opinionsbildare, de där uppe? Vad skriver de då? Hoppar de på kapitalismen? Eller nöjer de sig med att hoppa på det svenska skolväsende som under namn av kunskapssamhälle utexaminerar också de som inte har godkända betyg och dömer unga människor till arbetslöshet eftersom skolan inte hade resurser att ta itu med dem som systematiskt skolkade sig igenom skolväsendet.

Kanske biskoparna skulle skriva ett brev, när de ändå håller på, om ambitiösa lärares omöjliga arbetssituation? Jag menar: en lärare ska vara lärare, vuxen vän och förebild, kurator och socialarbetare, allt i ett, samt komplettera med att vara författare och handläggare av den egna dokumentationen samt sitta på konferenser. När allt detta inte går, finns inga resurser att fånga upp de elever som håller på att tappa bort sig och ingen tror väl att ett samhälle mmd hög ungdomsarbetslöshet särskilt satsar på strulpellar? Ja, ni fattar. I grund handlar det förstås om det ekonomiska system vi hålls med, där ett fåtal blir väldigt rika och många blir fattiga.

Anmäler sig dock inte en kritisk fråga eller två? Vilken är tanken - om någon - när man mobiliserar just biskopar? Vad är det för särskilt med sådana, vilken kompetens i ekonomiskpolitiska frågor har förlänats dem genom biskopsvigningen?Är det en samhällssyn som kommer till uttryck - den att kraften till förändring finns hos dom där uppe, inte hos vanligt folk?

Sven Grassman dog för rätt många år sedan. Han gjorde dystra analyser och insåg att han skulle dö innan han ick se om det gick som han menade att det måste gå. Är det tid att ta fram hans böcker igen och repetera vad han skrev och vad han menade att vi borde göra? Om inte annat för att konstatera att han hade fel ... Sven Grassman hörde till de modiga.  När hans forskningsresultat inte passade, förpassades han till ett undantagsrum. Sånt folk ska man lyssna till.

Sandahlskanadalen, då? Segloras försvar efter Annika Borgs vidräkningar? Inget finns att läsa - finns ens uppräkningen av artiklar på temat Sandahl-skandalen kvar? Men nog måste det ha varit en underlig - för att inte säga undermålig - skandal som dör så kvickt?
Kanske redaktionen när det gäller Borg sitter tyst och begrundar skillnaden mellan "mod" och "dumdristighet" - men något måste väl redaktionen klämma ur sig. En ursäkt, kanske?

Men med så svaga insatser - blir Dagens Seglora långlivad? Upp med en hand den som tror det.

21 kommentarer:

  1. Så länge man betalar finns det nog liv i dagens Seglora. Biskop em Martin Lind ger sitt stöd, Ulvemark och Brunne fortsatt sitt. Nepotismen skall inte underskattas.

    SvaraRadera
  2. Jo det är som sagt pengarna som gör att det blir något publicerat. Så länge biskop och domprost inte stoppar stiftskollekterna så lär det bli något publicerat.

    En undran jag har är om det inte är dags för en anmälan till domkapitlet?
    Om det kan "skada det anseende för en präst" att använda illustrativt grovt språk eller att avsäga sig vigselrätten hos kammarkollegiet så undrar jag bara hur lögner och förtal skulle hanteras av domkapitlet? Prästerna som skriver på bloggar står ju under domkapitlens tillsyn, något som Jörgen.U.Bengtsson har blivit varse utan vare sig lögn, förtal eller grovt språk.

    Vet någon om "orgelpiparen" har blivit fälld i domkapitlet? Vare sig lögner eller förtal, men knappast gott omdöme, en hel del grovt språk och inte minst Simoni till tusen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ang.Orgelpiparen.Jodå! Piparen blev avkragad 2009.Att han senare fortsatt på sin blogg att förlöjliga och förnedera andra kan Domkapitlet tyvärr inte göra något åt.
      BF

      Radera
  3. Tänk - Att SS och dennes Führer Helle får sååå mycket från Sofia i Sthlm och annorstädes - Ajajajabaja!!!

