torsdag 9 maj 2013

Facebookskörd

Facebook - Fejjan - är ett intressant fenomen för där blir många hjärtans tankar uppenbara. Ingenting är privat. Alltså får vi titta in i Anna Karin Hammars tankevärld.

"Nu ska jag strax gå på socialdemokraternas möte för kyrkligt förtroendevalda. Synd att Omar Mustafa inte är kvar i partistyrelsen. Det hade blivit intressant med representant för också islamiska förbundet att besluta om kyrkopolitiken i Svenska kyrkan vad gäller s-inflytande. Det är nog dags för en förändring på sikt som samtidigt inte innebär att politiken slutar engagera sig för vad religionerna gör..."

Det första jag noterar är förstås att hon går till ett möte som socialdemokraterna ordnar för kyrkligt förtroendevalda. Ta ut satsdelarna, så ser ni. Aldrig hade Frimodig kyrkas kandidater kunnat säga så. Där har VI ett möte inför valet. Det blir lite annorlunda för partier med avlönade ombudsmän och en offentligfinansierad partiorganisation, det kan jag fatta. Men det är en demokratisk försämring. Den innebär att en medlem går till ett möte som socialdemokraterna ordnar.

Efter denna lilla uppvärming kommer det som inte ska glömmas.

Pastorn och doktorn Anna Karin Hammar finner det "intressant" att en muslim skulle bestämma vad den största kyrkopolitiska gruppen, i det kyrkomöte som  fastställer Svenska kyrkans lära, skulle driva. Det är väl lika intressant som att de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan likväl sitter i partistyrelsen och beslutar. Detta intressanta faktum förmår jag bara uppfatta som vanvett och jag fattar inte att redliga socialdemokrater accepterar förhållandet. Samtidigt kan jag vara tacksam för denna inblick i dr Hammars tankevärld för vet man hur det går till i ett politiskt parti, framstår Frimodig kyrka än mer som det verkliga alternativet.

Markeringen på slutet indikerar att de politiska partierna börjar tröttna på kyrkopolitiken och söker andra former för att behålla ideologisk kontroll, det som heter "engagera sig för vad religionerna gör".

Anna Karin Hammar är intresserad av förändring, läser jag på Dagens Seglora. "Förändring i attityder och tolkningar så att världens religioner kan bli till glädje för HBTQ-personer i våra mänskliga rättigheter." 

Fundera nu ett ögonblick över vilken funktion "religionerna" får i denna text. De ska vara ett understöd för de mänskliga rättigheterna. Religionerna förvandlas till ideologier - ideologier för förändring. Och "religionernas" texter hanteras så att den verkliga auktoriteten blir den egna tolkningen av texterna, ser jag. Så kan man också förfara med helig skrift - eller kan man?

Anna Karin Hammar var ärkebiskopskandidat när det skulle väljas efter hennes bror. Ja, brodern HB Hammar ställde också upp. Jag erkänner att jag frestas att i ärkebiskopsvalet, där jag har rösträtt, följa Lenins maxim: "Ju sämre, desto bättre." Är Anna Karin kandidat nu också?

7 kommentarer:

  1. Jag uppfattar henne iockförsig som att hon skriver "intressant" ironiskt, alltså att hon inser problemet med islamiska förbundet i styret av en kyrka? Men jag har inte läst den ursprungliga texten.

    SvaraRadera
  2. Instämmer i att Fb är fascinerande, därför skall man ha en öppen för alla synlig sida så kreti och pleti kan glutta och glo utan att man tvingar sin medmänniska till att behöva gå på skvaller som andra förmedlar. Bloggar likaså. Kanske blogg är stora hjärtkammaren och Fb lilla? För vad hjärtat är fullt av säger tangentnedslagen. Fö vill jag minnas att jag hört AK Hammar använda uttrycket " snickarsonen" men jag skall reservera mig för att jag kan ha hört fel liksom läst fel när jag trodde mig läsa att DS använde detsamma. Nä nu skall jag inte röja mer av vad mitt hjärta är fullt av, utan spara lite plats åt hjärtevännen framför andra: Jesus. Är ju trots allt pietist och postmodern och försvarare av det svarta och ickesakramentala samt anfallare av högkyrkligheten och allt annat smått och gått man får läsa sig till, i tacksamhet. / Magnus Olsson utan h men med almenacka.

    SvaraRadera
  3. Helle och Anna Karin, vilket ledare- och tandempar för kyrkans snaraste kollaps!
    Må Lenin mysa! Jag gillar tanken. Bättre underhållning än Eurovision Song Contest!

    Tant Svart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som jämför lidanden har ännu ej lärt känna Gud. / Magnus Olsson

      Radera
  4. Med Hammar vare sig det är KG, HB eller AK garanterar det fortsatt politisering och sekularisering av svenska kyrkan. Kanske blir det någon som motsvarar Katherine Jefferts Schori även för svenska kyrkan. I så fall har väl Lenins maxim följts med trohet?

    SvaraRadera
  5. Det skall nog vara något i stil med "hellre färre men bättre". Inte sämre. Med andra ord, god kvalitet föredras framför hafs och slafs.

    SvaraRadera
  6. Apropå kommunikationstsaren galne gunnar och att han vill att det ska vara mera "lyssnande", som är för övrigt tagen ur biskopinnan Schori's spelbok - Ja nu är det slutspelet för skenkyrkan SveK.

    Birgitta af Segerstad

    SvaraRadera