tisdag 12 augusti 2014

Here we go again! Om politisk aningslöshet

Smålandsposten tog plötsligt slut. På måndagmorgonen fanns den inte i min postlåda och markören på lådan var borta. Prenumerationen hade gått ut - utan att jag påmints om saken. Alltså missade jag måndagens nyhet, den att Svenska kyrkan i Växjö manar till motdemonstration när Svenskarnas Parti den 27 augusti ska ha möte. Jag citerar från Kyrkans Tidning:

"Svenska kyrkan uppmanar nu, via sin presstjänst i Växjö, allmänheten till motaktion.
-Jag pratade med domprosten i Växjö, Thomas Petersson, i dag och han säger att vi kommer att manifestera. Vi vill uppmana alla Växjöbor att samlas och visa sitt missnöje med att dessa krafter växer i vårt samhälle, säger Charlotte Granrot Frenberg, pressansvarig på Växjö stift."
Klockringning utesluts inte, får läsaren också veta, men inget är ännu bestämt.

När Soran Ismael mötte Svenskarnas Partis ledare från Sjöbo fick vi en inblick (SvD Kultur 10 aug). Samtalet på tre timmar refererades av Adam Svanell. Helene Lööw menar att det vi ser handlar om utslag av Vit Makt-rörelsen mer än om nazister och jag litar på den bedömningen. Det ska vara ordning på begreppen. I förra valet fick partiet ihop 681 röster.

Det är tveklöst så att ett litet och marginellt parti behöver reklam genom uppmärksamhet. Denna uppmärksamhet förser Svenska kyrkan partiet med! 12 personer i Almedalen lyckades domprosten Hermansson ge just den uppmärksamhet de behövde och omnämnande i media tycks vara 2400. Det är pinsamt. Har ni sett någon enda insats från partiet, t ex en ideologisk samhällsanalys som leder till förslag? Eller handlar partiets politik om en allmän känsla av missnöje, ett missnöje fotat just i Sjöbo? Inte vet jag. Jag vet mest att folk motdemonstrerar och ringer i kyrkklockor så att budskapet om möjligt inte ska höras. Det är just då som något hörs och skapar en uppmärksamhet som t ex Aktinform och andra blad aldrig lyckades med. Läser någon deras hemsida? Inte vet jag.

Partiets historiska uppgift beskrivs. Där talas det om motståndet mot Gustaf Vasa i Småland, Skåne och Blekinge och somliga av motståndarna tyckte att de haft det bättre under danskt styre. Vad ger ni mig för det? Skåne och Blekinge var danska landskap, Östdanmark, och Småland var aldrig under Danmark! Partiets historiska uppgift kanske blir att läsa historia? Men låt oss gå vidare!

Pinsamt är det också att det faktiskt var Svenska kyrkan som gav SD den första politiska plattformen och det första partistödet därför att direktval till kyrkomötet gick att utnyttja. Hade vi haft indirekt val, alltså val till församlingsnivå och därefter valt representanter till stiftsfullmäktige och kyrkomöte, hade SD inte haft en chans. Vi tackar och påminner gärna att några varnade för att detta kunde bli effekten. Det vägrade Torgny Larsson, S, att tro. Fel fick han. Har SD tackat S för insatsen?

Och nu alltså just den uppmärksamhet, stor, med genomslag och gratis, som Svenska kyrkan ger Svenskarnas Parti. Klockringningen kan bli intressant. För klockringningen i Jönköping har domkapitlet inlett ett tillsynsärende mot prosten Boeryd. Ska domprosten, i tillsynsorganet, nu ringa själv? Blir han också ett tillsynsärende då?

Må för ett ögonblick vara att Svenskarnas Parti får bästa tänkbara reklam av Svenska kyrkan men vem beslutar om saken, dvs vem kan använda Svenska kyrkans namn och dess informationsorgan? Var fattas i demokratisk ordning besluten? Eller är det så att somliga har fri tillgång och kan använda den stora Svenska kyrkan och hennes namn för egna syften utan vidare? Har Stiftsstyrelsen eller någon tjänsteman sagt att stiftet är indraget, vilket det väl är när stiftets pressansvariga agerar? Och hur är det? Vilka andra partiet tänker Svenska kyrkan bevaka? De som inte klart i denna valrörelsen protesterar mot IS och dess utrotning av kristna?

