lördag 30 maj 2015

4000 per gång

Det sas mig så. Det kostar 4000 per gång Svenska kyrkan vill använda Källa gamla kyrka. 4000 för en helgmålsbön eller en kvällsmässa då 20 pers kommer.  Till Statens Fastighetsverk. Jag finner det orimligt. Vi - som det var - eller de som nu håller kulturarvet igång och låter den gamla kyrkan vara till för det som den kom till för, ska utsättas för ocker. Jag menar ett, detta är orimligt. Och av detta enda skäl är jag glad över att inte längre vara präst på norra Öland och tvingas ta beslutet att vi inte kan lägga våra resurser på staten.

Staten borde säga: Av det enda skälet att Kungl Vitterhetsakademien en gång övertog Källa gamla kyrka blev den statlig. Avsikten då, var att ett kulturminne skulle bevaras. Källa församling tog ansvar för att den gamla kyrkan skulle användas. Det byggdes en klockstapel för snart 60 år sedan och hembygdsfolk, en kraft att räkna med i Källa och understundom rädas för, liksom pastoratet tog ansvar för att städa kyrkan på våren och boka in vigslar, dop någon gång, regelbundna mässor och helgmålsböner. Ska nu tusenlappar läggas på detta, kan det inte försvaras. Jag hörde sägas att mässorna i Högby skulle flyttas till Källa gamla under sommaren. Ska det betyda att man slänger bort 30 000 helt i onödan? Jag behöver inte protestera. Bara skaka på huvudet. Resurser kan användas bättre än så.

Kulturminnen som inte används är minnen men inte kultur.
Det får vara ett rimligt slut på kyrklig tafflighet. Ställ krav på staten! Eller demonstrera den statliga oförmågan. Helst skulle Svenska kyrkan ta tillbaka de dyrbara kulturminnena. Fastighetsinnehavet är så kostsamt att 13 statliga kyrkor inte gör någon skillnad. Och ifrågasätt i vilken mening de faktiskt är statliga. Det var den KUNGLIGA vetenskapsakademien som fick ansvar och kungen just är Kyrkans främste medlem med ansvar för vården om Kyrkan. Det fanns på sin tid en vettig tanke att lämna den då övertaliga kyrkan just till den kungliga vetenskapsakademien. Men problemet blir problem när vården om kyrkan vänds i sin motsats, som den vet som kan sin Yngve Brilioth.

Snart nog ska det remissvaras om fastighetsinnehav. Tappa inte bort de kyrkor staten tror är statens. Och håll efter statens sekulariserade siffernissar. De som bara tänker belopp är det ingen riktig glädje med.

Är det då bara dysterhet på Öland? Ånej. Jag hälsas vänligt på både på gator och torg. Varnas inte för sådant. Jag får äta god mat och dricker inte vatten, om man så säger. Jag har ombetts ta en söndag med mässa och gudstjänst i augusti - om jag nu minns hur man gör för då har jag inte firat mässa på 22 månader. I Kronobergs län behövs inte gamla högkyrkliga präster - så är också kyrkogångssiffrorna mer än usla där, såvitt jag kan se. Länge leve Öland. Här hålls kvalitet högt, förstår jag. Eller har kärleken gjort mig blind?

Hur festen med överstarna gick? När man ska vandra hemåt i den fagra försommarnatten inser man hur vidsträckt Vedborm är. Jag gick på ren inspiration, dock.

Jag förstår inte den underliga diskussionen om att mobbing skulle pågå när vi frekvent återger frukter från nuvarande församlingsherden Moqvists tankevärld. Själv är han nog tacksam och minns boken Ur en prokanslers tankevärld, där biskop Gottfrid Billings tankar återgavs. Billing var också i Lund. Och där fanns alltså också Bengt Lidforss. Tankarna är dyrbara, har jag förstått - men det verkar en del kommentatorer inte ha begripit. De tre målsättningarna som återgetts lär ha tagits fram under ledning av konsulter från Kairos Future och notan låg i nivån en halv miljon. Arbetstid för de anställda och engagemang för s k frivilliga räknas väl inte in i beloppet. Så gnäll inte. Uppmärksamheten är inte nödvändigtvis illvillig - hur har ni kunnat få för er det? Tänker ni inte att sångens ord också gäller Moqvist? "Du vet väl om att du är värdefull?"

Detta sagt kan jag inte fråga annat än med Moqvist:

Dagens Moqvist
Vad missar du just nu genom att i tanken vara någon annanstans? Man kan bli existentiellt svettig för mindre.

