fredag 29 augusti 2014

Jesus?

Det drar ihop sig till biskopsval i Växjö stift. Nu har sökprofilen klätts i ord och jag undrade om inte en biskopsstol, gärna den i Växjö då, skulle vara något för Jesus. Jag tar sökprofilens punkter en efter en och prövar om Jesus skulle kvala in.

Andlig ledare för Växjö stift
Vi söker en person som är tryggt förankrad i den kristna tron och Svenska kyrkans teologi, med ett eget tros-och böneliv. En person med självinsikt som känner och inte räds sina egna svagheter.

Kanske studsar någon vid sammanställningen av "den kristna tron och Svenska kyrkans teologi". Det kan man göra av två skäl. Det är inte säkert att Svenska kyrkans teologi är liktydig med den kristna tron och det är dessutom alldeles oklart vad som avses med Svenska kyrkans teologi. Finns det verkligen en sådan teologi? Det tror inte jag. Om man inte menar Confessio Augustana och de sju ekumeniska koncilierna, men då är det inte bara Svenska kyrkans.

Nå, tror ni att Jesus omfattar Svenska kyrkans teologi - vad den än är? Mark 1:22, Joh 7:17 och kanske Matt 16:12
Rädslan för egna svagheter? Nej, Jesus platsar inte. Han var ju rädd och svag i Getsemane. Mark 14:33-35
Lipade gjorde han också. Luk 19:41

Samtids- och framtidsinriktad
Vi söker en framåtblickande person som är bekväm med att vara stiftets ansikte utåt, som kan föra stiftets talan i samhällsdebatten och hantera media. En kommunikativ person som vill vara närvarande och synlig på olika arenor, till exempel sociala medier.

Ska twittrande bli biskopssignum i fortsättningen? Men vilken är den stiftets talan som biskopen ska föra i samhällsdebatten? Hur tänkte ni nu? Vad menar ni om usus civilis och usus spiritualis? Har vi inte kristna människor av vanligt döpt slag som har uppgiften att delta i samhällsdebatten och inte biskoopar just eller ska vi införa en ståndsriksdag med biskopar självskrivna i riksdagen?

Jesus då? Det tycks kört. Närvarande och synlig på olika arenor och kommunikativ?
Han körde iväg folk. Den rike ynglingen t ex. Matt 19:22
Han drog sig undan. Fast det fanns folk som ville höra honom. Matt 14:13, 22-23
Han klagade över dumskallar. Matt 17:17, Luk 24:25
Han kunde inte förklara. Luk 18:14
Han var otrevligt avvisande mot en stackars kvinna. Matt 15:22-23
Han vägrade svara på frågor. Och detta när de som kunde göra skillnad frågade, översteprästen och Pilatus t ex. Matt 26:62-63 och Matt 27:13-14
Knappast kommunikativt och alls inte närvarande.
Han tycks dessutom lätt ointresserad av de tecken på politisk framgång och ekonomiskt välstånd som kunde beskådas. Luk 21:5-6

Tydlig, trygg och trovärdig
Vi söker en ödmjuk och modig ledare med båda fötterna på jorden, som är lyhörd och förtroendeingivande. Någon med församlingserfarenhet som värnar det lokala engagemanget och som känner regelverket.

Var får dom alltifrån?
Jesus faller på det där med förtroendeingivande. Joh 6:60
Och någon församlingserfarenhet har han inte. Församla skulle han göra först på sluttampen, vid korsfästelsen och uppståndelsen. Joh 12:32

Inspiratör
Vi söker en visionär, drivande och uppmuntrande förnyare som kan ta ut en riktning framåt för hela stiftet.

Som så ofta är det en Führer man letar efter numera. Han som ska göra allt. Det blir så när man inte tänker och ser det mångbegåvade gudsfolket. När har man förresten sett just en biskop förnya?

Hur går det för Jesus här?
Han sänder ut apostlarna och det är att ta ut en riktning framåt och vara drivande. Men alla gick alltså inte på det. Joh 6:60
Uppmuntrande? Luk 10:3, Luk 21:12-13
Följa John? Luk 21:8

Vår samlande kraft i stiftet och brobyggare i samhället
Vi söker en person som är relationsbyggare inåt och brobyggare utåt. Någon som vårdar relationer mellan präster och diakoner och som bidrar till en vi-känsla i stiftet samtidigt som personen värnar relationen till samhällsaktörer, ekumenik och religionsdialog.

Ledsen Jesus. Det här är inget för dig.
"Pontifex" är vad biskopen ska vara, brobyggare. Rakt av. I alla lägen. Både inåt och utåt men vad det där att "vårda relationer mellan präster och diakoner" betyder, är svårfattligt. Arbetsplatsens feel good? Vi ska mysa ihop och så ska biskopen värna relationen till samhällsaktörer. Plusorden därtill.

Jesus klarar ju inte relationen till samhälsaktörer.
Han kallar kung Herodes "den räven" och beter sig illa inför den romerske ståthållaren liksom översteprästen.  Matt 27:11-14, Luk 13:32 och Joh 18:19-24
Så mycket för religionsdialog tycks han inte heller vara, i alla fall inte som översteprästen uppfattar den saken. Joh 14:6

Så nu söker vi en person som ska bli biskop och det ska vara en person med helt andra kvaliteter än Jesus.

8 kommentarer:

 1. Dag, kanske du skulle vara en lämplig biskop? Jag frågar inte för att vara lustig eller ironisk utan därför att jag ändå tror att det behövs en person som följer Jesus, förstår vart han är på väg och inte viker från den vägen.

  Vad skulle du svara om du fick frågan?

  //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är många som skulle bli glada med en +Dag i Östrabo. Och numera är han ju till biskopsämbetet behörigförklarad dessutom. Att en pansjo-Dag skulle väljas framför en pekå-natt är dock så osannolikt, att det vore ett under?

   Lars Jensen

   Radera
 2. Så blir det när personalvetare och huvudjägare får skriva agendan. Snygga formuleringar, f ö. Kunde varit betydligt värre. Det tycker Bill och Bull också.

  Den löjlige svanslösingen sitter och slår upp alla Sandahls bibelhänvisningar. Jag säger då det. Bibelstudium mitt på blanka förmiddagen. Den har då ingenting att göra!

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 3. Vi söker, vi söker, vi söker -- vilka vi egentligen? Vi som sitter på pengarna eller vi politiker som sitter på den politiska makten, eller något annat vi som söker sitt? Avlönade personalvetare och huvudjägare som Måns skriver? Nej, inte skulle Jesus göra sig till deras avlönade slav, fast han gjorde sig till slav. Han gjorde sig till deras slav som hungrade och törstade, som led och förtvivlade, som ingenting hade att erbjuda i gengäld, men som fick allt gratis. I SveK idag ges ingenting bort gratis. Den som inte är rädd för sin svaghet faller för frestelsen, och tar emot vad "vi" kan erbjuda, lön, anseende, allt det goda som världen håller i beredskap åt den som vill höra till världen. Den formuleringen avslöjar egentligen allt om vem som står bakom detta "vi": "den som inte räds sina egna svagheter"... Osökt kommer jag att tänka på en annan katt: Voland...

  SvaraRadera
 4. Hur stor del av episkopatet i svenska kyrkan kommer att förnyas innan Jackelén går i pension?

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vilja påstå att Bertil Gärtner förnyade.
  Som initiativtagare till det som idag är oas-rörelsen som ett exempel.

  Det kan vara värt att påpeka i sammanhanget att den förnyelsen riktade sig närmare Jesus på ett mycket konkret sätt.

  SvaraRadera
 6. "...den kristna tron och Svenska kyrkans teologi". Den som står för formuleringen ska ändå ha det erkännandet att hen inte gjort sig skyldig till den så vanligt förekommande tautologin.

  SvaraRadera
 7. Skulle man inte i ärkebiskopens efterföljd fråga Muhammed i stället?
  Han skulle kanske platsa.

  LG

  SvaraRadera