Tillbaka till det bisarra. Det är motdemonstrationerna som ger Svenskarnas Parti det partiet annars inte skulle få: uppmärksamhet. Nazister kallas de. Tankegodset kanske är fascistiskt, om nu Per Engdahls korporatistiska tänkande ska räknas till partiets ideologi. Men i reportaget i Svenska Dagbladet i söndags är det mycket mer av Vit makt och Soran Ismael får fram det rätt tydligt. Kanske är det skrämmande att detta parti vill ha tio kommunala mandat och försöker att knyta an till den europeiska extremhögern, det som Max Byström belyste i Svenska Dagbladet. Men håller demokratin kan andra partier analysera skeenden och förstå vilka förhållanden i samhället som är den jordmån Svenskarnas Parti växt ur. Det är inte bara ett tankegods hämtat från flera håll. Det är också sociala förhållanden i ett samhälle som blivit allt mindre av just - sam-hälle, något sammanhållet. Antiglobaliseringen är en punkt. Den leder till en känsla av maktlöshet, andra fattar beslut i New York och annorstädes. Tja. Och så lite blodsmystik. Samma blod ska rinna i våra barns vener som rann hos kämparna i Narva, om ni förstår. Varför inte Poltava? Eller Lützen? Därför att legosoldaterna kom från Skottland, Nederländerna, Tyskland och Frankrike? Är min vän den krigiske Murray svensk egentligen? Ja, ni fattar utan att jag behöver nämna Sveriges kungahus.

Kanske bevittnar vi nu effekterna av folkrörelsernas bortdöende. De gamla folkrörelsepartierna har blivit politiska apparater med pr-byråer och marknadsföringskonster på programmet samt politiker med politik som personliga projekt. Det är rätt illa. Det blir lätt ett "vi här uppe och ni där nere".  Kan det vara så att de extrema partierna växer till därför att vardagsdemokratin sviktar? Och kommer valrörelsen att visa demokratiska brister genom sina marknadsföringsframgångar, folket som objekt för politik och inte som politikens subjekt?

Vad ska vi då slutligen säga om domprosten Thomas Petersson?
Inte så mycket.
Svenskarnas Partis partiordförande Stefan Jacobsson borde skicka blommor och tack redan innan motdemonstrationen till honom dock.
Men domprostar? Säg bara "Hermansson och Petersson!" Det räcker för att klockor ska ringa.

39 kommentarer:

 1. Ett folk får det styre, den religion, de präster/domprostar och de lärare det förtjänar.

  Svenskarna tycks förtjäna att gå under?

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant provokation egentligen... Jag kommer att tänka på Tarkovskijs film "den yttersta domen" om ikonmålaren Andrej Rubljov. Förtjänade det ryska folket vad det fick lida under tartaroket? Svaret är förstås ja, kort och gott, vilket också avspeglas i diskussionen mellan Andrej Rubljov och Feofan Greken i filmen, vilket svar naturligtvis kan översättas till vilken tid som helst, sovjettiden t.ex. Eller till vår tid, då "svenskarna tycks förtjäna att gå under", som Måns säger ovan. Men Andrej Rubljov kan inte arbeta under den förutsättningen, han dömer sig själv till konstnärlig tystnad. Det är inte förrän nådens under drabbar honom som han kan verka som kristen konstnär omgiven av sitt mer eller mindre hedniska ryska folk. Och folket, det lidande folket, får sina ögon öppnade för nådens betydelse, genom ikonmåleriet han skapade. Ingen småsak precis. Och nu, när lidandet kommer till oss, och vi själva har bjudit in det, ska då vi som kristna ibland folket -- men ej av folket -- sitta på våra höga hästar och säga: ni får era synders lön? Eller ska vi, i den mån vi inte har något bättre att komma med, inte hellre döma oss själva till tystnad i väntan på ... nådens under?

   Radera
  2. Också katter är beundrare av Tarkovskij (Det var faktiskt den där otäcka svanslösingen som tipsade mig.). Jo. Filmens symbolik är tät. Samtidskritiken var tydligt för Homo Sovieticus under historiens täckmantel. Tolkningsförmågan av religiös symbolik var fortfarande kvar under sovjetmakten ute hos vanligt folk. Tanken att inte mänskliga prestationer, utan nåd gav frälsning, var ett grundskott mot kommunistisk ideologi. Censuren kunde inte mycket göra, utom att skicka filmen till Cannes och sedan söka minimera visningarna på hemmaplan.

