söndag 22 december 2013

Ordet är nog "plump"

Det är årets av Kyrkans Tidning utnämnde bloggare jag karaktäriserar. Dagens Seglora kommenterar i en ledare denna hedervärda utmärkelse från det kyrkliga livets viktigaste opinionsbildare och tycker inte om den. Några pärlor från seglorianerna kan hämtas. Som den här:

"Vi har tidigare uppmärksammat Dag Sandahls blogg vid flera tillfällen, och hade hoppats slippa göra det igen. Vi har vid flera tillfällen fattat beslut om att inte uppmärksamma hans utspel, eftersom de antingen varit för osmakliga eller illvilliga för att kunna tas seriöst."
Detta är lika roligt som repliken: "Jag har slutat röka. Det har jag gjort ofta."
Vid flera tillfällen har man beslutat att inte uppmärksamma det som skrivs här. Och denna ädla målsättning har alltså seglorianerna aldrig lyckats uppfylla.
Hör dom inte skrattsalvorna när de nu redovisar sitt misslyckande på denna punkt?

Dagens Seglora vänder sig så mot bloggkommentatorer som sprider antisemitiska rykten mot Dagens Seglora och mot Helle Klein. "Bland annat står det att läsa att judar styr svenska media och har en hemlig maktagenda." Det är till att minnas lite snett, om man så säger. Själva saken diskuterade vi rätt utförligt. Dagens Seglora proklamerar stolt satsen att det är viktigt "att inte sprida vidare rykten och teorier som skadar andra", tja. Det är också viktigt att ta upp trollen i ljuset.

Det kommer mera! "Sandahls pågående kampanj för att koppla samman den blivande ärkebiskopen Jackelén med såväl DDR som Nazismen (sic!) passerade för länge sedan anständighetens gräns. Vad som ständigt antyds men av lätt insedda skäl aldrig skrivs rakt ut, är att Jackelén inte skulle ha rent mjöl i påsen."
Nu har jag aldrig diskuterat någon mjölfråga. Däremot har jag frågat om Antje Jackeléns meritering. Professor i Lund, som Expressen påstod, har hon dock inte varit. Professor gäller hon som, tydligen. Är hon det - eller vad? Besked har inte lämnats ens av Dagens Seglora på denna punkt.
Kopplingen som gjorts handlar om Tyskland, en glädjekälla i vårt liv. Vad är det med det? Tysk historia är som den är.

Sen kommer det bästa.
Kyrkans Tidning borde haft anledning "att hålla inne på hyllningarna" eftersom jag är anmäld. Bakgrunden kunde vi på en skärmdump utlagd på Bloggardag läsa och det var en diskussion där några av seglorianerna kom fram till att en anmälan vore metoden för att få tyst på mig, inte debatt.

"Prekärt, KT" kallar Dagens Seglora läget att Kyrkans Tidning kommer att ha "hyllat samma beteende som Domkapitlet sedermera förklarar olämpligt". Hur vet Dagens Seglora vilket beslut domkapitlet kommer att fatta i januari 2014? Och hur ser seglorianerna på rättsprocessen  är man oskyldig tills motsatsen bevisats eller inte? Betyder en anmälan att en person med automatik måste stå i anmälningens skugga och dväljas där i grådasket, misstänkliggjord av rappa anmälare tills saken till sist prövats?

Sandahl är "en uttalad sträng konservativ", vet seglorianerna också att meddela, "och dessutom djupt kritisk mot den nya ärkebiskopen. Kanske är han därmed i fas med Kyrkans Tidnings riktining under hösten som förflutit." Ja, eller tvärtom? Och Antje Jackelén känner jag inte och är bara kritisk mot sådant jag hör eller inte hör, dvs svar på frågor som inte ges eller svar som glider undan. Ska man inte vara det, när det tycks finns skäl?

Helle Klein återfanns på en lista i Expressen på de mest näthatade kvinnorna, konkluderar seglorianerna med. "Att en kyrklig blogg väljer att underblåsa det högerextrema näthatet som slår mot de mest drabbade är illa nog. Att den dessutom ska hyllas för att den är så 'kontroversiell'. det är under alla kritik" skrev seglorianerna och kritiserade Kyrkans Tidning så hur mycket under all kritik var det?

Om Helle Klein påmindes jag i Mikael Romeros bok Tobleroneaffären (Norstedts, pocketutgåvan 2013) att hon efter drevet mot Mona Sahlin i en Aktuelltsändning inte ville erkänna några brister i den journalistiska bevakningen. Omfattningen eller etiken var tydligen OK (s 248 i boken). Den som läst Romero häpnar. Drevet var inte OK. Men det fungerade ju - och kanske ska vi förstå Dagens Seglora så, att takterna liksom sitter i?

Och så till sist:
Dagens Seglora fick understöd inte bara från Stockholms stift med Eva Brunne(med kollekt också 2014)  utan också från Lunds stift och Antje Jackelén. Hör detta förhållande till bilden - och vilket är egentligen förhållandet mellan Dagens Seglora och Antje Jackelén - är det en intressant fråga?

9 kommentarer:

 1. Alla opinionsbildare som inte får sina intäkter via frivilliga prenumerationer är värda att granskas.
  Dagens Seglora har en hel del att granskas för, inte minst de osmakliga associationerna mellan konservativ kristendom och massmördare.
  De ekonomiska förhållanden är väl granskade och kända, däremot är motiveringen till donationerna undermålig.

