onsdag 27 augusti 2014

Blågul islam

Åklagarmyndigheten i Nyköping slår till. Han som på Facebook skrev att det inte är normalt att vakna till en åsna som har ont i magen, ska åtalas för hets mot folkgrupp. Mårten Schultz är professor i civilrätt och kritisk. Han ser "en rejäl inskränkning i yttrandefriheten om det inte går att uttrycka sig raljant och kritiskt om religion".

Så vad hände? En muslimsk gudstjänst utomhus väckte mannen. Han filmade och la till sin kommentar. Eftersom, det är åklagarens resonemang, detta inlägg fick stor spridning så är det inte kritik mot religion utan rent hån.
Så uppfattade uppretade muslimer saken också. Polisen fick rycka ut för att skydda mannen mot de uppretade.
Som Mathias Bred skrev i en ledarkommentar i Smålandsposten i går: "Det är alltså nivån av ilska som bestämmer gränsen av yttrandefriheten"- Det är nog så det är. Har det inte alltid varit så vid hädelseåtal?
Mathias Breds slutfråga är värd att ta upp: "Hur har vi hamnat i ett läge där en åklagare ens tänker tanken att åtala någon för att ha skämtat om en gudstjänst?"

Svaret är väl att uppretade muslimer i allmänhet inte riktigt omfattar tanken på de grundlagsfästa fri- och rättigheterna i Sverige. Det svenska är i detta avseende annorlunda. Kanske inte bättre - det får vi diskutera. Vi kanske ska se till att införa ordentliga hädelseparagrafer? Eller inte?

Justisen är politisk. Men det betyder att en uppretad mängd muslimer bestämmer vad som får sägas och vad som inte får sägas i Sverige. Det finns muslimkritiker som sagt att detta blir konsekvensen och det leder i förlängningen till tanken på sharialagstiftning - i varje fall inom somliga geografiska områden, dvs i områden där muslimer är i majoritet. Vi får ett samhälle i samhället och en stat i staten.

Nog är detta värt att lyfta som en fråga utifrån fallet i Nyköping - och kanske koppla till det förhållandet att radikala islamister rekryteras inte bara i England utan också i Sverige. Jag kan finna det logiskt. Unga muslimer fattar att de inte kan konkurrera om jobben när betygen inte räcker (de har ju kommit in i det svenska skolväsendet sent och har ingen chans att hinna ifatt). De vet om sitt utanförskap, de inte bara "känner" det. Att de då söker sig till ett sammanhang där livet får mening är väl alls inte förvånande?

Att det svenska samhället inte heller kan hantera en situation där människor tar sin tro på allvar, kan vi notera. Själva deras ilska över att deras tro blivit utsatt för kritik/drift för ärendet till en rättssal. Clash of Cultures?

Det talades om blågul islam, om hur det av upplysningstiden präglade västra Europa liksom skulle vattna ur islam så att alla blev ungefär likadana och religion utövades i sin för ändamålet avskilda domän. Tja. Är det inte något annat vi ser - och kommer att se när nya flyktingströmmar kommer för att möta sina muslimska landsmän och andra muslimer i Sverige. Det kan bli livligt i flyktingmottagandet, kan jag tro. Finns det någon beredskap för en sådan krock?

Jag hör till dem kritiska när det gäller flyktingmottagande. Jag har ju sett kommunala tjänstemän med fasta kontors- och sammanträdestider. De kom aldrig när civilsamhället (läs: Två Systrars församling) ordnade träffar. Det var ju på annan tid än kontors- och sammanträdestiden. Jag tror jag vet vad som var bristen i det kommunala. Passionen, entusiasmen eller kärleken. Nu har jag hört kommunpolitiker i Alvesta tala om hur hela denna politik havererat, hur folk sover i trappuppgångar och skolan inte hanterar läget. Ljuger politikerna eller är det så illa? Jag skulle vilja veta och det värsta är att jag inte tror att jag kommer att få veta. När verkligheten blir politiskt känslig, blir det så.

17 kommentarer:

 1. Ja, vart är vi på väg i detta accelererande åsiktsförtryck? I Blekinge har det liberala (?) FP, där yttrandefrihet har varit honnörsord, tre veckor före valet på distriktsnivå (!) uteslutit gruppledaren och första namnet i Olofström ur Folkpartiet (!) för en insändare om Fredrik Reinfeldts utspel i flyktingfrågan. Helt sanslöst! Nu ska listorna tryckas om. 64 000! Bra insändare om saken i Sydöstran av BOD!

  SvaraRadera
 2. Snälla rara, muslimer har kvar det som försvann med Myrdalarna. Barn är till exempel enligt mig inte ett konservativt förvärvshinder. Undrar vilka lagar vi får i the dekadent West när alla muslimer/Asiater mm börjar reagera? De lär snabbt kunna fylla riksdagen. The dekadent west är ett av Putins huvudnummer....
  Den där A....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nativitetsstatistiken i Ryssland talar för en snabb befolkningsminskning bland ickemuslimer. Alkoholmissbruk bland nominellt kristna och hög nativitet bland muslimer lär göra resten.

   Insh 'Allah

   Radera
 3. Dag, hur vågar du ta upp en sådan hyperkänslig fråga i dagens samhälle? Men visst är det dubbelmoral . Man får raljera, häckla , dumförklarad, håna de kristna i media i konst i underhållning etc. Men icke ett ord mot muslimerna. Varför? Ge mig ett vettigt svar.