30 kommentarer:

 1. Det torde vara ironiskt att baptisten Ingmar Olssons sång (ps791) brukas så ofta vid "barndop";tillsamnans med Tryggare... Du vet väl om... behöver dock balanseras med Liedgrens "Gud hos Dig är livets källa" för att det skall bli bra. Den som till äventyrs anfäktas av att vara "evigt förtappad" får klen tröst av Olssons "Du passar in i själva skapelsen". Om jag säger "nej" på grundval av den frihet som Olsson hyllar passar jag utmärkt som "vredens kärl". Nej vi behöver exempelvis S:t Augusinus, Hans Urs von Balthasar och Josef Ratzinger som bl a hävdar att det är vår plikt att hoppas, be och arbeta för allas frälsning. Ett sådant arbete är bl a att profetiskt kritisera mänskliga förnekande tankar och verk som inte är Kristi.

  SvaraRadera
 2. Om alla Sveriges kyrkor kunde skänkas till staten, för att sen hyras ut till den gudstjänstfirande församlingen för 4.000 kr, vore detta ett rejält klipp för kyrkan. Underhåll och drift av kyrkorna går till betydligt mycket högre belopp. Statistik borde kunna tas fram!

  Och 20 gudstjänstdeltagare är väl f ö i dagsläget normalt?

  Att sen ev dispositionsrätt skulle försvinna ganska snabbt, är en helt annan fråga. Men så löstes lokalbehov för islamiska föreningar och MC-klubbar, kanske? Troligen skulle staten ändå inte acceptera gåvan. Underhållsbördan bleve för dyr


  Lars Jensen

  SvaraRadera
 3. BloggarDag,

  Jo, han är riktigt humoristisk ibland och får till det med jämna mellanrum. Som exempelvis att kyrkogångssiffrorna står i (positiv) relation till antalet högkyrkliga präster.

  HH och andra återkommande debattörer på hans blogg kunde inte ha uttryckt det bättre. Vilket tips till ärkebiskopen och KS: de fallande siffrorna kan förbytas i motsatsen, om (det fallande antalet) högkyrkliga präster mobiliseras att hålla måhända domedagspredikningar i våra kyrkor.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. I varje fall tycks inte heller det radikala feministspåret funka i BOD:s kyrka. Kanske köra en sverigedemokratisk Lindholmare, när nu de högkyrkliga, församlingsbyggande, domedagspredikande gubbarna sinar? Nåt nytt får man prova!

   https://twitter.com/Hanna__Lindholm/status/581931540051058688/photo/1

   Radera
  2. De högkyrkliga kallade sina lokaler för t ex "Den himmelska glädjens kapell" - var det inte andra än de som domedagspredikade mest?

   Radera
  3. Men en kristen tror ju att vi en dag ska stå inför domen? Varför kan man inte få höra om det, om det är sanningen? Det är inte lätt att förstå sig på kristenheten.
   En Alpha-deltagare

   Radera
  4. Sanningen är lika impopulär var den än uppträder. Socialt, i yrkeslivet, politiken eller skolan. Lite lögn smörjer det mesta. Varför skulle vi gilla den bättre i kristendomen?

   Argus

   Radera
  5. Det är sant, Argus. Kristenheten var nog fel ord. Mänskligheten hade varit bättre.
   / Alphadeltagaren

   Radera
 4. Moqvist behöver nog använda sig av en existentiell Rexona?!

  SvaraRadera
 5. Ja, helt klart blir Moqvists karriärmöjligheter förstorade genom uppmärksamheten här. Hans bildspråk och uttryck är dessutom djärva och nyskapande. Kantorskunnig. Och har bott på Stiftelsen. Bara det!

  Sen tror jag faktiskt att det räcker nu. Moqvist mår säkert väl av att synas. Många läsare känner sig däremot obekväma med det hela.

  J

  SvaraRadera
 6. Moqvist får väl ge igen genom att införa "Dagens Sandahl" i Lunds församlingsblad (om nu något sådant existerar; jag antar det). Han kan ju t.ex. som Dagens Sandahl anföra: "Kulturminnen som inte används är minnen men inte kultur." Eller följande: "Jag hälsas vänligt på både gator och torg. Varnas inte för sådant. Jag får äta god mat och dricker inte vatten, om man så säger." Citera mera! En vinn-vinn-situation, som man säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där Andreas Holmberg är en fena på att få till det!

   -Finfin fena, menar Bill.
   -Finurflig fena, hävdar Bull.

   Elaka Katten Måns

   Radera
 7. "Uppmärksamheten är inte nödvändigtvis illvillig - hur har ni kunnat få för er det?"

  Jo, det har vi för att det mesta som skrivs här om andra personer är just illvilligt.

  Men även uttrycket "existentiellt svettig" var utmärkt tycker jag. så¨det är svårt att förstå vari kritiken skulle ligga. Däremot vet alla att sången/psalmen egentligen heter "Du vet väl om att du är värdelös". Den sjunger man med fördel för sig själv lite mindre bra dagar. men man ska vara restriktiv med att sjunga den för andra.

  SvaraRadera
 8. "Dagens Moqvist" avnjutes med narcissistisk behållning.

  Apropå Lund så kan man ju undra hur det stiftet märkt av skiftet på biskopsstolen?
  Har man märkt av biskopens tidigare engagemang i sammanhang som vill göra Jesus "känd, trodd, lydd och älskad"?