   Finns fortfarande religiös tolkningsförmåga i vår del av världen? Finns författare och filmskapare med profetisk resning? Kan fortfarande ögon öppnas? Liberalism, konsumism och kapitalism är kanske farligare andliga farsoter än rent av realkommunismen var?

   Ridande är annars inte så mycket för oss katter. Särskilt inte på höga hästar. Men det är faktiskt inte så mycket vi kan göra, utom äta, slumra och väsa lite då och då, när vi stöter på något riktigt obehagligt.

   Elaka Katten Måns

   Radera
 2. Alla människor är kanske instrument, för det ena eller det andra, för den ene eller den andre.
  På samma sätt kan tydligen olika organisationer, föreningar, sammanslutningar och även då uttalade politiska partier, samt kyrkor, tydligen, också vara instrument på samma sätt, för det ena eller det andra, för den ene eller den andre osv.

  Det tråkiga, och nog många gånger förvirrande och motsägelsefullt för en befolkning, eller ett partis medlemmar, eller för föreningsmedlemmar, partisammanslutningar och även då kyrkomedlemmar, det kan ju vara om en sak deklareras vara syftet, målet, meningen, avsikten, ambitionen, riktningen och idealet för respektive gruppering, men att sedan, i praktiken, i verkligheten, så praktiseras en helt annan agenda, en helt annan ståndpunkt, en helt annan fokus, ett helt annat mål, en helt annan ideologi, eller kanske rent av en helt annan religion.

  Då kan man nog anta att en hel del, för att inte säga många, av alla sådana församlingars och sammanslutningars anhängare nog får börja se upp så att de inte i verkligheten kliver med i någonting som inte egentligen är vad de tror att det är, utan faktiskt i realiteten kanske någonting annat?
  Ett parti blir en kyrka, en kyrka blir ett parti, en schackförening blir en fotbollsklubb, en fotbollsklubb blir en balettakademi, en kör blir ett basketlag som börjar träna basket, en syförening blir en bandyklubb och tvärtom, en skola blir en skytteförening, en lekskola blir ett politiskt parti, ett universitet blir en lekskola och en regering en dansskola et cetera. Osv.

  Det blir inte lätt för människor…
  JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är inte falskhet, utan manipulativ klokhet. Om vansinnesvänster blir stark, börjar den etablerade makten köra vänsteremblematik, ta policybeslut, underteckna deklarationer, tillsätta arbetsgrupper och få in kända vänsternamn i beslutande organ. Samma med islam, feminism och - om det nu skulle ligga i tiden - kristendom. Är man sedan klok gör man mest tvärtom. Man är väl inte dum heller? Se på SAP och vänstervågen!

   Sådant enkelt manipulativt beteende är skåpmat hos vår härskande kast

   Lars Jensen

   Radera
  2. Poetiskt, men realiteten är inte så fin. Som en i dag (tyvärr) aktuell filmtitel; uppvaknanden, finns de?
   Sådana är smärtsamma. Har alltid tyckt att istället för slagord och annat trams, stå tysta visa ärlig sorg.(om ni nu absolut ska visa ngt). Sluta bemöta ilska med mera bränsle. Luften hade snabbt gått ur dessa förvirrade ynglingar om en skara i tystnad bara visade verklig sorg över dess beteende....
   Tråkigt att det inte testas.... Säker på att det hade fungerat.
   AuB

   Radera
  3. mera harmonilära...
   /A..