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till utnämningen från KT. Uppenbarligen är seglorianerna avundsjuka. I vishetens bok läser vi att djävulens avund förde in döden i världen (2:24). Högmod och avund är ju två förfärliga dödsynder. Att anmäla är ett typiskt "åklagarmanér". Förbönen är den kristna hållningen även mot fiender.

  SvaraRadera
 3. Min uppfattning är den att GUD är allsmäktig. Det har min söndagsskola informerat om redan på 40-talet. Konsekvensen borde väl vara, att Gud låter de andra religionerna hållas av någon anlednng. Sedan hindrar det väl icke, att han anvisar förändringar eller hänvisningar till den rätta vägen.
  Men läget gäller vi är alla syndare.

  SvaraRadera
 4. SS-skribenterna (Seglora Smedja) gnisslar tänderna, som deras kollegor och likar i den nazistiska partipressen en gång gjorde vid Olympiska Sommarspelen i Berlin 1936.

  Hat är rart, när det drabbar de hatliga, tycker alla tiders SS-skribenter. Hatliga är de som inte visar tro på partilinjen, alltså (dyng-)spridare av Greuelpropaganda och Defaitismus. Detta till skillnad från SS-skribenternas ädla, ariska uppsåt.

  1936 gick den svarte (HU!) amerikanen Jesse Owens och vann välförtjänt fyra olympiska guld. Hade inte partipressens SS-skribenter klargjort rasliga elementa? Hur efterblivna var egentligen domarna på arenan?

  2014 gick den kaftansvarte (HU!) spridaren av vantro på fromlande och dolda agendor, Dag Sandahl, och blev välförtjänt utsedd till årets kyrklige bloggare. Hade inte SS-skribenterna låtit anmäla honom? Hur efterblivna var de inte på Kyrkans Tidning?

  Att SS-skribenterna på Smedjan nu tuggar mattfransar och skränar ut sin frustration, förmodar

  Tant Svart

  SvaraRadera
 5. Dag S har så mycket bortkastad begåvning. Underhållande kvicka elakheter är inte argument.

  Bara dom redan troende hyllar den envisheten som aldrig kommer att ge sig fast kampen förlorades årtiondena sedan.

  Han är konsekvent i sina attack,, ifrågasättande och elaka svartmålande antydningar om den nya äb n. Den gamla radikalen behöver en hatobjekt som motiverar den aggressiva stilen, va synd.

  Med den energin och verbala färdigheten hade han kunnat ge ett sant bidrag för hans kyrkans uppbyggnad. Hur blev det så här?Varför denna destruktivitet?

  Det är naturligtvis mindre givande att anstränga sig att tänka ut något konstruktivt jämfört med den aggressiva kicken man får av en lyckad höger.

  Att avstå ifrån den verbala hämnden trots hyllningar från jasägare,att leva in i dom oliktänkandes ,även när dom är teologer, argument och värld är den kristna dygden som går förbi för den som aldrig har fel. Han vars kamp är alltid ren och rättvis.

  Nu, när även motståndarna kommer med hyllningar och erkännande , är det väl omöjligt att göra bot och bli den herden som han ursprungligen , får man tro, kallades till.

  Vad behöver han för att sträcka ut sin hand först? Vad vill han,för att avstå ifrån sin hopplösa kamp för fridens skull även när motståndaren kanske har fel?Varför är det omöjligt för honom att offra grämelse över kyrkan som 60 år sedan lät statsmakten fatt besluten för henne och låta bli att angripa dom som inte var med?
  Trots alla kommande : " Där fick dom !" kolumner från Dag S önskar jag god jul för honom och hans hov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "… att avstå ifrån sin hopplösa kamp för fridens skull även när motståndaren kanske har fel" – är det vad du uppmanar alla småpartier till? Särskilt Kristdemokraterna och Centerpartiet som balanserar på 4%-gränsen? Bör de för fridens skull uppge sin kamp för vad som är deras hjärtefrågor? Är det inte just för att man menar att majoriteten har fel i vissa frågor, som man inte önskar någon frid?

   Noteras kan att Frimodig kyrka, som i allt väsentligt för samma politik som det som Dag framför på sin blogg, vid valet i höstas fick 4,76 % av rösterna.

   Till frågan om att lämna bidrag till kyrkans uppbyggnad: du skulle kanske höra dig för hur Dag fungerade som präst, först i Två systrars församling i Kalmar och nu senast i Nordölands församling!

   Radera
 6. Ja, tandagnisslandet hörs över hela landet. Någon får en utmärkelse för att vederbörande inte skriver som man ska skriva.
  Jag tror att man särskilt gläder sig vid de fikabord som förlänge sedan är bortcensurerade. En riktig julklapp! Tack Kyrkans Tidning.
  Grattis Dag till vad som framstår som en av de större framgångarna på länge. Hade det varit något roligt med Seglora så hade de sett det och grattat. Nu gjuter de bara olja på vågorna, understödjer indirekt utnämningen och befäster status quo.

  SvaraRadera
 7. Ja, SS framstår ju som helt patetiska. Har dom inte en susning till självinsikt? Hmmm, finns det inte en diagnos på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Narcissistiska?
   För SS-arna är väl inte psykopater?

   KJ

   Radera