onsdag 29 maj 2013

PB

The Most. Rev Katharine Jefferts Schori är PB, Presiding Bishop i The Episcopal Church och ärkebiskop Wejryds polare. Det finns kanske anledning att följa PB:s teologiska försök då. Hon bvar i Venezuela och konstaterade att vi lever i spänningen mellan de som ser en glimt av Gud i alla människor och andra som inte ser Gud där, särskilt inte om Gud gör något oväntat. Som det d'är med samkönat äktenskap där många nu kommit att uppfatta att olikheter inte är felaktigheter.

Så långt i framställningen tar PB upp den slavflicka som följde efter Paulus, Apg 16:16ff. Paulus tröttnar till sist på flickan som följer efter dem i flera dagar och ropar: "De här männen står i den högste Gudens tjänst och förkunnar vägen till frälsning för er." Paulus befaller anden att fara ut ur flickan och hennes ägare ser hoppet om fortsatt förtjänst försvinna. Vad säger PB om detta? Flickan förkunnar detsamma om Paulus som han själv säger, Rom 1:1. Men Paulus är irriterad, "perhaps for being put in his place", och svarar genom att ta ifrån flickan hennes "spiritual awareness": "Paul can't abide something he won't see as beatiful or holy, so he destroys it." Nu lever vi i en tid när vi behöver se Guds härlighet i varje människa och i hela skapelsen. Det betyder att vi måste byta linser eller låta fjällen falla från våra ögon. "That kind of change isn't easy for anyone, but it's the only road to the kingdom of God."

Nu blev dom arga på PB. "What kind of delusional hogwash is being peddled here?", frågade någon, som inte kunde se det heliga eller vackra i slavflickans demoniska besatthet. Andra tog fram att denna predikan inte är kristen. Frälsningen - vägen till Guds rike - är inte något Jesus har gjort utan något vi måste göra. Evangeliet har ersatts av lag. Och de som inte köpt "same-sex-marriagre"-konceptet har fått besked, de är lika bigotta som aposteln Paulus.

Ibland kan man förstå att episkopalerna i USA har problem.Men får inte vi problem också när vi ska umgås med denna kyrka, vi som så envetet i vår kyrkotradition hävdar rättfärdiggörelsen genom tron allena?

Eller ska vi säga något annat. I USA bryts inom kyrkosamfundet klassisk kristen tro mot detta det andra. Det är detta det andra som försöker lägga beslag på egendom och kapital men också positioner. Till sist blir allt detta självförstörande.

Jag slutade skriva här, tryckte på publiceringsknappen och skyndade ut. Två av lammen hade tagit sig ur hagen och måste av den gode herden återföras till hjorden. Jag såg i denna händelse kanske inte "God's glory" men "God's call". Vackert så. Hur det gick? Lammen är tillbaka och har fått en förmaning att inte göra så igen. Kanske Svenska kyrkans ärkebiskop skulle försöka fösa in PB i den stora flocken igen?

7 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Det där om St Paulus tolkning av flickans beteende och hur det i sin tur tolkas. det borde DS skriva mer om. Rom 1:20 har en del att säga om skillnaden på Skapelsen och det skapade.
  /Magnus Olsson

  SvaraRadera
 2. Problem, irrläror, förförelser och tendenser är inte isolerade, utan verkar i hela vår kulturkrets. Herdeämbetet är inte så dumt för att hålla flocken samlad. Utan Petrusämbetet i Rom, vore den katolska kyrkan nog lika illa ute som övriga kyrkor. Katoliker i gemen tycks inte signifikant skilja sig från andra i olika uppfattningar.

  Påvestolen/herdeämbetet i Rom blir alltså en positiv, konservativ motkraft i en farligt progressivistisk tid?

  Dags för återanslutning till den stora fårahjorden?

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, återanslutningen är nog inte så långt borta. Och väl är det.
   Bloggarens infångningsaktiviteter får något profetiskt över sig.

   LG

   Radera
  2. Då bleve det till att lämna en vilsegången flock för en flock som också gått vilse på flera punkter, låt vara att man inte vänder yllekappan efter vinden på samma sätt. Irrläror är irrläror även om de är månghundraåriga.

   Radera
 3. De liberala förnekar aldrig sig själva. Därför blir förnekelsen av Kristen tro och tradition satt i system.

  SvaraRadera
 4. Jaså,

  ÄB "Vägröjare" följer kjolen av PB Schori? Då är Svek's förestående bortgång väldigt nära.
  Jo, en kan följa vad som händer TEC och CofE på

  Hur slående lik TEC är Svek - Som klippt och skurit.

  Birgitta af Segerstad

  SvaraRadera
 5. En återförening med hjorden är det enda alternativet, om man menar allvar. Men hur många vågar omsätta det från vackert snick-snack till reell handling? Jag gissar tyvärr på inte särskilt många... Det är lite som ett destruktivt förhållande, man lär sig leva med att få en smäll då o då, för hemma är ju alltid hemma... Tyvärr gömmer sig också allt för många bakom struntpratet om "att bevara det Katolska arvet". Skitprat! Det är bara ett fagert tal av s.k. högkyrkliga som inte vågar ta steget fullt ut, och faktiskt "återvända in i hagen", utan stannar kvar och leker halv-Katoliker med liturgiskt krims-krams. Minsta mothugg, och de lägger sig platt för nymodigheterna. Har tyvärr sett det på nära håll... Nä, det skulle vara lite mer fransmän över SveK´s medlemmar. Fram för fler dynglass framför Törnrosa-borgen i Uppsala!

  SvaraRadera