   Radera
 3. "Har SD tackat S för insatsen?"
  Visst kan vi SD:are tacka SveK för våra röster (som betyder mer än allt partistöd i världen), liksom vi kan tacka S, M, eller vilket parti du vill, eftersom de alla har valt att demonisera oss, och med oss hela det svenska folket som faktiskt -- tro det eller ej -- har egna ögon att se med. Visst, vi skulle gärna tacka dem alla, om det inte vore för det tragiska i sammanhanget att de alla är medskyldiga till ett historiskt svek mot just samma folk, genom att under godhetens förevändning utlämna det åt allsköns destruktiva krafter utan minsta ansvarstagande för konsekvenserna. Behöver jag verkligen dra upp allsammans igen: våldtäktsstatistiken, sjukvården, skolan, rättslösheten, försvaret som inte finns, de gamlas situation osv. osv. och det faktum att Sverige nu är involverat med hundratals statsunderstödda terrorister i ett utrotningskrig mot alla kufars... Och att vi som svenskar inte ens har rätt att förhålla oss till något av dessa fakta utan att bli begabbade och bespottade som rasister, islamofober osv. Det är tragiskt och ingenting att raljera över. SD kommer inte att kunna stoppa den historiska tragik som landet står inför, (för varje nytillkommen svensk kommer det idag till tre med utländsk bakgrund), men jag är angelägen om att inför mina barn en dag kunna säga att jag åtminstone gjorde ett förtvivlans försök den gången det begav sig. Min dotter flög igår till ett nytt liv i Berlin; jag känner lättnad, men skulle jag verkligen behöva känna det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med viss kännedom om befolkningsutvecklingen i Berlin och Tyskland, skulle jag inte vara alltför lugn. Råd din dotter att flytta vidare till Kanada eller möjligen Moskva eller Helsingfors!

   Lars Jensen

   Radera
  2. Stefan!
   Jag instämmer helt i det du skriver här ovan. Det blir något för biskop Göran att bita i det. Han har nog tydliga svårigheter att inse, att som du skriver "Sverige nu är involverat med hundratals statsunderstödda terrorister." Och i synnerhet om man skall bemöta dessa under "godhetens förevändning". De skall alltså inte mötas av något motstånd eller straff för deras terrorhandlingar mot kristna i sina muslimska hemländer. De är oskyldiga tills motsatsen har bevisats, enligt biskopen. Hur skall det då gå till? Skall svensk rättsinstans följa med dessa terrorister och på plats se vem som höll i k-pisten när en kristen blev dödad? Tala om blåögdhet och en syn med "godhetens förevändning". Dessa muslimska terrorister måste väl tycka att vi svenskar är galna som är så godtrogna. Men det är ju klart, när terroristerna börjar med sin terror här på hemmaplan så blir det ju inte så lång resväg för våra rättsinstanser att bilda sig en uppfattning för att kunna döma terrorister.
   Biskopen kan ju gå in på "exponerat.net" , så kan han där se att terrorhot mot Sverige redan är uttalat av dessa terrorister. De kallar där socialstöd genom våra skattepengar för "en gåva från Gud". Det ni. För sent skall syndarn vakna.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  3. Det verkar som om präst i Skara stift tycker att vi skall införa två slags rättssystem i vårt land, ett särskilt som gäller för misstänkta terrorister. Det skulle vara intressant att få en liten inblick i hur ett sådant skulle kunna se ut.

   F.ö. är väl redan 'förberedelse för terrorhandling' straffbart enligt svensk lag, och skulle kunna tillämpas.

   Radera
  4. Då uppstår frågan; när blir man terrorist? Om man nu kommer hit som flykting därför att man uppger sig ha flytt från krig och förföljelse, är det då rimligt att man söker sig tillbaka till de områden där krig råder och ingår i de fraktioner av grupper som ägnar sig åt förföljelse och dödande av oliktänkande?
   Om nu vi i Sverige har tagit dessa personer under vårt beskydd och av skattemedel betalar för deras försörjning här, skall vi då tolerera att de söker sig tillbaka och ägnar sig åt dessa destruktiva handlingar som dödande av kristna väl måste anses vara? Underligt att inte en biskop kan tycka det.
   Hur jag vet det? Jo, det har avslöjats av muslimer här i Sverige som via kanaler har kunnat konstatera att detta sker. Och jag är inte förvånad med tanke på den blåögdhet som svenska myndigheter handhar sin flyktingpolitik. Det är kanske inte längre läge att vi "gullar" alltför mycket med människor som utan skrupler utnyttjar vår snällhet och bemöter dem under "godhetens förevändning". Den synen tycks ju även du gilla och föredra.
   Jag tror inte vi skulle behöva tillämpa "två slags rättssystem", som du nämner. Enklast är väl att om de väljer att åka tillbaka till sina hemländer i ovan nämnda syften, att de nekas att komma tillbaka hit.

   Det är kanske lika bra att känna biskopen på pulsen angående den den förföljelse av judar som just nu sker här i Sverige. Många judar vågar ju inte ens bo kvar i vårt land på grund av de muslimer som trakasserar dem. I detta fall är det väl inte svårt att med svensk lagstiftning anhålla dessa element som utför sådant.
   Men skall vi även här handla efter "godhetens förevändning" och fria dessa? Är inte förföljelse straffbart enligt svensk lag? Eller menar du att detta inte gäller muslimer?