    Snart får vi läsa om "The Final Solution" - Ty Kulturmaffian SS och dennes gelikar SVT o SR har skapat Auschwitz för de icke-önskvärda präster o lekmän...

    Vladimir Pradoljubov

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thorsten Schütte9 januari 2013 kl. 17:11

      Alltså, även om man hjärtligen ogillar Seglora, gör man sig bara en björntjänst om man kallar den SS och Helle Klein Führer. Då sänker man sig ju till samma låga "guilty by association" nivå som de. SKÄRPNING!

      Radera
  4. Sådan är ju dagens journalistik! Nyheter blåses upp och körs intensivt, och sedan lägger sig det hela, och det blir helt tyst. Många gånger undrar man ju vad som hände sedan, för någon uppföljning kommer inte.
    Kanske lite trist för dem som gärna ser sig omskrivna? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tant lila,

      Likt en cancersvulst frodar SS och Helle på de skandaler de kan frammana hos de ignoranta...

      Vladimir

      Radera
    2. Jag har bara en enda gång hört Helle Klein i det verkliga livet på en temadag. Trots att hon inte har åldern för att tillhöra 68-generationen, gav hon mig ett starkt intryck av att vara av samma sort. Precis som säkert en del av herrarna i detta forum är. 68-överlevare. Typiskt för sorten är att man måste ha någon/något som man starkt brinner för och därmed också något/någon som man är emot. Trist när tendensen finns bland de prästvigda!

      Radera
  5. Med mitt mått mätt så måste 40-talets Svenska Kyrka ha varit mer bibeltrogen än vad som är fallet idag.
    Men stämmer de som Svenska Kyrkan förändrat i dagsläget så har väl generationen präster jordfästa anno 1940 "stekts" eller i bästa fall omskolats till något sekulärt.

    SvaraRadera
  6. Jag har funderat på en sak. Sandahl får gärna svara. När man engagerar sig i sådana här hmmm.. strider och deltar på vilken som helst utav sidorna så finns det ju en risk att allting blir bara värre. Fler och fler blir en del av problemet och därmed problemet självt bara större och större.
    Att engagera sig på det där sättet är i helt sin ordning på det världsliga planet. Den här världens ordning är ju just sådan. Om man är polis så ska man gripa bovarna. Om man är journalist så ska man skriva om dem. Om man är en soldat i kriget så ska man döda fiender osv.
    Men vad bör en troende göra i rollen som JESU EFTERFÖLJARE? Vad bör du Sandahl göra i rollen som FÖRKUNNARE av GUDS ORD? Vad bör en präst man göra i rollen som SJÄLAVÅRDARE? Jag tänker mig att de sistnämnda har en HELT ANNAN UPPGIFT än de som har "världsliga" yrken.
    En viktig skilland är enligt min mening att en troende/präst/själavårdare/den som hänvisar till Jesus eller Gud, ska hjälpa människorna att hitta en VÄG UT UR STRIDERNA snarare än VINNA STRIDERNA. En annan skillnad är att resultatet av de sistnämndas verksamhet ska vara evigt hållbart. De svåra situationerna ska användas som verktyg till andlig mognad och frälsning. Håller någon med?
    Sug på detta och god fortsättning på det nya året. /en anonym en

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med. Detta var mycket klokt skrivet.

      Radera
    2. Vi behöver de som strider för oss. Ytterst är det Herren, men han kallar oss till helig strid. Trons goda kamp mot synden. Evangeliet behöver försvaras och befästas. Det är inte god själavård att försonas med villfarelse, men det är god själavård att vara barmhärtig mot den villfarande. Då som nu behöver vi en Irenaeus contra gnostisk heresi, en Origenes contra vår tids Kelsos, en Athanasios contra vår tids Babylon, en Thomas contra vår tids hedendom osv. Var finner vi dessa? Är det någon som tror att vi möter denna kamp i S s:s sammanhang?
      Det skulle vara glädjande om det vore så och inget skall uteslutas.

