torsdag 5 december 2013

På begräran: skärmdumpsbilaga


14 kommentarer:

 1. Jag ser för min inre syn

  i denna skärmdumpade, sympatiska skara ett kotteri av välanpassade och under trygga och behagliga omständigheter levande DDR-politruker och -tjänstemän. Värre än så var knappast samhällets stöttepelare i det socialistiska preusseriets stat. Sympatiska och närmast alldagliga. En liten hint till Staatssicherheit från de upplysta, och undertryckningsmaskineriet drog igång med obehagliga konsekvenser för dem som uttryckt sig på opassande sätt, eller kunde misstänkas ha opassande kontakter eller intressen. Ett ömsesidigt ryggkliande kollektiv av informerade och inflytelserika översåtar. Trogna propagandister för (egen-)intresset som aldrig ljuger. De som utan blygsel åhörde och ibland höll de partitrogna talen, sjöng med i de partitrogna sångerna av hjärtat, och åsåg och deltog i de partitrogna ritualerna som byggde systemet i Den Tyska Demokratiska Republiken. De som insåg, att propaganda, murar och stängsel var nödvändiga för att hålla vantroget folk på deras platser, mentalt som fysiskt. En nomenklatura.

  Men jag kanske ser fel?


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser mycket klart. Den som varit med under många år känner igen detta. Tack för ett bra inlägg!/Jansenisten

   Radera
  2. Bäste bror Dag!
   Jag är så tacksam för dina bloggar. Du är så oerhört väl informerad i de frågor som dina bloggar tar upp. Det är information som jag, en lekman från KTH med många års frivilligarbete inom svenska kyrkan på lite olika nivåer, annars inte skulle ha någon möjlighet att ta del av. Jag hoppas att Vår Herre ska ge dig kraft att fortsätta din granskning av det som händer i för oss lekmän dolda fora och skydda dig både till ande, kropp och själ. Du behövs. Må du länge leva. Civilingenjör

   Radera
 2. En skärmdump med de plebokratiskas röst.

  SvaraRadera
 3. Biskop Brunnes hantlangare...eller?

  SvaraRadera
 4. Dagens Seglora finest moment?

  SvaraRadera
 5. Menar sig dessa människor verkligen vara våra syskon i tron???
  Vem var det som myntade utrycket "Med sådana vänner (trossyskon) behöver jag inga fiender"?
  Arma Svenska Kyrkan!!!!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag har hört det, lyder det: "Gud bevare mig för mina vänner – mina fiender klarar jag av själv." Det tillskrivs Bismarck eller Clausewitz eller någon annan mäktig tysk, jag minns inte vilken.

   Radera
  2. Till "Jag i Halland". Svaret på din inledande fråga är nog nej. Den rättvisan får man göra dem. Nej, de menar sig inte vara "våra" trossyskon och detta inte minst för att "vi" tydligt visat att vi inte vill vara detta, "vi" har en annan tro, Om hur ansvaret ska fördelas i den uppkomna situationen kan man tvista i det oändliga, men bra är väl om man ärligt ser verkligheten som den är och därtill inser att båda sidor, nytolkare och traditionalister har ett gemensamt ansvar inför det generationer av kristna byggt upp i det här landet, om än en något större andel av ansvaret som alltid vilar på makthavarna och dit hör inte längre traditionalister i någon mening.

   Radera
 6. På ett av Dag älskat språk kallas denna företeelse Zersetzung. Se Operation Zersetzung: http://www.youtube.com/watch?v=vHJAfWtyeOo&noredirect=1

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt,det skall vara kristna människor som skriver på detta sätt...

  SvaraRadera
 8. Det här är inte riktigt klokt. Det är verkligen rena rama DDR- fasonerna. Här finns inget utrymme för respekt för varandras olika ståndpunkter, utan här ska man rensa ut. Varför kan de inte argumentera, eller har de inga argument?

  En före detta präst i Svenska kyrkan, numera katolik

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har inga argument eller svar, som vanligt...Hur står dom ut med sig själva?

   Johannes

   Radera
 9. Det är bara att gratulera Malmö pastorat som vid årsskiftet gör denna "teologi" och "pastorala omsorg" till norm...

  SvaraRadera