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  5. De som ägnar sig åt sådana destruktiva handlingar som inte är tillåtna enligt svensk lag, skall lagföras vare sig de är muslimer, kristna eller ateister.

   Också de som förföljer, trakasserar, hotar, kränker judar på sätt som inte är tillåtna enligt svenska lag, skall lagföras, vare sig de är muslimer, kristna eller ateister.

   Radera
  6. "Präst från Skara stift" skriver; "..om de väljer att åka tillbaka till sina hemländer i ovan nämnda syften, att de nekas att komma tillbaka hit".

   Det skulle vara mycket intressant att få del av en beskrivning hur detta rent tekniskt skulle genomföras.

   /Per H

   Radera
  7. /Per H
   En ny intresserad kom visst in på banan. Rent tekniskt hur det skall gå till, undrar du. Det har jag väl redan beskrivit. Om de nu, efter vad de uppgett när de kom hit, flydde från sitt hemland på grund av krig, varför finns det då anledning för dem att efter en tid av välstånd och utbildning i vissa misstänkliga terrorkretsar här vilja återvända till dessa av krig härjade länder? Vad är "moroten" till denna önskan? Skall då deras smarthet att under tiden här skaffa sig ett svenskt medborgarskap med automatik ge dem rätten att komma tillbaka hit skyddade av en flat svensk lagstiftning kunna fortsätta att pendla mellan terrorutbildning här och krigshandlingar och förbrytelser mot kristna i länder där dessa terrorister egentligen hör hemma? Det är min undran.
   Svårigheten att rent tekniskt lösa det om de bott länge i Sverige har jag inget svar på. Kanske du har?

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  8. @"Präst från Skara stift": Jag hoppas det inte är problematiskt att jag är intresserad och kommer in på banan och ställer frågor?

   Mycket skrev du, men gav inte mycket till svar på min fråga. Istället försöker du avslutningsvis langa över problematiken i mitt knä. Nänä, det var du som kom med förslaget och då får du också komma med beskrivningen av hur det ska gå till.

   För att något precisera min fråga; Av vem, när och hur ska bedömningen göras av syftet med att åka tillbaka till sitt forna hemland? Vilka lagrum, utöver de som redan finns (och som +Göran pekat på), behöver utökas och med vad?

   /Per H

   Radera
  9. /Per H
   Du får gärna komma in och ställa frågor. Jag har ingen avsikt att vältra över problematiken om svenska terrorister som dödar kristna i arabvärlden. Men på något sätt måste ju detta lösas. Jag är varken integrationsminister eller justitieminister. Men hade jag varit det, så skulle jag mått väldigt dåligt för att jag inte skulle ha kunnat lösa detta problem. Tydligt är ju att något måste göras, innan hela vårt lands rykte helt smutsas ned då terrorister under täckmantel av att vara svenska medborgare utför illdåd i arabvärlden och även annorstädes.
   En lösning skulle ju kunna vara att man inte så lättvindigt, som det tycks vara nu, utfärdar svenskt medborgarskap till invandrare.Låt dem ha fått vistas längre tid här innan man beslutar om detta.
   Och innan man nu ändå gör detta noga undersöker dessa personers verksamhet i Sverige. När man tog körkort förr i Sverige, så var det ju legio att man kunde visa upp ett lämplighetsintyg innan körkortet utfärdades. Det vore väl rimligt att man även hos invandrare kunde kräva en undersökning som visar upp en viss lämplighet innan man ges möjlighet att representera vårt land som svensk medborgare. Eller företräder även du den uppfattningen att detta inte inryms under "godhetens förevändning"?
   Du undrar vem som skall göra bedömningen när en invandrare som, i det här fallet jag avser, umgås i terroristkretsar här i vårt land och vill åka tillbaka till de länder jag avser. Det är väl rimligt att en samverkan får ske mellan de parter som skall handha dessa frågor; justitieminister, integrationsminister och även SÄPO.
   Har jag svarat tydligare den här gången månne? Men jag antar att det nog behövs ännu mer av tydlig förklaringar innan jag kan övertyga en "muslimkramare", för det är väl detta du är, om jag läser rätt mellan raderna? Märka ord och missförstå är du bra på. Biskop Göran tycks ha fått en bra vapenbroder, men någon lösning på problemet från er båda kan jag nog inte förvänta mig.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  10. @Präst...: Det är verkligen en enastående insats för upprätthållande av en god ton i samtalet du gör genom att försöka kleta på mig en negativ etikett. Jag förstår av det att du inte är intresserad av att föra en seriös diskussion och tar därför konsekvensen av det och tackar för mig för denna gång.

