onsdag 11 december 2013

Folket mot folkkyrkan - to be continued

Jag måste skriva innan veckans Kyrkans Tidning kommit för i morgon är det tidig om än gammal kyrkostyrelse i Uppsala och inte tid att blogga. Så det kan redan nu ske med ignoratian som främsta tillgång. Jag vet inte vad Kyrkans Tidning avslöjar om välbetalda kyrkoherdar - men kan utifrån ett rikt föreställningsliv ana. Vad göra? Ge råd till de journalister som vill göra ett så kallat påhak. Här är några enkla saker att tänka på. 1. Läs artiklarna om kyrkoherdelöner förra veckan och denna och var noga med källhänvisningarna. 2. Ring kyrkoherden i mediets spridningsområde och fråga vad han/hon tycker om sin lön. Fråga hur ofta kyrkoherden hinner predika, fira högmässa, döpa, ha konfirmander, viga och begrava. Fråga hur mycket själavård kyrkoherden hinner med. Fråga hur kyrkoherden uppfattar arbetsklimatet i pastoratet. Om samtalsklimatet är gott kan du också fråga om kyrkoherdens examina, publikationer mm mm. 3. Ring en medarbetare /kanske en komminister i pastoratet/ och fråga vad han/hon tycker opm kyrkoherdens lön med tillägget att du ber komministern berätta vad kyrkoherden egentligen utför i sin (omfattande och ansvarsfyllda) gärning. 4. Ring biskopen och be biskopen förklara vad en präst efter sina vigningslöften sysslar med och be biskopen jämföra den aktuella kyrkoherdelönen med sin egen. 5. Sök upp en undersköterska och en lärare och fråga vad dessa tycker om kyrkoherdens lön. 6. Skriv artikeln. 7. Gör 10 dagar efter publiceringen en uppföljning och kolla a) antal utträden i det aktuella pastoratet och b) antalet utträden så som saken kan beskivas från nationell nivå. 8. Fira en riktigt god jul och ett njutningsfyllt nyår i vetskap om att artikeln fungerar. Deb svenska avundsjukan är nämligen en starkare drift än sexualdriften, som Ingemar Mundebo påpekat. I väntan på Kyrkans Tidning i morgon ska jag vandra till Ärkebiskopsgården för middag med den gamla och den nya kyrkostyrelsen. Det har klarnat upp i Uppsala, annars hade jag kunnat utbrista: "In i dimman!" Kanske måste jag dock göra reda för transskriberingar av slaviska språk. För den som skribver avhandling på engelska är det besvärligt. Jag skrev t ex "vojni" som vi gör på svenska men måste hålla mig till engelskans "voini". Denna språkliga förvirring gör att jag emellanåt funderar på att strunta i avhandlingen i slaviska språk och skriva något annat. Till dem som söker klarhet om hatkampanjer kan jag bara skriva: Håll ut.

14 kommentarer:

 1. Jag har regelbundet läst Dina bloggar. Fortsätt! Lämna dem inte i fred! Du är en dåre i Kristus. Ola Byfält, Helsingfors, Finland.

  SvaraRadera
 2. Ja, nästa år får du ju fraternisera (förbrödras) med Antje Jackelén i sagda Ärkebiskopsgård. Och inte faller någon skugga från Aleksander Radler över dej för det. Däremot kan det ju vara lämpligt att konversera med henne på tyska - vi har ju inte längre så många bildade människor här i Sverige ;o)

  Hoppas dock att du slipper bli över 100 år, så att att du inte behöver uppleva dagen då en sverigedemokrat blir kyrkomötets ålderspresident och tf kyrkomötesordförande. Antagligen har Gud i sin barmhärtighet endast tänkt låta dej uppleva socialdemokrater. (Kan i o f s vara jobbigt nog).

  SvaraRadera
 3. Snälla, kan du inte splitta upp texten, det är svårt att läsa tät text på en bildskärm.

  Jag läser din blogg regelbundet och befarar väl att "dom" snart tar fram brännjärnet och märker dig för evig tid...

  Allan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allan!

   Tryck ctrl + så förstoras texten ett steg i taget, Ctrl - ger motsvarande förminskning.

   Radera
  2. På Mac använder du command/fyrklövertangenten istället för ctrl fm

   Radera
 4. Jag väntar med spänning trots att jag redan känner mig väldigt klar över mycket. Det jag känner mig klar över är att precis som SR:s artikel påstår förekommer det hat mot Antje Jackelén i kommentarsfälten på främlingsfientliga sajter.
  Att all kritik mot Jackelén inte kan sorteras under rubriken "hat" är lika klart det med.
  Det jag misstänker här är att du snart kommer med scoopet att Jackelén har anlitat Stasiagenter som skrivit alla dessa hatkommentarer så att hon kan använda dem i PR-syfte för sig själv. För detta har hon betalat mer än 50 miljoner kronor!
  Detta är i sanning en ond kvinna!
  Enda problemet borde väl här vara att Stasi inte längre existerar, men problem är ju som alla vet till för att lösas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Anna, bloggkommentarer är för smala i kommunikationen för att man sak kunna vara satirisk på det sättet. Kristna människor vet att ingen människa isig är odm, men att alla lever under döden och syndens hot och därför är benägna att göt a onda saker. När vi vet detta omvarandra ochvet att Herren själv ärden som kan bota oss, därför att han har brutit dödens makt vöer människorna, så blir livet hoppfullt och vår tolerans mot varandra stor. Vi har alla adress "Bättringsvägen Ett" fm

   Radera
  2. Förlåt?
   Jag förstod inte riktigt tror jag .Kanske lika så bra det.Men Antje är i sig inte odm, men eftersom hon lever under dödens skugga så har hon anlitat Stasiagenter?
   Men vi har samma adress på förmiddagarna, eller vad står fm för?