  SvaraRadera
 4. Eftersom de nuvarande flyktingströmmarna till icke obetydlig del består av malträderade MÖ-kristna som vet vad islam kan betyda för de otrogna, lär framtiden inte bara bli livlig. Förmodligen blir den explosiv.

  Korstågen under medeltiden fick sin tankemässiga utformning just av förföljda kristna flyktingar, som tvingats lämna allt för en fristad i väst. En lång rad påvar, från 800-talet och några århundraden framåt, var just MÖ-flyktingar. Dessa och andra flyktingar kom att prägla den medeltida västkyrkans syn på islam. Denna negativa syn dröjde sig kvar länge. En åldrande Voltaire uppmuntrade oupphörligt Katharina den Stora av Ryssland i hennes planer att eliminera det Osmanska Riket:

  -Trots min ålder skulle jag själv klättra upp på Hagia Sofias kupol, slita ned halvmånen, och sätta upp det kristna korset i dess ställe.

  Ett förvånande yttrande, med tanke på vår nutida bild av både Voltaire och islam?

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 5. Med ca 600000 muslimer i Sverige är det rätten att skämta över islam som måste ges upp, enligt våra myndigheter. Någon kan känna sig kränkt. Ty för myndigheterna är den rätten bara till besvär. Övervägandet är rent pragmatiskt: det är lättare för myndigheterna att anpassa sig till det "nya Sverige" än det är för muslimerna att anpassa sig till det gamla vanliga. När därför om ett par år antalet muslimer har passerat en miljon, eller om ett par decennier när antalet har passerat två miljoner, så kommer myndigheterna att göra samma övervägande: det är lättare att anpassa Sverige till sharia än att anpassa islam till Sverige. Myndigheterna har ingen Gud.

  SvaraRadera
 6. Bloggardag: "Men det betyder att en uppretad mängd muslimer bestämmer vad som får sägas och vad som inte får sägas i Sverige. " Så ska det inte få bli! Man måste få kritisera ALLA religioner, helt fritt. Annars kan vi hamna i situationen att man får skada andra och göra vad som helst bara det sker i religionens namn. Så kan vi inte ha det. Sedan kan man OCKSÅ diskutera motiven bakom när någon väljer t ex använda just Muhammed som modell för sina rondellhundar. Det ska alltså råda total yttrandefrihet på alla plan, tycker jag. Gud, den som jag tro på, tar ingen skada av det.

  En anonym en

  SvaraRadera
 7. Bloggardag: "Mathias Breds slutfråga är värd att ta upp: "Hur har vi hamnat i ett läge där en åklagare ens tänker tanken att åtala någon för att ha skämtat om en gudstjänst?""

  Att vi har hamnat där tror jag beror på att svenskarna är LIVRÄDDA för muslimer och islam. Man ska inte väcka den björn som sover lyder ju ett svenskt ordspråk. Däför ska man tassa runt dem så tyst och försiktigt som möjligt och absolut inte säga något negativt om dem.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst!

   Islamlamofobin maskeras som religionsfobi och kristofobi. Då blir den plötsligt anständig. I officersutbildning används redan termer som 'grönkristna' och 'svartkristna' terrorgrupper. För inte hade man ostraffat kunnat tala om olika islamistiska, svenska grupper?

   GG

   Radera
 8. Den stora pedofilskandalen som media rapporterar om idag, 27/8, och som flera känt till under lång tid, har varit möjlig just genom att den gäller muslimer.

  Min uppfattning är att naiviteten hos kristna, som krattar i manegen för islam, har underlättat en utveckling som gått för långt för att kunna vändas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I briitisk press, tom i vänsterpressen, gör man tydliga kopplingar mellan muslimsk kultur och de muslimska männens syn på "vita" flickor (som horor) samt den pk-styrda poliskårens och socialtjänstens rädsla för att bli kallade rasister eller homofober.
   Samma sjuka finns i det svenska samhället, med muslimska manliga gäng som våldtar och trakasserar, samt en otrolig flathet hos polisen och i socialtjänsten!
   /Antony

   Radera
  2. Vänsterpress (The Guardian):

   http://www.theguardian.com/uk-news/2014/aug/26/rotherham-child-sex-exploitation-capital

   Radera
  3. Det blev nog två fel ovan: "brittisk" press (så klart) och islamofober (knappast homofober, i dessa kretsar)
   /Antony

   Radera
 9. Färgen på Whiskas är egal. Jag bryr mig inte, om den så är blå-gul eller rent av grön. Det är smaken som räknas.

  Det menar Bill och Bull också.

  F ö är vi katter färgblinda. Nästan lika färgblinda, som myndigheter är anpassliga?

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 10. Går åklagarmyndighetens agerande verkligen ihop med svensk religionsfrihetslagstiftning??!
  F Pierre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken/vilka paragraf(er) i lagstiftningen syftar du på?
   /Antony

   Radera
  2. Den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

   Lagföring eller inte är en funktion av tolkning av lagen. Lagen har bara en medelbar, indirekt betydelse för tolkningen.

   I en diktatur förväntas ingen lagefterföljd av makten, inte heller en underbyggd lagtolkning. I en öppen demokrati med totalitära tendenser, som den svenska, färgas lagtolkningen av ovidkommande hänsyn. Det hot som växer i begreppet "islam" efter allt fler uppmärksammade våldshändelser är starkt påverkande när det gäller tolkningen av lagen. Hur långt det leder i förlängning har vi en äventyrlig förmåga att förtränga.

   Vi har just fått ett illustrativt exempel här.

   Radera