   /Per H

   Radera
  11. Vem som är negativ får väl andra bloggare avgöra. Etiketten också.
   Men jag gjorde mitt bästa för att lägga fram problemet seriöst men mötte föga intresse, vilket jag beklagar. Men ingen av oss kan ju dock lösa frågan om invandrare contra terrorhandlingar, det får de i ansvarig ställning göra, om de kan och vågar. Det har de fått mandat till. Tack för mig också.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  12. Bill, Bull och Måns14 augusti 2014 kl. 18:12

   Per H: Du är visst ny på den här bloggen. Då är det bra om du känner till att många som gör inlägg här tillhör den yttersta högern. Inte mörkblå utan närmast brunsvart - allianspartierna är extremvänster vid en jämförelse. Och denna färgblindhet är överordnad bibelsynen och människosynen hos många teologer och präster, inte bara från Skara stift.

   Samtalstonen är dessutom rå och elak. Ju elakare desto bättre tycker många. Försök att komma fram till en gemensam ståndpunkt väcker bara hånskratt. Att några av dessa människor påstår sig vara kristna är djupt tragiskt!

   Radera
  13. Stackars Pelle Svanslös som måste leva med er på eran gata.

   Maja Gräddnos

   Radera
 4. Ingen klockringning för de otaliga kristna som mördas för sin tros skull i Mellersta Östern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ger ju inga poäng i opinion, media eller härskande kast.

   Lars Jensen

   Radera
  2. Ja du, det kan man verkligen fråga sig.

   Radera
  3. Det är väl nästan självklart att Svky inte ringer för Mellanösterns kristna - det skulle ju reta upp bästa kompisarna i Hamas!
   /Antony

   Radera
 5. Tre med utländsk bakgrund för varje svensk – det är en statistik som jag skulle vilja se detaljerad.

  Jag kanske också skulle fråga om mina barn är av utländsk bakgrund, när de har en mor som är född i Estland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Göran de är av utländsk härkomst enligt statistiken. Jag råkar veta detta för jag har en vän vars far är född i Königsberg (men svensk)/Gustaf Björck

   Radera
  2. (Fyra kommentarer på rakan - fasligt vad undertecknad blivit produktiv)

   Det där med utländsfödda föräldrar är bara en del av officiell statistik, som är föga upplysande. Estländska eller danska föräldrar gör inte avkomman intill tredje och fjärde led utanförstående. Mera upplysande vore en statistik över antalet muslimer och icke-européer och deras nativitet och anhöriginvandring . Sådan statistik lär vi inte få se - och så får spekulationerna näring. Helt klart är, att en mycket snabb befolknings- och kulturomvandling genom immigration pågår. Mycket snabbare än vad debatt, opinion och statistik uppfattar. Där har inte stefan aake fel.

   Lars Jensen

   Radera
  3. Förmodligen ingår dina barn i statistiken, eller så gjorde dom det förut. Jag tror mig ha läst att det nu krävs att båda föräldrarna skall vara födda utomlands för att man skall räknas som invandrare?!
   /Antony

   Radera
  4. "Ett annat sätt att se det på är att för varje nyfödd med två svenskfödda föräldrar har antalet nya personer med invandrarbakgrund blivit tre i Sverige." http://www.friatider.se/tre-nya-invandrare-f-r-varje-ny-svensk
   +Göran, också min dotter räknas i statistiken som havande utländsk bakgrund -- mamman är tyska. När det gäller statistik i övrigt rekommenderar jag Affes statistikblogg. Där kunde man bl.a. läsa för en månad sedan att personer med svensk bakgrund numera är i minoritet i Malmö. Där kan du också få veta när detsamma kommer att hända i din kommun: http://affes.wordpress.com

   Radera
  5. Med den definition av utländsk bakgrund, som uppenbarligen gäller, skulle jag förmoda att merparten av dem som har sådan bakgrund har anknytning till länder inom EU. Då hör de väl inte riktigt med till dem, som hotar vårt land med muslimsk översvämning.