      Radera
    3. Jag har både "sugit på den" och smakat...
      Jag har ett gammalt RECEPT för relationsproblem i min receptbok:
      1 Gå till Gud i bön.
      2 Lägg band på din egen attityd
      3 Tro att Gud kan ta hand om relationen
      4 Tillåt den Helige Ande granska:dina motiv, din attityd, dina ord,Finns det någon sanning i motpartens kritik? Ps 139 Utrannsaka mig Gud..
      5 Stå emot fienden, INTE personen. Jak 4:7 Avundsjuka, splittring, hämnd, bitterhet osv
      6 Uppehåll en naturlig relation, oavsett kostnaden
      Jn 13: 34

      Edin Lövås skrev för många år sedan en liten bok: Maktmänniskan i församlingen. Den är säkert fortfarande läsvärd.

      Det lönar sig i längden att välsigna den vi har svårt med, men inte alltid lätt!

      Radera
    4. En soldats uppgift är förvisso att vinna striden, även om det kostar en människa livet (kanske dem soldatens eget liv). Men låt mig hårddra detta en aning Soldatens uppgift är att vinna striden, och inte att döda människor, som sign "en anonym en", skriver. Under de senaste decennierna har soldaternas uppgift dessutom alltmer förändrats från att vinna strider till att finna vägar ut ur striderna. Det vet varje FN-soldat.

      Det fanns en tid då teologiska konflikter även inom kristenheten användes som bränsle i militära konflikter. Nu avvecklar vi i stället de teologiska konflikterna genom diskussioner. Och vi föredrar faktiskt ändlösa diskussioner, som aldrig tar slut (med det gör de, eftersom det kommer nya konfliktämnen som pockar på uppmärksamhet) framför att de teologiska konfliterna övergår i militära konflikter.

      Jag håller inte med sign. "en anonym en". I den nutida Svenska kyrkan finns knappast någonting så konfliktskapande, som det ständiga fredstjafset och krav på kapitulation inför alla möjliga aggressorer.

      Radera
    5. Till anonym som hänvisar till Edin Lövås viktiga bok. Strålande! / Magnus Olsson

      Radera
    6. Ja, Anonym, någon i ordningen, det som många av oss har uppfattat som ett problem inom Svenska kyrkan är att man hellre pratar med Gud om problemen än med varandra! :)

      Radera
    7. Det är klart att det ska förekomma en öppen debatt. Alla är inte kallade till att föra den, men att argumentera som "en anonym en" är faktiskt slag under bältet. Nu gällde frågan om SS:s överlevnad. Under den nye domprosten kommer - mänskligt att döma - ingenting att ske som stör den tystnad som signaturen vill få till stånd. Det är alltså säkrast att förhålla sig väl, mana debattörerna till lugn och krypa in under anonymitetens skyddande täcke. /BoR

      Radera
    8. "..ingenting att ske som stör den tystnad som signaturen vill få till stånd."
      Det verkar som om vi inte pratar om samma sorts tystnad. Jag har ett helt annat perspektiv på saker och ting utöver det vanliga världsliga.
      Det att folk inte förstår avslöjar för mig vad som är kyrkans största problem.

      För min egen del får folk mycket gärna vara anonyma. Det är de framförda åsikterna och tankarna som är viktiga för mig, inte personerna. Och vad skulle någon behöva mitt namn till?

      Radera

  7. правдолюбов - sanningskärlek

    Och det måste vi väl tro då?

    SvaraRadera
  8. Tage Danielsson (fritt ur minnet):

    Guldmyntfötterna har en akilleshäl
    som snart får välfärdskolossen att trilla:
    Det faktum att de som far väl far väl
    för att de som far illa far illa

    Det enda verkligt effektiva biskoparna kunde göra för de fattiga barnen vore väl att göra som föregångaren St Nicolais - förebilden till vår jultomte: Ge dem sina tillgångar. Det är väl därför de har så höga löner eller? Jag är övertygad om att de skulle få efterföljare om de gjorde som han och göra verklig skillnad som föredömen - se bara hur många som gör som St Nicolais, om inte fullt ut så i vart fall till en del!

    SvaraRadera
  9. Till LFL som skriver "Soldatens uppgift är att vinna striden, och inte att döda människor, som sign "en anonym en", skriver. "
    Helt rätt har du här. Jag var slarvig och slant i tanken. /en anonym en

    SvaraRadera