söndag 12 maj 2013

Håll i er - nu kommer sanningen!

Jag läste Peter Boström i Ölandsbladet i går. Ölandsbladet är tidningen som kommer ut tre dagar i veckan och hade en reklamslogan för prenumeration som löd: "Tre nummer i veckan räcker." I gårdagens nummer berättar Peter om pastor Åke Green i Borgholm.

Åke kom en fredagseftermiddag in på Ölandsbladets redaktion och var besviken att ingen kommit till Pingstkyrkan och hört hans predikan om homosexualitet. Alltså lämnade han in ett referat han skrivit själv. Referatet fick gå med och redaktionen gjorde en uppföljning. Reportern Martina Nelson bokstavligen väckte RFSL:s lokalrepresentant i Kalmar, Fredrik Johansson, som - skriver Peter  - "fick tidningen upptryckt i ansiktet av vår energiska reporter".
"Vad tycker du om det här? Ska han få säga så? Va?!"
"Öh ...va'ere frågan om? Öh, näe..."
"Ska du polisanmäla? Va?!"
"Öh ...tja, jo det kanske."

Så var Åke Green-affären ett faktum, för Johansson polisanmälde.

Green dömes i tingsrätten, men fallet gick vidare till Göta Hovrätt och HD. Peter följde fallet -ölänningar i förskringringen håller ihop lite grann. "Hur kan du umgås med en såndär?" undrade en journalist från en större svensk tidning och avfärdade Green med omdömet "Men han är ju knäpp!" När Peter drog ett resonemang om yttrandefrihet kom det ånyo "Äh, knäppisar!"

Det första man får veta är sanslöst - och Fredrik Johansson lärde sig något och gick till studentkåren för att den skulle uttala sitt bristande förtroende för mig som högskolans präst. 14 personer hade klagat, angavs - jag tror att Fredrik Johansson använde siffran 14 eftersom hans regnbågsgrupp var så stor. Jag hade svarat på frågor i studentkårens tidning om partnerskap, vill jag minnas. Det sanslösa är att det alltså inte var själva predikan som upprörde. Oavsett utgivningstäthet hade ingen reagerat under veckan. Reaktionen kom på tidningens förfrågan efter ett egenreferat från en sovande som försökte samla sig och som inte tänkte efter. En klassisk set-up, menar jag. Men lagstiftningen är som den är.

En svensk som är homosexuell skiljer sig från en heterosexuell svensk för den senare ingår bara i en folkgrupp, svenskar. Den förre i två, svensk och homosexuell. Han har dubbelt så stor möjlighet att bli utsatt för hets mot folkgrupp. Jag vill att de heterosexuella också ska förklaras vara en folkgrupp med skyddsrättigheter och jag vill att Växjö stift ordnar en studiedag:  Att vara människa - en dag om heterosexuella för dig som arbetar i församling

Det blir en sådan dag i respektive länsdel - men då heter det "Att vara människa - en dag om HBT för sig som arbetar i en församling." Alla anställda har just bjudits in. Fyra kvinnor (?) bjuder in. Britt-Marie Leion, Sofia Ekelund, Ann-Christina Roxberg och Katarina Hedqvist. Genom en miss kom inbjudan inte med i stiftets kurskatalog men per brev fick församlingarna. Visserligen hade präster och diakoner en sådan studiedag när Sven Thidevall var biskop - men åren går och pengar finns så pass att förhoppningen är att de förtroendevalda ska få motsvarande kurs 2015.

För min del betyder det fyra dagar från församlingsarbetet i oktober månad eftersom vi har präst- och diakonmöte också. Lön har jag utan att behöva ta ansvar - och så tillkommer reskostnader (och logi för mötet i stiftsstaden). Men till frågan hur det är att vara människa om man inte är hbtq (varför släpppte man q-et?) kom man aldrig.

Kursinbjudans slutmening gillar jag: !"Vi hoppas att den här dagen ska känsliggöra oss för mångfaldens möjligheter och välsignelser och hjälpa oss att vara kyrka på ett trovärdigt sätt."
I varje fall hade apostlarna behövt en kursdag som denna, det begriper jag. Eller hade de sagt: "Fattar ni inte, det är Den Helige Ande som behövs för att Kyrkan ska bli och vara trovärdig och vi förvandlas."

Vad man genom berättelsen om rättegånmgarna mot Åke Green lär sig om tankevärlden hos en journalist vid en större svensk tidning borde skrämma. Det är alltså av denna journalists informationsinsatser vi är beroende! Det hon förstår, får vi oss serverat för att vi ska förstå. Jag går snart till Högby kyrka - där är texterna mer informationsbärande också denna söndag. Jag vill förstå lite mer, kanske om vad det är att vara människa.

1 kommentar:

  1. Att "främmandegöra" den heliga Skrift och att "känsliggöra" för fortsatt "mångfaldsarbete" har en omisskännlig doft av Babylon.

    SvaraRadera