   Radera
  6. Det kan vara så att vissa invandrargrupper har mycket högre nativitet men knappast ens i andra generationen. Därmed faller hela scenariot som brunskjortorna försöker skrämmas med.

   Radera
  7. @populisten: tydligen uppfattar du scenariot som skrämmande, men värjer dig mot möjligheten genom att hänga fast vid hoppet om att "andra generationen" ska komma det på skam. Du kallar mig för "brunskjorta", jag kunde kalla dig för islamofob för mindre, men varför skulle jag?

   Radera
  8. @+Göran Nej, den definition av utländsk bakgrund som gäller ändrades av statsmakterna för några år sedan så att utländsk bakgrund idag endast avser "födda av två utrikes födda föräldrar". Den tidigare definitionen, "födda av en utrikes född förälder" kunde man leva med så länge invandringen inte kunde betecknas som massinvandring, dvs. invandring "av dem som har sådan bakgrund med anknytning till länder inom EU", som du mycket riktigt skriver. Men den invandring vi har idag är annorlunda, för att uttrycka det milt, varför också definitionen måste ändras. Det handlar kort sagt om att statsmakten vill smeta ut dagens invandring på tidigare invandringsgenerationer genom kreativ statistik...

   Radera
 6. Som liten skolgosse upplevde jag och mina klasskamrater, att det plötsligt dök upp några nya barn som skulle ¨å i vår skola.
  Det blev fler och fler och ingen tycktes vara behäftad med samma smet som SD-folket. Några år senare var vi i klassen konfirmerade och alla barnen hade var aklimatiserade goda kamrater och dessutom svenska medborgare. Sug på den va!!!

  SD spelar en ful roll ("inga utlänningar hit" .

  SvaraRadera
 7. Det är inte utan att man undrar hur SvK skall kunna skapa opinion efter 14:e september?
  Kan man spara pengar genom att låta permittera pressansvariga i knappt fyra år tills de kan släppa en pressrelease om någon ny klockringning?

  Fanns det verkligen inte någon motion till kyrkomötet om att man i kyrkoordningen skulle sanktionera bruket av att ringa i klockorna när misshagliga partier hade fått demostrationstillstånd i staden?
  Fast om kyrkklockorna stör tillräckligt mycket så lär det bli "störande av allmänna ordningen" då polisens uppgift är att se till att de med demonstrationstillstånd ska kunna få komma till tals.

  Istället så hänvisar man till gammal hävd att ringa vid fara utan referenser till kyrkoordning eller liknande. Det är dock sällan man hänvisar till gammal hävd i teologiska frågor om t.ex. äktenskapet, så budskapet formar verkligen argumentationen. OM bruket ska sanktioneras så bör det åtminstone ske efter debatt och beslut i kyrkostyrelsen (nej just det, kyrkostyrelsen skulle inte fatta beslut om det inte finns riktlinjer från KM.)

  DN har gjort ett bra reportage som får fram partiets och kritiernas sakliga frågor. Det är med sakligthet man kan möta sin meningsmotståndare och få respekt, inte med känslosvall och instinktiv avsky.
  Så tydliga svar skulle man stundom önska sig från biskopskandidater.

  SvaraRadera
 8. Man får väl i alla fall ge eloge till SvP för att de bryr sig om Sverige!

  Svenskarnas Parti har ett närstående förlag som heter Arminius. För några år sedan sålde de professor Roberth Faurissons föredrag från Förintelsekonferensen i Theran; Revisionismens segrar. Jag vet därför att jag köpte boken.. Mycket läsvärd för den som är det minsta intresserad av ämnet.

  Men detta får inte diskuteras öppet i Sverige. Jag tycker det säger något väsentligt om vår så kallade demokrati.

  Mohammed Omar, en gång något av kulturetablissemangets favorit, gick ut som islamist och använde ordet "judeokrati" istället för folkstyre. Efter det fick han börja köra taxi igen, men frågan är väl om det inte låg något uns av sanning i det han sa?

  I alla fall tycker jag det är bra att SvP gav ut en bok av den franske litteraturprofessorn, som en gång gjorde ett kritiskt studium av "Anne Franks Dagbok". En kulturgärning i alla fall.

  /Lennart

  SvaraRadera
 9. Det blir 22 500 kr!

  SvaraRadera
 10. Obegåvat oavsett. Dessutom långt bortom etik och moral.

  SvaraRadera