lördag 22 augusti 2015

Lite dysterhet men tacksamt ändå

Det är inte hemligt, meddelade han. I måndags var allas vår Torbjörn Lindahl ute med sin motorcykel. Bak en vägskylt stod en ren och lurpassade och klev ut rakt framför honom. Tobbe minns inte mer än att han nog han bromsa rätt bra. Han överlevde med fem knäckta revben, några fler skador som läker i sinom tid. Men allvarlig var händelsen. De fromma tackar nu Gud för beskydd och vakt.

Jag såg Vera i SvT1 i går. Min första fråga är då vilka anmälare, debattörer och domkapitelsledamöter som har alibi. I Norrland brukar det nämligen alltid stå en gubbe bakom en påkörd ren och kvittera ut kontantersättning. Gubban har puttat upp renen på vägen. Så vilka av Torbjörns vedersakare och domare har alibi. Frisören? Eller klippte han till? Vilka i domkyrkans arbetslag hade ledig måndag och kunde ta nya friska och anonyma initiativ? Vi som sett Vera vet att hon inte lämnat något åt slumpen.

Den som går i kyrkan i morgon kan väl tända ett ljus i ljusbäraren och tacka för vård och vakt kring Torbjörn. Tänk om han dött. Det hade nog anmälarna trots allt nog haft lite svårt med. De får tända två ljus.

Med knäckta revben är det inte så behagligt att skratta. Detta är enda skälet till att jag hoppas att Torbjörn inte är glad. Blommor vill han nog inte ha. Men folk i Luleå kan väl traska över med några flaskor vin och ett paket sugrör?

7 kommentarer:

 1. Får man gissa att all ovälkommen, ovärdig och ovänlig uppmärksamhet sätter sina spår i den egna uppmärksamheten?

  J

  SvaraRadera
 2. Som hans "gamle kamrat" besökte jag honom på sjukhuset igår fredag. Han var vid gott mod - men tagen.

  SvaraRadera
 3. Verkar som att det inte är satir denna gång:

  https://polisen.se/Norrbotten/Aktuellt/Handelser/Norrbotten/2015-08-17-1532-Trafikolycka-personskada-Jokkmokk/

  SvaraRadera
 4. Konspirationsteorier om hög(o)vördiga försök att röja Tobbe ur vägen genom renar i vägrenen, kan nog avskrivas som teorier utan evidens och fruktbarhet.

  Men nog önskar de hög(o)vördiga bli av med honom!


  Argus

  SvaraRadera
 5. Den tidigare nazi-pampen från Danzig lär väl vara just den Rauschning som Dag hänvisar till. Kanske är djävulen helt enkelt nihilismen.

  SvaraRadera
 6. Sån stake har inte tisslarna och anmälarna att klara göra något praktiskt.

  SvaraRadera
 7. Hmmm, nu är visst Tobbe i o f sej inte så säker på att han alls kört på någon ren - genom sin hastiga tvärbromsning kanske han lyckades skona både den och sej själv. Och såna där historier om samer "...alltid stå en gubbe bakom en påkörd ren och kvittera ut kontantersättning..." har man väl hört lite för många hemma i Norrbotten. T.o.m. under underbefälsutbildningen i Boden fick jag, och de många mälardalingarna i kryptoplutonen, av vår gajd genom länet höra hur i synnerhet sjuka renar regelmässigt drevs ner till järnvägsspåren av "lapparna" för påkörningsersättningens skull.

  Sådant har säkert förekommit och av några rent av satts i system, men blir (som vanligt) grovt förtal när det generaliseras. Min far körde i a f ihjäl en ren utanför Arvidsjaur på 90-talet utan att någon kontantkrävande gubbe visade sej i närheten. Renar beter sej skäligen bångstyrigt ändå (de är de vildaste tamdjur jag vet) och brukar inbilla sej att de äger landsvägen (säkert järnvägen också - de betydligt ståtligare älgarna har som regel något bättre självbevarelsedrift).

  Vitt spridda fördomar mot högkyrkliga hejdas nog i vart fall inte av lika vitt spridda fördomar om renskötare. Även om fördomarna - i båda fallen - ibland har viss verklighetsbakgrund i form av enstaka hönsfjädrar, och ibland väl ska föreställa rent skoj som avslöjar vilka protestanter som saknar humor. Jag förstår väl att du räknade med att läsekretsen ska förstå att den bisarra överdriften var just en överdrift i en genomkäck bloggpost, men tro mej: liksom i fallet med det fejkade Stiglund-brevet (där jag dock trodde precis som du att det här fattar väl alla!) har du överskattat läsekretsen. Jag vet tillräckligt många (särskilt 08:or men även 0920:or) som verkligen tror på "gubben bakom renen-historien" för att vara säker på det - därmed inget förklenande sagt om de klokare.

  Med denna djupt seriösa kommentar har jag i varje fall inte lurat Tobbe att skratta. Men ett paket sugrör tycker även jag att t.o.m. hans värsta kritiker borde kunna ställa upp med.

  SvaraRadera