  Om inte annat lär jag träffa på en präst verksam i det stiftet under högsommarens högkyrklig eskapader, så jag får väl fråga då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man verka som "högkyrklig präst" i Lunds Stift med samvete och integritet i behåll?!
   Antony

   Radera
  2. Dagens Sydsvenska rapporterade från doktorspromoveringen i Lund. Bildtexten under intågsprocessionen meddelade i pappersupplagan att där gick "ärkebiskop Johan Tyrberg".

   Kanske var mellanspelet i Lund kort för Tyrberg?
   Eller kanske var tidningens misstag profetiskt?

   GG

   Radera
  3. @Antony: det finns flera högkyrkligheter.

   Radera
  4. Tyrberg ligger lågt. Mycket lågt. Det är nog klokast så...

   Lundabo

   Radera
 9. Var får Anna allt ifrån???

  SvaraRadera
 10. 4000 kr per gång är rätt pris som kommunen ska betala till kyrkan för skolavslutningar i kyrkan utan religiösa inslag. Ska det vara gratis ska kyrkan bestämma hela upplägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna prislapp gäller förstås kyrkor av samma storlek som Källa gamla kyrka på Öland. För en normalstor landsbygdskyrka bör priset hamna på 8.000 - 12.000 kr per gång. Priset för en religionsfri skolavslutning i en större stadskyrka /domkyrka bör därmed hamna på 50.000 - 100.000 kr per gång. Det gör 20 kr per elev vid avslutning i Uppsala domkyrka.

   Hur mycket kostat det att hyra Globen? Schalagerfestivalen 2012 hölls ju i Malmö, eftersom SVT inte ville batala vad Globen begärde.

   Skolavslutningar i kyrkan behövs inte alls för att eleverna ska lära sig hitta till kyrkan. De lär sig bara att undvika kyrkan.

   Radera
  2. LFL
   Helt rätt.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  3. Det finns kyrkor som tar betalt för dem som bara besöker när det inte finns en gudstjänst där. Det kanske också är en idé, eller vad säger du LFL? Du brukar ju, vad jag vet, inte gå på några gudstjänster eller mässor. Då kunde du ju bidra lite när du inte ger kollekt på söndagarna!

   Radera
  4. Jag tycker inte att det är så konstigt om man fortsätter ha skolavslutning i kyrkan ute på landet, där alla eller de flesta är kristna. Och inte tror jag att någon far illa av att de får en välsignelse över sig. Men problemet med skolavslutningar i skolan- med eller utan konfessionella inslag- är givetvis övergående i ett land där de kyrkligt anslutna minskar medan muslimerna ökar. Jag tror inte att muslimska rektorer är så villiga att betala för att få vara i en kyrka på en skolavslutning. Och nog är det konstigt med en religiös avslutning i en icke-konfessionell skola. Lite malplacerat liksom. Det finns säkert lokaler på skolorna där man kan hålla sina avslutningar. Detta är nog till största delen ett landsbygdsproblem, där kanske stora samlingslokaler saknas, som i vår by, och där skolan och kyrkan också ligger nära varandra.
   Annars håller jag med- utan att diskutera priser- att kyrkorna kunde ta samma pris som de gör vid vanlig uthyrning till konserter eller begravningar av dem som inte är medlemmar!Då kan ju inga krav på prästerlig medverkan heller diskuteras.

   Radera
  5. Ntl har börjat bli fjärrsynt. I så fall kan du väl också se i din kristallkula nere i Blekinge om man fortfarande tar betalt av turister för att besöka Storkyrkan i Stockholm, som man gjorde när Åke Bonnier var domprost där. Ja, det ska behövas en Bonnier för att komma på en sådam självklarhet! I Blekinge, som storsatsar på turismen förväntas som bekant kyrkan att hålla med gratis toalettpapper åt turisterna. Och naturligtvis måste kyrkan kontrollera med guiderna så att visningen inte störs av någon kyrklig förrättning vid samma tid.

   Radera
  6. Jag är otroligt trött på dina osakliga fånigheter! Du borde veta att det är guiderna som får vänta för att se om det dyker upp en kyrklig förrättning som hindrar guidningen. Jag tänkte främst på katolska kyrkor utomlands när det gäller "inträdet".

   Radera
  7. Ntl
   När kommer dina SAKLIGA fånigheter? Ett gott skratt förlänger ju livet.

   Radera
 11. Trycket börjar bli omvänt. Det sociala trycket på att inte konfirmeras,alltså. Konfirmation börjar sticka ut på ett obehagligt sätt. Att konfirmeras blir lite som att vara illojal mot det svensk-progressiva.

  Tappet kan endast till en del förklaras med svenskarnas tilltagande multikulti-bakgrund.


  J

  SvaraRadera
 12. NTL och LFL ni kan väl göra upp privat?

  SvaraRadera