   Radera
 5. Om löneläget för kyrkoherdar kan nog sägas, att löner mellan 45.000-70.000 kr är ganska normalt för ledare på denna nivå. Chefskap är den enda uppgift utom läkarens och civilingenjörens, som värderas i det moderna Sverige. Och Kyrkan är ju som alltid inkulturerad i sitt samhälle. Inget att höja på ögonbrynen för, alltså.

  Eller?

  Skall präster och teologer användas som administratörer och förvaltningschefer? Har de ö h t kompetens för det??

  DS har fullständigt rätt beträffande den svenska avunden. Denna riktar sig då tillfälle gives mot (den i föreställningen manlige) prästen, och för den delen även juden, som också är traditionellt hatobjekt i svensk, folklig mytologi. Sjuttio- och åttiotalens magra prästlöner och ofta underbemannade pastorat förändrade knappast föreställningen om den i välmåga och behaglig sysslolöshet levande, människofientlige och närige prästa-...

  Med rätt eller orätt kommer lönstatistiken att utlösa vrede. Johannes Paulus II betonade vikten av att kyrkan måste vara fattig. Biskop Franz-Peter Tebartz-van Elst och hans minst sagt lyxiga biskopsresidensbygge blev för mycket för katolikerna i Limburg. Det behövs nog betydligt mindre än så, för att få den svenska avundsjukan och det svenska prästhatet i svallning.

  Sen frågar jag mig varför nu DS initierar, eller åtminstone hejar på, denna - säkert rimliga och välbehövliga - taskspark mot det havliga, chefande och administrerande karriärprästerskapet. Ett tack för alla gliringar, tacklingar och beljugningar som beståtts honom? Eventuella utträden p g a uppmärksammande av översteprästernas löneutveckling hade kommit ändå, bara något senare och av annan anledning.

  Väl bekomme!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 6. Kommer verkligen chefredaktören att offentliggöra kyrkoherdens lön och ställa sådana frågor som Dag nämner? De är väl frimurare båda två? Bartholomeus

  SvaraRadera
 7. Frågan som Tant Svart ställer borde diskuteras mer och vad för lösningar som finns:

  "Skall präster och teologer användas som administratörer och förvaltningschefer? Har de ö h t kompetens för det??"

  Ibland sammanfaller den gode prästen och administratören i samma person, men långt ifrån alltid. Tror att detta är en av orsakerna till att många församlingar blöder och att mycket energi och kraft inte inte får ett konstruktivt utlopp.

  Hur finner vi en annan lösning för att leda församlingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora organisatoriska frågan är vad kyrkoherden är satt att leda, församlingsborna eller de församlingsanställda?

   Sedan kan man under inför vem kyrkoherden ansvarar inför i detta ledarska, kyrkorådet, biskopen eller Gud själv?

   I ledarskapet över frösamlingsbornas andliga ve och väl svarar kh inför Gud själv.
   I ledarskapet över anställda medarbetare ansvarar kh inför kyrkorådet.
   Inför biskop och domkapitel svarar kh endast för trofasthet mot kyrkoordning och vigningslöften (tyvärr inte mot bekännelseskrifterna vad det verkar).

   Jag tror att man behöver utöka klockarens kamerala ansvar till att omfatta mer av personalanvar så att kh kan ta ett större praktiskt ansvar för församlingsborna.

   Klockarlönerna bör då rimligen kunna ligga "marknadsmössigt" och i nivå med dagens kyrkoherdelöner.
   Kyrkoherdarna får väl lönesättas efter tillgång, efterfrågan och förmågan att engagera församlingsborna.
   Det sistnämnda gärna enligt rörliga lönedelar baserat på antalet nattvardsfirare, något pensionerade högkyrkliga präster tyvärr inte kan få del av.

   Radera
 8. Jag tycker att Tant Svart är klarsynt. Även om jag delar DS kritik av löner uppemot 70' och välkomnar KTs granskning ställer jag mig frågande till det slags rapportering DS vill se. Förvånande att någon med plats i Svenska kyrkans högsta organ skriver en manual för vad han tror ska leda till ökade utträden ur Svenska kyrkan.

  SvaraRadera
 9. Bartholomeus erinras om den egna möjligheten att få löneupplysningar på önskade personer i Svenska kyrkan - även den lön, som Dag åtnjöt innan han tog sin hatt och gick. Siffrorna är offentliga och stoppas inte av frimurare på hemliga möten.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera