fredag 27 februari 2015

27 100

Vi talar Kyrkans Tidning och upplaga. 27 100 ex enligt TS-statistik. Svensk dagspress tappade 5.3% förra året. Kyrkans Tidning tappade mer än 2000 ex och det är mer än 5.3%, förstår jag. Chefredaktören förstår att det handlar om mer än att papperstidningar minskar. Nu är det antalet förtroendevalda och eftersom basen är just dessa, står tidningen på en smalare bas. Att tidningen Dagen ökade med 200 under samma tid, gratuleras till.

Nu skrev jag faktiskt en motion till Kyrkomötet 2014 om denna situation. Den ville inte Kyrkomötet bifalla. Jag förstår det så, att ingen orkade ta i problemet. Är det ett problem? För den som omsorgsfullt odlar sitt främlingskap inför företeelser i Svenska kyrkan är det självfallet inget problem. Förfallet fortgår efter plan och detta sker på alla plan. Bara den som är ideologiskt betingat blind och oförstående undgår att drabbas av den insikten.

Jag hör till de bekymrade, dock.
Jag ville det som Svensk kyrkan egentligen är och jag har i det längsta tänkt att folk klokt nog upptäcker vad som är villovägar. Det gör somliga och bestämmer sig för att inte vara med längre. I grunden handlar det om att Svenska kyrkan inte har folket. Medlemmar fortfarande, jo. Men den folkomspännande karaktären förutom detta - var finns den? Nu behöver Svenska kyrkan inte vara medlemsmässigt stor bara det finns en gudsfolk, ett gudstjänstfirande folk. Det finns det inte heller. Den som går regelbundet i kyrkan numera går en gång i månaden, inte varje söndag. En folkkyrka utan folk och utan gudsfolk - för en sådan kyrka går det inte bra. Kan inte gå bra. Men det fungerar ju. Därför att kyrkan blir en produktionsapparat för ideologi, ja. Fromsinthet i ideologisk tappning, om ni vill. Då behövs inget folk, inget gudsfolk, för det räcker med en produktionsapparat med tillhörande stabsfunktioner. Alla är mottagare för budskap uppifrån, twitter, pressmeddelanden eller predikningar lika. Det gemensamma är att ingen in synlig mening betalar för att nås av detta - till skillnad från en prenumeration.

Församlingsbladet var en trist publikation som gjordes om till Vår kyrka under Margit Strömmerstedts fasta ledning (Ingmar Ström tog emot berömmet för den insatsen, en hållning som Margit aldrig glömde. Alla som arbetade med Ingmar var inte okritiska...) Vår kyrka var en kyrklig veckotidning med innehållslig bredd för att nå många. Den kom över 60 000 men i de kyrkopolitiskt turbulenta åren 1957-58 tappade tidningen. Ingmar Ström förstod inte att det knappast var ett framgångsrecept att skälla på de högkyrkliga och tro att de ändå skulle skaffa prenumerationer. Vår kyrka blev "Deras kyrka". Upplagan hamnade efter ett par decennier på en nivå något över 30 000. Så kom Kyrkans Tidning till. Var låg den högsta upplagesiffran? Jag vet inte, minns inte. Kan det ha varit 53 000? Målet var, tror jag mig minns, över 60 000.

Varför är det viktigt med den gemensamma tidningen? Den signalerar att vi finns, den fungerar som gemensam samtalsöppnare (företag sas stötta fotbollslag för att de anställda skulle vara angelägna att komma till jobbet på måndagen för att tala om matchen!) och bygger en gemensam identitet, den levererar nyheter, den granskar vår kyrkliga apparat journalistiskt och inte bara som kommunikation - om nu några skäl till tidningsutgivning ska anges.

Dagens Seglora kom till som nättidning för att utmana. Hur det gick för detta subsidierade projekt, vet vi nu. Jag kan inte mena något annat än att jag hade några poänger i motionen. Det är dags att ta nya tag i mediafrågorna. Men mycket finns likväl på nätet? Jo, men papperstidningen sägs skola överleva och den ligger på bordet när det är fikapaus. Det gör inte nätet. Tidningens förmåga att provocera - kalla fram röster och få samtal till stånd - finns kvar.

Men vi kanske inte behöver kyrkliga tidningar?

Antje Jackelén publicerar artikeln Ta öppen debatt om vapenexport på Brännpunkt i Svenska Dagbladet, inte Kyrkans Tidning. Vid köksbordet, där jag läser tidningar denna morgon, upprepar jag ett mantra: "Kyrkan har inget ställföreträdande politiskt förnuft". Men jag kan beundra Antje som har sådan kunskap om Krigsmaterielöversynskommitténs frågeställningar även om kan stödja sig på en i fråga tidigare sakkunnig, Anders Wejryd. Men sägs i artikeln något som Stefan Löfven inte visste tidigare?
Antje säger att hon upprepar Svenska kyrkans förväntningar på Krigsmaterielöversynskommitténs (underbara ord!) arbete. Hade vi haft journalister, hade de kunnat gräva fram hur och av vem dessa förväntningar formulerades. Kyrkans Tidning? För det finns en risk att påtryckningsgrupper vill använda Svenska kyrkan för sina syften. Naturligtvis. Belys och berätta, vet jag.

16 kommentarer:

  1. För några dagar sedan var förr-förra ärkebiskopen KG Hammar en av undertecknarna av en Brännpunktsarkel "Dags att agera nu, rädda assyrierna". Hur denna räddningsaktion ska gå till, beskrivs inte. Men behövs inte militära medel? Och nu vill alltså nuvarande ärkebiskopen stoppa vapenexporten till ett av de länder, som ingår i miliäralliansen mot IS. Skam över Svenska kyrkans ständiga uppbackning av Miljöpartet. Att hänvisa till ett uttande av Anders Wejryd för fyra år sedan är lika skamligt. Förutsättningarna är helt annorlunda nu. Antje i sett elfenbenstorn.

    OHP

    SvaraRadera
  2. BloggarDag,

    -Was lese ich, was habe ich gesehen? En lovprishöjning till en gemensam tidning, Kyrkans Tidning, tidningen som samme plötslige beundrare för inte så länge sedan kallade "torsdagsdepressionen" - en närmast usel kyrklig produkt som inte tog upp väsentliga frågor.

    Men jag håller med honom om betydelsen av en samlande och heltäckande tidning och beklagar att upplagan har minskat påtagligt. Ändock är det min uppfattning att KT har blivit mycket bättre som tidningsprodukt under det senaste året, har en friskare debattsidor och läsvärda reportage.

    Så klaga månde vi ICKE, hr bloggare - däremot på alla sätt stötta tidningen och - här kommer mitt gamla tips igen - uppmana präster och förtroendevalda att använde medierna för att sprida Ordet. Då når de mångfalt flera mottagare än det antal som besöker gudstjänsterna.
    Klart som korvspad - eller hur?

    SvaraRadera
  3. Med radikalt olika uppfattningar om Gud, om Tron, om kyrkan, om mänskligheten, om framtiden (och om gin och tonic!) är det knappast möjligt eller ens meningsfullt att hålla ihop det i en publikation. fm

    SvaraRadera
  4. Tänk om de högkyrkliga rörelserna skulle ta ett djupt tag i penningpungen och ge ut en genomtänkt, internationellt betonad journal (webbaserad, med pappersmöjlighet) med Dag som kolumnist och ledare tillsammans med et team. Innehåll: Ledare huvudblickfång som på denna blogg: en undervisande del om vad som är Kyrkans Tro, de facto. och hur det speglas i vad SveK har av bindare dokument och tradition om detta,samt vägar i det , samt, viktigt, ett rullade reportage-team som häslar på i kyrkor, främst, men även kontor och institutioner runt om i landet Filma och lägg ut!. Är dörrarna öppna-bra! Är dörrarna stängda, säger det också mycket! Men det kostar pengar folk och tid. Pigga pensionär-volontärer tror jag väntar på chansen att göra en insats: många är högkvalificerade!. De andra har redan dött eller nästan... fm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett problem med pigga pensionärer är att de inom överskådlig tid blir mindre pigga och en efter en försvinner...

      Alltså nästan lika svårt som att bygga upp en verksamhet på studenter på en högskoleort.

      GG

      Radera
    2. Äsch, vi har ju redan Dagblogg (en av få kyrkliga bloggar som faktiskt är just daglig!) och SPT (Svensk Pastoral-Tidskrift med hög IQ).

      Radera
    3. Och, Andreas, Kyrka och Folk inte att förglömma. Vi prenumererar på både SPT och Kyrka och Folk. Tidningarna har olika karaktär och kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Det är en oslagbar kombination som verkligen kan rekommenderas.

      Radera
  5. Jag hade glömt att underteckna inl'ägget om KT ovan med namn.
    Beklagar, men glömskan var inte föranledd av upprörda känslor mot bloggarens åsikter eller doakörens förutbestämda instämmanden, kan jag försäkra.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oroa dig inte BOD!

      Du behöver inte underteckna.
      De flesta vet hur och om vad du skriver ...

      Dobidooedoobidodoo

      Radera
    2. BOD är ur gängorna sedan han av misstag råkat hoppa på en vänsterpartist i sin kättarjakt. Lite väl lättvindigt att etikettera människor politiskt efter deras religösa tro och stämpla alla högkyrkliga som mörkblå höger? Leve inkvisitionen!

      Radera
  6. Upplagan är alltså 27 100 ex. Men minst lika intressant tycker jag det är att få veta hur många av dessa 27 100 ex som distribueras till personer som själva har bekostat sin prenumeration.
    I många (hur många?) fall är det ju så att samhälligheten/pastoratet/församlingen har bjudit sina anställda och förtroendevalda på en prenumeration på just Kyrkans Tidning.
    Vad händer med tidningen om/när de lokala sammanhangen väljer att av en eller annan anledning dra in den förmånen?

    Jag i Halland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då blir det slut med den tidningen. Lika bra det. Vad har vi för glädje av en tidning som bara behandlar kyrkliga skandaler och kyrkliga sensationer och lite kyrkligt fjäsk. Något andligt får man leta efter....oftast förgäves.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
  7. Bloggardag: "....bygger en gemensam identitet..."
    Ju mer olika grupper framhäver sin egen särart destå mer splittring blir det i den totala helheten. Samma mur som man bygger runt om sig för att innesluta några utesluter ju lika effektivt alla andra. Gud har gett ALLA människor en gemensam Identintet, Sin egen likhet, Kärleken, och det är den Identiteten som man behöver HITTA, inte bygga. Vi behöver inte korrigera eller göra om Guds verk eller lägga någonting till det, utan gräva fram det som ligger under en massa egobråte. Vi är, fastän många, en enda kropp. Och "kropp", menar jag, är en metafor för någonting abstrakt.

    En anonym en

    SvaraRadera
  8. "Vi behöver inte korrigera eller göra om Guds verk eller lägga någonting till det..."

    Men det är ju just vad ni "kursare" har gjort genom eran gnostisk "bibel". ACIM. Ni har korrigerat Guds egna ord. Ni har t.o.m. stulit Jesus och låstsas vara Jesus-troende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Anonym 27 februari 2015 16:42

      som säger: "Ni har t.o.m. stulit Jesus och låstsas vara Jesus-troende."

      Ta det lugnt! INGEN KAN stjäla Jesus från någon. Jesus är tillgänglig för ALLA hela tiden.

      Kärlek är Guds Ord och jag menar att det är det som man varken behöver eller bör ändra på.

      En anonym en

      Radera
  9. Gripande. Ja, jag tror Dag har och ser rätt - Svenska kyrkan har och kommer att ha ett ansvar som kräver en mer kompetent mediaförvaltning. Tack för motionen. Fortsätt motionera, tills krafterna tar slut och det är dags för slutförvaring. Det finns några (yngre) som faktiskt kan läsa äldre texter. Fler journalister kommer kunna och vilja läsa och reflektera, också sådana texter som t.o.m. blandar in religösa fakticiteter.
    Andra kommer att resa/reser anspråket på att vara den "verkliga" folkkyrkan. Den perioden kommer vi också få gå igenom, ungefär som balter fått leva med ryska kyrkans anspråk. Förhoppningsvis slipper vi krig eller ockupation eller NATO-installation. Hur göra en kyrktidning som är så attraktiv och viktig att människor är beredda att betala för den, företag beredda att sponsra den? Att vi ska ta över dagstidningar kan inte vara rimligt (vi är trots allt ingen statskyrka) men en "egen" rikstäckande kan inte undvaras, för evangeliets sannings skull.

    SvaraRadera